Şcoala I-VIII Tomnatic, „aur” pe ţară la Olimpiada Şcolară

Triumful Şcolii gimnaziale cu clasele I-VIII Tomnatic în turneul final al Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar pentru echipe de handbal băieţi din mediul rural ne reaminteşte forţa de altădată a sportului pe semicerc în judeţul Timiş, puternic inclusiv prin centre de tradiţie dinafara Timişoarei. Duminică, la Corabia, în judeţul Olt, elevii din clasele a VI-a şi a VII-a de la Şcoala din Tomnatic, şi care aşadar vor avea drept să-şi apere titlul şi în 2013, cu aceiaşi juniori din generaţiile 1998-´99, s-au dovedit a fi cei mai buni din ţară, trecînd în finală de ceea ce este de fapt nici mai mult nici mai puţin decît o pepinieră a… Universităţii Cluj!

<Aţi văzut domnul profesor ce scrie pe echipamentul lor? E momentul să ne luăm revanşa>, mi-au atras atenţia băieţii înaintea finalei cu cei din Bistriţa Năsăud. Echipa din Bistriţa Năsăud este pepiniera celor de la Universitatea Cluj Napoca, ale cărei însemne erau înscrise pe echipamentul lor alb-negru. Ne-am luat revanşa de anul trecut, cînd am pierdut la un gol în turneul final la juniori IV”, a explicat profesorul Iosif Gârboni, portar al secund-divizionarei Unirea Sânnicolau Mare, care i-a ghidat pe şcolarii din Tomnatic spre triumful de pe malul Dunării, unde Şcoala cu clasele I-VIII timişeană a evoluat în turneul final al celor mai bune 8 şcoli din ţară, ONSŞ pentru mediul rural. Iar Gîrboni a primit veşti bune şi de acasă, echipa sa de juniori IV a clubului Unirea Sânnicolau Mare, la cîrma căreia l-a suplinit în contrapartidă colegul de post la seniorii Unirii, Cristian Bălăoi, cîştigînd clar şi în cel de-al doilea turneu judeţean al categoriei, cu Şcoala 7 (17-11) şi CSS Lugoj (27-6), anticipînd un ultim turneu timişean la LPS Banatul în urma căruia îşi vor parafa calificarea în faza euroregiunilor Campionatului Naţional de handbal masculin, juniori.

Gîrboni, aflat în al 3-lea an la şcoala din Tomnatic, ne-a mai spus că „am rămas foarte plăcut impresionat de organizatori, care au fost nişte oameni deosebiţi, gazde ospitaliere, şi nu mă aşteptam la asemenea corectitudine faţă de competiţie şi competitori, la asemenea dragoste faţă de sport. Cu toţii s-au bucurat pentru reuşitele copiilor sau chiar au mai şi plîns împreună cu copiii. Arbitrajul a fost de asemenea impecabil”.

Cît despre meciurile în sine, „nu mă aşteptam să fie nivelul atît de ridicat faţă de turneul zonal, iar aici echipele au început să ne pună probleme, chiar dacă ne-am impus din nou la diferenţe destul de mărişoare. Au venit foarte bine pregătite şi meciurile au fost atractive”, a mai spus Iosif Gîrboni.

Şcoala din Tomnatic a cîştigat vineri două jocuri în grupă, plus alte două, sîmbătă şi duminică, după cum urmează: 30-14 cu reprezentanţii judeţului Vaslui, 18-9 cu cei din Buzău, iar apoi, în semifinala disputată sîmbătă după-amiază, 22-13 cu elevii din Harghita, în finala cu cei din Bistriţa Năsăud fiind restricţionaţi la cel mai strîns avantaj… 17-11 (9-6). „Diferenţa s-a făcut totuşi abia pe finalul jocului, dar am condus tot meciul, la două-trei goluri diferenţă”.

Lotul care s-a impus la Corabia i-a reunit pe Narcis Ciobanu – portar – Adrian Manea, Raimund Haag, Daniel Ardelean, Denis Mitron, Alexandru Botaş – golgeterul întrecerii, Denis Fedeniuc, Sebastian Boanchiş, Norbert Beni Sogi, Flavius Rus, Bogdan Hiticaş şi Denis Garliţchi.

„A fost o atmosferă foarte frumoasă, s-au împrietenit copiii între ei, iar noi, cadrele didactice, am jucat împreună partide de tenis de masă şi minifotbal. Au fost cu toţii nişte oameni deosebiţi şi am avut sala plină”, a mai spus Gîrboni, remarcînd că portarul Narcis Ciobanu „s-a ridicat la valoarea lui şi a fost considerat şi de către ceilalţi profesori cel mai bun portar al turneului final”. Echipa Şcolii din Tomnatic a fost însoţită de membri ai Comitetului de părinţi, care  în ultimul an de zile au însoţit băieţii la fiecare turneu, în frunte cu Dorin Boanchiş, sora şi cumnatul său.

Cei din Tomnatic erau şi mai necruţători în recenta fază zonală din Mehedinţi, unde au dispus de Şcoala cu clasele I-VIII Şimian cu 27-1, de Ioan Slavici Şiria cu 32-4, de Şoimuş Hunedoara cu 26-5 şi de Şcoala Daia Română (vicecampioană naţională şcolară în 2011) cu 20-5.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal, Juniori, Sport juvenil, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Şcoala I-VIII Tomnatic, „aur” pe ţară la Olimpiada Şcolară

  1. Imamul de Mehala spune:

    Bravo! Iata ca in zona rurala sportul renaste.

  2. calin spune:

    Felicitari baietilor,antrenorului,parintilor si tuturor celor implicati

  3. Danutza spune:

    Aceste „binecuvantari ale lui Dumnezeu” au dovedit de mii de ori ca pot fi cei mai buni, atat in domeniul sportiv, cat si la celelalte discipline. Sunt copii care stiu ce inseamna competitia, au simtit sudoarea fruntii lor in timp ce altii stateau tolaniti si asteptau sa fie serviti la pat sau in fata calculatorului, au tremurat de frig asteptand sosirea mijlocului de transport pentru a ajunge la sala de antrenament, in timp ce altii stateau la gura sobei. Ei reprezinta viitorul acestei tarisoare, seamana intre noi dragostea fata de un stil de viata sanatos, disciplina si multa iubire. Pe ei te poti bizui in orice moment, pasind pe calea aratata de catre domnul lor profesor – antrenor, care este un exemplu demn de urmat, o persoana minunata, cu un suflet imens, care stie intotdeauna sa gaseasca un timp al invatarii si unul al jocului, imbinandu-le intr-un mod armonios. Ei merita toata recunostinta si respectul nostru, iar cei din jurul nostru pot, cu siguranta, oferi o manuta de ajutor atunci cand ei au nevoie. FELICITARI!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × = saisprezece

 


Alte articole legate de acest subiect: