Timişoreanca Oana Ionescu continuă în Liga Naţională, la CSM Ploieşti

Precum în Liga Naţională de handbal masculin, FRH a optat şi pentru elita feminină tot la o majorare a numărului de competitoare, de la 12 la 14, fără a lua în calcul şi posibilitatea ca unele grupări să renunţe din motive financiare, ceea ce tocmai s-a întâmplat cu CSU Neptun Constanţa, a 11-a la finele ediţiei 2013-2014 în prima divizie, printre jucătoarele „marinarelor” care şi-au găsit deja noi angajamente numărându-se şi timişoreanca Oana Ionescu, tocmai ajunsă la CSM Ploieşti.

Faptul că Ionescu a ajuns la prahovencele preluate de Gheorghe Covaciu indică pe undeva indirect şi faptul că handbalul timişorean nu va beneficia nici în această vară de o dorită şi necesară resuscitare, imposibilă fără o investiţie de capital, condiţie sine-qua-non a relansării, care ar fi putut fi efectuată şi prin „readucerea la matcă” a unor jucătoare lansate din bătătura locului, şi care au dobândit între timp experienţă competiţională şi la nivelul primului eşalon.

CSU Neptun a avut exact soarta lui CS Caraş Severin, şi anume a încheiat returul campionatului pe locul 9, însă a pierdut duelul locurilor 9-10, cu craiovencele, sfârşind în grupa valorică 10-12, în cadrul căreia s-a situat după CSM Râmnicu Vâlcea, şi ajungând în cele din urmă la barajul de retrogradare/promovare, adjudecat cu brio, conform reşiţenilor, cu 3 victorii din 3 meciuri, dintre care ultima, 38-19 tocmai cu CSM Ploieşti, care s-a salvat la rândul ei, de pe locul 2, fără însă ca gruparea constănţeană să supravieţuiască şi financiar. CSM Ploieşti, a 11-a la finele returului şi a 12-a după faza play-off respectiv a doua din patru la baraj, va continua în schimb în elită, în care din seria vestică a intrat fosta semifinalistă a Cupei Campionilor Europeni, SC Mureşul Târgu Mureş, pe când din cea estică, CSM Unirea Slobozia.

Acum în vârstă de 28 de ani, Ionescu, lansată de LPS Banatul şi care a evoluat şi în handbalul de club de peste hotare, trăia în 2012 dezamăgirea retrogradării din elită cu U Neptun Constanţa, dobrogencele revenind după numai un sezon în Liga Naţională.

Timişoara lua în calcul în această vară şi trecerea odată cu noul sezon la o singură secund-divizionară de handbal feminin, în loc de două, şi anume sub patronajul Universităţii de Vest, intenţionându-se aşadar revenirea „la matcă”, întru reînvierea vechii „U”, o multiplă campioană naţională. Gruparea s-ar fi rotunjit din comasarea lui CS Timişoara, de 3 sezoane în liga a II-a, ultimul, încheiat pe locul 6, şi CS Universitatea, mereu o codaşă în Divizia A Seria B, a 11-a şi ultima în 2013-2014, acest demers depinzând însă şi de promptitudinea unei hotărâri guvernamentale favorabilă noii grupări alcătuite de instituţia de învăţământ superior de pe malurile Begăi, UVT, şi care a obţinut certificatul de identitate sportivă.

Cum însă, pe de-o parte, birocraţia sufocă România, semnătura lăsându-se aşteptată, iar – pe de altă parte – regulamentele Federaţiei Române de Handbal nu admit modificarea denumirii unei competitoare în cursul sezonului competiţional, este posibil ca luna viitoare tot aceleaşi două grupări secund-divizionare să se înscrie în întrecerile Seriei B a Diviziei A, şi anume CS Timişoara respectiv CS Universitatea, ambele însă fără forţa necesară de a susţine o cursă a promovării, rămânând însă de văzut cum vor aborda întrecerea protagonistele bătăliei pentru podium în ediţia precedent, şi anume HC Alba Sebeş, CS Universitatea Argeş Piteşti sau CSM Bistriţa.

* În altă ordine de idei, reprezentativa de tineret a României a pierdut duminică de la ora 12 cu 19-31 (8-15) în faţa Franţei, în partida finală pentru locurile 5-6 la Campionatul Mondial de Tineret din Croaţia, sub 20 de ani, după ce pierdea intrarea în semifinale cu 27-36 (12-20) în faţa Coreei de Sud, care evoluează cu titlul pe masă în dauna redutabilei Rusia, învingătoare a “tricolorelor” în faza grupelor, cu 34-31. România s-a clasat astfel pe locul 6 la turneul final, după un parcurs cu 6 victorii şi 3 înfrângeri. Pentru bronz se înfruntă Germania şi Danemarca. Vom reveni cu rezultatele finale.

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× sase = 18

 


Ultimele articole din categoria Handbal: