Poli, prim meci acasă în noul sezon, HC Vaslui, autoare a celui mai clar succes pe teren propriu în runda I și mereu neînvinsă în prima ieșire a turului

Simpatizanții handbaliștilor alb-violeți au prilejul să asiste duminică seară la primul meci oficial acasă al celor de la SCM Politehnica în noua ediție a campionatului elitei, ocazie de a urmări pe parchetul sălii ”Constantin Jude” și noile achiziții de peste vară, cu care timișorenii nu și-au ascuns intențiile de a prinde din nou cupele europene via semifinalele din play-off, țintite chiar și în cazul unei clasări sub locul 4 în sezonul regular, dar și de a nu pierde pe teren propriu. Un prim hop, contra unei formații, HC Vaslui, care a pierdut la câte 5 goluri ieșirile pe Bega din campania trecută dar și care n-a cedat niciodată la prima deplasare avută în noua stagiune.

 

Nici n-a început bine noua ediție 2017-2018 a Ligii Zimbrilor și iată că ”violeții” ocupanți ai locului 6 în campionatul trecut au deja de reperat o primă stricăciune, survenită la Dunăre, unde naufragiau weekend-ul trecut în runda inaugurală cu 24-23, după ce se distanțau inițial la un încurajator 3-11. Încheind ieșirea la Călărași pe picior greșit, depășiți în penultima secundă, poliștii vor căuta fără doar și poate la prima apariție acasă să lanseze cele mai dătătoare de speranțe semnale că își vor atinge obiectivele propuse, un fapt mai greu de realizat în campania precedentă dat fiind și încărcatul program paralel autumnal în preliminariile EHF Cup.

Implicit, elevii lui Pero Milosevic sfârșeau doar pe poziția a șaptea după returul sezonului regular și încheiau întreaga campanie învinși în urmă cu exact 3 luni și jumătate în ”Constantin Jude”, 28-29 (16-15) cu HC Odorhei în decisivul pentru locul 5 în ierarhia finală, însă această a treia ediție demarată cu muntenegreanul la timonă se vrea a fi o repetiție a celei turnate cu bronz în primăvara lui 2016, tot așa, una fără jocuri din cupele europene în program.

În ciuda eșecului în fieful de dată recentă al lui Adrian Petrea, premisele nu pot fi însă tocmai pesimiste, alb-violeții pregătindu-se destul de dezinvolt prin serii de succese în amicalele verii, completate cu un test mai de soi acasă contra sfertfinaliștilor din EHF Cup de la Grundfos Tatabanya, și lăsând senzația asimilării majorității noilor achiziții, ceea ce interii Milos Orbovic și Krsto Milosevic au și confirmat ca principali marcatori la Dunăre, cu 8 respectiv 5 reușite, în vreme ce Flavius Câmpan, revenit acasă, a înscris de pe extremă de două ori în prima parte, iar interul Alin Șania o dată împotriva fostei sale grupări dintr-un 7 metri după pauză.

În scenă ar mai avea de intrat pivotul Didi Hrimiuc, cu probleme medicale în cursul pregătirilor și fără a putea fi utilizat la Călărași, fiind ca un făcut să debuteze tocmai împotriva foștilor săi coechipieri de la HC Vaslui.

Care, spre deosebire de poliști, au semnat cea mai detașată victorie pe teren propriu a rundei inaugurale, și surprinzătoare pe deasupra, 30-26 (16-12) în dauna trupei de cupele europene CSM București, așadar tot grație unei prime reprize mai bune, vicecampioana fiind ținută la respect.

Gabriel Bujor, golgheter al campionatului trecut, nu s-a dezmințit pentru vasluienii struniți de Sandu Iacob, marcând nu mai puțin de 9 goluri, listă pe care a fost urmat de Alexandru și Răzvan Farcaș, cu 6 respectiv 5 reușite, Mihai Bujor și Darius Dragon cu câte 3, Silvian Amihăesi cu două respectiv Tiberius Moldovanu și Claudiu Dediu cu câte un gol fiecare.

Fiind o primă etapă și a surprizelor, în care Potaissa a cedat la Turda steliștilor iar sucevenii s-au impus la malul Mării Negre, rezultatele au fost cântărite mai mult prin prisma sincopelor favoritelor hârtiei, însă totalul rotunjit al vasluienilor are totuși darul de a-i pune pe gânduri dar și în gardă pe bănățeni.

Cu atât mai mult cu cât glasul statistic al cifrelor semnalează că HC Vaslui încă nu a pierdut prima deplasare avută în tururile campionatului elitei, programată de fiecare dată în etapa a II-a, precum duminică de la ora 18.

Astfel, în prima campanie a moldavilor în eșalonul întâi, la capătul verii din 2014, pe când poliștii s-au revanșat acasă după înfrângerea din etapa I la Dinamo prin a trece la limită cu 25-24 de Dunărea Călărași, și HC Vaslui a triumfat cu 27-25 la Pandurii Târgu Jiu, ștergând cu buretele un 24-28 acasă la debut cu HC Odorhei.

O vară mai apoi, în 2015, dacă ”violeții” au jucat acasă deja în runda I, dar de fapt la Jimbolia, pierzând cu 23-24 cu CSM București, în schimb vasluienii n-au pierdut în Banat, 27-27 la Reșița în etapa a II-a, după un victorios 30-25 acasă cu Pandurii.

În fine, anul trecut, în 2016, SCM Politehnica a ratat prima apariție în ”Constantin Jude”, 24-25 cu Dunărea Călărași, după ce învingea cu 26-25 la Constanța, pe când HC Vaslui a furnizat surpriza de a triumfa cu 26-25 la CSM București după un devastator eșec în runda inaugurală, 28-45 acasă cu Potaissa.

Dând timpul și mai mult înapoi, timișorenii au alternat în prima parte a acestui deceniu victoriile și eșecurile la întâia apariție acasă din campionat, majoritatea în runda inaugurală, 32-25 în 2010 cu CSM Satu Mare, 24-25 în 2011 cu CSM Ploiești, 21-18 în etapa a II-a cu CS Caraș Severin, după o înfrângere la startul lui 2012-2013 cu 28-25 la CSM București, dar și 22-23 cu reșițenii în vara lui 2013.

Și palmaresul direct al confruntărilor Timișoara-Vaslui a devenit tot mai bogat de dată recentă, vecinele de ierarhie la încheierea sezonului regular trecut, cu moldavii pe 6 și ”Poli” pe 7, întâlnindu-se în primăvară în cea de-a doua fază din play-off, după ratarea intrării în semifinale. Câștig de cauză au avut bănățenii, în trei întâlniri, decisiva tranșând-o în deplasare pe 13 mai, 28-27 (13-10) la Vaslui, pentru o intrare în zona pozițiilor 5-6. A doua și-o adjudecau acasă cu 33-28 (16-11) grație și celor 5 goluri la rând cu care încheiau pe 26 aprilie prima repriză, revanșă la eșecul la limită din Moldova la startul aparițiilor în 5-8.

Tot cu 5 goluri avans s-a impus SCM Politehnica la Timișoara și în sezonul regular trecut, mai precis în returul din decembrie, 30-25, revanșă la eșecul cu 32-29 din prima jumătate din septembrie, suferit la Vaslui. Pentru conformitate, Filip Lazarov a fost golgheter al partidei de pe teren propriu din play-off, cu 9 reușite, completat de Vuk Milosevic cu 7 goluri, Lasica 5, Fenici și Marjanovic câte 4, Santeiu 3 iar Ștefan un gol, de la învinși ripostând Călin Hagiu și Gabriel Bujor cu câte 6 goluri iar Bușecan cu 5.

O dublă victorie polistă s-a înregistrat în schimb în campania 2015/6, încheiată de timișoreni pe 5 după sezonul regular iar de HC Vaslui în zona play-out, pe 10, 27-23 în deplasare și 35-28 acasă în returul din februarie, așa cum tot două succese timișorene se consemnau și în grupa a doua valorică a ediției premergătoare, 2014-2015, încheiată după retur de moldavi pe 9 iar de bănățeni pe poziția a zecea.

Acelea constituiau de fapt și primele triumfuri poliste contra vasluienilor nou-promovați, dat fiind că violeții nu s-au putut revanșa în returul acasă din ianuarie al sezonului regular, 34-36, pentru eșecul cu 25-24 din deplasarea în Moldova.

La urma urmei palmaresul contează însă mai puțin în cea de-a doua oră de joc a noii campanii, meci acasă înaintea căruia Pero Milosevic a semnalat despre vizitatori că ”au o apărare foarte avansată, foarte deschisă, dar acest sistem îl joacă mai ales acasă”.

Arbitrează clujenii Barbu și Badiu.

Programul etapei a II-a din Liga Zimbrilor și clasamentul la zi, pe coloana dreaptă.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + = 5

 


Ultimele articole din categoria Handbal: