Debut promiţător de an pentru clubul de înot Masters Timişoara

Clubul de înot Masters Timişoara a obţinut 11 locuri pe podium, dintre care 5 pe prima treaptă, prin Foldenyi (3), Lişteveanu şi Ţermure, 4 locuri doi, prin Liseţchi, Lişteveanu şi Ţermure (două), respectiv două locuri trei, prin Liseţchi şi Ţermure, care a fost şi cel mai activ sportiv al echipei bănăţene la întrecerea de la Gyula, participând la 4 probe individuale şi obţinând tot atâtea locuri pe podium.

Aşadar în 14-15 ianuarie o echipă a Clubului de Înot Masters Timişoara, alcătuită din 4 sportivi amatori cu vârstele cuprinse între 29 şi 51 de ani, şi anume Judit Foldenyi (concurând la grupa de vârstă 25+), Mihai Liseţchi (50+), Cezar Lişteveanu (30+) şi Adrian Ţermure (30+), a participat la un concurs special de înot masters, primul desfăşurat în 2012, organizat în oraşul Gyula (Ungaria). În programul concursului au fost incluse numai probe de rezistenţă, atât de semifond (200 metri, toate procedeele, respectiv 400 m bras şi mixt), cât şi de fond (800 şi 1.500 metri, doar pentru procedeul liber). Dificultatea concursului nu consta doar în lungimea probelor, ci şi în faptul că desfăşurarea sa are loc imediat după sărbătorile de iarnă, pregătirea sportivilor fiind în aceasta situaţie afectată. La competiţie, care s-a desfăşurat în bazin olimpic (50 metri / 8 culoare), acoperit pe durata sezonului rece cu o prelată, au participat peste 120 de înotători, afiliaţi la 18 cluburi din Ungaria, România şi Slovacia. Gradul mai ridicat de dificultate pe care îl implică participarea la astfel de probe determină o scădere a numărului de participanţi în raport cu concursurile dedicate probelor de sprint (50 şi 100 metri). De menţionat însă faptul că media de vârstă a participanţilor a fost mai ridicată decât la concursurile obişnuite de înot masters.

Mişcarea de înot masters implică adulţi care practică acest sport ca amatori, participarea în sine fiind mai importantă decât rezultatele. Sportivii concurează pe grupe de vîrstă, şi anume 25-29, 30-34, 35-39 ani, cu categorii de 5 ani, ultima categorie incluzînd orice vîrsta peste 100 de ani. Cei mai vîrstnici participanţi la concursul din Gyula au 77 de ani (femei) şi 92 ani (bărbaţi). În Ungaria, mişcarea are deja tradiţie, existînd 25 de cluburi şi circa 1600 de practicanţi respectiv numeroase concursuri. În România, înotul masters este o disciplină sportivă aflată sub autoritatea Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern.

Pe parcursul anului 2011, membri ai Clubului de Înot Masters Timişoara au fost prezenţi la 15 competiţii de înot masters cu participare internaţională, şi anume 13 concursuri locale şi două campionate naţionale (România şi Ungaria). În cadrul acestora, echipa clubului a avut 264 de participări la probe individuale şi 6 la ştafete, obţinând 214 locuri pe podium la probe individuale (126 – I, 62 – II, 26 – III) şi 4 locuri pe podium la ştafete (4 – III). Clubul de înot Masters Timişoara reuneşte persoane care au împlinit vîrsta de 18 ani şi care au ca pasiune înotul, printre ei numărându-se foşti sportivi de performanţă, precum şi persoane care nu au practicat niciodată înotul competiţional. Iniţiativa promovează practicarea activităţii sportive de către adulţi, vizînd în acelaşi timp atît păstrarea stării de sănătate cît şi îmbunătăţirea capacităţii sportive a practicanţilor.

Dealtfel, constituirea acestui club de înot masters a reprezentat o premieră naţională, mişcarea de înot masters fiind demarată în România de către clubul din Timişoara cu speranţa că şi în alte localităţi se vor constitui asemenea cluburi. În prezent, înotul masters mai este practicat în mod organizat în Arad, Braşov, Cluj şi Reşiţa.

Practicarea înotului în cadrul Clubului de înot Masters Timişoara se face la bazinul din Zona Circumvalaţiunii. Programul acoperă aproape fiecare zi a săptămînii: de luni pînă vineri, între 20.00 – 21.00, respectiv 21.00 – 22.00, şi sîmbăta, între 11:00 şi 12:00 a.m. Există şi posibilitatea achiziţionării de abonamente la bazinul Arena Aqua Sport (lîngă Pădurea Verde). Cei interesaţi pot obţine detalii pe Internet, la www.timisoara.inot-masters.ro sau la e-mail:inscrieri@timisoara.inot-masters.ro, respectiv, fax: 0356 816 474.

 

Acest articol a fost publicat în Înot și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 3 = patru

 


Ultimele articole din categoria Înot: