Remăsurători la intervenţii telefonice, criterii de talie doar de ochii lumii, regulament nerespectat şi călcat în picioare! Miroase de două ori mai rău în turneul semifinal reşiţean al juniorilor 1: nu doar „Traian Vuia” cu musca pe căciulă, ci şi LPS Bistriţa

S-a încheiat abia a treia zi din totalul celor 5 cu câte trei meciuri într-o reuniune ale turneului semifinal reşiţean în Campionatul Naţional FRH de handbal băieţi, juniori 1, dar s-a dublat deja nemulţumirea unor participante vizavi de cele două cazuri mai mult decât controversate, ivite încă de la şedinţa tehnică de miercuri dimineaţă, dinaintea începerii întrecerii, în privinţa criteriilor de talie ale unor portari de la gazda Liceul Teoretic „Traian Vuia” Reşiţa şi LPS Bistriţa, grupări care, ca un făcut, au încheiat astăzi cu un convenabil 34-34.

LPS Banatul Timişoara, pierzătoare miercuri în faţa gazdei din Reşiţa, care n-a aliniat însă un portar în baza criteriilor de talie, ce stipulează utilizarea pentru măcar 30 de minute a unui apărător al buturilor de minim 1,90 metri înălţime, când de fapt Băniţă a fost măsurat la 1,88 la prima încercare, şi învinsă şi aseară de CSŞ2 Baia Mare, a cedat şi astăzi în faţa forţei numărul 1 a turneului, Extrem Baia Mare, învingătoare pe linie şi impunându-se şi în jocul de la ora 16 cu 44-28 (20-13), în care Andrei Vuia, un inter cu bune aruncări de la 9 metri, s-a dovedit din nou a fi cel mai constant jucător al celor de pe Bega, şi un luptător până la capăt, marcând 8 goluri, secondat fiind de Zamfor, cu 5, Homneac, cu 4, Dascaliuc şi Micle, cu câte 3, Wokan şi Niţă, cu câte două, respectiv Jigovan, cu un gol.

"Banatul", depăşită ieri de CSŞ2 Baia Mare, a pierdut şi în faţa forţei numărul 1 în semifinalul de la Reşiţa, Extrem, tot din Maramureş (foto: www.arenabanateana.ro)

 

Isaia Pop, cu 14 goluri, dintre care 5 din aruncări de la 7 metri, a dat timişorenilor cele mai mari bătăi de cap din partea Extremului. Într-un alt joc al zilei, CSŞ2 Baia Mare – CSŞ Dinamo Braşov a adus al doilea triumf al maramureşenilor, la 3 goluri diferenţă, ierarhia în urma primelor 3 etape şi înaintea ultimelor două fiind următoarea: 1. Extrem 3 3 0 0, 2. LPS Bistriţa 3 2 1 0, 3. CSŞ2 Baia Mare 3 2 0 1, 4. LT „Traian Vuia” Reşiţa 3 1 1 1, 5. CSŞ Dinamo Braşov 3 0 0 3, 6. LPS Banatul Timişoara 3 0 0 3.

În spatele rezultatelor seci se ascund însă două încălcări ale regulamentului în ceea ce priveşte nerespectarea criteriilor de talie la portari, care au fost taxate ca atare de antrenorii ultimelor două clasate, printre care şi Cornelia Maria Craiu, de la LPS Banatul Timişoara, respectivii refuzând semnarea raportului referitor la speţa în cauză.

În loc să se respecte evidenţele, şi anume faptul că portarul reşiţenilor, Băniţă, nu se încadra în criteriile de talie cerute, acesta a fost totuşi utilizat împotriva „Banatului” drept portar de talie al Liceului Teoretic „Traian Vuia”, în ciuda faptului că fie şi la a doua măsurătoare, 1,89, după 1,88 la prima, n-a atins minimul stipulat, de 1,90 metri.

Extrem de sugestiv este faptul că joi, după ce problema criteriului de talie la Băniţă a fost reliefată miercuri la şedinţa tehnică şi apoi cu ocazia duelului „Traian Vuia” – LPS Banatul, fiind astfel practic deconspirată, gazda reşiţeană a apelat în meciul cu Extrem Baia Mare la un jucător de câmp în… poartă, pentru respectarea criteriului de talie.

Unde mai pui că o altă remăsurare, efectuată miercuri în absenţa antrenorilor ai căror portari nu erau în cauză, a primit undă verde în urma unei intervenţii telefonice de la Reşiţa către Bucureşti, încuviinţată de FRH.

Este de reamintit că, pentru neajunsuri similare în ceea ce priveşte nerespectarea criteriilor de talie, CS Unirea Sânnicolau Mare era pur şi simplu trimisă acasă de la un turneu juvenil al FRH, exclusă practic din întrecere şi din jocurile calificării.

În situaţia actuală, dat fiind că „Traian Vuia” Reşiţa a apelat în cunoştinţă de cauză la un portar sub talia de 1,90 pe care l-a utilizat însă drept portar de talie, cărăşenii sunt pasibili de pierderea disputei cu „Banatul” la „masa verde”, cu 0-10, şi un punct de penalizare. Culmea ironiei este că, deşi a fost măsurat şi remăsurat miercuri la 1,88 respectiv 1,89, Băniţă apare pe portalul oficial federal, la prezentarea turneului, ca având… 1,92.

Este clar din decizia Reşiţei de a nu-l mai introduce pe Băniţă şi contra Extremului că gazdele s-au aliniat la turneu fără un portar de talie, apelând însă la clemenţa federală pentru efectuarea unei remăsurători, care, realist vorbind, ce altceva ar fi putut releva, solicitarea având însă ecou la FRH.

Antrenorii formaţiilor participante trebuie, conform regulamentului, să confirme sub semnătură prezenţa sportivilor de talie la respectivul joc, însă nici profesoara Craiu, la meciul „Banatului” cu Reşiţa, şi nici antrenorul de la cârma lui CSŞ Dinamo Braşov, la partida cu LPS Bistriţa, nu au fost de acord cu semnarea raportului.

Ca un aspect nefavorabil federaţiei, FRH, observatorul delegat de la Bucureşti, Doru Manea, care a efectuat măsurătorile şi remăsurătorile acceptate de forul federal la solicitarea gazdei cu musca pe căciulă, nu a cerut însă nici o observaţie în scris pe marginea celor două refuzuri şi sesizări verbale din partea cluburilor LPS Banatul şi CSŞ Dinamo, deşi situaţia o impunea.

În cazul lui LPS Bistriţa, situaţia este puţin diferită, în sensul că năsăudenii au în componenţa lotului un portar care respectă criteriile de talie, de la 1,90m în sus, doar că respectivul a fost utilizat mai puţin decât durata stipulată în regulament, mergându-se pe mâna unui coleg de post sub cerinţele de talie dar preferat pentru prestaţiile şi intervenţiile sale. Care tot încălcare a regulamentului înseamnă.

Evident, FRH greşeşte de două ori, şi anume prin menţinerea acestor ridicole, discutabile şi născătoare de gâlceavă criterii de talie, iar apoi prin a închide ochii la modalităţile participantelor de a dribla fără eleganță controversatele prevederi.

FRH are o situaţie complicată pe mâini şi ar face bine să nu lase în coadă de peşte gâlceava taliilor portarilor în turneul semifinal de la Reşiţa. Asta ca o notă de respect faţă de propria-i competiţie şi participanţi.

„Banatul” mai are de jucat sâmbătă de la ora 14 cu LPS Bistriţa iar duminică, de la ora 8, cu CSŞ Dinamo Braşov. Primele 4 clasate din totalul de 6 concurente se califică în a doua fază semifinală naţională, ce va consta în 4 grupe a câte 4 cluburi.

Acest articol a fost publicat în Handbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la Remăsurători la intervenţii telefonice, criterii de talie doar de ochii lumii, regulament nerespectat şi călcat în picioare! Miroase de două ori mai rău în turneul semifinal reşiţean al juniorilor 1: nu doar „Traian Vuia” cu musca pe căciulă, ci şi LPS Bistriţa

 1. LuxPhotoFuchs spune:

  De eroarea admisa a „instrumentului„ de masurare s-a tinut cont? Daca sportul din alte tari se afla la kilometri distanta de cel romanesc, aceasta a ramas la diferenta dintre 1,90 si 1,89m.!!!

 2. HTML spune:

  acelasi instrument cu aceeasi eroare a fost si pentru Timisoara.JUCATOR DE 192 MASURAT LA 191.Regulamentul este pentru toti nu doar pentru unii”fraieri”.S-a cerut de foarte multe ori scoaterea acestor talii,dar se pare ca aceste talii „dau de mancare la foarte multi” care pentru o lingura de zama …continuarea romaneasca….Lucrurile acestea ne tin departe de ce se cheama „handbalul masculin pe plan international.Cum un jucator la juniori I masoara 192 si tot acelasi jucator la juniori II masoara 186?????Intr-adevar la Resita zilnic sunt oscilatii de talie,care difera de la o ora la alta.

 3. Black Dog spune:

  Dacă Banatul Timișoara ar fi câștigat pe teren în fața Reșiței nu ar mai fi ieșit atâta circ. Oricum, Banatul Timișoara este cu mult sub celelalte participante. Așa că, lăsați-o mai moale. Profesoarele de la LPS Banatul Timișoara se dau în spectacol ca să mascheze lipsa rezultatelor. Fiți fair-play. Reșița a câștigat în teren. Apropo, Marius Băniță de care vă tot legați atât, a apărat într-un picior. Iar cu Extrem nu a intrat fiind accidentat, nu pentru că gazdele erau cu musca pe căciulă. Domnule Mihai Comșulea, nu mai pleca urechea la ceea ce-ți spun doamnele profesoare. Dacă stai în birou și nu ești în mijlocul evenimentelor, ar fi bine să nu scrii nimic. Promovezi incompetența. S-auzim de bine!

 4. dani spune:

  Black dog… Esti resitean? Lucica Morut ii mananca pe toti care vin acolo si nu sunt 10 clase peste voi… Cu arbitri, cu ce poate si ea. Asa facea si acum 10 ani cand jucam eu pe la juniori. Furt pe fata. Un meci imi vine in minte. Au reusit sa imi dea rosu in 20 de min pentru 3 eliminari de cacat. Nu de alta dar in 20 de min le am dat 10 goluri… Trbuia sa ies. Sunt deacord ca taliile sunt un rahat. Nu tre sa ai 2 m ca sa fii bun in handbal. Prostii venite de la vecinii de la rasarit. Dar cred ca regulile trebuie respectate.

 5. ionescu spune:

  nu se contesta participarea portarului….se contesta talia .Profesoarele de la L.P.S.”BANATUL” nu cred ca s-au dat in spectacol, o cerut doar explicatia daca mai este valabil regulamentul.Apropo de unde este de origine jucatorul Banita ….este dela Timisoara nu de la Resita si i se cunoaste valoarea si inaltimea.In ceeace priveste rezultatele profesoarelor de la Timisoara ce are mai mare valoare cel mai bun handbalist din tara-SIMICU ALEXANDRU si alti jucatori de lot national precum Fenici ,Sadoveac, Paius,Campan,Valceanu,si actuali juniori Besliu,Marusca sau medaliile luate la juniori pe turnee semifinale si finale organizate acasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 9 = saptesprezece

 


Ultimele articole din categoria Handbal: