SCM Politehnica – Știința Municipal Bacău 29-25

Handbalul masculin continental este în pragul semifinalelor de vineri ale turneului final EURO 2018, iar cel intern în preajma reluării returului în primul eșalon. Vicecampioana ediției din 2016, Spania, va da piept pentru un loc în finala de duminică din Croația campioanei mondiale Franța, singura cu punctaj maxim după faza principală a grupelor, a doua semifinală fiind Danemarca – Suedia, abordată de alb-roșii în calitate de câștigători ai celeilalte serii de șase naționale. Iar tot la sfârșitul săptămânii va demara și etapa a 16-a în elită, rundă în care SCM Politehnica va primi miercuri 31 ianuarie de la ora 19 vizita lui AHC Dobrogea Sud, timișorenii exersând astăzi și mâine într-o ”dublă” cu Știința Municipal Bacău.

Majoritatea privirilor sunt ațintite în aceste zile pe disputele decisive de la EHF EURO 2018, din Croația, unde vineri gazdele vor juca pentru locul 5 contra Cehiei, după ce miercuri au ratat intrarea în semifinale prin eșecul cu 27-30 în fața neînvinsei Franța, suedezii calificându-se în ”careul cu ași” de pe locul 2 în Grupa 1, în ciuda unei înfrângeri tot la 3 goluri diferență, 28-25 pentru norvegieni. Iar în penultimul act va urma un alt duel scandinav, precum și unul între vecinele Franța și Spania.

Revine însă treptat în centrul atenției campionatul primei ligi masculine, dat fiind reluarea sezonului regular prin cea de-a treia etapă din retur, ce urmează a fi inaugurată duminică de la ora 17 de reprezentanta României în cupele europene, AHC Potaissa Turda, acasă cu CSM Făgăraș. Runda a XVI-a include și un joc de podium, CSA Steaua – HC Odorhei, dar și revanșa de pe Bega a unei remize cu mare cântec în tur la Constanța, 20-20, alb-violeții abordând anul 2018 de pe locul 2 în elită iar dobrogenii pe poziția 5.

De foarte multă vreme n-au mai început ”violeții” bănățeni un nou an de pe o treaptă atât de înaltă, la numai două puncte în urma liderului, dar și calificați în turneul Final4 al Cupei României, așa încât debutul oficial în 2018 este cu atât mai important în economia celor 11 etape rămase în sezonul regular, cu speranța asigurării unei poziții cât mai favorabile pentru abordarea în condiții avantajoase a fazei play-off.

Parte a completării pregătirilor de iarnă înaintea continuării returului, SCM Politehnica Timișoara a jucat și joi de la ora 17 un meci de verificare, după cele disputate spre finele săptămânii trecute la Pancevo respectiv sâmbătă acasă cu CSM Oradea, și de astă dată sparring-partner în sala ”Constantin Jude” fiind tot o campioană de toamnă în Divizia A, Știința Municipal Bacău.

Bănățenii și moldavii au optat pentru o ”dublă” în zile consecutive pe malurile Begăi, prima partidă fiind câștigată de prim-divizionari cu 29-25 (11-9) iar revanșa fiind programată vineri dimineață.

”Violeții” și handbaliștii de pe Bistrița s-au confruntat și luna trecută în Banat, atunci însă într-un cadru oficial, în sferturile Cupei României, favoriții calificându-se pe 16 decembrie cu 27-22 (12-9) dar secund-divizionarii fiind suficient de convingători pentru a-i stârni interesul lui Pero Milosevic în ideea perfectării unor partide de verificare.

Ultimele pentru poliști înaintea etapei de campionat cu constănțenii, nu însă și în cazul celor din Bacău, lideri cu punctaj maxim după cele numai 9 runde ale turului în seria estică din Divizia A, în care vor începe sezonul de primăvară abia pe 4 martie, în deplasarea la codașa fără punct cucerit CSM Botoșani.

SCM Politehnica s-a impus în amical cu 29-25 (11-9) în dauna tinerei garnituri pregătite de Gabriel Armanu și George Călin, după ce vizitatorii au condus o singură dată, în minutul 6, apropiindu-se mai apoi în câteva rânduri la un gol diferență, puțin înainte respectiv după pauză.

Vuk Milosevic a deschis scorul iar după ce Știința Municipal a preluat singura dată conducerea, timișorenii au înscris de 5 ori la rând fără a primi nici un gol mai bine de zece minute: 6-2. În continuare, până la pauză, 6-3, 7-4, 7-5, 9-5, 9-7, 10-7 și o revenire băcăuană, 10-9, golgheterul gazdelor joi, Alin Șania, semnând scorul pauzei: 11-9.

Șania avea să înscrie de 6 ori, Marko Lasica 5 goluri, Vuk Milosevic 4, Andrei Santeiu 3, Flavius Cîmpan, Cristian Fenici, Didi Hrimiuc și Filip Marjanovic – fiecare câte două reușite, iar Krsto Milosevic, Andrei Păiuș și Leonard Ștefan – câte un gol, cu mențiunea că între buturi au apărat Vîlceanu și Savic, mai jucând și Neamțu și Uruianu.

Gazdelor le-a luat ceva mai mult în repriza a II-a pentru a atinge din nou avansul de 4 goluri, amplificat însă ulterior și la șase, dar și redus la minim prin reușita lui Gal din minutul 56, 25-24. Poli riposta însă prin 3 reușite la rând, cu extrema Lasica la rampă, desprinzându-se din nou spre finalul unei părți secunde în care evoluția scorului a fost 11-10, 12-10, 12-11, 13-11, 13-12, 15-12, 15-13, 16-14, 18-14, 18-15, 21-15, 21-17, 23-17, 23-19, 24-19, 24-22, 25-22, 25-24, 28-24, 28-25, 29-25.

Timișorenii au fructificat toate cele 3 aruncări de la 7 metri, între minutele 43 și 53, pe când oaspeții una din două, marcatori ai învinșilor fiind Mihai Cotinghiu, Robert Gal și Dragoș Hantaru – câte 6 goluri fiecare, George Voicu 3, Gabi Dumitriu 2, Alex Ionescu și Alex Jurdianu – 1.

SCM Politehnica va juca primul meci în deplasare din 2018 la Suceava, în primul week-end din februarie, iar apoi, în etapa a 18-a, va primi vizita lui CSM București. Clasamentul la zi și programul rundei inaugurale pe 2018, pe coloana datelor tehnice. În cupele europene, AHC Potaissa Turda va disputa optimile de finală ale competiției a cărei finalistă a fost în 2017, Challenge Cup, pe 10 februarie acasă și în 18 în Belgia, la HC Vise BM.

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 × = douazeci unu

 


Ultimele articole din categoria Handbal: