SCM Politehnica se califică în forță în finala Cupei României, Marjanovic și Sadoveac două treimi din goluri, mai multe decât gazda din Focșani la un loc. Ultim act cu Steaua

Cu tot sprijinul publicului, gazda CSM Focșani 2007 nu i-a putut rezista în această după-amiază Politehnicii Timișoara, care, odată ce a preluat conducerea în minutul 9 al semifinalei Cupei României la handbal masculin, n-a mai cedat-o deloc și s-a desprins încă din prima repriză și la 5 goluri, calificându-se în forță în ultimul act de mâine, prin a atinge avantajul maxim ca rezultat final: 18-25 (9-13).

Ascendentul valoric reliefat și în bilanțul încleștărilor directe a cântărit mai greu și a avut prioritate în fața avantajului terenului propriu, SCM Politehnica Timișoara izbutind a doua calificare consecutivă în ultimul act al turneului Final4 al Cupei României, cu speranța completării ”dublei”, ceea ce anul trecut nu reușea în disputa cu trofeul pe masă, adjudecat de gazdele de pe litoral.

Alb-violeții și-au asigurat în jocul de la ora 15 locul în finala de duminică de la ora 17:30, așteptând apoi deznodământul semifinalei CSA Steaua – Dinamo, programată de la ora 17:30 dar începută cu întârziere dat fiind gravele incidente din tribună, implicându-i pe ultrașii cluburilor bucureștene. Cu alte cuvinte, câteva ore în plus de respiro pentru poliști, în comparație cu viitorii lor adversari de mâine, steliștii, care s-au impus la limită contra concitadinilor, cu 26-25, la pauză 15-12.

Iar dacă bănățeni alcătuiesc unica grupare calificată în aceste ultime două finale ale Cupei României, din aprilie 2018 și martie 2019, atunci au și încins o horă de probă ca manifestare a bucuriei reușitei din semifinală, repetând pentru seara duminicală.

Mai valoroși și mai complecți în jocul etalat, timișorenii și-au imprimat destul de rapid și convingător autoritatea dominantă, distanțându-se și controlând disputa, întâietate pe fondul căreia le-au permis celor din Vrancea să revină în general și în cel mai bun caz la 3 goluri diferență, rareori la două, 15-17 și 17-19, apropiere în urma căreia SCM Politehnica a declanșat forcingul final, patru goluri în cinci minute din ultimele zece, fără replică… 17-23. Calificarea în finală era tranșată.

Gazdele antrenate de Sandu Iacob au sperat să dea lovitura dar n-au lăsat senzația că și-ar putea croi drum spre finală, mai la îndemână ”violeților”, care s-au impus la urma urmelor conform așteptărilor în confruntarea eliminatorie a vecinelor ierarhice din campionat, triumf al formației mai bine clasată.

Începutul a fost altfel, ex-polistul Didi Hrimiuc deschizând scorul după un minut, iar încă două i-au luat Politehnicii pentru a înscrie în premieră, egalând prin Filip Marjanovic, tot el egalând din nou și în minutul 8, replică la nici un minut după aruncarea de la 7 metri fructificată de Miroiu.

Dar odată ce Vuk Milosevic a preluat conducerea, 2-3 în minutul 9, alb-violeții și-au intrat parcă mai mult în ritm prin a absorbi presiunea gazdelor și a tribunei, iar Milos Dragas a dublat avantajul, în superioritate numerică după eliminarea lui Hrimiuc. Inferioritate numerică apoi pentru poliști, Cîmpan fiind trimis pe margine, dar tot elevii lui Pero Milosevic au punctat și în acest caz, 2-5 în minutul 13 prin Marius Sadoveac.

Luat la ochi deși abia revenit în teren, Flavius Cîmpan a suferit încă o eliminare însă Mocanu a ratat aruncarea de la 7 metri, reabilitarea gazdelor venind pe mâna lui Miroiu, autor a două goluri, cel de-al doilea apoi pentru Sadoveac: 4-6 după mijlocul reprizei I.

Sigură în apărare, ”Poli” își clădise din defensivă fundația atacării finalei, bine acoperită din cadrul porții de agilul Tcaciuc, iar chiar dacă Mocanu s-a reabilitat, Filip Marjanovic n-a iertat de la 7 metri iar Sadoveac a punctat din nou tot pentru trei avans: 5-8.

Tot Sadoveac nu i-a lăsat vreo șansă lui Tevzadze după golul lui Moisă iar același Marjanovic a dus în premieră scorul la 4 diferență, 10-6 în minutul 24, dintr-o altă aruncare de la 7 metri.

Miroiu nu l-a imitat, Tcaciuc fiind din nou la post, cu 7 intervenții până la pauză, pe când Sadoveac și-a mărit contul, 6-11, la care, deși din nou în inferioritate numerică în urma eliminării lui Pribanic, Marjanovic a percutat și din acțiune, în replică la golul lui Moisă.

Impulsionați de publicul din tribună, elevii lui Iacob au comprimat handicapul prin golurile lui Ragea și Moisă, pe ezitări bănățene în atac, însă căpitanul polist Fenici și-a pus amprenta și printr-un gol la momentul oportun, 9-13 în minutul 29. Scor cu care se intra la vestiare…

Socoteala era simplă. Conservarea pe cât posibil a avantajului, dar spre final și a forțelor, în perspectiva finalei de a doua zi, cu mare grijă în ceea ce privește evitarea accidentărilor, cea survenită miercuri în campionat, tocmai în repriza a II-a a jocului de la Suceava, costându-i astăzi pe poliști, fără aportul internaționalului sârb de mondial Milos Orbovic, alăturat lui Șania, în așteptarea revenirii când le-ar fi timișorenilor lumea mai dragă, după o pauză destul de lungă.

Nu fără eforturi, socoteala din vestiar a fost pusă cu succes în aplicare pe teren, grație unui și mai atent joc la intercepție, SCM Politehnica primind tot numai 9 goluri și în repriza a II-a, cheie a calificării în ultimul act, la care a contribuit inclusiv și cel de-al doilea portar, Varo, intuitiv la 7 metri. Milos Dragas avea să fie primul marcator al părții secunde, iar tot pivotul Hrimiuc primul pentru amfitrioni, completat de un alt ex-polist, Hagiu, însă Marius Sadoveac nu s-a lăsat mai prejos, menținând diferența.

Rață a punctat și el pentru gazde însă Pătru a ratat oportunitatea și mai marii apropieri, chiar de la 7 metri, Dragas valorificându-și în schimb alonja. Pribanic a fost ulterior din nou eliminat, însă moldavii n-au profitat, Mocanu fiind și el expediat pe margine, după ce Miroiu reducea din handicap, 13-16. ”Poli” a profitat de avantajul jucătorului în plus și Marjanovic a ieșit iarăși la rampă, însă a urmat și-o ”dublă” a celor de la CSM Focșani, prin Țuțu și Miroiu… 15-17 la mijlocul reprizei a II-a.

Simțind momentul mai bun, cel mai favorabil gazdelor pentru completarea revenirii, spectatorii au plusat la ambianța semifinalei de Cupa României, însă același Marjanovic i-a cam amuțit cu o boltă cu sânge rece din aruncare de la 7 metri. Imediat mai apoi, Tcaciuc a fost providențial în poarta alb-violeților, față în față doar cu Țuțu, iar după alte două ratări nu a mai ratat și Sadoveac. Din nou 4 avans, 15-19.

A urmat ceea ce avea să rămână și ultima răbufnire a focșănenilor, prin Pătru și Mocanu, 17-19 în minutul 51, însă poliștii n-au lăsat deloc să le scape jocul din mână, Sadoveac excelând în momente cheie prin aruncări glonț, două goluri consecutive, completat fiind de Cîmpan și iarăși de Marjanovic de la 7 metri. Iar astfel, cu 4 reușite la rând în nici cinci minute, 17-23 cu două minute și jumătate înainte de final, ”Poli” n-a mai lăsat nici un dubiu. Era prima finalistă…

Ar fi vrut poate să mai lase și pentru mâine, dar i-a mers jocul și în ultimele faze, Pribanic și Marjanovic adăugând zestrei, avantaj maxim atins chiar în ultimul minut, 18-25. Grație și intervențiilor lui Tcaciuc, numai o dată învins în ultimele aproape zece minute. Drept urmare, o calificare absolut meritată și fără dubii, după un meci controlat de vizitatori în marea sa majoritate.

Implicit, extrema Filip Marjanovic nu putea rata postura de golgheter al semifinalei, cu peste o treime din reușitele ”violeților”, nouă, completat îndeaproape pe lista învingătorilor de Marius Sadoveac, cu 8 goluri. Duo cu două treimi din reușitele timișorenilor. Pentru care au mai înscris alți 5 handbaliști, Dragas de 3 ori, Vuk Milosevic două goluri iar Fenici, Cîmpan și pivotul Pribanic, câte unul fiecare. În replică, pentru CSM Focșani 2007, care duminică de la ora 15 va juca finala mică pentru ”bronz”, au marcat 9 componenți: Miroiu 5 goluri, Moisă 3, Hrimiuc, Mocanu și Pătru câte două fiecare iar Ragea, Hagiu, Rață și Țuțu – câte un gol.

Bucuros dar și foarte lucid la final, Pero Milosevic a subliniat că ”victoria este importantă dacă vom câștiga și mâine finala! Am jucat fenomenal această partidă, atât din punct de vedere tactic cât și pe fazele jocului, ne-a funcționat totul, îi felicit pe băieți! Am încasat ușor câteva goluri pe contraatac în prima repriză, dar a trebuit să facem față și presiunii publicului, într-o atmosferă de mare eveniment aici la Focșani. În repriza a doua am recuperat mai mult și mai bine mingi în momente importante, așa cum a făcut-o Vuk la o fază la care ei erau cu șapte jucători. Adversarii noștri au avut presiunea rezultatului, jucând acasă, dar noi am fost mai buni și am demonstrat asta. Rămânem cu picioarele pe pământ, ne studiem următoarea adversară și încercăm pe cât posibil să vedem dacă în finală îi putem folosi pe Orbovic și pe Șania; ar fi nevoie măcar puțin, pentru că s-au întrebuințat serios câțiva jucători care au fost în teren 60 de minute sau aproape. Partea bună mai e că am jucat prima semifinală și avem teoretic un avantaj de vreo trei ore pentru a ne recupera mai bine. Am repetat un rezultat mare pentru handbalul din Timișoara, iar acum vom lupta la fel cum am făcut-o și anul trecut la Constanța. Vrem să aducem trofeul la Timișoara, indiferent că ne vor lipsi sau nu jucători în finală! Tcaciuc a făcut un meci foarte bun, dar trebuie să demonstreze și mâine aceeași inspirație. Încă o dată spun că sunt mulțumit pentru ceea ce am făcut azi, dar victoria de azi va avea o mai mare importanță dacă învingem și mâine în finală!”

Finală cu CSA Steaua, care se impunea cu cântec săptămâna trecută la Chiajna în fața poliștilor, cu 24-22, în campionat, după ce în turul Ligii Naționale, în toamnă, pe Bega, se încheia remiză. Bucureștenii sunt vecini ierarhici ai bănățenilor, elevii lui Ovidiu Mihăilă ocupând locul 6 și căutând la rândul lor să-și asigure un loc în cupele europene pe ruta Cupei României. Anul trecut, steliștii pierdeau semifinala la Constanța în fața gazdelor, cedând apoi și-n finala mică.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − = sase

 


Ultimele articole din categoria Handbal: