Retragere şoc în handbalul juvenil timişean: de ce ar merge ceva bine, cînd poate merge rău!? Sau deloc…

Caravana Campionatului Naţional de junioare II, Seria I, s-a pus în mişcare în week-end, odată cu primul turneu, derulat de vineri pînă duminică la Jimbolia, dar nu cu deja tradiţionalele 6 cluburi la start, printre care şi timişenele Unirea Sânnicolau Mare, LPS Banatul şi gazda HC Jimbolia, ci doar cu cinci, asta după ce CS Peciu Nou s-a retras din competiţie pe ultima sută de metri, marţea trecută.

Ex-jucătorul divizionar Gheorghe Cârtog, antrenor pînă mai ieri al Diniăşancăi, a preferat din această vară să strămute junioarele II la CS Peciu Nou, doar că echipa n-a mai pornit în competiţie, lăsîndu-le pe handbaliste înafara Campionatului Naţional juvenil. Profesorul Vlastimir Todorov (în plan îndepărtat) a revenit la fotbalul Diniăşancăi, drumul foştilor parteneri fiind despicat de o promisiune fără acoperire. Iar de suferit au junioarele, de-acum fără meciuri de campionat. Păcat...

Povestea junioarelor II timişene este cu atît mai tristă cu cît ele ar fi continuat cursul firesc al competiţiilor anuale pe firul cărora au participat pînă în primăvara acestui an, atît în întrecerile Campionatului Naţional juvenil, sub egida Federaţiei Române de Handbal, cît şi la Olimpiadele Naţionale ale Sportului Şcolar, în care au ajuns în două rînduri la turneele finale, cucerind chiar bronzul, la ediţia din 2012, la Galaţi.

Iar dispariţia acestei formaţii din peisajul competiţional este cu atît mai revoltătoare cu cît are la bază nişte promisiuni lansate în pragul alegerilor dar de fapt neonorate tocmai cînd conta mai mult, la trecerea de la junioare III la II.

Aşadar o altă mostră de dezintegrare tipic românească, în care un lucru bun este pur şi simplu pus pe butuci iar parteneri din lumea arenelor sunt dezbinaţi de promisiuni şi ambiţii fără acoperire ale unor politruci care n-au nici cea mai vagă idee despre ceea ce implică o competiţie sportivă. Dar iată despre ce este vorba…

Pînă acum, ca junioare III, micile handbaliste au jucat în Campionatul Naţional sub culorile lui CS Diniăşanca, grupare susţinută în oarecare măsură de Consiliul Local dar care, lăudabil, se autofinanţa pe diferite căi şi inclusiv cu aportul părinţilor, găsind cum-necum resursele să bată în lung şi-n lat drumurile seriei din care făcea parte.

Neajunsul a survenit odată ce unul dintre cei 2 parteneri în vechea conlucrare ce ţinea handbalul juvenil local în mişcare, şi anume Gheorghe Cîrtog, ex-portar divizionar, a fost ademenit de promisiunile electorale de a relansa junioarele cu un alt club, CS Peciu Nou, care a şi înscris iniţial garnitura de junioare II în întrecere, doar pentru a se retrage zilele trecute. Lansarea noii echipe a fost posibilă pentru că, în handbalul juvenil nefiind nevoie de acordul clubului aparţinător pentru efectuarea unui transfer, antrenorul Cârtog, care era în posesia legitimaţiilor de joc ale fetelor, a efectuat transferurile, în unele cazuri fiind vorba şi de junioare din anii incipienţi ai ciclului gimnazial care au fost mutate de la o grupare la alta, fără ca părinţii să aibă cunoştinţă de acest demers.

Transferurile au fost efectuate, echipa a fost înscrisă în competiţia junioarelor II, dar pînă la urmă, din lipsă de fonduri, a fost retrasă, tocmai cînd urma să-şi îmbrace tricourile, pentru a debuta la Jimbolia.

Bineînţeles, cele care au de departe cel mai mult de suferit sunt junioarele, întrebarea fiind ce se va alege de eventualele lor cariere pe semicerc, scurtcircuitate atît de vremelnic. Păgubit este şi handbalul feminin timişean, în întregul său, rămînînd de văzut care va fi reacţia cluburilor din zonă vizavi de potenţialul de talent ce poate fi atras de către alte centre.

Mai dificil este însă că junioarele s-au înscris în clasa a IX-a a Liceului din Peciu Nou, ceea ce implică să evolueze în echipa locală. Care însă nu mai are loc în Campionatul Naţional, caravana pornind la drum şi fără CS Peciu Nou… Se pare însă că unele junioare au şi fost deja solicitate prin alte părţi, de exemplu de Unirea Sânnicolau Mare, care s-a interesat dacă poate coopta noi componente.

Pentru a se înţelege mai bine ce fel de junioare nu mai continuă în întreceri, trebuie spus că CS Diniăşanca se lupta de la egal la egal de exemplu cu LPS Banatul, la junioare III, şi mai prindea cîte o victorie în dauna Jimboliei sau Unirii, în condiţiile în care era aproape cea mai tînără grupare în competiţie.

CS Diniăşanca avea într-adevăr probleme financiare, efectuînd unele deplasări în dimineaţa meciului, dar în orice caz nu a lăsat junioarele înafara competiţiei. Ceea ce s-a întîmplat cu CS Peciu Nou încă înaintea startului. Competiţia junioarelor II, mai costisitoare prin existenţa turneelor inclusiv la Reşiţa şi Drobeta Turnu Severin, celelalte puncte de pe harta Seriei I, a fost aşadar abandonată, după ce respectivele sportive au fost deplasate în cantonamentul precompetiţional şi înscrise în întreceri, cu mare elan. Dar unde nu-i cap, vai de picioare: nu mai sunt fonduri.

În aceste condiţii, CS Peciu Nou aliniază doar o echipă de junioare III, care a făcut pasul de la categoria IV, în a cărei fază finală se califica tot drept CS Diniăşanca, la turneul final din această primăvară. De atunci lucrurile însă s-au mai schimbat, ex-handbalistul Gheorghe Cârtog continuînd la clubul sportiv din Peciu Nou iar partenerul său de drum în ultimele sezoane, profesorul Vlastimir Todorov, revenind la grupele sale de fotbal de la CS Diniăşanca. Unde fiinţează cîteva echipe de copii şi juniori, la categoriile 2005-2007, 2002-2003, 1999-2000 şi 1997-1998, cu două formaţii implicate în întreceri ale seniorilor: astfel, juniorii evoluează şi în Campionatul Municipal, iar „cei mari” în Campionatul Judeţean Timiş.

Se pare însă că CS Diniăşanca va renaşte în handbalul juvenil prin actualele fetiţe de clasa I, care ar urma ca de la anul să fie înscrise în Campionatul Naţional de junioare IV.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal, Juniori, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Retragere şoc în handbalul juvenil timişean: de ce ar merge ceva bine, cînd poate merge rău!? Sau deloc…

  1. cstm spune:

    Ar fi o idee, ca U Timisoara sa isi faca grupe de junioare si sa preia dina ceste junioare care au fost lasate balta de politic … de altfel, din pacate, si la Timisoara tot de politic depinde si e dezinteres mare.

    Iar la cate cluburi de junoare sunt ma mir ca sunt doar 2 echipe de hanbal inscrise in competitia senioarelor, ar fi frumos sa vedem Sanicolau Mare sau Jimbolia, alaturi de cele doua echipe deja existente.

    Oricum clar trebe facut ceva in handbalul timisean, ca e prea mare neimplicarea si dezinteresul, si cand ne gandim ca erau o gramada de echipe timisene in competitie, si U Timisoara este a doua echipa din tara la numarul de campioante luate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− cinci = 4

 


Ultimele articole din categoria Handbal: