Timişoara, învaţă: despre multipla campioană a ţării CSS Caracal

E drept, CSS Caracal n-a rupt sîmbătă gura tîrgului în calitatea sa de lider al seriei vestice în liga a doua, cu ocazia succesului din „Constantin Jude”, 38-33 (20-17) cu „U”, însă ce altceva stă în spatele acestei evoluţii ne-au explicat soţii Larisa şi Adrian Olteanu, antrenori nu doar ai acestei generaţii de junioare ´94 impunîndu-se pe Bega într-o întrecere de senioare inclusiv prin 21 de goluri a trei jucătoare de lot naţional, ci ale tuturor grupelor din an în an pînă la 2003 din „pepiniera” micuţului oraş.

În primul rînd, „roşiile” în primul lor an ca junioare I ce bat la poarta Ligii Naţionale de senioare, avînd 12 victorii şi 25 de puncte după cea de-a 16-a etapă, de sîmbătă, erau şi în faţa derbyului de astăzi (duminică, 4 martie), din Seria D a Campionatului Naţional de junioare I, în care au linia de clasament 12  12  0  0  439-296  24 puncte, cu 4 etape înaintea finishului. De la Timişoara, elevele soţilor Olteanu s-au deplasat direct la Hunedoara, pentru jocul cu CSS, locul 2 în serie, cu 3 eşecuri…

Cu alte cuvinte, fetele merg întins spre alte medalii naţionale, rodîndu-se deja în paralel şi între senioarele secund-divizionare. Pe primul loc pe ambele fronturi. Miracol? Nu. „Avem grupe de junioare din an în an, de la aceasta, de 1994, cea mai mare din club, şi pînă la cea de 2003. Selecţionăm fetele deja din clasa I, de la cele 3 şcoli din oraşul nostru, dar şi din comunele limitrofe, din întreaga zonă. Vin la echipă şi de la ţară… De exemplu Claudia Constantinescu, interul stînga de lot naţional, numărul 8, este din Balş, un alt oraş din zonă, iar Marina Cicic, interul dreapta, şi ea tot la lotul naţional, vine din Corabia. Pe Mexina Gărăcel, numărul 10, am adus-o de la Târgu Jiu”, explică profesoara Larisa Olteanu despre aria de selecţie a CSS Caracal.

În Caracal există o sală de sport de liceu şi cea polivalentă, folosite ca teren de antrenament pentru numeroasele grupe de junioare, frecvenţa pregătirilor scăzînd, desigur, în raport cu vîrsta mai fragedă a unora dintre categoriile de vîrstă. „Avem 3 catedre la Clubul Sportiv Şcolar, suntem noi doi şi profesorul Constantin Dincă, acum detaşat vreme de doi ani la Centrul Naţional de Excelenţă de la Râmnicu Vâlcea. Avem în grijă toate grupele şi activitatea noastră este mare dar valoarea generaţiilor ne oferă putere de muncă şi speranţe. De exemplu vine din urmă o foarte bună generaţie de 1998, care au devenit anul trecut vicecampioane naţionale la categoria junioarelor IV”, a continuat explicaţiile antrenorul Larisa Olteanu, remarcînd totuşi că uneori activitatea de şlefuire a tinerelor talente nu este apreciată ca atare, cluburi de senioare legitimîndu-le unele componente fără măcar a achita grila de transfer.

Şi totuşi, în această schemă organizatorică din 2006, răstimp în care a crescut ca număr al junioarelor din club, CSS Caracal s-a descurcat de minune şi a cucerit medalii peste medalii în piramida juvenilă feminină, avînd drept finalitate paşii făcuţi cu bine către seniorat de Alexandra Gogoriţă sau Ana Apipie, Carmen Ilie sau Camelia Chiţu.

Larisa Olteanu a explicat despre junioarele de ´94 care s-au impus în acest sezon tur-retur în faţa Universităţii Timişoara, cu 39-20 în toamnă şi cu 38-33 sîmbătă, că au fost introduse din această ediţie în lupta ligii secunde de senioare „pentru a căpăta deja experienţă la un alt nivel. Într-adevăr, intervine o oboseală cu toate drumurile acestea pe care le facem, acum sîmbăta la Timişoara, mîine la Hunedoara. Sperăm ca strategia noastră să fie rodnică, în ideea atacării în viitorul sezon a promovării în Liga Naţională, pentru 2013. Momentan există un unic sponsor care susţine activitatea noastră, Dolchimex, iar dacă s-ar reuni asemenea forţe pentru a achiziţiona cîteva jucătoare senioare, atunci s-ar putea crea o structură pentru o echipă prim-divizionară în care să fie cooptate şi dintre junioarele noastre la absolvire. Doar ele n-ar putea însă face faţă, este un cu totul alt nivel”, antrenorul amintind însă că „suntem solicitaţi la jocuri de pregătire de echipe din prima ligă, am jucat şi cu Craiova, şi cu Braşov…”

În ceea ce priveşte promovarea în elită încă din acest an, Larisa Olteanu a explicat foarte clar că şi dacă gruparea CSS Caracal se va califica la turneul final, de altfel o elevare tot mai la îndemînă şi foarte plauzibilă, o va folosi tot pentru acumularea de experienţă deja la un alt nivel competitiv, dar nu pentru a se alinia în elită încă din toamnă, pentru simplul motiv că implicit s-ar pierde finanţarea prin intermediul Inspectoratului Şcolar. „Folosirea fondurilor de la Inspectoratul Şcolar, care este una dintre sursele noastre de venit la Clubul Sportiv Şcolar, ne obligă să continuăm în cadrul sistemului juvenil, ori acele sume n-ar putea fi folosite pentru o prim-divizionară de seniori”.

Sponsorul Dolchimex are la rîndul său un aport substanţial iar un mare avantaj îl constituie proprietatea pe un microbuz de transport care stă junioarelor la dispoziţie şi fără costuri suplimentare de închiriere, pe toate drumurile ţării, din serii şi pînă la turneele semifinale şi finale. Iar pentru că se apropie şi vremea lor, soţii Olteanu şi-au amintit fuga de la unul la altul, în doar cîteva săptămîni, una plăcută dar şi cu mari responsabilităţi. „Ne grăbeam dintr-un loc în altul, a fost foarte solicitant pentru junioare”.

Însă, strîngînd din dinţi, CSS Caracal a strîns şi medalii, „de aur la junioare III, II şi I, şi de bronz la junioare I…”, după cum reamintesc antrenorii. Ca o comparaţie cu actuala generaţie de junioare mari a Caracalului, de fapt în primul lor an „la unu”, unica reprezentantă din Timiş la acest nivel, LPS Banatul, este pe locul 7 în aceeaşi Serie D, cu linia de clasament  3  0  9  261-356.

Au marcat sîmbătă pentru CSS Caracal mai ales junioarele de lot naţional, şi anume Marina Cicic (17, inter dreapta) şi Claudia Constantinescu, numărul 8, inter stînga cu o constituţie fizică remarcabilă, fiecare cu cîte 8 goluri, respectiv Gărăcel – 7, Anca Stoica, pătrar de naţională pe extrema dreaptă, şi Mircescu – cu cîte 5 reuşite, Neagoe – 4 şi Costea, un gol.

Rememorăm totodată şi spusele lui Constantin Dincă după cele 4 victorii şi un eşec din turneul final de la Braşov, antrenorul momentan detaşat de la CSS la Centrul Naţional de Excelenţă considerînd că prin cucerirea respectivului titlu naţional formaţia din Caracal (judeţul Olt) a intrat în galeria selectă a marilor forţe din handbalul românesc: „În ultimii ani am obţinut patru medalii, dintre care trei de aur, la junioare I, II şi III, şi una de argint. CSS Caracal a devenit un brand în handbalul românesc la acest nivel. Vom încerca să ne menţinem aici, pentru că nu vrem să fim doar o apariţie meteorică. La turneul final, jocul din prima zi cu Baia Mare, care a fost cel mai greu adversar al nostru, s-a apropiat ca ritm de nivelul unui meci de Ligă. Şi nu am zis eu asta, ci domnul Gheorghe Tadici, fost antrenor al echipei naţionale a României şi al Oltchimului. Titlul naţional la junioare I e cel mai dificil de câştigat, iar noi am reuşit acest lucru. Şi vrem ca şi în anii următori să prestăm un handbal de calitate“. În respectiva galerie de campioane se regăsea şi una dintre actualele componente de la ´94, portarul cu numărul 12 Andreea Sincu, dar şi Cerasela Sanda, Cătălina Crâmu, Carmen Ilie, Ştefania Păun, Andreea Zarea, Alexandra Gogoriţă, Iulia Buncilă, Andreea Antoce, Adina Pană, Roxana Stan, Gabriela Enache, Gabriela Rădoi, Dana Zarea, Ana Apipie, Anamaria Ion, Dori Goşa.

Actualul lot de ´94, lider în Divizia A – Vest dar şi la junioare I le conţine pe Loriana Brîncoveanu, Carmen Neagoe, Mariana Peleaşă, Anca Stoica, Cristina Mircescu, Nicoleta Cilianu, Carmen Nicolescu, Claudia Constantinescu, Mexina Gărăcel, Raluca Costea, Andreea Sincu, Adriana Rădoi, Gabriela Gârju şi Marina Cicic. CSS a început la Timişoara în alcătuirea Sincu – Stoica (lot naţional), Constantinescu (lot naţional), Neagoe – pivot, Mircescu, Rădoi (Cicic), Gărăcel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Bine că s-a terminat cu bine dar nu sunt prea mulţumită de evoluţia fetelor. Orice meci porneşte de la 0-0 şi cred că au intrat cam relaxate în joc, gîndindu-se că joacă în compania ultimei clasate. Am cîştigat în tur cu diferenţă de 19 goluri şi acest fapt a contat poate psihologic, să înceapă luîndu-şi adversarele puţin de sus. De aceea sunt cam nemulţumită, jocul n-a mers foarte bine. Cred că şi căldura din sală le-a moleşit puţin la început, ştiţi, în sala noastră este rece”, a explicat după victoria cu 38-33 Larisa Olteanu, antrenor al liderului CSS Caracal, care a fost egalat şi condus de cîte două ori în partea a doua de ultima clasată în serie, „U”.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua × 5 =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: