Timișoara conduce dar e învinsă afară și la debutanta duminica viitoare în Champions League. Baia Mare, prim triumf: Minaur – Poli 29-24

Fără victorie acasă în fața bucureștenelor Dinamo și CSM, și de fapt fără succes în primele 4 etape, campioana en titre Minaur Baia Mare a spart în această seară gheața în Liga Națională 2015/6, cu 9 zile înaintea debutului în Danemarca în Grupa D a EHF Champions League, pricinuindu-le alb-violeților Politehnicii Timișoara și a doua deplasare cu înfrângere, după cea înregistrată la Chiajna, cu Steaua. Vineri de la ora 19,45, în partida inaugurală a etapei a V-a din Sala Polivalentă ”Lascăr Pană”, Minaur – Poli 29-24 (15-13).

header-e1399396479239-150x125

 

 

Așadar, dacă este al doilea weekend din septembrie, atunci e cu un sfârșit polist pe scut la Baia Mare, și acum un an fără o zi înregistrându-se o victorie a Minaurului, 26-22 pe 12 septembrie 2014, doar că ”violeții” rămân totuși cu ușurarea de a se menține momentan în clasament deasupra învingătorilor lor.

Disputat cu o seară înaintea startului turneului patrulater de calificare în Liga Campionilor de handbal feminin, cu vicecampioana HCM Baia Mare în calitate de gazdă, duelul masculin între ocupantele locurilor 1 respectiv 9 în sezonul trecut s-a derulat sub auspiciile dorinței de revanșă a maramureșenilor cu timișoreanul Marius Sadoveac căpitan, în urma startului ratat de campionat, în care Minaur a remizat acasă cu Dinamo, 23-23, și a pierdut tot în ”Lascăr Pană” cu CSM București, 25-30, după 13-16 la pauză, înclinându-se totodată și la Odorhei, cu 22-18, iar apoi remizând runda trecută, 29-29 la Steaua.

Cea de-a doua deplasare a noului sezon se anunța așadar extrem de dificilă pentru alb-violeții Timișoarei, ba chiar imposibilă, ținând cont de circumstanțele speciale în care îi așteptau, fără victorie până acum, campionii pregătiți de Lars Walther, iar calculele hârtiei s-au adeverit, Poli adăugând eșecului cu 27-21 în fief-ul Stelei și această înfrângere cu 29-24, conturată în minutele dinaintea pauzei, când gazdele au răsturnat scorul de la 6-9 la 14-11, și apoi pe parcursul părții a doua, în care Minaur s-a distanțat și la 7-8 goluri diferență.

Bănățenii se prezentau în Maramureș după două triumfuri acasă cu câte 29 de goluri marcate, în dauna celor din Turda și Ploiești, însă altele au fost rigorile examenului în fieful Minaurului, aflată nu mult înaintea debutului în VELUX EHF Champions League, programat în 20 septembrie, duminica viitoare, în deplasare în Danemarca, la Skjern Handbold, după care băimărenii vor mai apărea în Grupa D și pe 27 ale lunii, acasă cu ucrainienii de la Motor Zaporozhye, iar în 4 octombrie tot în ”Lascăr Pană” cu cei de la Kadetten Schaffhausen, după care din nou în Scandinavia, la Elverum Herrer, în Norvegia, și acasă cu Metalurg Skopje.

Inițial, Poli a exploatat starturile mai ezitante de meci ale Minaurului dar în cele din urmă nu a putut decât să limiteze proporțiile scorului, înscriind ultimele 3 goluri ale partidei și micșorând la 29-24 handicapul de 7-8 diferență conturat spre mijlocul reprizei secunde. Elevii lui Milosevic și Horvath au oferit o bună replică amfitrionilor, conducându-i cu 5-3 după primele nici 10 minute iar apoi chiar cu 9-6, însă mijlocul primei părți a consemnat revenirea gazdelor, 9-9, care aveau să mai egaleze apoi și la 11, în minutul 20, prin interul Ghiță.

Nici palmaresul recent al deplasărilor timișorene în Maramureș în cursul sezonului regular nu era favorabil cauzei alb-violet, Minaur impunându-se după revenirea în 2013 în urma șederii de două ediții în Divizia A atât în campania 2013/4, cu 33-28 pe 22 februarie 2014, cât și, cum aminteam, în 12 septembrie 2014, acum un an fără o zi, în 2014/5, cu 26-22, între care Poli câștiga în ”Lascăr Pană” în primăvara anului trecut, în grupa valorică de clasament a locurilor 7-9.

Iar finele primei părți le-a aparținut campionilor, desprinși la 14-11 și intrați la vestiare cu 15-13, și pe fondul unor eliminări în ambele tabere, după care n-a mai fost cale de întoarcere pentru alb-violeți, mai ales și pe fondul a două eliminări în debutul părții secunde.

17_Iulian-HALCA-214x300

O altă cădere cu 3 goluri primite la rând, de la 21-16 la 24-16, a rupt definitiv echilibrul disputei, tranșată de favoriți. De la învinși, portarul macedonean Zlatko Daskalovski s-a remarcat prin 14 intervenții și inclusiv două aruncări de la 7 metri apărate, principali marcatori fiind gruzinul Irakli Chikovani, cu 5 goluri din 9 aruncări la poartă, precum și Iulian Halcă (în foto), tot cu 5 reușite, din 6 tentative. Au mai înscris și noua achiziție Lasica, de 4 ori din 5 aruncări, Timofte – 3 din 5, Grigoraș –  două din 4 și Fenici – două din 6, respectiv Neamțu (1/1) și pivoții Ștefan (1/1) și Pejovic (1/1), evoluând totodată și Păiuș, ex-băimăreanul Leordean, Claudiu Șimicu, Szentpeteri și Santeiu.

Interul Cristian Ghiță, bosniacul Ivan Karacic și extrema stângă Daniel Bera, fiecare cu câte 5 goluri, au fost principalii marcatori ai campioanei, pentru care au mai înscris și alți 5 handbaliști, și anume Ramba – un alt fost component al Bacăului, autor a 4 reușite, respectiv Aflitulin și Ivancsik – cu câte 3 goluri, respectiv Vilovski și Ostroushko – cu câte două, în vreme ce portarul Pop a strâns 13 intervenții.

Arbitrii Teodor Șerbu și Andrei Vasilescu au acordat câte două aruncări de la 7 metri de fiecare parte, toate ratate, inclusiv de Timofte și Pejovic, respectiv câte 12 respectiv 8 minute de eliminare temporară.

Pentru poliști urmează alte două apariții acasă în compania unor nou-promovate, cu CSM Focșani 2007 weekend-ul viitor, în etapa a VI-a, și cu CSU Danubius Galați, între care se strecoară, peste două săptămâni, deplasarea în fața unei alte grupări moldave, HC Vaslui.

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Handbal: