SCM Timișoara pierde în premieră acasă, dar tocmai duelul de podium cu liderul neînvins CS Minaur Baia Mare: 20-27 (10-11)

Secund divizionara de handbal feminin SCM Timișoara a cedat pe teren propriu pentru prima dată de la lansarea odată cu acest sezon în întrecerea seriei vestice a ligii secunde, conducând de două ori în primele 6 minute ale returului jucat sâmbătă de la ora 15 cu fruntașa imbatabilă CS Minaur Baia Mare dar cel mult egalând ulterior de cinci ori în cursul reprizei I, încheiată de maramureșence cu un avantaj minim, după care liderul s-a desprins la 7 goluri până la mijlocul părții secunde, ecart conservat: 20-27 (10-11). Bănățencele n-au izbutit așadar revanșa pentru eșecul la limită din tur și au rămas pe locul 3, fără a profita de eșecul lui ASC Corona 2010 la Arad.

Timișorencele s-au impus în general confortabil în sala ”Constantin Jude” în sezonul de toamnă dar prima reprezentație pe teren propriu din anul 2018, programată în cea de-a treia etapă a returului din Divizia A – Seria B, le-a adus și cea mai severă înfrângere de la debutul în competiția eșalonului secund, liderul neînvins al întrecerii retezându-le bănățencelor din scurt șansele unei revanșe pentru eșecul cu 29-28 din 7 octombrie din Maramureș și implicit de micșorare la patru puncte a diferenței pe podium între cele două aspirante la elevarea în Liga Florilor. Din contră, galben-negrele de la CS Minaur s-au detașat astfel la 10 puncte ierarhice de elevele lui Lucian Ghiulai, cu zece etape rămase de disputat în retur, și sunt practic cu un pas în elita feminină, prin promovarea automată, ceea ce ar reînscrie numele Baia Mare pe harta primei ligi.

Debutul confruntării a fost încrâncenat și foarte echilibrat, cu apărările în prim-plan dar și cu suficiente erori pe atac sub apăsarea mizei duelului de podium, implicit tare sărac în goluri, CS Minaur preluând în premieră conducerea cu 2-3 în minutul 8 iar pentru a doua oară cu 3-4 în minutul 14, după o secetă totală de cinci minute, așadar doar cu 7 reușite în primul sfert de oră.

Ambiționate să dovedească contrariul după surprinzătorul semieșec în premieră în această ediție, de săptămâna trecută, când remizau acasă 28-28 cu argeșencele din Mioveni, vizitatoarele din Baia Mare au plusat în minutul 20, când au marcat de două ori consecutiv, distanțându-se astfel pentru prima dată la două goluri avans, 5-7, preambul la desprinderea ce avea să survină imediat după pauză.

Replica timișorencelor a venit pe mâna golgheterului meciului, Sabine Klimek, trecută și prin handbalul băimărean, iar SCM a egalat în minutul 25 la nouă, însă tot nordicele au intrat în avantaj la vestiare, Andreea Tekar semnând scorul primei reprize, 10-11.

Tot ea avea să dea tonul desprinderii decisive din primele 6 minute ale părții secunde, în care Minaur a punctat de 4 ori fără replică, 10-15, și pe fondul intervențiilor portăriței Cristina Enache, de netrecut în șase cazuri la rând, de două ori din aruncări de la 7 metri. Intuind momentul prielnic, galeria de 25 de suporteri ai maramureșencelor și-a încurajat și mai vârtos favoritele, dominând fără rival fondul sonor din tribuna vechii săli timișorene, iar răspunsul a venit pe teren, băimărencele înscriind de încă 3 ori succesiv într-un răstimp de opt minute în care n-au scos mingea mică din plasa propriei porți, 12-19 în minutul 43.

Ceea ce se dorea a fi un echilibrat duel de podium al seriei era ca și tranșat de oaspeți, în ultimul sfert de oră punându-se doar problema diferenței de scor, menținută la aceeași cotă, 20-27 la ultima sirenă, după ce maramureșencele conduse de Ioan Băban se detașau în patru rânduri în ultimele 7 minute chiar la opt goluri avans.

Un deznodământ punctual totuși logic în ansamblul general al competiției, dat fiind statutul de favorită al grupării în galben-negru dar și cel de debutantă al garniturii timișorene, depășită până acum doar la limită în deplasările din tur la Baia Mare și Brașov, trupe de care este devansată pe podium.

Minaur a dovedit o mai mare varietate și omogenitate, sugerate și de numărul mai ridicat al marcatoarelor, opt față de cele 6 ale bănățencelor, golurile victoriei fiind înscrise de Iulyia Poradnyk și Andreea Tekar – câte 6 fiecare, Cristina Andriță 4, Oana Bondar și Andreea Lipară câte 3, Alexandra Prykop și Elena Avdekova câte două fiecare, respectiv Iulyia Zaremba unul, pe când portarul Enache s-a evidențiat cu 14 intervenții.

Disputa de podium din etapa a XVI-a, în care SCM Timișoara a contat doar pe 13 componente, a avut parte de numai opt eliminări temporare, dintre care 5 în tabăra câștigătoarelor cu defensiva mai aprigă, respectiv câte 5 aruncări de la 7 metri în contul fiecărei formații, mai multe fructificate de către vizitatoare, cu excepția uneia.

Sabine Klimek a fost principala realizatoare a partidei, cu 9 goluri, aproape jumătate din totalul învinselor, urmată din tabăra gazdelor la acest capitol de Cristina Predoi, cu 4 reușite, pivotul veteran Manuela Manda cu 3, Ștefania Florea cu două respectiv Diana Predoi și Mădălina Filip cu câte una.

Timișorencele, care etapa viitoare vor sta pentru a doua oară în acest debut de retur din 2018, dat fiind anularea deplasării la Târgu Mureș prin retragerea din cursă a Mureșului, după ce așteptau pe margine și pe 20 ianuarie datorită abandonului celor din Târgu Secuiesc, vor juca proximul meci în Seria B pe 24 februarie, și tot acasă, tocmai cu secund clasata Corona Brașov, depășită ieri la Arad de Crișul Chișineu-Criș cu 31-29, rezultat de care bănățencele însă n-au profitat.

Seria B nu s-a dezmințit nici în campania în curs de neplăcuta situație a retragerilor din campionat, devenită o nefericită dar și sugestivă regulă în sezoanele deceniului actual, știrbind necesarul ritmului de continuitate al participantelor, câte două pe etapă așteptând pe margine.

Cealaltă secund divizionară de pe Bega, CSU de Vest, a cedat cu 29-25 (17-10) la Târgu Mureș junioarelor de la ACS Olimpic, alunecând penultima în ierarhie între formațiile rămase în cursă și așteptând săptămâna viitoare vizita Crișului Chișineu-Criș, de care este devansată cu un punct.

Ultimele rezultate, din cele 5 jocuri ale etapei a XVI-a, precum și ierarhia și programul viitor în Divizia A – Seria B, pe coloana datelor tehnice. Campioana CSM București are punctaj maxim în Liga Florilor, fiind urmată pe podium de HCM Râmnicu Vâlcea și SCM Craiova, care vor trage cortina peste a doua etapă a returului, cea de-a XV-a, joi de la ora 17:30, în Bănie. În elita masculină, în care SCM Politehnica joacă duminică de la ora 18 la Suceava, runda a 17-a a fost inaugurată sâmbătă la Baia Mare cu Minaur – Potaissa Turda 20-29. (* foto: Paul Ursachi / www.upfoto.ro)

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× sase = 48

 


Alte articole legate de acest subiect: