După „Memorialul Lovas Peter”, ediţia a X-a, Timişoara 2012: „În ultimii ani nu s-au dat aceşti bani la asemenea competiţii în Timişoara, poate nici în înotul din ţară”

301 copii, dintre care 227 din România, 65 din Serbia şi 9 din Ungaria, acestea ar fi cifrele seci ale reuşitei înregistrate de organizatori cu ocazia celei de-a X-a ediţii, jubiliare, a „Memorialului Peter Lovas” pentru copii şi juniori, găzduit de Arena Aqua Sport, dar antrenorul Gheorghe Szuhanek, senior al nataţiei timişorene, care a subliniat că „a fost nemaiîntîlnit chiar la nivel naţional ca nivel de participare şi ai fi putut spune că era aproape de talie europeană dacă mai aveam şi cronometru electronic”, a şi atras cu acest prilej atenţia că în cazul neglijării şi pe mai departe a înotului local, marile eforturi ale cîtorva inimoşi s-ar putea pierde, în detrimentul copiilor…

Lovas Peter, intre "marii" înotului la ILSA, în memoria căruia Gheorghe Szuhanek a perpetuat găzduirea unui concurs internaţional de înot, în 2012 cu 301 copii din 3 ţări, ajuns la ediţia a X-a

Gheorghe Szuhanek, antrenor de înot şi organizator al competiţiei, pe baza numeroaselor parteneriate şi reciprocităţi înodate peste ani în înotul juvenil regional, a rememorat şi de această dată performanţele timişoreanului Lovas Peter, campion naţional la stilul fluture şi ulterior remarcabil antrenor la ILSA, modelând alţi campioni ai României şi medaliaţi balcanici, cu vârf al carierei prezenţa în calitate de antrenor al lui Ladislau Koszta la J.O. de vară Mexico City 1968.

„În înotul românesc marile performanţe lipsesc pe seama carenţelor bazei materiale. Dacă investeşti bani, vei avea; dacă nu, n-ai, şi nici nu văd în curînd că va fi ceva. Antrenori ar fi, copii ar fi, cu care să creezi nişte centre olimpice, ceea ce ar constitui un lucru normal şi firesc, dar cîtă vreme nu sunt bazine, iar problema Timişoarei e foarte mare, nici n-ai cu adevărat înot. Nici de performanţă, nici de agrement. Iar dacă este să fac o paralelă România – Ungaria, maghiarii au avut în finala olimpică o ştafetă de 4×100 metri mixt, adică 4 fete tari, ceea ce înseamnă, precis, în spatele lor, alte 5-6 bune înotătoare. Au avut cîte un finalist în 30-40% din probe, plus medaliat… Sau de exemplu de la sîrbi, unde Proleter Zrenjanin, oaspetea noastră la concurs, are o piramidă foarte bună, cu mulţi instructori, şi materializată prin participarea la Olimpaidă a 2 sportivi – pentru că există antrenori dar şi sprijin de sus, sus. După Jocurile Olimpice de vară 2008, Comitetul Olimpic Sîrb le-a dat cadou celor de la PK Proleter un microbuz cu însemnele Olimpiski, pentru deplasările înotătorilor. Şi astfel au ajuns şi la <Memorialul Lovas Peter>”, a explicat Szuhanek, continuînd…

„Am muncit enorm pentru această a zecea ediţie, una specială, şi a fost această bună activitate de conlucrare peste ani cu diverse cluburi şi din străinătate, care a dus la reuşita de a avea 12 cluburi străine la start. Ţin minte că la prima ediţie ne-a venit un club din străinătate, şi tot aşa, pînă am ajuns la actuala participare. Adevărul este însă că în această mare şi principală încercare de a obţine surse de finanţare pentru organizarea sa în 2012, am stat mai bine ca niciodată. Consiliul Judeţean ne-a şi dublat suma, Consiliul Local a contribuit cu o sumă frumoasă, ne-a sprijinit şi DJST, iar părinţii copiilor au strîns bani mai mulţi şi au reuşit o mobilizare frumoasă. A fost într-adevăr un succes şi dacă spun că este vorba de peste 300 milioane, ei bine, în ultimii ani nu s-au dat aceşti bani la asemenea competiţii în Timişoara, poate nici în înotul din ţară. Însă nu mai am convingerea că mai am forţele să organizez şi ediţia din 2013…”, ne-a mărturisit septuagenarul Gheorghe Szuhanek, care ne-a relevat extraordinarul aspect al prezenţei la una dintre primele ediţii ale acestei competiţii memoriale a 2 copii din Serbia, aflaţi atunci la debutul lor internaţional, şi care ajungeau ulterior finalişti de probe ale Jocurilor Olimpice de vară Beijing 2008, pentru federaţia din ţara vecină: „A fost primul lor concurs internaţional, aici, la Timişoara; şi au ajuns finalişti olimpici, în 2008…” 

„Memorialul Lovas Peter” are aşadar marea sa însemnătate în nataţia juvenilă din vestul ţării, iar într-un joc de lumini şi umbre, cu bune şi rele, Szuhanek ne-a relevat mai întîi numele micilor performeri din noiembrie 2012, cu menţiunea că, lista cîştigătorilor fiind lungă, a întocmit o ierarhie generală a celor mai bune performanţe sportive, cu copiii care au obţinut cele mai bune rezultate individuale după tabela internaţională de punctaj, la cele 7 categorii de vîrstă, atît la băieţi cît şi la fete: Aron Pantea (OSW Timişoara) – 150 puncte, la 50 m spate, la categoria băieţi 2005 şi mai mici; Alexia Ioniţă (Delfin Timişoara), 210 puncte, la 50 metri spate, la fete 2005 şi mai mici; Luka Krsmanovic (Jagodina), 163 puncte, la 50 metri liber, la băieţi 2004; Papp Szelyke (Crişul Oradea), 201 puncte, la 50 metri spate, la fete 2004; Etienne Dragotă (CS Aquasport Timişoara), 231 puncte, la 50 metri liber, la băieţi 2003; Ingrid Huszar (Crişul Oradea), 333 puncte la 50 metri bras, la fete 2003; Stevan Sapun (Sremska Mitrovica), 399 puncte, la 50 metri liber, la băieţi 2002; Loredana Căvăşdan (CSM Oradea), 399 puncte, la 50 metri liber, la fete 2002; Zoltan Laszlo (CSM Arad), 290 puncte, la 50 metri liber, băieţi 2001; Kiss Anamaria (Oroshaza), 438 puncte, la 50 metri liber, la fete 2001; Radu Vaipan (CSS1 Timişoara), 435 puncte, la 50 metri bras, la băieţi 2000; Kovacs Kriszta (LPS Arad), 491 puncte, la 50 metri liber, la fete 2000; Mihai Mara (LPS Arad), 399 puncte, la 50 metri liber, la băieţi 1999, respectiv Iasmina Boana (CSŞ Reşiţa), 379 puncte, la 50 metri spate, la fete 1999.

Ca participare la memorialul reunind copii născuţi din 1999 pînă în 2005, şi mai mici, arădenii au fost prezenţi în forţă, cu 37 de la LPS şi 32 de la CSM, drept dovadă a existenţei unui bazin olimpic în oraşul de pe Mureş, şi la fel orădenii, cu 14 de la Crişul şi 12 de la CSM, în vreme ce CSŞ Reşiţa a aliniat 42 de copii.

Radu Vaipan, în tricou galben, cu diploma de campion al ţării

Radu Vaipan, în tricou galben, unul dintre cei mai promiţători timişoreni şi remarcat la Memorialul Lovas Peter (2012), multiplu campion naţional juvenil, şi care a fost iniţiat vreme de 5 ani de Gheorghe Szuhanek

Din Timişoara, CSŞ1 a concurat cu 16 copii pregătiţi de profesorul Tiberiu Şucan şi alţi 12 de Flavius Munteanu, gazda CS Aquasport a aliniat 16 sportivi iar clubul organizator CS Delfin, cu Gheorghe Szuhanek conducător, 15 copii, mai participînd Olivia Swim cu 7 înotători, Do-Stil, cu 6 copii, SCD Timişoara cu 5 şi Arena cu 3, în vreme ce principalele protagoniste de peste graniţă au fost Plivacki Club Kikinda, cu 11, respectiv PK Delfin Ada, cu 10. „La ora actuală avem o foarte bună colaborare cu 15 cluburi din Serbia şi circa 5-6 din Ungaria, iar invitaţiile sunt permanente şi reciproce, chiar acum avînd una de la Kragujevac, în premieră, pentru sîmbătă, şi pe care din păcate a trebuit să-i refuzăm, fiind prea departe. Cei din Kragujevac m-au asigurat că vom intra în grija părinţilor copiilor de-acolo, aşa cum se face şi în Occident la concursuri, dar din păcate a trebuit să le spun <nu vă supăraţi, am şi copii de 7-8 ani, mai greu merge cu ei la cineva necunoscut… Rămînem prieteni dar iarna e mai greu…”

Ca o concluzie generală după această a X-a ediţie, Szuhanek a apreciat că „în condiţiile conjuncturii actuale, se poate afirma că participarea celor 12 secţii din străinătate reprezintă un fapt nemaiîntîlnit la concursurile din România, secţiile timişorene SC Delfin şi CSŞ1 avînd cu acestea legături pe bază de reciprocitate. Concursul în sine s-a ridicat la un nivel superior prin prezenţa în lotul participantelor a numeroşi campioni şi recordmani naţionali. Concursul a reunit probe de 50 de metri la cele 4 stiluri, şi anume crawl, bras, spate, delfin, şi s-a încheiat cu probe de ştafete la băieţi şi fete”.

Ca o imagine de ansamblu a ce înseamnă înotul juvenil timişorean la finele lui 2012, Gheorghe Szuhanek, implicat de o jumătate de secol în acest domeniu, ne-a explicat că „baza de selecţie se face numai la bazin şi adevărul este că tot mai puţini copii învaţă să înoate, ceea ce am simţit în general în acest an. Iar la bazinul din Arena Aqua Sport, principalul centru de învăţare a înotului la ora actuală, au avut loc nişte transformări negative, în sensul în care nu s-a mai permis învăţarea particulară: părintele îşi plătea taxa de intrare şi îşi lua antrenor privat pentru copilul său. Din cauza asta, o parte dintre antrenori s-au dus la Do-Stil, care de dimineaţa oferă înot de agrement, şi lucrează acolo. Sunt cîţiva buni antrenori timişoreni care lucrează la cursuri de instruire dar aceşti copii nu sunt îndrumaţi să facă sport de performanţă, înot de performanţă. Copilul trebuie să se sacrifice minim 2-3 ore, prin antrenamente, şi chiar şi la CSŞ1 Timişoara, care are o secţie bună la nivel naţional, se observă că scade numărul copiilor. Înainte nu ştiau cum să-i împarţi, atîţia erau brotăceii, astăzi altele sunt atracţiile, mai ales în oraşele mari. Sunt cluburi frecventate şi la 15 ani. Aveam o înotătoare la 12-13 ani, care mergea foarte bine, dar care a dispărut, deodată. Cînd trec prin Piaţa Unirii, o văd la masă, cu suc, cafea, băieţi: <de ce nu mai vii?> <N-am timp!> Şi înota bine. Sunt şi probleme mai grave. Păi mi-a venit un copil, de vizavi, de nivel gimnazial la Williams Shakespeare, să-mi spună că colegi de-ai săi întreţin relaţii sexuale în toaletă. Acum 30 de ani se mergea la concursuri şi eram cazaţi în internate de Şcoli Profesionale, la dormitoare – fetele în dreapta, băieţii înotători în stînga; şi nu era absolut nici cea mai mică problemă…”

„Şi dacă se va construi un viitor bazin olimpic în Timişoara, nu cred însă că o să fie cu mult mai mulţi copii la înot. Sunt puţini antrenorii care se sacrifică, iar cei care se ocupă de performanţă n-au sîmbătă şi duminică liberă – sunt oameni sacrificaţi. E drept, în cazul meu, la vîrsta mea, o fac din plăcere, e ca un hobby, bani nu iau cu acest Delfin, şi am copii la care ţin foarte, foarte mult, părinţi care mi-au devenit buni prieteni, care se zbat mult. Însă marea performanţă nu o poţi face în paralel: ori şcoală serios, ori performanţă serios. Nu altfel. Iar aici există o opţiune, mai ales pentru studii, deoarece nu mai este ca înainte, cînd statul îţi asigura un loc de muncă. Acum nu mai este aşa…”, a mai spus Szuhanek.

Koszta Laci, născut în 1947, a fost cel mai bun înotător antrenat de Lovas Peter, devenind recordman naţional pe 100 metri bras şi semifinalist european şi olimpic în probe de 100 respectiv 200 metri, în stilul bras

Proleter Zrenjanin, Kikinda Kikinda şi Banat Kikinda, Delfin Ada şi Delfin Senta, PK Polet Sombor, PK Bjelica Vrbas, PK Jagodina Jagodina, PK Becej şi PK Oaza Sremska Mitrovica, toate din Serbia, UK Oroshaza SC şi Uszo Klub Kiskunfelegyhaza, din Ungaria, respectiv cluburile româneşti CSM Oradea, Crişul Oradea, LPS Arad, CSM Arad, CS Şcolar Reşiţa precum şi cele locale, CSS1 Timişoara, CSM Timişoara, Aqua Sport Timişoara, Delfin Timişoara, Centrul de Înot Arena Aqua Sport, Do-Stil, Olivia Swim şi SCD, au onorat cu prezenţa cea de-a X-a ediţie a “Memorialului Lovas Peter”, însumînd 24 de secţii, ceea ce înseamnă un succes de participare, plusat de unul de spectatori.

Înotătorii cei mai merituoşi, amintiţi mai sus, au fost răsplătiţi cu cupe, iar primii 3 clasaţi la fiecare probă şi categorie de vîrstă au fost recompensaţi cu medalii personalizate, special pentru această manifestare.

Sponsori: Primăria Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, DJST Timiş, Arena Aquasport Timişoara, SC AUCHAN România SA, ADP Timiş, SA 1 Iunie SRL, ArtPress, Beauty For You, Tehno Dent Poka SRL, Hotel Arinis, Pensiunea Casa cu Grădini, Datamax.

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Înot și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 × doi =

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: