Poli, test pe terenul liderului campion cu care lupta anul trecut pentru intrarea în finală

Eliminată marți din sferturile de finală ale Cupei României, la Turda, SCM Politehnica are duminică la ora 11 a doua deplasare din tot atâtea jocuri oficiale în noul an, la reluarea returului în Liga Națională, nicăieri altundeva decât în fief-ul liderului campion la zi Dinamo, cu care se confrunta în semifinalele play-off ale ediției trecute. Este de fapt prima descindere a violeților pe terenul roșu-albilor de la respectiva manșă I pentru intrarea în finala la aur.

Ocupante ale locurilor 1 și 8, la polii zonei play-off, ce se va decide după cele 26 de runde din sezonul regular, Dinamo și SCM Politehnica se înfruntă în disputa duminicală televizată a primei etape din Liga Națională pe 2017, a 17-a a sezonului, marcată negativ de imposibilitatea reșițenilor de a se alinia în deplasarea de astăzi la Călărași, ca prim pas pare-se fără întoarcere spre retragerea din competiție, o grea pierdere pentru handbalul masculin carpatin.

Tocmai Dinamo și ”Poli” se numărau printre cele doar 4 echipe contra cărora Adrian Petrea Reșița obținea puncte în sezonul în curs, de fiecare dată sub forma unor remize pe teren propriu, celelalte fiind adjudecate prin succese acasă cu cei din Suceava și Călărași, depășiți la mijloc de septembrie ca ultim triumf al celor din Caraș-Severin cu detașatul 27-17, diferență de scor consemnată și astăzi, dar la ”masa verde”, prin neprezentare în revanșa de la Dunăre.

Handbalul cărășean s-a mai confruntat în actualul deceniu cu un moment deznădăjduitor tot din rațiuni financiare și în vara lui 2014, în urmă cu 2 ani și jumătate, când CS Caraș Severin nu se mai înscria în viitoarea ediție de campionat a elitei, deși își păstra pe teren locul de prim-divizionară, luând-o în schimb de la capăt sub titulatura CS HC Adrian Petrea din Divizia A – Seria B.

CS Caraș Severin încheia sezonul regular 2013-2014 pe locul 9, deasupra alb-violeților, de care era însă apoi întrecută în disputele în sistem două victorii din 3 jocuri pentru desemnarea participantelor în grupa valorică 7-9, continuând implicit în triunghiularul 10-12 dar evitând retrogradarea, fără a-și păstra însă locul cuvenit în elită, care s-a derulat în ediția 2014/5 cu numai 13 echipe la start, caz valabil și pentru restul parcursului din actuala campanie.

În precedenta în elită, 2015-2016, reșițenii încheiau sezonul regular pe locul 7 și intrau astfel în prima grupă valorică, cu un bilanț de 12 victorii și 4 remize din 26 de apariții, însă iată că deja începutul anului 2017 le-a adus un nou sfârșit prematur de drum în Liga Națională, semne ale marilor dificultăți financiare fiind resimțite încă din toamnă, motiv pentru care și unul dintre sportivii cheie al reșițenilor, ex-polistul Ilie Vaidasigan, s-a înregimentat pentru restul stagiunii la alb-violeți.

Mai săracă și mai posacă, Liga Națională 2016/7 va continua așadar cel mai probabil într-un număr impar de echipe, viitoarele oponente ale reșițenilor urmând să câștige cu 10-0 la ”masa verde”.

Cei rămași în cursă își caută un făgaș cât mai bun înaintea fazei pe grupe valorice, Dinamo vizând conservarea șefiei înaintea apariției finale din actualul parcurs în Grupa D din Champions League, programată sâmbăta viitoare la Istanbul, cu Besiktas, pe când ”Poli” speră la escaladarea câtorva trepte în ierarhie în rundele rămase de disputat din retur, ceea ce i-ar putea permite evitarea în sferturi a primelor clasate de pe podium, alcătuit la ora actuală din roșu-albii calificați miercuri în Final4 printr-un succes la scor acasă cu concitadinii de la Steaua, HC Dobrogea Sud – care va încheia etapa luni pe teren propriu cu sucevenii, și HC Odorhei.

Poliștii n-au smuls însă nici un punct de la revenirea bucureștenilor în propria sală ”Dinamo”, pierzând pe rând acolo cu 31-25 în septembrie 2013, chiar la jocul inaugural al celor din capitală înapoi acasă, apoi cu 26-24 în august 2014, cu 32-28 în returul sezonului trecut, în martie 2016, precum și ulterior, în primul joc al semifinalei de play-off.

Altfel, cât Dinamo s-a perindat pe alte terenuri gazdă, Poli a câștigat în deplasare și cu 30-26 în aprilie 2013, la Buzău, respectiv cu 28-27 la Brașov în aprilie 2011, cedând în schimb cu 21-19 în noiembrie 2011, la Călărași.

Înaintea deplasării la București, antrenorul principal polist Pero Milosevic a remarcat vineri că “cei de la Dinamo deţin încă statutul de campioni, au jucători valoroşi şi aici îi includ şi pe fraţii Esteki din Iran. Îi respectăm, dar aşa cum am demonstrat şi anul trecut putem juca bine în faţa oricărei echipe, care are un bunget mai mare decât al nostru şi o bancă mai lungă, cu mai mulţi jucători valoroşi. De exemplu, puteam veni cu punct sau puncte şi de la CSM Bucureşti. Dacă Dinamo nu va evolua la maxima lor capacitate s-ar putea să facem o surpriză. Oricum nu trebuie să uităm că în Liga Naţională nu am pierdut nici noi din luna octombrie, la Odorhei.”

Jocul de duminică de la ora 11 e arbitrat de clujenii Barbu și Badiu, fiind televizat de TVR2.

Rezultatele zilei în etapa a 17-a în Liga Națională, mai degrabă a oaspeților, precum și ierarhia la zi și programul rundei a 18-a, în care Poli va juca sâmbătă 11 februarie de la ora 16 acasă cu focșănenii, pe coloana dreaptă.

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Handbal: