România bate Norvegia la un turneu final după 18 ani și intră în faza principală a Euro 2018 cu cel mai bun bilanț dintre cele 12 calificate, în medie cu >30 de goluri marcate pe meci

Învingătoare sâmbătă la debut cu 3 goluri avans în fața Cehiei iar luni la 5 diferență în dauna Germaniei, reprezentativa de handbal feminin a României s-a lepădat în această seară la Brest de complexul norvegian, amplificând la opt marja victoriei la finele aparițiilor în Grupa D din faza I a turneului final EHF Euro 2018 din Franța, unde s-a detașat de campioanele europene din Scandinavia într-un vremelnic derby jucat la intensitatea unui duel pentru medalii grație în special viorii întâi ”tricolore”. După ce alaltăieri Cristina Neagu semna noul record all-time al golurilor marcate la ”Euro”, ”tricolorele” au izbutit acum prin categoricul 31-23 (18-12) cu nordicele să contureze cel mai bun bilanț al turului întâi dintre cele 16 finaliste la start, și cu cele mai multe reușite înscrise, în medie peste 30 pe meci, intrând astfel în faza principală pe serii cu cea mai bogată zestre dintre cele 12 calificate.

Deși consemnat la încheierea primei faze a grupelor la actualul turneu final EHF Euro 2018, așadar într-un stadiu prematur al competiției din Franța, triumful repurtat de handbalistele României miercuri de la ora 22 contra Norvegiei are o mare semnificație prin curmarea unui nefast bilanț al disputelor directe cu deținătoarea la zi a titlului continental, depășită de ”tricolore” la un turneu final pentru prima oară după 18 ani, și nu oricum, ci la scor, 31-23, mulțumită unei noi desprinderi și în a doua jumătate a reprizei I, de la 9-8 la 18-12, scor la pauză. Rezultat care echivalează atât cu cel mai sever eșec suferit de norvegience în istoria participărilor la turneul final continental cât și cu întâia lor înfrângere în faza I la EHF Euro după o serie invincibilă de 26 de apariții.

Lansată ca din tun în debutul meciurilor precedente din Grupa D, România a început la fel de bine și partida cu redutabila Norvegia, aplicând din nou rețeta perfectă, 4-0, iar chiar dacă a fost apoi egalată, le-a lăsat ulterior iarăși în urmă pe campioane, deja la mijlocul primei părți, după primele intervenții ale Yuliyei Dumanska, autoare a nu mai puțin de 6 parade până la pauză și 14 în cele din urmă, precum și reușitele succesive ale lui Chiper: 11-8.

Miza era semnificativă, ținând de asigurarea unui punctaj cât mai consistent la startul în faza următoare a grupelor, ceea ce conferă șanse sporite de prindere a semifinalelor în cruciș spre finele săptămânii viitoare, vinerea la Paris, cu vedere spre finala de duminică 16 decembrie din aceeași sală. Iar meciul pe puncte la capătul fazei I a adus cu unul eliminatoriu la vârf, pentru medalii…

Avea să urmeze detașarea decisivă a româncelor, până la 7 goluri avans cu 6 minute înaintea pauzei, găsindu-le confortabil la cârma jocului, cu 18-12. Campioana Europei a înscris primele goluri ale părții secunde, adjudecată însă și aceasta în cele din urmă tot de ”tricolore”, autoare ale unui clar succes prin care și-au asigurat punctajul maxim la startul fazei principale a grupelor dar și cel mai bun bilanț dintre naționalele rămase în cursă, astfel încât duelul direct de duminică al singurelor formații cu procentaj 100% după cele 3 etape din turul I, cu Olanda, îl vor aborda de pe prima poziție în Grupa 2, ce va fi găzduită de Nancy.

România pornește în ”Main Round” cu linia de clasament 2 2 0 0 60-47 4 puncte, urmată de Olanda tot cu 4 puncte, golaveraj 56-52, respectiv Ungaria și Germania cu câte două puncte fiecare, precum și Spania și Norvegia – ambele fără nici un punct.

Inițial, joi se vor juca meciurile Germania – Spania și Norvegia – Ungaria, iar duminică mai întâi Germania – Ungaria de la ora 16, după care Olanda – România de la ora 19. Un nou triumf ar echivala cu calificarea în semifinalele de vinerea viitoare, ”tricolorele” mai având până atunci în program întâlnirile în seri consecutive cu Spania și Ungaria, marți și miercuri de la ora 19.

În orice caz, Olanda – România este duelul selecționatelor care au atins cota medie de 30 de goluri marcate pe meci în faza I a grupelor EHF Euro 2018, batavele cu totalul rotund de 90 după ce au spulberat în această seară Croația cu 34-23 (17-10) la Montbéliard și prin cele 8 goluri ale Delailei Amega, pe când ”tricolorele” cu unul în plus. Cristina Neagu a atins în dauna norvegiencelor un total de 11 reușite semnat într-un meci la actualul turneu final și de Eliza Buceschi, acum cu 4 goluri, precum Geiger, mai multe înscriind Chiper – 5, iar celelalte, Pintea – 3 goluri, respectiv Udriştioiu, Laslo, Ardean-Elisei și Drăguț – câte unul. Dintre scandinavele selecționerului Thorir Hergeirsson au replicat cel mai adesea Kristiansen și Aune, cu câte 5 goluri fiecare.

Iar tot în această seară s-au mai jucat Germania – Cehia 30-28, prin care nemțoaicele au încheiat pe locul 2 în grupa României, respectiv Ungaria – Spania 32-26 (19-14), Planeta fiind marcatoare de 8 ori, triumf prin care și maghiarele au încheiat în Grupa C tot pe poziția secundă, și tot cu 4 puncte.

Joi încep deja meciurile din Grupa 1 în ”Main Round” cu Franța – Danemarca și Muntenegru – Suedia, urmând ca primele două clasate, Rusia, cu punctaj maxim la start precum România și Olanda – 4 puncte, respectiv Serbia, cu două puncte, să debuteze în faza secundă într-un duel direct sâmbătă la ora 19. (*foto: Nebojsa Tejic / Kolektiff Images; fra2018.ehf-euro.com)

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 − sapte =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: