Poli Timișoara, până la sacrificiu și bandaje dar căzută inevitabil de la 22-21, spre final: 28-32 (14-12) și 0-2 în semifinala cu Dinamo

Fără principalii 2 marcatori ai sezonului, Timofte cu 141 și Chikovani cu 127 de goluri – suspendați, dar și în absența pivotului Pejovic iar până la urmă și a lui Păiuș, rămas doar pe bancă, tot cu probleme medicale, Poli a făcut o semifinală acasă la sacrificiu, într-o excelentă atmosferă cu tribuna plină în ”Constantin Jude” și impulsionată de galeria viola, însă a căzut după mijlocul reprizei a II-a, de la 21-19 și 22-21 la 22-24, cedând pe final în ciuda unei foarte bune evoluții unor dinamoviști cu net mai multe opțiuni pe bancă. Bandajul la cap al tânărului Neamțu a exemplificat perfect uriașa inimă pusă în joc de ”violeți” în meciul 2 al semifinalei Ligii Naționale cu câștigătoarea sezonului regular, pe care au întins-o cât de mult au putut dar nu și suficient pentru a prelungi cursa spre finală într-un decisiv duminică la București: Poli Timișoara – Dinamo 28-32 (14-12).

Cu suspendați pe mai multe meciuri dar și accidentați însă în fața unei tot mai tumultoase tribune aproape plină, în care s-a aflat printre mari poliști de altădată și Roland Gunesch, Poli a ieșit meritoriu cu fruntea sus și în aplauzele fanilor viola și a spectatorilor din ”Constantin Jude” de pe traseul spre ultimul act cu trofeul pe masă, smulgând ovații binemeritate pentru o replică ce a depășit cu mult stadiul actual mai mult decât precar al finanțelor grupării handbalistice timișorene și care a ținut-o pe Dinamo în urmă pe tabela de marcaj pentru mai bine de o treime din meciul de la ora 20.

Extraordinar de motivată și încurajată poate în plus și de faptul că Potaissa a împins într-un decisiv ce va avea loc luni în Sala Rapid cealaltă semifinală, cu CSM București, de care a dispus astăzi de la ora 16 în Sala ”Gheorghe Barițiu” din Turda cu 29-27 (13-12), după ce luni învingeau în capitală ocupanții locului 2 după sezonul regular cu 29-23 (12-11), așadar 1-1 la meciuri, Poli a făcut-o serios să transpire pe prima clasată după retur, care a răsturnat scorul spre final pe seama rotației mult mai ample și cu rutină competițională.

Poli a avut primul atac, abordând semifinala de azi în șaptele Daskaloski – Neamțu, Fenici, Halcă, Grigoraș, Lasica și Santeiu, pe când Dinamo cu Irimiuș – Asoltanei, Șandru, Diaw, Savenco, Vrankovic și Cîmpan, iar Grigoraș a deschis scorul de pe inter dreapta, înălțându-se frumos, după care i-a lăsat locul pe apărare lui Ștefan. Al doilea atac polist a fost blocat de Diaw iar Savenco a egalat, fără șanse pentru Daskaloski.

Halcă a înscris printre picioarele lui Irimuș, de pe postul de centru, dar același Savenco, angajat pe pivot, a egalat prompt: 2-2. Irimuș a salvat cu piciorul stâng la aruncarea lui Fenici iar Asoltanei a adus-o pe Dinamo în premieră în avantaj după 4 minute, 2-3, de pe stânga.

Primul cartonaș galben, în 4:48, lui Ciprian Șandru, și încă o paradă a lui Irimuș, cu palma dreaptă, după care Daskaloski s-a remarcat și el însă n-a mai blocat și aruncarea lui Diaw, 2-4. Vrankovic, avertizat, l-a făcut una cu podeaua pe căpitanul jucat inter stânga, Fenici, dar atacul violet s-a lăsat cu torpila lui Grigoraș, aproape sub bară, 3-4.

Cu Santeiu intrat pe apărare în locul lui Ștefan, făcând faza de atac, Poli n-a primit gol în faza următoare, Daskaloski parând în fața lui Savenco. Neamțu a ochit apoi bara la colțul scurt dar și Diaw a făcut pași, ulterior, pe atacul violeților, o nouă infracțiune dinamovistă aducând primele proteste ale muntenegreanului Milosevic – avertizat. Aceeași situație apoi și pentru Cîmpan, dar Dinamo s-a redesprins, 3-5, pe reușita lui Șandru, paznic al lui Grigoraș.

Exact în minutul 10 Fenici a aruncat ca din tun de pe centru, 4-5, dar Ciprian Șandru a refăcut avantajul cu o aruncare de la șold. Tot Fenici a mai obținut apoi și o aruncare de la 7 metri, executată tehnic de Grigoraș, lob peste Irimuș: 5-6. A venit rândul roș-albilor să aibă un 7 metri, Daskaloski intuindu-l pe stângaciul Zulfic, iar la cealaltă poartă Grigoraș a zguduit bara de la colțul scurt, în dreapta lui Irimuș.

Vrankovic a făcut 5-7 de pe inter dreapta în 14:20 dar Demis Grigoraș l-a învins din nou pe Irimuș și a fugit imediat la schimbare, înlocuindu-l Santeiu. Daskaloski a mai apărat o minge, mai mult instinctual, dar Fenici a fost penalizat cu pași însă și Șandru a aruncat pe lângă bara din dreapta macedoneanului.

Fenici a spulberat păianjenul în dreapta sus, la colțul lung, egalând 7-7 în minutul 18, dar Șandru a intrat apoi ca prin brânză de pe inter stânga, 7-8. Irimuș a respins cu palmele de sus, din cădere, aruncarea lui Grigoraș, la cealaltă poartă Diaw punctând de pe pivot, bine angajat de Șandru.

Fenici a mai insistat pe o pătrundere individuală de pe inter stânga, scoțând alt 7 metri, fructificat din nou de Grigoraș, 8-9 după două treimi din repriza I. Șandru a pătruns apoi la fel de nestingherit de pe inter stânga dar Daskaloski a întins piciorul, imitându-l apoi Irimuș în fața lui Neamțu.

Fenici a mai egalat o dată, 9-9, ochind mai întâi bara dar apoi și plasa, la colțul opus, din cădere, pe un ricoșeu fericit al mingii mici, înapoi la căpitan.

Daskaloski a fost apoi incredibil în fața lui Șandru, infiltrat pe pivot la o frumoasă combinație cu Vrankovic, pe când Andrei Santeiu a preluat conducerea de pe inter dreapta, tare și la semiînălțime, pe colțul scurt.

Voica a solicitat time-out și i-a aruncat în premieră în focuri pe Ragot și Mousavi, dar o rară minge ajunsă la Cîmpan n-a sfârșit în plasă. Daskaloski anunța o seară mare. Răpciugă a apărut pe apărare la Dinamo iar Fenici, Halcă și Grigoraș au început permutările pe linia de 9 metri, căpitanul amețindu-l pe Irimuș, cu bara: 11-9.

Ragot a replicat de pe 8 metri, prea liber, însă Fenici a ținut să arate din nou că nu e doar ziua lui Daskaloski: 12-10 după exact 25 de minute. Daskaloski s-a mai opus și la telefonata lui Vrankovic dar Mousavi n-a mai iertat, din cădere.

Poli a forțat cu 2 pivoți, Ștefan și Lasica, însă Halcă n-a nimerit cadrul porții preluate de celălalt Grigoraș, al oaspeților, după care Mousavi a finalizat cea mai lucrată fază a bucureștenilor, 12-12 în 27:25. La care Milosevic a solicitat primul time-out…

Cu folos, Ștefan obținând un 7 metri, apărat în primă fază de Ștefan Grigoraș, dar Demis Grigoraș n-a mai ezitat și la a doua încercare, pe recuperare. Daskaloski, de netrecut în fața lui Mousavi, după care Santeiu a făcut 7 metri, ratat însă de Asoltanei, sau mai bine zis apărat de macedonean.

Neamțu a mai ochit o dată bara, acum la colțul lung, dar n-avea a face, căci pe recuperare Fenici a stabilit scorul pauzei, 14-12, dătător de speranțe.

Dinamo, cu Irimuș – Asoltanei, Șandru, Diaw, Vrankovic, Zulfic și Mousavi a început partea a doua cu o aruncare alături a lui Șandru, iar primul atac polist, pe care Fenici a fost ținut la mare distanță de Zulfic, s-a oprit în mâinile lui Vrankovic, la trimiterea lui Halcă spre Lasica. Asoltanei a marcat primul gol al părții secunde dar Ștefan a înscris apoi din cădere, 15-13 în 32:15.

Daskaloski a fost luat la țintă, pe jos, de Șandru, parând cu picioarele, iar o reușită a lui Grigoraș, Irimuș scăpând mingea printre picioare în plasă, la colțul scurt, a fost invalidată, spre dezamăgirea interului, înlocuit cu Santeiu, care a făcut apoi 7 metri la Mousavi, fiind și eliminat temporar.

Meciul s-a încins brusc dar Ragot a rămas calm, 15-14 cu transformarea. Două minute însă și lui Mousavi, care l-a trântit pe Fenici. Grigoraș a irosit însă aruncarea de la 7 metri, Irimuș scoțând cu piciorul drept, după care o eliminare de fiecare parte, Santeiu respectiv Șandru, în căderea imediat următoare egalării reușite de dinamovist: 15-15.

S-a continuat așadar 4 contra 4, Lasica, Grigoraș, Fenici și Halcă pe atac contra lui Asoltanei, Diaw, Răpciugă și Vrankovic, iar Denis Neamțu n-a greșit de pe extremă, 16-15, din preajma mai înaltului Vrankovic. Diaw însă a egalat…

Fapt cu care n-a fost de acord același Denis Neamțu, 17-16, cu parchetul, sub bară. Halcă a făcut un 7 metri cu eliminare la Mousavi iar Ragot a rămas la fel de calm, 17-17.

Poli a ratat următorul atac dar a și recuperat rapid, Lasica scoțând un 7 metri cu eliminarea temporară a lui Zulfic. Cu podeaua, Fenici a ratat aruncarea de la 7 metri, tot 17-17… Cu parchetul a făcut Vrankovic sec 17-18, însă Fenici a pătruns în stilu-i caracteristic, gol cu eliminarea lui Răpciugă: 18-18.

Daskaloski a scos din nou iar Lasica l-a fentat pe Irimuș pe colțul scurt, liftat și din cădere, 19-18 după două treimi din meci. 19-19 de pe extrema dreaptă prin Zulfic, pe colțul scurt. Golurile extremelor, Lasica lobându-l acum pe înaltul Irimuș, cu o aruncare la perfecțiune. Și bară a lui Ragot, după care Neamțu a scos un 7 metri, faultat fiind de Zulfic, eliminat, iar Lasica a dus scorul la 21-19. Avea să fie însă ultimul avantaj de două lungimi pentru poliști…

Căci Vrankovic a pătruns lesne de pe inter dreapta, 21-20, la care Pero Milosevic a solicitat time-out, pe primul atac Neamțu scuturând plasa dar și călcând semicercul. Mousavi a smuls apoi o aruncare de la 7 metri pe seama lui Santeiu, eliminat, iar Ragot l-a executat cu și mai mult sânge rece pe Vîlceanu, cu bara transversală, lângă încheietură. Fenici l-a lăsat apoi lat pe linia porții pe Irimuș, gol lângă bară și 22-21, dar s-a apreciat și 7 metri la intervenția lui Fenici asupra lui Vrankovic, Ragot fructificând din nou cu același calm dezarmant.

Halcă a trimis în mâinile lui Irimuș, Mironescu a punctat sec și l-a luat apoi în primire pe Fenici, atac pe care Poli nu s-a descurcat și Vrankovic a finalizat pentru 22-24. Leonard Ștefan a redus din handicap iar excelentul Ragot a arătat și alte calități, 23-25 sub bară, de pe inter dreapta. Santeiu a ținut-o pe Poli în meci, 24-25, dar Mousavi a înscris și el, în minutul 49.

Lasica a scos apoi un șapte, cu riscul unei accidentări, încercând o minge liftată, dar n-a transformat aruncarea, Șandru punctând în schimb cu transversala, 24-27 și în premieră 3 diferență, în 49:40.

Santeiu a redus din handicap de pe centru iar apărarea a fost apoi la post și Grigoraș a reintrat pe următorul atac, irosit, după care Daskaloski a avut o extraordinară dublă intervenție la Șandru și Vrankovic. Santeiu a ajuns să-și încerce șutul și de pe extrema stângă iar Șandru a făcut apoi 25-28 de pe centru, Irimuș stopându-l ulterior pe Halcă. Și time-out Dinamo, cu nici 6 minute înainte de finish…

Szentpeteri a fost apoi eliminat temporar iar Mironescu a marcat din spațiul rămas liber pe extrema dreaptă, 25-29, maxim până atunci, la care intervenția lui Irimuș și golul lui Savenco au limpezit apele în favoarea câștigătoarei sezonului regular. Mironescu a înscris din nou iar Milosevic a schimbat garda, sânge proaspăt, cu Furak, Wokan și Șimicu, o tânără linie de 9 metri. Iar Claudiu nu l-a dezamăgit, cu transversala, 26-31. S-a remarcat și Vîlceanu iar Vrankovic l-a oprit doar prin fault, eliminare, pe Grigoraș, care n-a iertat cu o bombă, 27-31 în 57:30.

Asoltanei a dat însă de înțeles că totul e gata, Grigoraș a mai marcat o dată, 28-32, iar apoi s-a născut simbioza jucători – tribună, handbaliști – galerie, inimoșii sportivi fiind aplaudați și ovaționați la scenă deschisă pentru mostra de joc curat și spiritul de sacrificiu, deși în foarte complicatele circumstanțe date de suspendări, accidentări și marile restanțe financiare. Niște jucători de mare caracter, împărtășind deopotrivă cu fanii din galerie și publicul rămas în tribună încheierea unui neașteptat de viguros și frumos drum spre titlu. Nu era loc de lacrimi, ci doar de mândrie.

De curs lacrimi, au curs din cer, ploaia picurând în voie și în sala conferinței de presă, prin 3 fisuri diferite, cât să se producă mici bălți, cadru perfect pentru cele spuse cu gravitate și greutate de Iulian Halcă, pe marginea cărora vom reveni.

Au marcat Fenici și Grigoraș, de câte 8 ori, Lasica și Santeiu – câte 3 goluri, Neamțu și Ștefan câte două iar Claudiu Șimicu și Halcă – un gol, așadar și mulți componenți tineri și foarte tineri, pe când pentru învingători Ragot 7 și Șandru 5, Vrankovic și Mousavi câte 4, Savenco, Diaw și Asoltanei – câte 3, Mironescu două goluri și Zulfic unul. Iar Daskaloski a fost cu 12 intervenții, dintre care două la 7 metri, și Irimuș cu 10, tot cu două la 7 metri.

Urmează joia viitoare primul meci din finala mică, pentru locurile 3-4, cu învinsa decisivului de luni din Rapid, CSM București – Potaissa. De vor fi turdenii, atunci primul meci e în Sala ”Constantin Jude”, de vor fi cei din capitală, atunci poliștii vor fi mai întâi în deplasare. Dacă vor mai ajunge, la ce a explicat Halcă…

Pero Milosevic i-a convocat pe 24. Daskaloski, 12. Mărușcă, 16. Vîlceanu – portari, 2. Păiuș, 5. Wokan, 7. Claudiu Șimicu, 9. Neamțu, 10. Lasica, 13. Ștefan, 14. Grigoraș, 19. Inișconi, 20. Szentpeteri, 28. Furak, 34. Fenici, 89. Santeiu, 93. Halcă

Eliodor Voica și Sebastian Bota i-au convocat pe 1. Darius Makaria, 12. Ștefan Grigoraș, 16. Ionuț Irimuș – portari, 2. Răzvan Răpciugă, 6. Pierre Ragot, 8. Ibrahima Diaw, 10. Alexandru Asoltanei, 15. Liviu Mironescu, 17. Dan Savenco, 18. Adrian Băluț, 27. Ciprian Șandru, 33. Flavius Cîmpan, 41. Ciprian Vancea, 44. Muhamed Zulfic, 77. Jakov Vrankovic și 88. Seyedalireza Mousavi.

Au arbitrat Sas și Pîntea.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Handbal: