Lucia Giurcă, 5 recorduri judeţene, iar CSM Timişoara cîştigă „Cupa de Sprint”

CSM Timişoara a încheiat la egalitate de puncte cu LPS Arad dar a cîştigat cea de-a patra ediţie a Cupei de Sprint la înot, prim concurs găzduit de bazinul Complexului Sportiv Bega după redeschiderea sa, graţie mai numeroaselor locuri I obţinute, 23 faţă de 16, principala performanţă individuală aparţinîndu-i Luciei Giurcă, autoare a 5 noi recorduri judeţene. Iar veştile pentru tinerii înotători pregătindu-se sub culorile lui CSŞ1 şi CSM Timişoara la bazinul „Bega” se anunţă a fi bune, chiar dacă pe moment încă se culeg cioburile unei întîrziate redări în folosinţă.

Lucia Giurcă (CSM Timişoara; antrenor Ioan Bădescu) a doborît 5 recorduri judeţene la cea de-a patra ediţie a Cupei de Sprint

Lucia Giurcă, în vîrstă de 11 ani şi legitimată la CSM Timişoara, sub îndrumarea lui Ioan Bădescu, care a salvat-o în favoarea nataţiei după ce fosta directoare a CSŞ1 Timişoara, Tamara Savu, o tăia pur şi simplu de pe lista sportivilor grupării şcolare fără a-i aprecia just potenţialul, a stabilit 5 recorduri judeţene, în probele de crawl şi spate, ambele „picioare”, respectiv pe 25 metri delfin, 25 metri spate şi 100 metri mixt. „Lucia a doborît în respectivele procedee tot ceea ce însemna timp record stabilit în precedentele ediţii ale concursului. De la lansarea <Cupei de Sprint>, care are ca şi caracteristică esenţială disputarea probelor pe 25 de metri, în bazin scurt, am introdus tabela de recorduri judeţene”, ne-a spus profesorul Ioan Bădescu, conducător al secţiei de înot la CSŞ1 Timişoara şi care pregăteşte şi înotătorii legitimaţi la CSM Timişoara.

După CSM Timişoara şi LPS Arad, locul 3 în ierarhie a fost ocupat de CSŞ1 Timişoara, pentru care Radu Văipan, în vîrstă de 12 ani, a egalat recordul judeţean la 25 metri bras, iar Andreea Hojda, în vîrstă de 11 ani, pe cel la 25 metri crawl.

Alte noi recorduri judeţene au fost stabilite de oaspeţi ai Timişoarei, din partea LPS Arad, şi anume Gabriel Sono (15 ani) şi Alexandru Fărcuţiu (16 ani), acesta din urmă fiind component al lotului naţional de juniori, care, luna trecută, în Slovacia, la Kosice, în cadrul Concursului Ţărilor Central-Europene, a obţinut medalia de argint la 100 metri delfin, cu timpul de 56:67 secunde, doborînd astfel recordul naţional de 57:37.

„<Cupa de Sprint> este o competiţie unicat prin faptul că, desfăşurîndu-se în bazin de 25 de metri, urmăreşte în mod expres viteza participanţilor, ierarhia fiind stabilită în primul rînd în funcţie de numărul recordurilor judeţene stabilite iar acesta constituind un stimulent pentru copii. S-au doborît un număr de 12 recorduri iar cursele au fost spectaculoase. Fiind pe distanţe scurte, concursul place, în special celor mici, şi se profilează a fi unul foarte util, în care vînăm calitatea, viteza şi lucrul de picioare, ca un parametru important în pregătirea şi progresul tinerilor înotători”, a mai explicat Bădescu, adăugînd în ceea ce priveşte procedeele la care s-a făcut referire la picioare faptul că „startul se ia din apă. Raţionamentul ţine de necesitatea ca încă de la o vîrstă mică să fie indus în programul de instruire a copiilor lucrul picioarelor. Ian Thorpe, întrebat de un ziarist care este scopul principal al pregătirii sale, a explicat <să-mi îmbunătăţesc lucrul picioarelor>, care este foarte important, pentru că reprezintă al doilea motor iar viteza devine mult sporită în cazul unui lucru eficient al picioarelor. Cam toţi care au picioare bune au şi viteză în procedeele respective, lucrurile se leagă”.

<Cupa de Sprint> a constituit şi un succes numeric, CSŞ1 Timişoara, avîndu-i ca antrenori şi pe Ildiko Toth, Tiberiu Şucan, Flavius Munteanu, aliniind 60 de concurenţi, CSM Timişoara 14 concurenţi, SC Diana Timişoara 10 înotători, Delfin Timişoara (antrenor: Gheorghe Szuhanek), 12 sportivi, iar restul provenind de la Arena Aqua Sport (Cristina Achim) şi LPS Arad.

În total, <Cupa de Sprint>, găzduită de CSŞ1 Timişoara şi CSM Timişoara cu sprijinul Primăriei Timişoara şi a DJST Timiş, a reunit în jur de 120-130 înotători, de la vîrste de 6 ani şi pînă la calibrul seniorilor, în condiţiile în care vîrsta de 19 ani aparţine încă juniorilor 1, dar şi în condiţiile în care oaspeţi tradiţionali, de la Reşiţa sau Târgu Mureş, au declinat în cele din urmă participarea, mai ales din cauza înrăutăţirii vremii, dar şi ţinînd cont de incertitudinea trenînd pînă la capăt în privinţa redării în folosinţă a bazinului <Bega> cu ocazia acestei întreceri.

Pe această temă, trebuie subliniat faptul că înotătorii localnici au intrat de fapt în apă, de acomodare, abia vineri seara, în preziua concursului, după ce bazinul era golit săptămîna trecută, în urma reinaugurării sale de ochii lumii pe 30 noiembrie, respectiv că pregătirile post-concurs vor urma… pe uscat, şi aceasta pentru că nu totul pare a funcţiona momentan aşa cum ar trebui, în ceea ce priveşte repunerea în funcţiune a sistemului de pompe, care mai trebuie „uns”.

Cu alte cuvinte, administratorii bazinului au rezolvat la mustaţă găzduirea <Cupei de Sprint>, după ce incinta trebuia de fapt redată în folosinţă pe 1 octombrie, ceea ce nu înseamnă însă şi că au relansat la apă bazinul în condiţii perfecte de funcţionare. Bazinul Complexului Sportiv Bega se află în administrarea Municipalităţii.

Privind însă partea bună a lucrurilor, Municipalitatea s-a sesizat totuşi în cazul unor aspecte clar reliefate în ultima vreme de cotidianul nostru, şi care ţineau atît de accesibilitatea la bazin a principalilor beneficiari, înotătorii legitimaţi şi de performanţă din cadrul cluburilor de profil, dar şi de programul de selecţie al aceloraşi grupări, serios restrîns după vechiul mers al lucrurilor, Mihai Costa, responsabil al activităţii sportive din partea Primăriei locale, dînd asigurări celor de la CSŞ1 Timişoara că au mînă liberă, cu tot ceea ce implică un asemenea fapt, în activitatea de instruire cît şi în cea de selecţie, iar eventualele venituri rezultate se vor regăsi în bugetul clubului.

Mai exact, o victorie pe termen lung pentru înotul juvenil timişorean! 

www.sporttim.ro n-a relevat degeaba întregul crah organizatoric al întîrzierii repredării bazinului Bega şi al reinaugurării sale, cu tăiat de panglici, căci marţea trecută era golit de apa verzuie cu care iniţial s-a umplut pe fugă şi de ochii lumii, în vederea evenimentului redeschiderii, din joia de 30 noiembrie, atunci în prezenţa lui Nicolae Robu, primarul Timişoarei. Alegînd stratagema de a anunţa că însuşi Robu va da startul <Cupei de Sprint>, organizatorii întrecerii, antrenori şi profesori din înotul timişorean, i-au pus astfel pe jăratec pe administratorii bazinului, pentru a se asigura că va fi reumplut în timp util cu apă, pentru derularea sîmbătă în bune condiţii a tradiţionalei întreceri juvenile „Cupa de Sprint”.

Abia revenit săptămîna trecută de la Campionatul Naţional de Semifond pentru copii de 11-13 ani, găzduit în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie la Bacău, profesorul Ioan Bădescu, conducător al secţiei de nataţie la CSŞ1 Timişoara, principală pepinieră a înotului de performanţă local şi gazdă a „Cupei de Sprint” din week-end, constata marţea trecută că elevii săi nu pot de fapt efectua programul normal de pregătire, necesar cu 4 zile înaintea competiţiei din week-end, deşi bazinul fusese reinaugurat oficial.

Plecaţi la Bacău înaintea reinaugurării bazinului pe 30 noiembrie, profesorii de nataţie de la CSŞ1 Timişoara, care au avut două week-end-uri la rînd de întreceri de nivel naţional în Moldova, puneau săptămîna trecută sub semnul întrebării buna desfăşurare, la finele săptămînii, a unui concurs cu care şi-au obişnuit partenerii de întreceri din ţară.

„Bazinul era golit. Este evident că probele de apă s-au făcut cu foarte puţin timp înainte. Reumplerea după amenajări se constituie într-un întreg proces necesitînd cîteva zile, care a fost grăbit pentru reinaugurare. Trebuia trecută prin circuitul de filtrare, de reciclare, trebuia constatată funcţionalitatea sistemului, şi nu făcute experimente înaintea unei întreceri de care se ştia din primăvară, la începerea lucrărilor”, ne-a spus marţea trecută profesorul Bădescu, concluzia fiind că umplerea în grabă s-a făcut doar pentru salvarea aparenţelor şi reinaugurarea oficială a bazinului dar nu pe baza unei bine plănuite organizări în acest sens.

Cazul abia stins va rămîne probabil de notorietate în mica lume a înotului timişorean, şi aşa serios săpată de tot felul de metehne şi neajunsuri organizatorice împietînd pregătirea şi competiţiile sportivilor localnici.

Totuşi, se pare că unele învăţăminte au fost trase iar de-acum, în principiu, s-ar putea auzi numai de bine…

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Înot și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei + 4 =

 


Ultimele articole din categoria Înot: