Ca între locul 8 şi 1: Poli Timişoara – HCM Constanţa 23-35

O raritate în handbal, cele 8 goluri înscrise la rînd de golgeterul Andrei Grasu pentru gazda CS U Politehnica Timişoara în chiar debutul jocului inaugural al ultimei runde a turului Ligii Naţionale, cu care prelua de 4 ori conducerea pentru alb-violeţi în primul sfert de oră, ultima oară cu 8-7, n-au fost însă de-ajuns pentru a ţine ulterior pasul şi a masca neta diferenţă valorică între gazdele de pe locul 8 şi liderul campion en-titre, care fără a tura la maxim motoarele ci tot schimbînd personalul a ajuns şi la 10 avans spre final, în 4 rînduri, iar diferenţa maximă a atins-o prin „dubla” lui Sabou din ultimul minut: 23-35 (15-20) pentru HCM Constanţa.

Andrei Grasu a marcat miercuri, în uvertura ultimei etape a turului Ligii Naţionale, nu mai puţin decît 13 goluri în poarta campioanei HCM Constanţa, dintre care primele 8 ale Politehnicii Timişoara, după cum urmează... 1-0, 2-0, 3-1, 4-2, 5-4, 6-5, 7-7 şi 8-7. Era însă ultima dată cînd violeţii mai conduceau...

Ar fi suficient de spus că timişorenii n-au profitat în două rînduri, mai întîi în ultimele două minute ale primei reprize, cînd erau eliminaţi temporar de la „verzi” Val şi Toma, iar apoi la mijlocul părţii secunde, cînd acelaşi Val şi Csepreghi erau trimişi pe bancă, de superiorităţi numerice de 6-4, ceea ce explică lipsa de soluţii şi forţă ofensivă a acestui al zecelea atac al diviziei, care nu şi-a depăşit astăzi media de 24,2 goluri înscrise pe meci, în condiţiile în care, ce-i drept, piese cheie ca Băiceanu şi Timofte au încheiat turul traşi pe dreapta de accidentări, în vreme ce alţi veterani, Cristescu şi Mrakic, abia au revenit totuşi pe parchet.

Însă şi campionii, care chiar marcau 4 fiind contra şase, i-au avut pe absenţii lor, şi nu doar Criciotoiu…

Oricum, cert este că nu prea multă lume s-a înghesuit în speranţa unei minuni pentru acest doar al cincilea joc stagional al timişorenilor în sala „Constantin Jude”, într-un tur de campionat cu meciuri disputate în medie la aproape 9 zile unul de celălalt, iar firava galerie alb-violetă a avut rareori ocazia să bată toba într-un inegal duel în care Andrei Grasu a dat deşarte speranţe cu maximuri de 2-0, 3-1 şi 4-2, cinci dintre primele sale 8 goluri fiind din aruncări de la 7 metri.

Dar odată ce Buricea a preluat pentru prima oară conducerea pentru campioana HCM, de pe flanc, 6-7 în minutul 9:30, completînd extrema dreaptă Laurenţiu Toma, activ în prima parte cu 6 reuşite, a devenit evident că oaspeţii nu vor lăsa nici o şansă învinsei deja de 6 ori în acest sezon.

HCM Constanţa, echipă cu cele mai puţine goluri primite în 2012-2013 şi căutînd să se revanşeze după eşecul la 7 goluri din precedenta deplasare, la Bacău, a avut un ultim moment de descumpănire la 8-8, cînd, deşi în superioritate numerică, n-a profitat de la 7 metri prin sus-amintitul Toma, ghicit de Djuricin, dar ceea ce a urmat a constituit o decisivă desprindere, de la 10-10 la 12-16.

Pe-atunci, Gligore Czari a încercat să stopeze declinul prin introducerea lui Stan, pentru prima oară în joc în minutul 23, respectiv să forţeze chiar şi cu 3 pe semicerc, după ce violeţii începeau meciul cu 12. Antonaru – 20. Szentpeteri (extremă stînga; 19. Cristescu), 15. Sabin Ignat, 34. Fenici – centru, 7. Marius Ignat – pivot (2. Mrakic), 9. Grasu, 69. Lela, însă tot Andrei Grasu a plusat la bilanţul personal înaintea pauzei, ajungînd la 11!

HCM Constanţa, pornind cu Popescu – Buricea (extremă stînga), Angelovski, Şimicu, Val, Humet, Toma, şi introducîndu-i apoi, destul de rapid, pe Cutura, în faza ofensivă, respectiv Dragicevic şi Csepreghi, a avut un bun final de primă parte, cu 3 goluri la rînd, pentru 15-20, şi un şi mai bun start al reprizei secunde, cu o serie de 4, întreruptă abia în minutul 37, şi tot de Andrei Grasu, la fel, din 7 metri: 16-24.

 

***

3… Numărul jocurilor adjudecate în acest campionat de HCM Constanţa la cîte 12 goluri avans, normă depăşită în două rînduri, cu succese la 18 (acasă) respectiv 14 goluri diferenţă (deplasare; 31-17 la Cluj Napoca). Dacă pe teren propriu constănţenii au repurtat victorii în medie la peste 10 goluri avans, în deplasări doar succesul ceva mai „strîns” din Banat, la Reşiţa, cu un avantaj de 3 goluri, a micşorat „norma”.

 

Politehnica doar a reuşit astăzi să depăşească la limită maximul de 22 de goluri marcate în sala „Constantin Jude” în duelurile de 21-18 cu CS Caraş Severin, 22-20 cu Energia Pandurii şi 21-24 cu Ştiinţa Municipal Dedeman, pe un final de joc în care, începînd de la 17-27, oaspeţii de la malul mării, apelînd şi la Stănescu în poartă respectiv la ex-timişoreanul pe extremă Sadoveac, au atins de 4 ori avantajul de 10 goluri.

Şi apropo de foştii polişti, prosperitatea Constanţei campioane, avîndu-i în teren pe interul Alexandru Şimicu, plecat în vara lui 2011 de pe Bega spre Marea Neagră, respectiv Marius Sadoveac, crescut la LPS Banatul tocmai de secundul alb-violet Dan Dumitru, a contrastat în această seară cu trista cădere de cortină pe 2012 peste semicercul bănăţean.

Scorul spune totul…

***

Cei 6 marcatori ai Politehnicii în partida cu HCM Constanţa au fost: Grasu, cu 13 goluri (11 în prima parte plus două la reluare), Stan 3 (1/2), Fenici (2/0), Sabin Ignat (1/1) şi Lela (0/2), fiecare cu cîte două goluri, respectiv Szentpeteri (0/1), un gol.

Pentru învingătorii pregătiţi de Zvonko Sundovski, şi avîndu-l pe banca tehnică pe fostul star din poarta Timişoarei, Alexandru Buligan, Toma (6 în prima repriză/0 la reluare) şi Humet (3/3) au marcat cîte 6 goluri, Buricea (3/1) şi Şimicu (2/2) cîte 4, Angelovski (2/1), Csepreghi (2/1) şi Sadoveac (0/3) cîte 3, Dragicevic (1/1) şi Sabou (0/2), cîte două goluri, iar Val (1/0) şi Cutura (0/1), cîte un gol. În total, 11 marcatori.

***

Totalul golurilor înscrise de polişti în primele 11 etape (13 marcatori): Grasu 86 goluri, Timofte – 38, Fenici – 30, Marius Ignat – 20, Mrakic şi Stan – cîte 19, Lela şi Sabin Ignat, cîte 13, Cotinghiu – 10,  Spahic – 7, Vasile – 4, Szentpeteri – 3, Arseni – unul.

***

Aruncări de la 7 metri: CS U Politehnica 8 (7 marcate: 6 de Grasu, una de Stan; una ratată: Grasu – apără Stănescu) / HCM Constanţa una (ratată de Toma – apără Djuricin).

La CS U Politehnica au mai intrat portarii Djuricin şi Vâlceanu, respectiv Cristescu, Mrakic, Spahic, Stan, Czari şi Vasile, iar la HCM Cosntanţa portarul Stănescu şi Cutura, Dragicevic, Csepreghi, Sabou şi Sadoveac.

Eliminări: Sabin Ignat (în 12:47) şi Grasu (30:32) – Val şi Toma (ambii în 28:12, primul pentru stoparea neregulamentară a lui Grasu, cel de-al doilea pentru proteste), Angelovski (40:16), Val (45:20), Csepreghi (46:03).

 

***

Principalii marcatori polişti în noul sezon… 

la Cluj (21 goluri): Grasu 8 goluri, M. Ignat şi Stan, cîte 3;

cu Dinamo (31): Grasu 11, M. Ignat 9, Spahic 3;

la Odorhei (25): Fenici 7, Grasu 6, M. Ignat 4;

la Suceava (22): Timofte 9, Grasu 4, Cotinghiu 3;

cu Ştiinţa Municipal Dedeman (21): Stan 7, Timofte 5, Grasu şi Fenici – cîte 3;

la CSM Ploieşti (29): Grasu 8, Timofte 7, Fenici 4;

cu Pandurii (22): Grasu 8, Mrakic şi Timofte – cîte 3;

la Turda (25): Grasu 7, Timofte 5;

cu CS Caraş Severin (21): Grasu 8, Timofte, Ignat, Mrakic – cîte 3;

la CSM Bucureşti (25): Grasu 10, Timofte, Sabin Ignat – cîte 4.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 − = zero

 


Ultimele articole din categoria Handbal: