România prin LPS Banatul Timişoara… Dar Poli suferă. De ce?

Dacă deranjanta pauză competiţională în plin tur de campionat, cu o lună şi o zi fără joc în Liga Naţională pentru polişti, a scos totuşi în evidenţă ceva cu ocazia acţiunii loturilor naţionale A şi B, finalizată în week-end cu de fapt inaugurarea sălii sporturilor din Piatra Neamţ cu prilejul handbalistic al găzduirii unui „subţire” patrulater dotat cu „Trofeul Carpaţi”, ei bine, atunci a fost vorba de prezenţa masivă pentru România a jucătorilor modelaţi şi lansaţi de LPS Banatul, dar pierduţi de Timişoara şi care în general transpiră pe semicerc pentru alte grupări, în vreme ce CSU Politehnica Municipal, datorită propriei strategii ambigue, se chinuie în elită.

A sărit în ochi nu doar pe parcursul partidei câştigate duminică, 28-23 cu Ucraina, o linie de 9 metri a României A alcătuită din Andrei Păiuş şi Cristian Stelian Fenici, cu Marius Sadoveac în rol de inter dreapta, pe apărare intrând şi Alexandru Şimicu (foto prima pagină), cu toţii şlefuiţi în timp cu trudă de LPS Banatul Timişoara, prin profesorii catedrei sale de handbal, de care, însă, cu excepţia lui Fenici, revenit în iarnă la vatră după experienţa sa reşiţeană, alte cluburi şi ale lor asistenţe se bucură în aceste zile.

E drept, Poli a avut proprii săi reprezentanţi la „Trofeul Carpaţi”, şi anume Ioan Stan respectiv Fenici, plus noua achiziţie Călin Hagiu, implicat în lotul B, dar ca o remarcabilă dovadă a aportului LPS Banatul în creşterea handbaliştilor pentru Timişoara, şi pe care oraşul i-a risipit deloc din vina liceului, din lotul României A au făcut parte 4 jucători crescuţi la capătul Aleii Ripensia, şi anume Alexandru Şimicu, şlefuit în generaţia ex-prim-divizionarei Daniela Ionescu-Tomanyicska, şi ajuns în vară la campioana HCM Constanţa, Andrei Păiuş, al Pandurilor Târgu Jiu, respectiv Marius Sadoveac, modelaţi de profesorul Dan Dumitru, actualmente antrenor la secund-divizionara HC Arad, şi Cristian Stelian Fenici, descoperit de Lili Cojocăriţa la Buziaş şi adus ca junior III de profesoara Cornelia Maria Disici la liceu, unde devenea vicecampion naţional de juniori II şi medaliat cu bronz la  juniori I, într-o perioadă a IX-a – a XII-a în care diriginte l-a avut pe acelaşi Dumitru.

Mai mult, în lotul B al României la „Trofeul Carpaţi”, marcând chiar 7 goluri în ultimul joc, cel cu Iordania, s-a regăsit şi un alt produs al pepinierei LPS Banatul, Flavius Câmpan, acum la nou-promovata Potaisa Turda, după ce era crescut de aceeaşi profesoară Daniela Ionescu-Tomanyicska, ulterior fiind cooptat la Centrul naţional de Excelenţă.

Catedra de handbal a LPS Banatul, incluzându-l şi pe Luciean Vasilache printre profesorii pe ale căror mâini au intrat juniorii de-atunci, internaţionalii de astăzi, se regăsea la începutul deceniului trecut, în perioada 2000-2004, în fruntea liceelor din ţară ca handbal băieţi, prin prisma clasărilor şi medaliilor la turneele finale ale Campionatelor Naţionale.

Dar iată că Timişoara n-a valorificat acest rezervor de talent, risipindu-şi forţele în favoarea rivalelor din întrecerea internă, ca urmare şi a strategiei ambigue dacă nu chiar nefaste a prim-divizionarei poliste, care, iată, se bazează în schimb pe diverse importuri uneori circumstanţiale şi magnetizate câteodată pompieristic, în plin sezon, cu efect inclusiv în ceea ce priveşte interesul publicului spectator, cu asistenţe simţitor rarefiate faţă de vremuri mai bune ori comparativ cu alte centre din ţară.

Oare n-ar reumple timişorenii sala „Constantin Jude” dacă ar şti că favoriţii lor violeţi ar putea trage la eurocupe într-o alcătuire cu iz localnic implicându-i pe alde Păiuş şi Şimicu, inter stânga, Fenici – centru, Câmpan ori Sadoveac, extremă dreapta?

Dar cum să nu sufere acest altfel firesc liant dinspre LPS Banatul înspre CSU Politehnica Municipal când prin opţiunile realegerilor realizate însăşi conducerea tehnică violetă este oarecum disociată de aspectul menţinerii intacte a benzii rulante liceu juvenil – club de seniori, situaţie cu atât mai mult exacerbată de desfiinţarea pe parcursul acestui sezon a „satelitului” secund-divizionar polist, un bun prim punct de reper pentru junii făcând pasul spre handbalul divizionar!?

Timişoara poate doar spera ca Fenici, Stan şi Hagiu să revină cu poftă de gol de la loturi, în vederea redebutului televizat de miercurea viitoare, 9 noiembrie, acasă cu HC Odorhei, într-un joc restant între ocupanta locului 10, cu 4 puncte şi doar unul în plus faţă de penultima clasată, nou-promovata CSM Ploieşti, şi ardelenii de pe 4, cu 9 puncte. Până atunci, joi după-amiază, un ultim amical pregătitor, acasă cu Dinamo Pancevo…

Pentru conformitate, iată numărul golurilor marcate de ex-polişti la naţionale, şi cu care în echipă violeţii poate n-ar fi pierdut în acest sezon şi la patru goluri diferenţă, şi la trei, şi la două, şi la un gol… 24-25 cu ploieştenii, 21-25 la Târgu Jiu, 24-27 la nou-promovata din Turda, 21-23 la Reşiţa. Stan şi compania au dârdâit contra Universităţii Cluj, 26-25, excelând doar cu umbra Stelei decăzute, 28-15, dar ce-ar fi fost dacă în timp alta s-ar fi dovedit abordarea mai marilor polişti?

În fine… Poate că odată cu inaugurarea noii săli a prim-divizionarei, mult mai apropiată ca locaţie Liceului cu Program Sportiv, şi unde Poli se va muta din 2012, şi banda rulantă nu va mai proiecta piesele turnate cu talent taman la Târgu Jiu, Turda sau chiar Constanţa, ci viitorii seniori vor face saltul firesc, peste… gard.

Şimicu a marcat un gol contra Iordaniei, în 42-24, 3 contra României B, într-un 38-27, şi 4 contra Ucrainei, pe când Sadoveac a înscris câte două, din nou două şi încă un gol, iar Păiuş unu, plus 3 plus alte două. Flavius Câmpan a marcat un total de 10 goluri în cele 3 jocuri disputate pentru România B, deasemenea toţi cei trei actuali polişti, Fenici şi Stan la A, respectiv Hagiu la România B, contribuind cu reuşite în garniturile lor.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci + = 6

 


Ultimele articole din categoria Handbal: