Ruta lui Poli. De pe 4, 5 sau 6? Explicarea sistemului play-off, îmbunătățit de la un sezon la altul

Asigurarea în premieră în ultimii ani a unui loc în play-off a fost așadar desăvârșită, binișor înainte de termen și de o manieră elocventă, prin egalarea unui șir de 5 victorii înnodat și în tur, iar odată completat primul pas, vorba golgheterului Mihai Timofte, ”Poli” se poate acum reorienta, ca treaptă următoare, și pe plasarea pe o poziție cât mai convenabilă în perspectiva duelurilor eliminatorii din 1-8. Căci, conform sistemului de desfășurare, există o diferență între a încheia returul pe 4 și de la locul 5 în jos, așa încât fiecare club își și creionează deja cât de cât unele calcule, fiind de menționat de la bun început împerecherile din sferturi, și anume locul 1 la finele returului cu locul 8, 2 cu 7, locul 3 cu locul 6 și 4 cu 5. Cei avizați au deprins tâlcul în stagiunea precedentă, când s-a implementat schema, dar pentru alții e nou, la prima pătrundere a violeților în play-off după două campanii în grupa a II-a valorică.

header-e1399396479239-150x125

 

Apropo de seria bună a alb-violeților, evadând aseară drept învingători cu 31-26 (13-12) în fața Dunării Călărași spre deliciul mai numeroșilor susținători din ”Constantin Jude”, triumf prin care Milosevic și elevii săi au completat un parcurs fără nici un pas greșit în 2016, după un pe alocuri chinuitor final de 2015 și cu 3 înfrângeri la limită și două remize într-un șir de 7 apariții, așa se pare ca și cum aștrii s-ar fi aliniat în cele din urmă și pentru încercata grupare handbalistică Poli.

Însă această aliniere, să nu se înțeleagă greșit, n-a căzut deloc pur și simplu din ceruri. Ci a fost croită parcă prin foc și sabie, cu multe maxilare încleștate, de efort, tensiune nervoasă și nu neapărat în ultimul rând nevoi, precum și cu multă sudoare. Dar și cu un dram în creștere de inspirație în mai toate departamentele.

Foarte pe scurt, Poli a reușit în sfârșit să ajungă la fructul mult dorit, prima zonă valorică, mulțumită unui cumul de factori pe care și i-a canalizat în ultima vreme mai favorabil. În primul rând, a reușit spre deosebire de alte dăți să-și păstreze și completeze din aproape în aproape un nucleu restrâns dar sudat de performeri cu rutină competițională, care prin perseverență și-au automatizat unele relații de joc, ajungând să-și creeze un platou cu vedere spre un nou mic vârf de carieră, iar a doua revenire în violet a căpitanului Fenici a constituit un catalizator important. În al doilea rând, a găsit în februarie 2015 în persoana muntenegreanului Pero Milosevic antrenorul potrivit necesităților, care să-i ordoneze și să le maximizeze potențialul, și motivându-i pe măsură. Iar fostul jucător la nivel foarte înalt s-a dovedit eficient într-o marjă relativ comprimată de timp și în condițiile unui efectiv deloc fără mari și numeroase adăugiri, ba din contră, supus temporar austerității de toamnă și trimițând implicit la plimbare sportivi cu care se bătuse deja palma, ca de exemplu cazul portarului Antonaru, dar și suferind în buletinul medical pe seama solicitării la care erau expuse piesele de rezistență apt combatante. Jumătate plină a paharului, scurta bancă a handbaliștilor cu experiență de concurs a fost fericit completată cu un număr în creștere de absolvenți juvenili ai ”Banatului”, măcar induși astfel într-un nou cadru, cu speranța unor confirmări. În al treilea rând, deși, paradoxal, e o echipă de moral, ce-ți lasă senzația că s-ar rătăci cum ar da de greu, Poli s-a dovedit însă a fi în general o grupare greu de învins, ținându-se scai de adversar, fără a ceda cât îi permiteau resursele, cele de concentrare disipate uneori ce-i drept tocmai în decisive minute finale.

Pero Milosevic: bilanț pozitiv în deplasările Ligii de la preluarea lui Poli în februarie

Pero Milosevic: ghidând-o în premieră pe Poli în play-off, în chiar primul său sezon plin la ”violeți”

 

Iar dacă vechile căi păreau cât se poate de anevoioase, ba chiar imposibile, și în special în sezoanele precedente, dintr-odată totul pare mai simplu.

În consecință, Poli și-a asigurat biletele de play-off încă din etapa a XXII-a a sezonului regular, diferența de la o ediție la alta de exemplu față de Dunărea selecționerului Omer fiind nu doar de 15 puncte în favoarea timișorenilor, avans actualmente decisiv între a fi în 1-8 și doar a spera la așa ceva, ci de fapt de 34 de puncte, dacă s-ar lua în calcul și handicapul cu care încheiau bănățenii parcursul tur-retur din campania precedentă în raport cu cei din Călărași.

Trecând la următoarea etapă, cea a fazelor eliminatorii din 1-8, este evident că sferturile de finală sunt decisive în a te eleva, chiar și în doar două meciuri, maxim trei, la nivelul semifinalelor Ligii Naționale, cu bătaie spre duelurile finale pentru medalii.

Devenită rezilientă la drum lung pe parcursul sezonului regular, Poli va fi nevoită la ora sferturilor să se preschimbe prin adaptarea la rigorile atingerii formei adecvate la momentul oportun, forma de moment, dar și inspirația în zi de joc precum și o mai mare anduranță a lucidității spre punctele cheie din final crescând în însemnătate la ora unor meciuri nu pe puncte, ci la rezultat. Meciuri ce vor fi comprimate într-un interval de maxim 10 zile sau o săptămână, dar cu verdictul putând surveni și încă din primele două dispute, de mare importanță fiind și evitarea accidentărilor încă din următoarele 4 apariții din retur.

Ca o modificare de justețe de la un sezon la altul a sistemului de disputare a partidelor din play-off, prima întâlnire nu se va mai juca, precum în 2015, pe terenul echipei mai slab clasate după retur, iar abia următoarele două în fief-ul celei mai bine poziționate, ci se va începe acasă la grupările care vor sfârși peste aproximativ o lună în zona locurilor 1-4, care ar urma eventual să găzduiască, dacă ar fi necesar, și o a treia confruntare decisivă, doar al doilea meci fiind pe semicercul cluburilor ce vor încheia returul pe pozițiile 5-8.

De aici și convenientul fără dubii al strecurării pe locul 4, pașaport pentru un prim joc în propiul fief, dar la nevoie și al treilea, decisiv. 

Drept urmare, avantajul de a beneficia eventual de două meciuri acasă din 3 în cazul obținerii locului 4 la sfârșitul sezonului regular, în confruntările cu a cincea clasată, nu este de neglijat.

Cum nu trebuie deloc omisă nici varianta reintrării reșițenilor în ecuația locurilor 4-6, CS HC Adrian Petrea mai având de jucat acasă cu Steaua, la Timișoara, acasă cu CSM Ploiești și la Baia Mare, într-o ultimă rundă a returului în care și campionii maramureșeni vor spera să-și asigure de pe ultima poziție biletele de play-off. Cu alte cuvinte, permutări mai pot interveni…

Așadar, în sferturi, cu Steaua? Sau cu Potaissa? Ori cu HC Odorhei? Fără a exclude complet o variantă totuși prea puțin probabilă cu reșițenii. Cât despre o realunecare în doar patru etape până pe locul 7, și mai puțin plauzibilă, nimeni nu se gândește la așa ceva și nici forma sportivă dobândită de ”violeți” prin acumulările de iarnă nu o indică.

Totul depinde de următoarele 4 evoluții din martie, când, și prin prisma disputelor din tur, în care pierdea la limită cu trei dintre formații, Poli și-ar putea rotunji chiar nesperat de mult zestrea, ca o confirmare a pomenitei zicale cu ”victoriile aduc victorii”, dar și pufăi poate mai greu pe porțiunea dreaptă în raport cu vecinele imediate de parcurs.

Ca o altă observație, cu bătaie spre play-off și cu gândul la faptul că ”violeții” au fost adesea implicați în dueluri echilibrate cu fruntașele, chiar pe muchie de cuțit, este de punctat pe de altă parte și faptul că tocmai două dintre potențialele oponente în sferturi, Steaua și Potaissa, s-au numărat printre grupările care s-au distanțat pe teren propriu pe tabelă de timișoreni, cu 27-22 respectiv 29-25, o mențiune în plus fiind în privința sălii din Turda, unde celor de pe Bega le-a fost prin tradiție foarte greu să se descurce în actualul deceniu, și fără succes, trupa din județul Cluj profitând de situație și luându-i tare de fiecare dată.

Dar apropo de Potaissa Turda, izbânda galben-albaștrilor din sferturile primăverii trecute de a elimina, de pe locul 8 la încheierea returului, campioana sezonului regular HC Odorhei, a demonstrat că orice este posibil, cu specificarea că respectiva înfruntare din sferturi a fost totuși cu ”cântec” și extrem de controversată prin prisma arbitrajului. Ca un alt aspect al respectivului deznodământ, Sporttim trăgea atunci un puternic semnal de alarmă în privința unei stipulări complet aberante și inadecvate a sistemului de desfășurare, reliefată perfect de însăși răsturnarea de situație între locurile 1 și 8 de la finele sezonului regular și până la sferturi. Astfel, pentru sezonul trecut, 2014/5, forurile conducătoare gândiseră disputarea primului joc din criteriul ”două din trei” pe terenul clubului mai slab clasat după retur, și abia următoarele două în fief-ul celui mai bine plasat, portiță strâmbă de care a profitat la maxim Potaissa, surprinzând liderul HC Odorhei într-o primă confruntare acasă în care avea și cele mai mari șanse de a smulge ceva din respectivele partide, după care, cu o remiză conturată fericit la aruncări de departajare în cea de-a doua încleștare, din Harghita, a pătruns nesperat în semifinale.

Federalii au regândit lucrurile și au purjat nepotrivita lor chichiță, dând primelor clasate, din 1-4, avantajul cuvenit de a începe acasă în actuala campanie din play-off. Este de reamintit și că sezonul trecut a fost întâiul cu o primă grupă valorică din 8 competitoare, după ce în ediția 2013/4 se adopta sistemul play-off și play-out în marjele 1-6 și 7-12, lupta pentru onoruri ducându-se atunci în triunghiularul primelor 3 clasate.

Desigur, și acum vor fi prevăzute și întâlniri de consolare, atât după sferturi, pentru stabilirea ordinii finale în zona 5-8, cât și după semifinale, pentru adjudecarea medaliilor de bronz. În concluzie, alte minim șase meciuri și maxim 9 în play-off pentru timișoreni.

Dar până atunci, bucuria relaxantă a atingerii unui cap de pod ce părea mereu puțin prea îndepărtat.

Cum remarcam și aseară, în consemnarea victoriei cu 31-26, la o lecturare a clasamentului la zi se observă că doar golaverajul le departajează pe pozițiile 4-5, în această ordine, pe Steaua București și Poli Timișoara, într-un grup de 3 formații la egalitate de puncte, și cu turdenii, iar seria de 5 triumfuri le poate oferi speranțe timișorenilor că urcarea încă unei trepte nu este o imposibilitate. Mai ales că steliștii mai au de evoluat în martie la Reșița, cu Dinamo, la Odorhei și acasă cu CSM București, partide una și una, cu mențiunea că fruntașele de podium din capitală au în programul lunii martie și alte dispute în grupele Cupei EHF, ”Poli” urmând de exemplu a juca la liderul Dinamo miercuri 16 martie, în devans, cu 4 zile înaintea penultimei reprezentații a roș-albilor în Grupa 1, acasă cu Fraikin BM. Granollers. Timișorenii au parte și ei de 3 dintre oponentele Stelei, dar în alte circumstanțe, duminica viitoare întâlnind la Târgu Jiu ultimul adversar din această ediție de campionat ce n-are ștanța play-off iar apoi evoluând acasă cu reșițenii, la Dinamo și, la încheierea returului, acasă cu HC Odorhei.

Pe de altă parte, Potaissa are un program ce i-ar putea surâde, la Odorhei, cu HC Vaslui, la CSM București și finalmente acasă cu CSU Galați, așa încât duelul cel mai probabil în trei, atât pentru prinderea locului 4 cât mai ales pentru evitarea poziției a șasea, se anunță a fi cât se poate de deschis.

Dat fiind avansul creat de ocupantele podiumului, Dinamo, CSM București și HC Odorhei, ultima având opt puncte în plus față de trio-ul de pe 4-6, atât Poli cât și steliștii și turdenii își fac probabil calculele că n-ar vrea să joace în sferturi de pe locul al șaselea, așadar împotriva celei de-a treia clasate, mai ales în situația în care ar avea parte de un singur meci pe teren propriu, al doilea, din cel mult trei posibile.

Poli, 9 succese în ”Constantin Jude” în actualul campionat, Timofte din nou golgheter

Poli, 9 succese în ”Constantin Jude” în actualul campionat. Iar o urcare pe 4 la încheierea returului i-ar aduce în sferturile din play-off un prim meci acasă dar și eventual al treilea – decisiv

 

Căci programul fazei I din play-off, anunțată pentru 24 și 29 aprilie plus 4 mai, prevede sistemul “două victorii din trei jocuri”, primul urmând a se disputa la echipa mai bine clasată după tur-retur, al doilea la formația mai slab clasată, iar al treilea, dacă va mai fi necesar, din nou la gruparea mai bine poziționată după sezonul regular, cu mențiunea că în caz de egalitate după 60 de minute s-ar trece la executarea aruncărilor de la 7 metri.

Mai apoi, în faza a II-a, semifinală, din 8, 12 și 15 mai, păstrându-se identic sistemul ”două din trei”, vor fi puse față în față învingătoarele din disputele 1 cu 8 și 4-5 respectiv câștigătoarele înfruntărilor lui 2 cu 7 și 3 cu 6, cu primul meci în fief-ul clubului triumfător din perechile având la start formațiile inițial mai bine plasate, din 1-4.

Iar ulterior, faza a III-a, finală, din 20, 25 și 29 mai, pentru titlul național.

* Ierarhia, rezultatele etapei a XXII-a și programul celei de-a XXIII-a, pe coloana dreaptă.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Alte articole legate de acest subiect: