Cupa Masters Timișoara: 70 de înotători de la 19 cluburi din 6 țări. Gazdele, la aniversare, 19 locuri I. Severina Călinescu (SC Catania) și Cătălin Iovin (CSM Timișoara) excelează

Cupa “MASTERS Timișoara”, eveniment deschis tuturor iubitorilor de înot care au împlinit vârsta de 18 ani, s-a desfășurat sâmbătă 20 iunie cu participarea a 70 de înotători masters din 6 țări, Germania, Italia, Serbia, Siria, Ungaria și România, înscriși individual sau afiliați celor 19 cluburi, printre ei numărându-se atât foști performeri cât și persoane care nu au practicat anterior înot de performanță.

Competiția, organizată cu ocazia aniversării a opt ani de la constituirea Clubului de Înot MASTERS Timișoara, în 15 iunie 2007, a avut loc la bazinul acoperit Arena Aqua Sport (8 culoare/50 m).

Miscarea de inot masters implica adulti care practica acest sport ca amatori, participarea, in sine, fiind mai importanta decat rezultatele. Se concureaza pe grupe de virsta: 18-24, 25-29, 30-34, 35-39, samd, cu categorii de 5 ani, ultima categorie incluzind orice virsta peste 100 de ani. Dintre participanti, decanii de varsta la aceasta competitie au fost: Monica Irimie si Maria Komaromi (68 ani), la femei, si Gyuri Szuhanek (75 ani), la barbati.In Romania, istoria miscarii de inot masters incepe doar din 2007, odata cu constituirea primei organizatii sportive dedicate practicarii inotului de catre adulti, respectiv Clubul de Inot MASTERS Timisoara, iar prima editie a campionatului national de inot masters avand loc in 2011.

De mentionat faptul ca seriile in cadrul acestui concurs au fost organizate doar dupa criteriul timpului de inscriere, incluzand atat femei, cat si barbati. Realizarea clasamentelor s-a realizat, insa, pe grupe de varsta si pe genuri cu ajutorul unui soft de calculator realizat in cadrul clubului. Proba de 50 m spate a fost declarata proba comemorativa in memoria lui Hansi Niemershein, fost membru activ al clubului din Timisoara si care a decedat in 2010.

Au fost acordate medalii competitorilor clasaţi pe primele trei locuri în cadrul unei grupe de varstă, la fiecare probă individuală, respectiv, au fost acordate diplome ştafetelor clasate pe primele trei locuri în cadrul unei grupe de varstă, la fiecare proba pe echipe. De asemenea, au fost acordate trofee celor mai buni sportivi participanti la eveniment, pe genuri, pe baza punctajului obţinut. Cupa MASTERS Timisoara este acordată echipei cu scorul cel mai mare obţinut ca sumă a punctajelor membrilor sai. Inscrierile online beneficiaza de o taxa redusa de participare.

In total, Clubul de Inot MASTERS Timisoara a obtinut 39 de medalii: 19 de aur, 16 de argint si 4 de bronz, dupa cum urmeaza:

19 locuri 1: Borbély Anita – 7, Talinga Ildiko – 3, Lisetchi Mihai – 2, Serafin Andreea – 2, Tarta Eleonora – 2, Foldenyi Judit – 1, Marc Eichert – 1, Telekz Beáta – 1

16 locuri 2: Marc Eichert – 3, Repolschi Iulian Dan – 3, Lisetchi Mihai – 2, Serafin Andreea – 2, Teleky Beáta – 2, Foldenyi Judit – 1, Szabo Gabriel – 1, Talinga Ildiko – 1, Tarta Eleonora – 1

4 locuri 3: Jianu Adriana – 1, Radulescu Adina-Valentina – 1, Repolschi Iulian Dan – 1, Teleky Beáta – 1

Cele mai bune performante individuale ale concursului au fost obtinute de catre Severina Calinescu (Sporting club Catania), la femei, si Catalin Iovin (CSM Timisoara) la barbati. Trofeul Cupa MASTERS Timisoara a fost castigat de catre echipa Clubului CSM Timisoara. Clasamentul pe cluburi este disponibil la http://www.timisoara.inot-masters.ro/clasemnt-cluburi—cupa-masters-2015/ .

Cea mai activa dintre sportivii Clubului de Inot MASTERS Timisoara a fost Anita Borbély, care, pe parcursul concursului, u participat la sapte probe individuale si au obtinut tot atatea medalii de aur.

Rezultatele competitiei se gasesc la http://www.timisoara.inot-masters.ro/uploads/rezultate/rezultate_cupa_masters_2015.pdf

De mentionat faptul ca evenimentul, dincolo de ocazia de a face miscare intr-un cadru organizat, reprezinta o oportunitate pentru cei interesati de a-si testa capacitatea sportiva, eventual prin comparare cu rezultate obtinute anterior la aceleasi probe.

Evenimentul este organizat de catre Clubul de Înot MASTERS Timişoara in colaborare cu Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – Universitatea de Vest din Timişoara. La buna desfasurare a concursului contribuie si sustinerea primita din partea Consiliului Judetean Timis, in calitate de co-finantator, respectiv, din partea Pasmatex, in calitate de sponsor.

Clubul de Inot MASTERS Timisoara reuneste persoane care au implinit varsta de 18 ani si care au ca pasiune inotul, printre ei numarindu-se fosti sportivi, precum si persoane care nu au practicat niciodata inotul de performanta. Initiativa promoveaza practicarea activitatii sportive de catre adulti, in general, vizand, in acelasi timp, atit pastrarea starii de sanatate, cit si imbunatatirea capacitatii sportive a practicantilor. 

Clubul functioneaza in regim de auto-sustinere financiara, costurile deplasarilor la concursuri fiind suportate de catre participanti.

Constituirea Clubului de Inot MASTERS Timisoara a reprezentat o premiera nationala, miscarea de inot masters fiind demarata in Romania de catre clubul din Timisoara cu speranta ca si in alte localitati se vor constitui asemenea cluburi. In prezent, cluburi de inot masters mai functioneaza in Arad, Baia Mare, Brasov, Campina, Cluj, Galati, Ploiesti si Resita. 

Cei interesati, pot obtine detalii pe Internet, la www.timisoara.inot-masters.ro sau la e-mail:[email protected], respectiv, fax: 0356 816 474.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Înot, Sport de masă și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 + = sapte

 


Ultimele articole din categoria Înot: