Rîsu’ – plînsu’

După ce s-au „schimbat modificările” la Federația Română de Handbal, lumea a trecut la treabă. Iată care sunt problemele arzătoare ale zilei…

– dacă cluburile trebuie să plătească din propriul buzunar cîte 5.000 pentru antrenorul naționalei (!?)
– cîți străini vor avea voie să fie trecuți pe foaia de arbitraj la un joc intern oficial (problemă, se pare, nerezolvabilă odată și-odată într-un mod normal!?)
– creșterea numărului echipelor din prima divizie de la 12 la 14 (!?)
– suspendarea jucătorilor care nu se prezintă la acțiunile echipelor naționale (!?)

– întreruperea, pentru nu mai puțin de șapte săptămîni, a meciurilor din divizia secundă feminină (!?)

Care ar trebui să fie problemele arzătoare ale… mandatului celor din funcție:

– creșterea numărului de jucători legitimati angrenați în competiții, la toate nivelurile de vîrstă. Acum nici măcar veșnicul argument al lipsei sălilor nu prea mai „ține”…

În 1970, anul celui de-al treilea titlu mondial al handbalului masculin românesc, existau în țară trei încăperi în care se putea juca handbal: Floreasca, Olimpia-Timișoara și cea din Cluj. Acum, fiecare județ se poate lăuda cu cel puțin 4-5 săli… Deci nu ăsta e principalul motiv…

Problema este că printre nenumărații antrenori emeriți sau diferiți alți instructori de specialitate, nu se găsește nimeni să facă un program destinat atragerii copiilor, în primul rînd, spre handbal, așa cum se întîmplă în majoritatea țărilor europene unde acest joc este considerat cît de cît important.

De exemplu, în Franța activau în 1996 un număr de 210.000 jucători legitimați, pentru ca în 2013 în aceeași țară să se depășească pragul istoric de 500.000 jucători oficiali!

În Ungaria, federația a început, printre altele, programul „Handbalul în școală”, ajutînd cu materiale și logisitică școlile interesate. La prima acțiune s-au înscris 136 de școli din toată țara, dintre care au fost primite, în primă instanță, 50, funcție de mai mulți factori: numărul de elevi, specialitatea (sau nu) handbal a profesiorilor care activează acolo, dotarea (sala, echipamente).

De remarcat că instituțiile de învățămînt au fost alese mai ales din zone unde handbalul nu este foarte popular, urmînd ca anual cîte 50 de școli să facă parte din program. Nota bene, profesorii care se vor ocupa de tinerii jucători vor avea contracte plătite de federație! Exemple ar mai fi, așa că nici ăsta nu e un motiv de a nu face absolut nimic…

Oare să ne întrebăm cînd se va dubla simpatica cifră a celor vreo 5.000 de handbaliști și handbaliste care activează astăzi în România? Ar trebui și alții să se întrebe și să treacă – urgent – la treabă, înainte de a interzice accesul străinilor pe plaiurile noastre!

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Rîsu’ – plînsu’

  1. Anton spune:

    Repede aruncati cu pietre… discutia despre cei 5,000 de lei a fost lansata de reprezentantii cluburilor, intalniti sa vorbeasca despre programul Cupei – nimic concret, nimic care sa tina de Federatie, nimic pus in aplicare. Acelasi lucru este valabil si pentru numarul de straini – doar discutii si propuneri ale celor implicati. Cresterea numarului de echipe de la 12 la 14 a fost propusa tot de cluburi, care s-au plans de suprasolicitarea produsa de un sezon cu play-off (accidentari si oboseala a jucatorilor). Daca doar cele 2 cluburi amenintate de retrogradare s-ar fi gandit la asta, ar fi fost 2 voturi contra 10… fara ca Federatia sa se implice.Suspendarea jucatorilor care nu se prezinta la nationale este prevazuta in statutul valabil anterior alegerilor din 10 februarie. Intreruperea campionatului era deja prevazuta din programul competitional stabilit din toamna, ce legatura are cu actuala conducere? Abia au trecut 5 saptamani de la schimbare, la ce v-ati fi asteptat, peste noapte? Cu ce bani sa platesti nu stiu cati antrenori (50) la nivel scolar? In loc sa dati cu pietre, mai bine ati veni cu propuneri!

  2. Ion spune:

    @Anton: cu „Yesmeni” ca dumneata nici nu-i de mirare ca handbalul nu poate progresa. Auzi, „s-au plins de suprasolicitarea unui sezon cu play-off” Bine ca aia care joaca handbal adevarat prin alte tari nu se pling de „suprasolicitare”…Propuneri s-au facut, chiar pe Sportttim.ro dar unii sunt prea „destepti” sa aplece urechea. Si in fond, propuneri sa faca aia care sunt platiti pentru asta in federatie, nu sa le dea ziaristii mura-n gura si nici macar sa nu se sinchiseasca! Chestia e ca nu se vrea nici o schimbare. E bine asa, lumea din federatiei isi ia banii si alte „mici” favoruri, in timp ce nationala e ciuca batailor! pe cine intereseaza asta? Pe nimeni dintre cei direct implicati, se vede cu ochiul liber!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + 2 =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: