Antrenorul Sorinel Voicu, despre prezenţa lui CS Timişoara în turneul de la Oroshaza, cu 5 grupări maghiare

CS Timişoara s-a călit sâmbătă şi duminică în turneul amical de la Oroshaza, reunind 5 grupări maghiare printre care fruntaşe ale eşalonului secund de handbal feminin din Ungaria, concluzia trasă de antrenorul Sorinel Voicu fiind că, deşi şi-a forţat echipa într-o întrecere prea vremelnică, după doar 8-9 zile de pregătire, provocarea s-a dovedit utilă pentru testarea câtorva tinere jucătoare.

„Pe undeva a fost prea devreme, după numai 8-9 zile de pregătire, venite pe fondul a două luni de pauză, dar am ales astfel pentru că am avut ocazia de a testa mai tinere jucătoare. Am participat la un turneu atractiv, bine organizat, la care ne-am prezentat cu 12 persoane, dintre care unele jucătoare mai aveau cîte o problemă cu accidentările, dar chiar şi în aceste condiţii, cîte o repriză am făcut binişor faţă, egalitate până la circa 10-11 goluri. Căderea ulterioară a fost explicabilă pe fondul lipsei de pregătire generală dar în mare sunt mulţumit, pentru că la ei sunt echipe bune, de nivelul cozii Ligii Naţionale, şi am avut prilejul de a ne testa forţele cu asemenea oponente. Egerul de exemplu are o formaţie bună, altele erau în reconstrucţie. Ca o remarcă, din NB II se promovează direct, fără baraj. Am avut într-adevăr 3 jocuri pierdute, pe la 10 goluri pierdeam tempoul. Îmi asum greşeala că am participat prea vremelnic la un turneu dar în asemenea circumstanţe se întăreşte echipa şi se dovedeşte care are darul de a lupta în teren. Jocul în Ungaria este mult mai tare, apropiat limitelor bărbăteşti, aşa se practică la ei iar faulturile nu prea sunt sancţionate”, a explicat profesorul Voicu în urma celor 3 jocuri de la Oroshaza, unde timişorencele au sosit sâmbătă la ora 10 şi au jucat la 12,30 respectiv 15,30.

Ca rezultate, CS Timişoara, secund divizionară din Divizia A Seria B, a cedat în ambele jocuri din grupă iar apoi şi duminică, în meciul de clasament pentru locurile 5-6, cu Vasas, lotul aliniat reunindu-le pe Ţurlea, Aparaschivei – portari; Bahuczki, Cioriciu, Iosin, Obreja, Istrate, Pârpaliţă, Ţarina, un pivot cooptat la echipă, şi Ştef.

Secund-divizionarele şi-au reînceput pregătirea cu 4 zile de reacomodare la efort, pe stadion, şi alte 4 zile în sală: „Nu a fost încă prea mare aglomeraţie, căci n-au început încă întrecerile de baschet, dar atunci când va fi cazul programul se va mai strânge mult, şi ne va fi dificil…”

Voicu n-a contat la Oroshaza pe toate componentele lotului, unele urmând să se alăture în pregătiri şi apoi în sezonul ligii a doua în limita posibilităţilor, în vreme ce altele au optat deja pentru alte grupări. Astfel, tinerele Sângeorzan şi Andrei au răspuns afirmativ persuasiunii Universităţii iar Malac şi Munteanu au luat calea Oradei, care intenţionează să-şi alcătuiască o formaţie de Divizia A. „Le aştept să revină pe toate componentele care doresc să continue cu CS Timişoara dar cert este că nu pot să le ţin în condiţiile date iar problema este că jucătoarele nu pot avea un program stabil doar din handbal, aşa încât trebuie să îşi asume acest sacrificiu, de serviciu şi handbal. Însă noi încercăm cât de cât să nu dispară handbalul feminin divizionar din oraş”.

Ca dată de începere a noii ediţii de campionat, mijlocul lunii septembrie pare a echivala cu startul ediţiei 2013-2014, nefiind însă clar în ce formulă competiţională. De fapt, abia în week-end a avut loc barajul în trei de promovare-retrogradare, adjudecat de Danubius Galaţi. „Din câte ştiu despre viitoarea componenţă a seriei, multe cluburi şi-au dorit să se înscrie dar încă n-au făcut-o, iar un exemplu în acest sens este Oradea, care a căutat jucătoare dar n-a reuşit încă să aplice formele normale de participare. În ultima decadă din august se vor mai limpezi apele, căci atunci este de achitat taxa de participare, 2.500 ron pe campionat”, a mai explicat antrenorul Voicu.

Cît despre traiectoria în viitorul sezon, „sper să de descurcăm financiar iar în plan sportiv pe la mijlocul ierarhiei, dar dacă nu există o sursă financiară puternică, nu putem emite mari pretenţii, şi în perspectiva unei eventuale ascensiuni în Liga Naţională, pentru că diferenţele sunt mari. De exemplu Târgu Mureş a încercat 2 ani la rînd la acest baraj de promovare dar ce rost are toată această cheltuială, să te alegi doar cu înfrângeri clare!? Se vede astfel care este din păcate diferenţa dintre o grupare de performanţă şi una de amatoare, care îşi doreşte să fie în Liga Naţională”, a mai remarcat Sorinel Voicu, amintind şi interesantul aspect că adversarele maghiare de la Oroshaza proveneau din cluburi cu două-trei grupe de junioare.

„Gazdele din Oroshaza mi-au spus că au 25 de antrenori pe 5 grupe de vîrstă la junioare şi realitatea este că au investit mulţi bani acolo, pe când la noi mai nimeni nu te ajută. În Ungaria sunt şi nişte programe specifice iar firmele care sponsorizează sunt scutite de taxe la stat, plus aceste programe de finanţare susţin jucătorii de la vârste mici pînă la profesionism…”

Ca un punct bun, CS Timişoara a fost contactată după turneul de la Oroshaza de grupările din Mako respectiv Kecskemet, în vederea disputării unor jocuri amicale. „Ar putea veni la Timişoara, să vedem… Să reamintesc, noi am jucat un prim amical joi după-amiază, cu Reşiţa, cu două zile înaintea partidelor de la Oroshaza. Reşiţa şi-a făcut din nou echipă tânără…”

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru × 6 =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: