SCM Politehnica, înaintea startului întârziat. Fenici: ”Poli arată bine, fizic stăm foarte bine, dar așteptăm ca și celelalte promisiuni de pe lângă echipă să se concretizeze”

Handbaliștii în alb-violet de la SCM Politehnica Timișoara vor fi miercuri de la ora 18 ultimii care să aibă ocazia de a intra în focul jocurilor oficiale din noul sezon dintre prim-divizionarii Ligii Zimbrilor, în așteptare de o săptămână și în dezavantaj la acest capitol, de unde și nerăbdarea de a porni și ei în sfârșit la drum în ediția 2018-2019. Iar primul hop este dintre cele dificile, acasă cu Potaissa Turda, a doua după sezonul regular din campania anterioară și brusc intrată puternic în priză în ultimele două weekend-uri prin duelurile pierdute cu FC Porto din turul I preliminar în EHF Cup, a doua competiție continentală inter-cluburi, pentru care ardelenii deținători la zi ai Cupei Challenge au primit un wildcard.

Într-adevăr, Potaissa a disputat deja două partide oficiale în debutul acestui nou sezon, cedând cu 41-21 în manșa I din Portugalia dar și în returul din sala ”Gheorghe Barițiu”, 24-27 de la 15-12 la pauză sâmbătă seară, când elevii lui Horațiu Gal au pornit tare pentru a-și lua revanșa dar n-au menținut ritmul, mulțumindu-se în cele din urmă cu golurile lui Pavel, Rotaru și Zacaciurin – câte 4 fiecare, Lazăr și Talas câte 3, Cântec și Ignat câte două respectiv Pintoiu și Thalmaier cu un gol.

În ansamblul dublei manșe, o eliminare la scor, cu al treilea cel mai mare deficit din totalul celor 11 întâlniri din turul 1 de calificare al preliminariilor EHF Cup, a doua întrecere europeană a cluburilor ca nivel valoric, fază de care CSA Steaua, prima după sezonul regular intern precedent, a trecut în schimb cu două victorii în dauna celor de la GRK Varazdin 1930, la limită în manșa I din deplasare.

Vor urma 16 duble manșe în turul 2 preliminar de calificare din 6 și 13 octombrie, penultimă fază înaintea celei a grupelor EHF Cup, iar formații clasate deasupra timișorenilor la finele campionatului trecut vor fi implicate în disputele de luna viitoare, mai întâi acasă, CSA Steaua – Maccabi Srugo Rishon Lezion (Israel) și HC Dobrogea Sud – Talent Robstav M.A.T. Plzen (Cehia), însă nu și Potaissa, care și-a încheiat parcursul pe ediția în curs, după ce în primăvară triumfa pe palierul 3 continental, Challenge Cup.

Timișorenii vor debuta așadar în noul campionat prin a primi acasă tocmai o câștigătoare în premieră de cupă europeană în prima jumătate a acestui an, după care, într-un al doilea examen greu al săptămânii, vor juca și sâmbătă de la ora 17:30 într-un meci televizat de TVR1 tocmai la campioana Dinamo, care la rândul ei începe miercuri parcursul în grupele Champions League, acasă cu Elverum Handball din Norvegia, tot din prima ligă a României mai urmând să intre în concurs și CSM București, dar abia în noiembrie, în Challenge Cup.

Din 5 reprezentante ale Ligii Zimbrilor mai sunt așadar în cursă în Europa patru formații, cu excepția semifinalistei campionatului intern Potaissa, cele patru formații devansându-i pe poliști în ierarhia finală a ediției anterioare. De unde și țelul bănățenilor de a recuceri în noua campanie un loc cu vedere spre cupele europene, ceea ce ar însemna trecerea în ierarhie peste una dintre cele 5, finalistele Dinamo și Steaua, semifinalistele CSM București și Potaissa, respectiv HC Dobrogea Sud, care a dispus de ”violeți” atât în finala de la malul mării a Cupei României cât și în duelurile finale ale pozițiilor 5-6.

Un prim pas în acest sens pentru timișoreni ar fi așadar miercuri seară în sala ”Constantin Jude” contra turdenilor ex-jucătorului polist Horațiu Gal, urmat de o cât mai rapidă regrupare pentru înfruntarea campionilor dinamoviști chiar pe terenul acestora.

Campionatul a demarat așadar deja miercurea trecută, într-un nou format competițional prin prisma modificării sistemului de disputare pe grupe valorice, din a doua parte a campaniei, iar Minaur este primul lider după trecerea la 12 goluri de viitorii vizitatori ai Timișoarei, nou-promovații buzoieni. Majoritatea partidelor rundei inaugurale au fost însă echilibrate, Dunărea și Steaua remizând la Călărași, CSM impunându-se la un gol la Suceava iar băcăuanii la două la Cluj, într-o dispută a unor cluburi revenite pe prima scenă, cu mențiunea că vicecampionii steliști au în program în 2018/9 și participarea la debut în campionatul SEHA League, în care, astăzi și joi evoluează în etapele a 2-a și a 3-a, la Zagreb respectiv pe teren propriu cu Vojvodina.

Înaintea ”dublei” de miercuri și sâmbătă, SCM Politehnica a găzduit în această dimineață, cu ocazia antrenamentului, o conferință de presă inaugurată de managerul sportiv Dan Dumitru, care a început prin a spune: ”Suntem gata pentru un nou campionat! Încercăm ca mâine să aducem toate cele 3 puncte la începutul unui campionat ce va fi foarte, foarte disputat. Am transferat jucători care au completat lipsurile pe posturi de anul trecut iar echipa este mult mai bine așezată, mult mai valoroasă, ceea ce sper că se va reliefa și în teren dar și sub forma cât mai multor puncte. A început deja sezonul, de exemplu cu victoria clară a lui Dinamo la Constanța, egalul Stelei la Călărași, așadar voi fi surprize. Sunt 6-7 cluburi care se vor bate acolo pentru medalii și locurile în cupele europene, unele cu bugete mult, mult mai mari decât al nostru…”

”Poli” a câștigat anul trecut primul meci jucat acasă în campionat, dar în cadrul etapei a II-a, 28-23 cu HC Vaslui, după ce Potaissa pierdea în runda inaugurală, 21-22 cu CSA Steaua, prima dintre cele două partide găzduite în etape consecutive. Iar în întâlnirea directă de la Timișoara din returul sezonului regular a fost 28-21 pentru alb-violeți, în martie anul acesta, în cele din urmă turdenii încheind returul pe locul 2, cu 4 puncte avans față de bănățenii pe poziția a cincea.

Antrenorul principal al alb-violeților, muntenegreanul Pero Milosevic, care se confruntă conform tradiției cu probleme de efectiv, existente în dreptul lui Orbovic, Păiuș și Furak, a semnalat că în urma celor 11 partide amicale, dintre care ultima în completare la mijlocul săptămânii trecute acasă cu sârbi dat fiind amânarea pe mâine a jocului cu Potaissa, SCM Politehnica este bine pregătită pentru noua campanie dar ”trebuie să jucăm foarte bine în apărare pentru a putea câștiga miercuri contra unei echipe foarte puternice. Poli este acum mai bună decât în anii trecuți, mai echilibrată pe posturi și cu un mixaj bun între handbaliștii experimentați și cei mai tineri, dar și celelalte cluburi s-au întărit, și Dinamo, și CSM București, și Steaua, și cu Krsto Milosevic, și Constanța cu centrul Croației, așa încât trebuie să muncim și mai mult!”

Căpitanul alb-violeților, centrul Cristian Fenici, a spus apoi că ”echipa este la un nivel destul de bun, dar e clar, am avut parte până acum doar de meciuri amicale, așteptând așadar acum cu nerăbdare și debutul oficial. Acasă, ceea ce constituie un avantaj, dar campionatul a început deja pentru celelalte echipe. Atmosfera la noi este destul de bună, fizic stăm foarte bine, dar așteptăm ca și celelalte promisiuni de pe lângă echipă să se concretizeze. Noi năzuim să reușim un campionat mai bun decât cel precedent! Începem cu Turda, care arată destul de bine, a făcut și transferuri, a optat să urce un nivel mai sus în cupele europene, în EHF Cup, după ce a câștigat Challenge Cup, dar s-a dovedit că a fost un nivel foarte ridicat pentru ei, însă ceea ce contează și ne interesează pe noi este să ne facem treaba și să jucăm foarte bine, sperăm să câștigăm!”

Fenici a spus despre ”violeți” că ”am reușit transferuri bune după părerea mea dar asta se va dovedi pe parcursul campionatului, echipa arată bine și speră să aibă liniște din toate punctele de vedere, și știți la ce mă refer… Noi facem tot ce o să țină de doi, o să dăm totul pe teren, mai ales că și play-off-ul s-a schimbat și contează pe ce loc termini dar și cu câte puncte intri în play-off, așa încât ne dorim să încheiem cât mai sus”.

Iar apropo de sistemul de desfășurare al Ligii Zimbrilor în noua campanie, sezonul regular se va derula conform celor precedente, tur-retur pe parcursul a 26 de etape, la finele cărora, pentru play-off, se vor alcătui două serii a câte 4 echipe, în funcție de ordinea finală în ierarhie după retur.

Astfel, în Seria A vor evolua grupările clasate pe locurile 1, 3, 5 și 7, urmând a demara din start cu punctaje diferite, 6 pentru câștigătoarea seonului regular, 4 pentru a treia, două pentru a cincea respectiv nici unul pentru a șaptea clasată. Aceleași punctaje de start în play-off și pentru componentele Seriei B, poziționate pe 2, 4, 6 și 8 după retur.

Ca sistem, faza I din play-off se joacă „fiecare cu fiecare”, tur – retur. Meciurile se vor desfășura după programul rezultat pe baza ordinii de start stabilite conform tabelei Berger, în aprilie pe 6, 17, 20 și 24 ale lunii iar în mai pe 4 și 8 ale lunii, faza a II-a opunând câștigătoarele grupelor patrulater în întâlnirile pentru cucerirea titlului național respectiv ocupantele locurilor secunde în serii între ele, pentru ”bronz”, și tot așa, 3 cu 3 respectiv 4 cu 4, pentru poziția 7 în ierarhia finală. Iar faza a II-a se joacă în sistemul “două victorii din trei jocuri”. Primul joc se va disputa la echipa mai bine clasată după tur-retur (26 etape), al II-lea la echipa mai slab clasată, iar al III-lea (daca este cazul) la echipa mai bine clasată. Iar în caz de egalitate după 60 de minute, se vor executa aruncări de la 7 metri.  Câștigătoare va fi echipa care obține doua victorii din trei jocuri. Iar partidele din faza secundă se vor desfășura pe 15, 22 și 29 mai.

Arbitrează miercuri de la ora 18 perechea Stark – Ștefan. Rezultatele etapei I, care se va încheia în sala ”Constantin Jude”, precum și programul rundei a II-a, din weekend, pe coloana clasamentelor.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − = trei

 


Ultimele articole din categoria Handbal: