Jocurile Olimpice de vară 2016: 31 de țări medaliate în 26 de probe la titlu din 8 ramuri, alte 15 demarând în primele două zile

Înaintea celei de-a treia zile de concurs la ediția braziliană a Jocurilor Olimpice de vară din 5-21 august, un prim bilanț provizoriu consemnează faptul că 31 de delegații și-au și deschis contul medaliilor adjudecate, puse în joc fiind în 26 de probe la titlu din opt discipline sportive, și în special în natație, alte 15 ramuri programând deja întreceri în primele două zile de competiție. Astăzi, tânărul de 19 ani Robert Andrei Glință va concura pe culoarul 8 în finala masculină de 100 metri spate a întrecerilor de înot, în care a reușit performanța de a se califica, în 53 de secunde și 34 de sutimi, cel mai lent timp dintre cei opt, piteșteanul mai fiind implicat ulterior și în proba de 200 metri spate.

2016_Summer_Olympics_logo.svg

Demarată în fapt încă de miercurea trecută pe dreptunghiul verde, și continuată tot cu fotbalul și joi, înaintea ceremoniei oficiale de inaugurare a Jocurilor Olimpice de vară din 2016 de vineri 5 august, când au început și întrecerile de tir cu arcul, ediția de la Rio de Janeiro a propus deja sâmbătă și duminică înfruntări pentru medaliile olimpice în opt ramuri, și anume ciclism, haltere, judo, natație, sărituri în apă, scrimă, tir și tir cu arcul.

SUA domină ierarhia provizorie cu 3 medalii de aur, 5 de argint și 4 de bronz, dar și cu cel mai mare număr de medalii adjudecate, 12, urmată tot cu câte 3 de aur de China (3+2+3=8) și Australia (3+0+3=6), respectiv cu câte două de aur de Italia (2+3+2=7), Coreea de Sud (2+2+1=5) și Ungaria (2+0+0=2), în timp ce câte o medalie de aur au cucerit: Rusia (1+2+2), Regatul Unit (1+1+0), Suedia (1+1+0), Japonia (1+0+6), Thailanda (1+0+1), Taipei (1+0+1) iar Argentina, Belgia, Kosovo, Olanda și Vietnam – fiecare cu câte un loc I pe podium dar nu și alte medalii.

Câte un argint au mai câștigat Canada și Kazakhstan, fiecare în plus și cu câte un loc 3, iar doar argint gazda Brazilia, Franța, Indonezia, Danemarca, Noua Zeelandă, Filipine, Coreea de Nord și Africa de Sud. Cu două medalii de bronz se poate mândri deja Uzbekistan iar cu câte una, Spania, Grecia și Polonia. Este vorba așadar despre 31 de țări medaliate, dintre care 13 din Europa.

Întrecerile au mai demarat deja, în calificări și preliminarii, dar fără a se acorda încă medalii, și în baschet, box, canoe slalom, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, handbal, hochei pe iarbă, hipism, polo pe apă, rugby în 7, tenis de câmp, tenis de masă, volei și volei de plajă.

Ca triumfuri finale, în tir, în proba masculină pe echipe, Coreea de Sud a câștigat finala cu SUA, iar o zi mai apoi și sud-coreenele și-au adjudecat aurul olimpic, într-un ultim act cu Rusia.

În ciclism, cursa masculină a fost câștigată de Greg Van Avermaet, pentru Belgia, iar cea feminină de Anna Van der Breggen, pentru Olanda.

La sărituri în apă, chinezoaicele Shi și Wu s-au impus în proba feminină de sincron de pe platforma de 3 metri, în fața italiencelor și celor din Australia.

La scrimă, Rossella Fiamingo a câștigat pentru Italia în dauna maghiarei Szasz finala de sabie la individual feminin, iar italianul Daniele Garozzo a luat aurul la floreta masculină – tot individual.

La judo, Paula Pareto a triumfat pentru Argentina la feminin -48 kilograme iar rusul Beslan Mudranov la categoria de greutate masculină de 60kg, ieri luând aur și Majlinda Kelmendi, pentru Kosovo, la fete -52kg, respectiv Fabio Basile pentru Italia, la bărbați -66kg.

În tir, Virginia Thrasher a câștigat pentru SUA sâmbătă primul aur olimpic pus în joc în 2016, la pușca cu aer comprimat – 10 metri, iar vietnamezul Huang în concursul masculin de pistol – 10 metri, duminică chinezoaica Zhang impunându-se în proba feminină de pistol iar Catherine Skinner pentru Australia la Trap – feminin.

La haltere, Sopita Tanasan a luat aur pentru Thailanda la feminin -48 kilograme iar ieri Hsu, pentru Taipei, la 53kg.

În fine, cele mai multe seturi de medalii s-au decernat până acum în întrecerile de înot, după cum urmează, în ordinea cronologică a derulării evenimentelor:

– japonezul Hagino la 400 de metri bras individual – masculin;

– australianul Horton la 400m liber – masculin;

– maghiara Katinka Hosszu la 400m bras feminin, cu un nou record mondial și olimpic al probei, fapt valabil și în cazul reușitei ștafetei Australiei de 4x100m liber fete;

– suedeza Sarah Sjostrom în finala de 100m fluture feminin, cu un nou record olimpic și mondial;

– britanicul Adam Peaty la 100m spate masculin, cu un nou record mondial și olimpic, la fel precum Kathleen Ledecky pentru SUA, la 400m liber fete;

– ștafeta SUA, în dauna Franței și Australiei, în finala de 4×100 metri liber a băieților.

Luni, ca primă zi de concurs în competiția braziliană mai apar în plus și întrecerile de navigație, alte seturi de medalii fiind decernate tot în 8 discipline: gimnastică artistică, haltere, judo, natație, sărituri în apă, scrimă, rugby în 7 și tir.

Tot astăzi, în ziua 3, România va concura în canotaj, tir, tenis de câmp – prin perechea masculină Mergea & Tecău dar și la simplu fete, prin Niculescu, precum și la tenis de masă prin Daniela Dodean Monteiro dar și în judo prin Corina Căprioriu, respectiv la natație precum și la handbal, ”tricolorele” jucând contra gazdei Brazilia, după ce Neagu&Co au pornit cu stângul, printr-un neașteptat eșec cu Angola. Dintre probele în care sunt implicați astăzi sportivii români, cele din tir și natație, la pușcă cu aer comprimat bărbați – 10 metri respectiv la 100 de metri spate băieți, prin Glință, includ programări la nivelul finalelor pentru medalii.

Acest articol a fost publicat în Înot și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Înot: