Peste 350 de kilometri au fost înotați de către 58 de pasionați de natație în 24 de ore, în perioada 23-24 martie

Pentru a celebra Ziua Mondială a Apei (22 martie), 6 echipe au participat la un maraton de înot de 24 de ore. 24hAquaChallenge este un eveniment de amatori deschis tuturor adulților pasionați de înot ajuns la cea de-a opta ediție, fiind primul și singurul eveniment de înot masters de acest fel din România.

Mișcarea de înot masters implică adulți care practică acest sport ca amatori, indiferent de viteza sau tehnica în practicarea înotului, participarea, în sine, fiind mai importantă decât rezultatele. Sportivii concurează pe grupe de vârstă: 18-24, 25-29, 30-34, 35-39, șamd, cu categorii de 5 ani, ultima categorie incluzând orice vârstă peste 100 de ani.

Maratonul s-a desfășurat în bazinul „Bega” din Timișoara, pe durată a 24 de ore, începând de sâmbătă, 23 martie, ora 13:00, nonstop, până duminică, 24 martie, oră 13:00 (inclusiv pe durată nopții).

Au participat următoarele echipe: Masters TM F+, Masters TM M+, Saguaro F, Panda Squad, SwimIT, Balaurii. Cele șase echipe participante au fost formate din câte 8 titulari și maxim 2 rezerve care au înotat ca ștafete, în reprize de câte 30 de minute, o data la 4 ore (maximul de timp înotat de un titular fiind de 3 ore).

De menționat faptul că, în anul 2012, Timișoara a fost gazdă a primului maraton de înot masters din România. Conform clasamentului general, pe echipe,”MASTERS TM M+” a acoperit în cele 24 de ore cea mai mare distanță.

Startul oficial al evenimentului a fost precedat de o scurtă alocuțiune pe tema importanței apei și a problematicii ei, susținută de Sorina Neaga, reprezentând Administrația Bazinala de Apă Banat.

Toți sportivii participanți la maratonul 24hAquaChallenge primesc câte un certificat de participare. Au fost premiate cele mai bune performanțe în raport cu distanța înotată pe durata evenimentului, pe genuri și grupe de vârstă (18-24, 25-29, 30-34, 35-39, șamd), respectiv echipele de pe primele 3 locuri, precum și concurentul și concurenta cu cel mai mare nr. de km înotați pe durata unei reprize de 30 minute, respectiv pe durata evenimentului.

Clasament echipe masculine și mixte:

 1    MASTERS TM M+          73,95 km

 2    Balaurii                 62,30 km

 3    Panda Squad       56,45 km

 4    swimIT                  53,15 km

 Clasament echipe fete:

 1    MASTERS TM F+     56,20 km

 2    Saguaro F                        48,35 km          

Premii speciale pentru cea mai mare distanță înotată într-un schimb al ștafetei, adică într-o repriza de 30 de minute, au obținut Strzoda Emilie cu 1,4 km, la femei, respectiv, Eichert Marc, cu 1,95 km, la bărbati.

Cea mai mare distantă înotată în ansamblul celor 24 de ore a fost de 8,2 km de către Dragodan Ana, la femei, iar la bărbați de 11,45 km, de către Eichert Marc.

Media distanței înotate de către un participant într-o repriză de 30 de minute a maratonului a fost de 1,217 km. Media distanței înotate pe totalul celor 24 de ore ale evenimentului de către un participant a fost de 7,3 km.

Și la actuala ediție, au participat două echipe feminine. Este vorba despre „Masters Timișoara F+” și „Saguaro F”. Cei mai vârstnici participanți au fost Tarța Eleonora (n. 1961), la femei, și Sălăjan Iancu (n. 1953), la bărbați. Cel mai tânăr a fost Sas Alexandru (n. 1992), iar cea mai tânără a fost Strzoda Emilie (n. 1997).

Evenimentul a fost transmis live online. Pe toată durata desfășurării sale au fost publicate statistici cu privire la evoluțiile din concurs, atât individuale, cât și pe echipe. Detalii, la https://docs.google.com/spreadsheets/d/1WMJt5V9jW8IsrnupgFIssN5Qq42A97lhJUF2FMNai48/edit?usp=sharing).

Arbitrajul a fost asigurat prin voluntariat de către studenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității de Vest.

Organizatorii au dorit să facă din acest eveniment o oportunitate de socializare, respectiv, de petrecere activă și, în același timp, plăcută a timpului liber. Evenimentul este o provocare pt iubitorii înotului, oferind posibilitatea unei abordări diferite în raport cu concursurile tradiționale.

Maratonul este organizat de catre Clubul de Înot Masters Timişoara in colaborare cu Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – Universitatea de Vest din Timişoara si Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş.

Rezultatele obținute individual, pe grupe de vârstă, la femei, respectiv bărbați, sunt disponibile online la http://www.timișoara.înot-masters.ro/rezulate-24haquachallenge-2019/.

Detalii despre eveniment și informații actualizate se găsesc la http://www.timisoara.inot-masters.ro/maraton-de-inot-24h-aquachalenge-editia-a-viii-a/

*

Clubul de Înot MASTERS Timișoara reunește persoane care au împlinit vârsta de 18 ani și care au ca pasiune înotul, printre ei numarindu-se foști sportivi, precum și persoane care nu au practicat niciodată înotul de performanță.

Într-un clasament european privitor la practicarea de activități sportive de către adulți (Eurobarometru 2014), România ocupă unul dintre locurile codașe între cele 28 de țări ale UE, în condițiile în care 60 % dintre românii adulți nu fac niciodată sport sau activități fizice, situația fiind mai rea doar în Bulgaria (78 %), Malta (75 %) și Portugalia (64%). În acest context, clubul MASTERS Timișoara promovează practicarea activității sportive de către adulți, în general, vizând, în același timp, atât păstrarea stării de sănătate, cât și îmbunătățirea capacității sportive a practicanților.

Clubul de Înot MASTERS Timișoara funcționează în regim de auto-susținere financiară, toate costurile fiind suportate de către participanți.

Constituirea Clubului de Înot MASTERS Timișoara a reprezentat o premieră națională, mișcarea de înot masters fiind demarată în România de către clubul din Timișoara în anul 2007. În prezent, cluburi de înot masters mai funcționează în Arad, Baia Mare, Brașov, Câmpina, Cluj, Galați, Ploiești și Reșița.

Cei interesați, pot obține detalii pe Internet, la www.timișoara.înot-masters.ro sau la e-mail: înscrieri@timișoara.înot-masters.ro.

Acest articol a fost publicat în Înot, Sport de masă și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei − 3 =

 


Ultimele articole din categoria Înot: