Steaua – Poli, locurile 1-2 în 1979 și ’87: violeții, vicecampioni. ”Spectatorii care stăteau pe scările de acces povesteau fazele de joc celor din holul clădirii, și acesta plin!”

Handbaliștii Politehnicii joacă luni seară pentru a doua oară la rând în compania formației imediat următoare în ierarhia Ligii Naționale, vecinătate a ”violeților” și Stelei ce ne reamintește de dueluri de-ale lor pe muchie, însă pentru câștigarea titlului național. Din păcate, acum, timișorenii abordează antepenultima lor deplasare a returului de pe locul 10, la finele unei etape a 21-a care, peste weekend, a fost nefastă pentru bănățeni ca joc al rezultatelor. Dar să întoarcem puțin filele istoriei, pentru a rememora două momente de vârf ale disputelor cu roș-albaștrii…

Chikovani în cursul meciului tur din octombrie: Poli - Steaua 22-24

Chikovani în cursul meciului tur din octombrie: Poli – Steaua 22-24

 

După ce a dispus în urmă cu 9 zile în sala ”Constantin Jude” de urmăritoarea sa, Pandurii, cu 26-20, CH CSU Politehnica încearcă diseară de la ora 19,45 (DIGISport) să se reapropie la 4 puncte de ocupanta locului 8, ultimul de play-off, actualmente Potaissa Turda, care a stricat la scor revenirea lui Constantin Ștefan la Dinamo, cu 29-21. Ca un făcut, și celelalte grupări din zona 7-9 pe care ”violeții” speră să le depășească cumva până la finele etapei a 26-a, au câștigat în această rundă, Știința Bacău la Târgu Jiu, cu 28-26, iar HC Vaslui acasă cu CSU Suceava, 27-25.

Rămași de căruță, poliștilor nu le mai surâde decât varianta victoriei în fieful ocupantei locului 11, Steaua, care s-a trezit recent, tot după un meci programat luni seara, pe 16 februarie, acasă cu Pandurii, că a pierdut la ”masa verde” victoria la limită adjudecată pe teren, fiind și penalizată cu un punct pentru folosirea fără drept de joc a lui Pârâianu. Altfel, bucureștenii i-ar fi așteptat cu 3 puncte avans și pe locul 10 pe elevii lui Pero Milosevic. De atunci, Steaua a mai jucat o singură dată, pierzând cu 5 goluri diferență la Constanța.

De notat că alb-violeții câștigau la ultima lor vizită pe terenul Stelei, coincizând cu ultima ieșire în ediția trecută, 2013/14, acum nici 10 luni, succes despre care reamintim la finele acestei consemnări.

Care alb-violeți au de luat însă acum o revanșă după un 22-24 consemnat acum nici 5 luni în turul actualului sezon, la Timișoara, poate cel mai slab joc al trupei bănățene din actuala campanie. Ce va fi, vom afla din ”Sala Apollo”, deplasare după care Politehnica mai are de jucat acasă cu HCM Constanța iar apoi, după o etapă de ședere pe margine, la Bacău, acasă cu CSM București și la CSU Suceava.

Până atunci, rememorarea unor episoade dramatice din cursul îndelungatei încleștări pe semicerc Poli – Steaua, conform însemnărilor din cartea ”60 de ani alb-violeți”, revizuită și reeditată în 2007, sub semnătura lui Marius Breazu, Viorel Jurcuț și Constantin Jude.

Așadar…

Ediția 1978/79 se încheia cu Steaua prima, campioană a țării în Divizia A, cu bilanțul 18 14 1 3 371-279 29 puncte, urmată de ”Poli”, cu 18 13 2 3 344-306 28p.

”Din toamna anului 1978, campionatul avea să-și schimbe puțin înfățișarea: urma să fie prima ediție a Diviziei A cu etape săptămânale jucate numai în săli. Era, fără îndoială, un pas înainte pe calea apropierii de cerințele jocului pe plan internațional, unde nu se mai disputa nici o competiție în aer liber! […]

Marșul spre primele locuri pornit de alb-violeți în prima parte a campionatului a continuat și în retur. Din victorie în victorie, Poli a devenit principala contracandidată a Stelei la câștigarea titlului național, meciul direct, programat la 26 aprilie 1989, la Olimpia, fiind foarte important pentru ambele formații. De aceea, nici nu a fost de mirare crisparea cu care ambele echipe au evoluat, rezultând un joc pe care miza și-a pus serios amprenta. Victoria timișorenilor a devenit în aceste condiții de importanță capitală, chiar dacă a fost obținută la limită și la un scor neobișnuit: 9-8! Deși la pauză era 3-5, Poli și-a revenit în al doilea mitan, a greșit mai puțin și, în minutul 47, era 6-5, campionii nereușind să înscrie timp de un sfert de oră! Din nou o mențiune deosebită pentru Buligan și pentru celălalt portar, Munteanu, cărora li se datorează în mare măsură numărul mic de goluri marcate. Au reușit acest lucru Folker 7, Gunesch și Bucățea, respectiv Stîngă 3, Birtalan 2, Kicsid, Voinea și Drăgăniță. […]

La 20 mai, Dinamo – Poli 19-20, scor care menținea formația de pe Bega la un singur punct în urma Stelei în clasament (Folker 7, Țâmpu 6, Christian 4, Feher 2 și Gunesch au transformat acțiunile colective ale coechipierilor).

Peste o săptămână, în sala Olimpia venea Universitatea București, care nu avea cum să pună probleme, așa că toată atenția s-a îndreptat spre celălalt meci important al rundei, Steaua – Dinamo. Deși etapa se juca, conform planificării, duminica dimineața, meciul de la București s-a disputat sâmbătă seară, probabil ca să nu mai existe dubii. A câștigat Steaua cu 17-14, terminând campionatul cu un punct mai mult decât timișorenii. Nu mai era nici o surpriză când, după meciul cu Universitatea București, delegatul FRH a înmânat deja medaliile de argint componenților echipei Poli.

Citind dezamăgirea pe fețele timișorenilor, antrenorul studenților din București, Eugen Trofin, le-a spus foarte calm după meci: ”Dar ce, ați crezut că vă lasă ăia să luați campionatul!? Păi ar fi urmat un cutremur de proporții în Vasile Conta!” (de remarcat invocarea catastrofei de la care nu trecuseră decât 2 ani, Vasile Conta fiind desigur strada bucureșteană unde se afla sediul Federației Române de Handbal).”

Autorii au inserat și o fotografie cu medaliații vicecampioni din 1979, și anume Feher, Oprescu, antrenorul Constantin Jude, Gunesch, Folker, Christian, Țâmpu, Diliță, Popa, Buligan, Voicu, Soroceanu, Suket.

Iar peste 8 ani…

Ediția 1986/87 se încheia cu Steaua prima, campioană a țării în Divizia A, cu bilanțul 16 15 0 1 439-332 46 puncte, urmată de ”Poli”, cu 16 11 1 3 377-347 41p.

”Din nou, în sezonul 1986-87, sistemul competițional al Diviziei A a fost modificat. Cele 12 echipe au fost împărțite în două serii a câte 6 formații. După care se refăceau grupele valorice 1-6 respectiv 7-12, cu care ne-am obișnuit din campionatul trecut.

În primele 5 meciuri, Poli a mers ceas, realizând 4 victorii și un egal. Cel mai dramatic joc a fost (se putea altfel?) cel cu Steaua, într-o sală Olimpia în care spectatorii care stăteau pe scările de acces povesteau fazele de joc celor din holul clădirii, și acesta plin! La pauză s-a înregistrat remiză (14-14), minutul 42 aducând avantaj bucureștenilor, 19-16. Au urmat poate cele mai bune 10 minute din istoria echipe studențești, care a întors rezultatul la 24-21 în favoarea sa, avantajul fiind conservat până la final, când tabela de marcaj arăta POLI 26 – STEAUA 25. Actorii principali ai spectacolului de înaltă ținută au fost Folker 6, Dobrescu 5, Ianto 4, Matei 3, Ionescu 3, Giurgea 2, Popescu 2 și Gal 1, respectiv Berbece 8, Stîngă 7, Mirică 5, Ghimeș 3 și Marian Dumitru două goluri marcate.

După alte două victorii, 33-27 la Timișoara cu Electromureș și 25-22 la Craiova, Poli a devenit lidera seriei, poziție pe care a consolidat-o după încă două jocuri victorioase. […]

Ultima rundă a programat ediția a doua a derby-ului Steaua – Poli, într-o sală Floreasca arhiplină. A fost un joc excelent, Sportul scriind că a fost cel mai frumos meci din ultimii ani disputat la București. În minutul 32, timișorenii mai conduceau încă, cu 12-10, Steaua egalând abia în minutul 54, la 17, după care Folker & Co, inexplicabil, nu au mai înscris nici un gol, pierzând cu 17-20. Marcatori pentru Poli: Folker 5, Matei 4, Dobrescu 3, Popescu 2, Dan Petru 1, Ionescu 1, Gal 1.

Ciudățenia sistemului de desfășurare a campionatului a continuat și în faza a doua a competiției, care a făcut ca echipele din aceeași serie preliminară să nu se mai întâlnească și în grupele valorice. […] Cu 4 victorii în cele 6 partide rămase de disputat, violeții și-au conservat locul secund al Diviziei, o performanță repetată după 8 ani, normal, cu altă generație, din echipa medaliată cu argint în 1979 mai făcând parte doar Alexandru Folker și Alexandru Buligan”.

:::

Palmares Steaua – Poli la București în acest deceniu…

(Steaua – Poli) 33-30 în 9 octombrie 2010; Poli încheia cu un punct avans, pe locul 11, în fața Stelei.

28-32 în 3 martie 2012; Steaua încheia ultima și retrograda.

33-26 în 26 ianuarie 2014: Steaua încheia pe 8 iar Poli pe 10, reîntâlnindu-se în prima fază din play-off: 24-26 (13-15) în 16 mai 2014. Victorie timișoreană în ultima deplasare a sezonului trecut și… locul 7!

* Arbitrii meciului din această seară: Georgescu & Moldoveanu – ambii din Constanța.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei × 9 =

 


Alte articole legate de acest subiect: