Unirea câștigă clar la Sânnicolau Mare la revenirea după 5 ani în Divizia A

Un semn al scurgerii implacabile a timpului este dat și de rotunjirea unei jumătăți de deceniu de la ultima prezență a Clubului Sportiv Unirea în liga a doua de seniori la handbal masculin, absență căreia gruparea din Sânnicolau Mare i-a pus punct vineri după-amiază în sala ”Ioan Morar”, unde s-a detașat la scor pe fondul unei bune apărări în meciul inaugural al etapei I din Seria C a Diviziei A.

Un factor decisiv care a înlesnit înscrierea Unirii în eșalonul secund pentru ediția 2018-2019 pe semicercul băieților, după 5 ani de absență de la acest nivel, a fost conferit de modificarea de către FRH odată cu noul sezon a sistemului competițional al Diviziei A, defalcat pe criterii geografice pe 4 serii cu o mai restrânsă acoperire zonală fiecare, și în care sunt prevăzute două runde de etape tur-retur între cele doar 5 cluburi în cazul grupei sud-vestice după retragerea piteștenilor înainte de start, față de cele numai două serii existente la nivel național până în campania anterioară, cea estică respectiv cea vestică, în care deplasările erau inevitabil mai lungi, și cu atât mai lungi pentru reprezentanta celui mai vestic oraș din România, Sânnicolau Mare.

Sub presiunea respectivelor cheltuieli, CS Unirea nu mai continua din vara lui 2013 pe palierul Diviziei A – Seria B, ci se regrupa pentru un respiro pe distanțe net mai mici în Campionatul Județean Timiș, de unde trecea pentru o campanie care se dovedea a fi de succes, cu titlul adjudecat, în cel al regiunii maghiare de frontieră Csongrad, din care își obținea dreptul de promovare în eșalonul trei pe semicercul țării vecine. Ulterior, picioare în prag din handbalul românesc, în opoziție față de continuitatea sânmiclăușenilor în întrecerea vecinilor din Ungaria, și o nouă repliere a Unirii în Campionatul Județean Timiș, încă pus cât de cât la punct în ediția 2015-2016 însă un fiasco în treptată dezagregare în ultimele două stagiuni, fără cap dar în mod cert fără coadă, ceea ce i-a pus pe gânduri pe cei de pe Aranca. Încotro?

Răspunsul a venit dinspre FRH prin ”mărunțirea” seriilor Diviziei A de la două la 4 grupe pe criterii geografice, cu câte 6 formații în seria moldavă respectiv cea ardeleană și 7 în cea de sud-est, numai 5 fiind participantele din Seria C, de sud-vest, reunind foste componente din sezonul trecut din Craiova, Reșița, Târgu Jiu și Timișoara, CS Universitar Politehnica, cărora li s-a alăturat la revenire CS Unirea.

Iar primul impact, după cum a apreciat antrenorul sânmiclăușenilor Roosz-Suba Joszef pe marginea debutului în noul campionat divizionar, ”a fost destul de ușor după cum a decurs jocul, echipa s-a mișcat bine. Au venit și ceva peste 200 de spectatori la meci, deși, ce-i drept, mă așteptam la mai mulți, însă a fost într-adevăr și inconvenientul orei de start, 15, dar așa am decis de astă dată, să începem vineri, căci restul partidelor acasă le vom găzdui sâmbăta de la 4. Însă mai mulți băieți sunt astăzi la nunți…”

Unde pot stropi și triumful revenirii Unirii în Divizia A, 24-16 (13-5) cu CSU Constantin Brâncuși Târgu Jiu, în campania trecută o aspirantă la podiumul Seriei B în liga a doua, incluzându-l printre alții în efectiv și pe ex-polistul Ioan Stan, dar descompusă după stoparea achitării drepturilor bănești către sportivi în urma unui rar eșec în cursul sezonului, cu cei din Reșița.

Acum, gorjenii au luat-o de la capăt cu juniori și tineri, plus puțini componenți rutinați, iar diferența s-a văzut din start, 8-1 pentru timișeni, pe fondul unei apărări bine exersate încă din amicalele perioadei de pregătiri, și cu aportul goalkeeeper-ului în vârstă de 24 de ani adus de pe semicercul arădean, unul dintre câțiva jucători preluați de pe malurile Mureșului, unde secund-divizionara locală se scufunda în cursul campaniei 2016-2017, așa cum cei din Sânnicolau Mare au întins și-acum o mână unor tineri din handbalul timișorean.

Unirea și-a menținut avansul până la pauză, 13-5, conservat și în repriza a II-a, 24-16, mai mult și mai mult pe aportul localnicului ”repatriat” Alex Morar, care ajungea după mijlocul acestui deceniu și în elită cu sătmărenii, respectiv a grupului preluat de pe Mureș, cu Alex Ursu, pivotul Gabor și portar.

Primul pas a fost efectuat așadar cu bine, în runda secundă urmând tot un meci acasă, sâmbăta viitoare de la ora 16 cu CSM Școlar Reșița, care stă în această etapă inaugurală, dat fiind alipirea piteștenilor în seria sud-estică de 7 formații. Acum 5 ani, CS Unirea se retrăgea înaintea startului ediției 2013/4 a ligii secunde, ca ultim bastion căzut al handbalului masculin din Timiș în eșalonul 2, rămas pe-atunci fără reprezentare, după ce, cu alte doar două sezoane înainte, în seria vestică a diviziei a doua jucau în 2010/1 atât ”satelitul” alb-violeților poliști cât și CSM Lugoj precum și, bineînțeles, cei de pe Aranca.

Un semnificativ salt înapoi pe platforma Diviziei A sub egida FRH, de la nivelul Campionatului Județean Timiș, unul fără limpezime nici măcar pe hârtie și mai degrabă de formă, cu meciuri rămase nedisputate și implicit fără finalitate în ceea ce privește ierarhia, clasamentul rămânând o himeră iar competiția în ansamblul ei sucombând la un nivel inadmisibil și pentru concursuri ale copilăriei, dar mai ales pentru cândva mândrul semicerc bănățean, totul însă bine camuflat sub apăsarea anonimatului.

”Nici nu mai știam cum să-i tot conving și să-i tot țin cât de cât în priză pe băieți, la cât nu s-a jucat în Campionatul Județean. Le tot spuneam însă că o fi într-o bună zi și revenirea în Divizia A. Iar promisiunile au fost onorate, însă totul a depins de trecerea ligii secunde la aceste 4 serii, mai restrânse geografic, și astfel am primit automat și acceptul Consiliului Local să înscriem formația în competiție. Altfel…”, a explicat Roosz-Suba, antrenorul Unirii.

Care nu privește înapoi cu pic de mânie dar punctează ”că așa a fost acum 5 ani, că moare handbalul, dar totuși nu ne-am lăsat, am așteptat un moment mai prielnic, încercând să reclădim pe ceea ce alții n-au dărâmat, prin a mai și aduce înapoi. Atunci a fost un pic de răutate din partea unora”.

Cât despre trecutul mai apropiat, ”Campionatul Județean practic nu și-a încheiat sezonul anterior, așa că n-am nici o certitudine dacă l-am câștigat sau nu, căci mai aveam meciuri cu Biled, cu Arad, cu Aranca, dar de exemplu la Biled n-a trimis arbitri AJH Timiș, Aradul nu s-a prezentat, Aranca n-avea sală, și tot așa, la nesfârșit în ultimele ediții. Campionatul Județean înseamnă meciuri amânate, lăsate nejucate…”

Cadru în care CS Unirea, triumfător în stagiunea 2016/7 și implicit cu drept de revenire pe-atunci în Divizia A, n-a mai fost dispus să lâncezească, mai ales că, alături de LPS Banatul, se numără actualmente între cele mai complete grupări din handbalul timișean ca aliniere la start la nivel juvenil, prin prezența cu mai multe formații pe ambele fronturi, la fete și băieți, circa 150 de juniori la categoriile de vârstă pentru minihandbal respectiv juniori 4, 3 și 2, atât la masculin cât și la feminin în întrecerile AJH Timiș și FRH, de îndrumarea generațiilor de mâine ocupându-se Florentina Ilieș respectiv Ciprian Trifan, Alin Kirsch și Roosz-Suba Joszef, cu mențiunea că în sezonul trecut sânmiclăușenii au participat cu junioarele 2 la turneul semifinal de la Sfântu Gheorghe.

La seniori, CS Unirea și-a făcut redebutul aliniindu-se cu portarii Raul Dărăbuț și Oliver Hegedus respectiv Alexandru Morar – autor a 5 goluri, Alex Ursu – principal marcator cu 7 reușite, Cosmin Gabor cu 5, Daniel Parasca, Bogdan Ungureanu, Sorin Homneac cu un gol, Bogdan Vișan – 2, Vasile Perdei – 1, Alexandru Mutu, juniorul localnic de 17 ani Paul Hiticaș, Paul Heller, Andrei Pascari și Bogdan Balog, autor a 3 goluri. Gazdele au înregistrat și o accidentare, Homneac suferind o dislocare de umăr și anunțându-se a fi indisponibil vreo 3 săptămâni.

Din efectiv mai fac însă parte și Dominic Beker, Victor Cosoi, Darius Cristea, Alexandru Borbely, Flavius Izvineanțu și nu în ultimul rând fiul antrenorului, Roosz-Suba Ralph, aflat în așteptarea documentației pentru a putea evolua din nou în concursurile interne, după sezoanele petrecute pe semicercul maghiar, ultima oară la cei din Mako.

Iar planurile sânmiclăușenilor țin în timp și de trasarea unui semicerc și pe nisip, a cultiva și nișa beach-handball, în zona ștrandului, mai ales după buna prezență a bănățencelor calificate la faza finală națională de la malul mării, în sezonul estival, când Karina Roosz-Suba s-a ales cu titlul de golgheter al întrecerii, de menționat fiind și aspectul că perechea de arbitri internaționali Amalia Constantinescu – Iasmina Lascu este de proveniență din Sânnicolau Mare și Arad.

Datele tahnice ale Diviziei A – Seria C de handbal masculin și Divizia A – Seria D de handbal feminin, pe coloana de profil a secțiunii Handbal.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − trei =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: