Poli revine la Turda de la 16-12 la 16-18 dar Potaissa se revanșează totuși la mustață, tot la limită, și intră în semifinale: 24-23 și 2-1 la jocuri. Violeții, la Vaslui pe 22 aprilie

Scoși din cursă la limită pe 31 ianuarie la Turda din sferturile Cupei României, handbaliștii poliști au fost eliminați tot în fief-ul galben-albaștrilor și după 72 de zile, și tot la limită, din sferturile campionatului. Regină a remizelor în sezonul regulat în care mai era implicată pe deasupra în alte 7 meciuri încheiate la limită, două câștigate în deplasare dar și 5 pierdute, dintre care 3 acasă, SCM Politehnica Timișoara a cedat în această seară de o manieră dramatică în jocul decisiv pentru intrarea în semifinalele Ligii Naționale, fiind depășită cu 11 secunde înainte de final în sala ”Gheorghe Barițiu” din Turda, unde ”violeții” au răsturnat scorul de la 16-12 la 16-18 însă Potaissa și-a adjudecat în cele din urmă pentru a doua oară în 9 zile avantajul terenului propriu, impunându-se la mustață cu 24-23 (14-11), așa cum și bănățenii împingeau duminică sfertul de finală într-un meci 3, cu 31-30.

Potaissa a eliminat-o de două ori în 2017 la Turda din sferturi pe Poli, atât în Cupa României cât și astăzi în Liga Națională

Potaissa a eliminat-o pe Poli de două ori din sferturi în 2017 la Turda, atât în Cupa României cât și astăzi în Liga Națională

Unde sunt alb-violeții, cu caracteristica lor dârzenie și combativitate, nu poate lipsi suspansul, iar după ce în weekend reglau acasă la unu balanța sfertului de finală cu Potaissa printr-un triumf la limită, ca replică la usturătorul 31-22 de miercurea trecută de la Turda, poliștii au venit din urmă și în decisivul de astăzi de la ora 18, anihilând după pauză un deficit de 4 goluri și intrând în ultima pătrime a întâlnirii cu un avantaj de două goluri, răsturnat însă în cele din urmă la potou și pe alocuri cu… cântec de elevii lui Horațiu Gal.

Implicit, ieșind din cursa spre semifinale tocmai în sala unde în primăvara trecută câștigau cu 2-0 la meciuri finala mică și obțineau bronzul în Liga Națională, handbaliștii bănățeni vor continua în grupa valorică 5-8, în care vor da piept pe 22 și 26 aprilie respectiv la nevoie și pe 13 mai cu HC Vaslui, care n-a mai jucat și a treia partidă în disputele locurilor 3-6, pierdute cu 0-2 cu CSM București. Dat fiind că au încheiat returul pe poziția a șaptea, timișorenii vor disputa prima întâlnire în Moldova iar cea de-a doua, de-acum în două săptămâni, pe teren propriu, un eventual al treilea meci decisiv urmând a fi găzduit tot de vasluieni. Ulterior, în cazul în care vor avea succes, poliștii ar urma să joace pentru locul 5 cu câștigătoarea celeilalte confruntări din 5-8, a altor învinse în sferturi, HC Odorhei – Dunărea Călărași.

Ca program, primele două întâlniri cu vasluienii vor fi urmate însă mai întâi de ”dubla” României cu Serbia din etapele a 3-a și a 4-a în grupa de calificare la Euro 2018 din Slovenia, pe 4 mai la Baia Mare și în 7 mai la Kragujevac, dueluri ca între vecini în care s-ar putea regăsi în calitate de oponenți anumiți colegi de echipă în alb-violet, depășiți astăzi de puțin la Turda.

În Joia Mare, data de 13 n-a fost în cele din urmă cu noroc pentru elevii lui Pero Milosevic și Attila Ioan Horvath, care, în ciuda faptului că au arătat o cu totul altă față comparativ cu cea înfățișată pe același teren miercurea trecută, au încheiat însă tot pe scut, în ciuda revirimentului de după pauză, când au ferecat poarta aproape 13 minute, până la mijlocul părții secunde.

Depășiți clar de turdeni în meciul inițial dar dovedind o mare capacitate de regrupare în revanșa acasă și în decisivul de astăzi, poliștii au fost la un pas de a răsturna complet soarta calificării în semifinale, ceea ce n-ar fi fost deloc nemeritat în ansamblul celor 3 dispute directe, ci doar prin prisma clasărilor după retur. SCM Politehnica a fost aproape de a da lovitura eliminării secund clasatei după sezonul regulat, echivalentă cu o performanță pentru o ocupantă a locului 7 după aceeași fază tur-retur, și se poate estima că timișorenii n-au ratat neapărat strict doar astăzi repetarea pătrunderii în ”careul de ași”, ci mai degrabă prin clasarea în jumătatea inferioară a zonei 1-8 după retur, indusă de programul încărcat de meciuri din toamnă, când au avut în calendar și 6 apariții în plus în calificările din EHF Cup.

Aceleași reprezentații europene din contul Potaissei, dar de dată foarte recentă în Challenge Cup, au cântărit în calculele timișorenilor de a prefera să urmeze în sferturi de pe locul 7 în ierarhie ruta Turdei și nu a bucureștenilor de la CSM, iar estimările alb-violeților n-au dat greș, cum era și de așteptat, în sensul că se putea intui o oboseală a ardelenilor și așa în criză de efectiv datorită accidentărilor, însă tentativa de a specula momentul mai delicat al galben-albaștrilor a fost totuși deturnată cu o ultimă sforțare de semifinaliștii Cupei României și din cupa continentală numărul 3.

Și chiar o ultimă sforțare a și fost…

Inițial, pe fondul mizei exponențial crescute, în special apărările au fost forte, și mai ales cea a gazdelor, Huta fiind primul care l-a luat serios în primire pe Fenici dar și Daskaloski completând de cealaltă parte buna partitură defensivă de start a poliștilor, prin a apăra inclusiv o aruncare de la 7 metri în fața lui Zacaciurin, la 2-2.

După care extrema dreaptă timișoreană Lasica a marcat al doilea său gol consecutiv iar oaspeții au preluat în premieră conducerea, 2-3, sugerând că decisivul va fi deschis oricărui rezultat.

Potaissa, cu interul stânga Radu Lazăr tot mai precis, s-a desprins în premieră la mai mult de un gol avans, până la 6-3 și după două aruncări de la 7 metri transformate de veteranul Marian în condiții de superioritate numerică din minutul 11, prima din meci. Croindu-și trasee mai degrabă spre extreme, Poli a rămas totuși aproape iar Lasica a ținut-o în meci, în minutul 20 apropiind-o din nou pentru ultima oară până la pauză la numai un gol handicap, 10-9, după o aeriană inițiată de Marjanovic, însă și în urma unui alt atac al gazdelor bâlbâit din nou tot de Adomnicăi.

Într-adevăr, se detecta o oarecare nesiguranță și lipsă de cursivitate în prestația amfitrionilor totuși favoriți, dar încărcați implicit de presiunea psihologică suplimentară indusă de așteptările unei noi pătrunderi în semifinale, chiar și în absența unora precum Ionuț Rotaru sau Dragoș Iancu, plus Georgică Cîntec, lăsat de Gal pe bancă în prima parte, pe când tabăra adversă nu putea conta pe influentul Simovic.

Un prim semnificativ pasaj cheie s-a consumat la scorul de 12-9 pentru secund clasata după retur, înghețat de cele 3 ratări în cascadă ale timișorenilor din aruncări de la 7 metri, dintre care prima scoasă de pivotul Ștefan, aruncat între timp în luptă, golgheterul sârb Marjanovic irosind-o pe prima, Lazarov pe cea de-a doua și același Marjanovic pe cea de-a treia: tot 12-9!

Dacă aportul lui Țenghea din prima parte a fost decisiv pentru avansul avut de Potaissa la pauză, 14-11, la fel a contribuit intrarea bosniacului Adam Savic între buturile poliste la reluare. Partea secundă a fost deschisă cu câteva goluri în cascadă dar odată ce Savic și-a intrat în mână, și SCM Politehnica a căpătat curaj în ofensivă, chiar și egalând la 16 în minutul 40, după 4 goluri la rând, dintre care ultimele două în contul interului Vaidasigan.

Iar într-atât de semeț urcaseră alb-violeții pe val încât, orice-ar fi încercat pe moment Horațiu Gal, inclusiv prin introducerea lui Cîntec în premieră, turdenii nu și-au putut regăsi busola. Abia după 6 goluri primite la rând, la 16-18, când s-a dictat a doua eliminare în tabăra polistă, la Pejovic, Zacaciurin fructificând aruncarea de la 7 metri, 17-18 în minutul 45. Savic, învins după minute bune doar de la punct fix…

Precum era Țenghea de netrecut la 12-9, la fel și Savic odată ce poliștii au fost totuși ajunși din urmă la 19-19, când a avut o dublă intervenție în aceeași fază, parând aruncarea de la 7 metri expediată de Marian dar și reluarea acestuia.

Se anunța așadar un final ce nu putea exclude inclusiv aruncările de departajare de la 7 metri, în caz de egalitate…

Ultimele minute au fost pe muchie de cuțit, și cu câteva decizii de arbitraj care au inflamat banca polistă, pe alocuri pe bună dreptate. Cîntec a preluat din nou conducerea pentru ardeleni la capătul unei superiorități numerice însă Lasica a obținut și el un 7 metri iar Vaidasigan a transformat din nou, dar și Zacaciurin, chiar cu două la rând pentru 22-20 cu 5 minute înainte de final.

Savic s-a dovedit a fi din nou fenomenal parând la 22-21 în fața pivotului iar Fenici a egalat apoi pe superioritate numerică, însă Adomnicăi a înscris în sfârșit primul său gol, în penultimul minut, la care Milosevic a solicitat time-out și s-a aruncat în ofensivă fără portar, tactica dând roade prin egalarea semnată de Lasica cu o jumătate de minut înainte de ultima sirenă, în 59:29. Gal și-a adunat la rândul său trupele și Adomnicăi a recidivat, ceva mai ușor decât ar fi lăsat până atunci senzația apărătorii poliști, 24-23 cu 11 secunde înainte de final.

Le-ar mai fi rămas așadar oaspeților câteva secunde pentru o ultimă revenire, însă atacul polist s-a lăsat nici mai mult nici mai puțin decât cu un… cartonaș roșu aplicat căpitanului Fenici, ars cum că ar fi  împins în încercarea de a intra în posesia mingii ce n-a fost eliberată de galben-albaștri după un fault, ceea ce a conturat practic deznodământul final dar a și flambat delegația vizitatorilor, spiritele încingându-se cu atât mai mult cu cât și sârbul Savic a avut ceva de împărțit după încheierea decisivului cu muntenegreanul Vuk Milosevic, în apărarea căruia a căutat să sară și tatăl său, Pero Milosevic. Secunde tensionate în care cei mai buni în jocul om la om s-au arătat a fi… oamenii legii, pătrunși în forță pentru a-i despărți pe beligeranți.

O imagine finală a unui sfert împins în decisiv grație replicii timișorene și echilibrat la maxim de aceeași capacitate de luptă a ”violeților”. Care au mari merite în a fi ajuns la un pas de calificare, fără însă a exploata în totalitate starea de oboseală acumulată de vicecampionii sezonului regulat și absențele acestora. SCM Politehnica, o merituoasă învinsă la limită, dar ceva mai departe de semifinale mai degrabă prin clasarea după retur pe locul 7…

*

Evoluția scorului…

(în repriza I) 1-0 Laslo / 1-1 Fenici / 2-1 Pavel / 2-2 Lasica, 2-3 Lasica / 3-3 Thalmaier, 4-3 Marian – 7m, 5-3 Marian – 7m, 6-3 Lazăr / 6-4 Lasica / 7-4 Lazăr / 7-5 Lasica / 8-5 Lazăr / 8-6 Lazarov, 8-7 Vaidasigan / 9-7 Lazăr, 10-7 Lazăr / 10-8 Lazarov, 10-9 Lasica / 11-9 Huta, 12-9 Amihăesi, 13-9 Pavel / 13-10 Vuk Milosevic / 14-10 Lazăr / 14-11 Lazarov.

Scor la pauză 14-11

(în repriza a II-a) 15-11 Amihăesi / 15-12 Vuk Milosevic / 16-12 Pavel / 16-13 Lazarov, 16-14 Neamțu, 16-15 Vaidasigan – 7m, 16-16 Vaidasigan, 16-17 Marjanovic, 16-18 Fenici / 17-18 Zacaciurin / 17-19 Lasica / 18-19 Marian – 7m, 19-19 Lazăr, 20-19 Cîntec / 20-20 Vaidasigan – 7m / 21-20 Zacaciurin – 7m, Zacaciurin 22-20 / 22-21 Lazarov, 22-22 Fenici / 23-22 Adomnicăi / 23-23 Lasica / 24-23 Adomnicăi.

Rezultat final: 24-23 (14-11)

*

Marcatori…

Potaissa (10 jucători): Lazăr 7 goluri (6 în repriza I + 1), Pavel 3 (2+1), Marian 3 (2+1 – 7m), Amihăesi 2 (1+1), Thalmaier 1 (1+0), Laslo 1 (1+0), Huta 1 (1+0) / Zacaciurin 3 (0+3 – 1x7m), Adomnicăi 2 (0+2), Cîntec 1 (0+1).

SCM Politehnica (7 jucători: 5 în repriza I, 2 după pauză): Lasica 7 goluri (5 în repriza I + 2), Lazarov 5 (3+2), Vaidasigan 4 (1+3 – 1x7m), Fenici 3 (1+2), Vuk Milosevic 2 (1+1) / Neamțu 1 (0+1), Marjanovic 1 (0+1).

*

Eliminări temporare (2-3): Thalmaier la 16-16, min 41, Pavel la 22-20 min 56 / Santeiu la 4-3, min 11, Pejovic la 16-18, Lazarov la 17-19.

Intervenții ale portarilor: Țenghea 8 în repriza I -2x7m (la 12-9) + 3 după pauză / Daskaloski 4-1x7m (la 2-2), Savic 7-1x7m.

Aruncări de la 7 metri: Potaissa (6: 4/2) Zacaciurin ratat la 2-2, Marian transformă 4-3, 5-3, 18-19, Marian ratează la 19-19, Zacaciurin transformă 21-20 / Poli (5: 2/3) Marjanovic ratat la 12-9, Lazarov ratat la 12-9, Marjanovic ratat la 12-9, Vaidasigan transformă 16-15, Vaidasigan transformă 20-20.

Cartonașe galbene: Pavel, Thalmaier / Santeiu, Fenici.

Time-out: Horațiu Gal în minutul 28, la 13-10, în minutul 59:30, la 23-23 / Milosevic în minutul 22, la 12-9, în minutul 52 la 20-19, în minutul 59:20 la 23-22.

Bare: 2-3 (transversale – 1x7m).

7 de start…

Potaissa: Țenghea – Pavel, Lazăr, Laslo, Adomnicăi, Thalmaier, Savic.

Au mai intrat: Zacaciurin, Marian, Amihăesi, Ignat – toți din repriza I, Cîntec după pauză, Varo la 7 metri la 20-19.

SCM Politehnica: Daskaloski – Marjanovic, Lazarov, Fenici, Milosevic, Lasica, Santeiu (Pejovic pe apărare).

Au mai intrat: Ștefan, Vaidasigan – din repriza I, Neamțu și portarul Savic – ambii de la pauză.

Arbitri: Bogdan Stark – Romeo Ștefan.

Horațiu Gal, antrenor al învingătorilor, cândva campion pe țară ca jucător cu ”violeții”, în 1991, a explicat la final că diferența între scorurile celor două meciuri de la Turda, 31-22 și 24-23, a ținut de ”accidentarea lui Gică Cîntec, căruia îi mulțumesc că a intrat, chiar dacă avea o fisură la brațul drept. De fapt, noi am ajuns cu jumătate de echipă lipsă în decisiv. Băieții au fost devotați, n-au cedat în partea a doua, când au ajuns la un deficit de două goluri, s-au mobilizat și au obținut o victorie foarte importantă, deoarece am terminat sezonul pe locul 2 și era păcat, păcat să nu intrăm în primele 4. Ne-am asumat un risc prin prezența pe 3 fronturi și până acum ne-a mers foarte bine pe toate cele trei planuri. Era nevoie de mai multă liniște din partea băncilor tehnice mai ales înainte de meci!”

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Handbal: