Sergiu Deznan, „bronz” la 100 metri mixt la naţionalul de seniori

Înotul timişorean a urcat totuşi pe podium în week-end, cu ocazia Campionatului Naţional de Seniori şi Juniori I în bazin scurt, găzduit conform tradiţiei la Hunedoara, în ciuda faptului că sportivii localnici au fost nevoiţi să se pregătească în ultimele luni inclusiv la Arad, datorită lucrărilor de reperaţii derulate la bazinul Bega din zona Circumvalaţiunii, şi care, deşi anunţate a se încheia pe 1 octombrie, ameninţă găzduirea la finele acestei săptămîni a clasicei întreceri de nataţie dotată cu „Cupa Timişoara”, organizată încă din anii ´70…

Hunedoara, gazdă a Campionatului Naţional de seniori şi juniori I în bazin scurt, 25metri

Din cîte ne-a explicat Ioan Bădescu, conducător al secţiei de nataţie în cadrul CSŞ1 Timişoara, lumea înotului local n-a primit de veste în mod oficial dacă întrecerea va putea fi într-adevăr găzduită, existînd posibilitatea ca lucrările să nu fie încheiate în timp util, iar „Cupa Timişoara”, amînată sau strămutată, cu alte costuri, eventual la „Arena Aqua Sport”: „Ne-am pregătit pentru Campionatul Naţional la bazinul din Arad şi la Arena Aqua Sport, dar cu ponderea mai mare la Arad. La bazinul nostru din Circumvalaţiunii se realizează reparaţii, se aplică gresie şi faianţă, instalaţia de filtrare şi recirculare a apei, lucrări ce au demarat după luna mai, şi despre care eram anunţaţi că vor fi finalizate la 1 octombrie. Termenul de finalizare se pare că s-a amînat şi noi avem <Cupa Timişoara>, care s-ar putea să nu fie găzduită sîmbătă. Exista o tradiţie în privinţa acestei întreceri, încă din anii `70, în luna noiembrie, după sezonul competiţional, iar circa 250 de înotători au participat la ediţia de anul trecut. Aceasta este doar o ultimă problemă, de domeniul infrastructurii, şi vă spun numai la Târgu Mureş ce bazin super am văzut anul acesta, din lungul şir al dificultăţilor cu care s-a confruntat peste ani secţia de nataţie la CSŞ1, şi aproape că ne-au dispărut categorii de vîrstă, fiind în mod cert descoperiţi şi fiind foarte greu să reînodăm firul…”

Aşadar o medalie pe scena naţională dar probleme logistice pe cea locală…

Campionatul Naţional de Seniori şi Juniori I a reunit la start înotători din 33 de cluburi, iar CSM Timişoara a aliniat un junior şi 2 seniori, dintre care Sergiu Deznan a urcat pe podiumul probei de 100 metri mixt, obţinînd medalia de bronz şi fiind primul timişorean intrat între cei mai buni 3 seniori din ţară de la Revesz Levente încoace, care devenea în 2010 campion naţional la 50 metri bras.

Acest Campionat Naţional este specific derulat pentru întrecerea în bazin scurt, de 25 metri şi cu 6 culoare, la Hunedoara.

Performanţa lui Deznan, un sportiv născut în 1993 şi legitimat la CSM Timişoara, este cu atît mai remarcabilă cu cît vîrsta sa este totuşi fragedă pentru acerba competiţie de pe culoarele seniorilor, şi mai ales ţinînd cont de circumstanţele în care s-au pregătit înotătorii localnici pentru „Naţionale”, inclusiv cu navete zilnice, 3 ore dus-întors, la Arad. „Impactul cu întrecerile de seniori este foarte puternic şi mulţi tineri se lasă de înot, descumpăniţi la trecerea în nişte competiţii cu bărbaţi cu 6, 8, 10 ani mai experimentaţi, mai puternici. Primul şoc este destul de mare şi de regulă este definitoriu, şi de aceea mă bucură faptul că Sergiu a făcut pasul de a ajunge în cîteva finale, excelent pentru psihicul său”, ne-a explicat profesorul Ioan Bădescu, antrenor al medaliatului naţional.

Despre Deznan, un înotător măsurînd 1,87 metri şi care a fost învins la 100 metri mixt de un medaliat cu aur antrenîndu-se în S.U.A., Alexandru Coci, Bădescu a adăugat că „în ultimii 2 ani a progresat şi ca timp, după ce la juniori, în 2011, a obţinut 11 medalii. Pasul spre seniori a început să-l facă bine”. 

Din păcate, ex-campionul naţional de seniori Revesz Levente n-a putut participa la „Naţional”, deplasîndu-se în străinătate, unde mama sa a suferit o fractură la picior, antrenorul Bădescu remarcînd că dacă şi-ar fi repetat timpul cîştigător din 2010, 27.7 secunde, ar fi redevenit campion naţional pe 50 metri bras, probă în care îl întrecea pe Dragoş Agache.

Bădescu a mai explicat că înotătorii timişoreni au fost nevoiţi să se antreneze începînd din luna mai în special la bazinul olimpic din Arad, „mai ales cu cei mai mari, seniorii şi juniorii I, pentru că la Arad temperatura apei este propice pentru antrenamentele precompetiţionale, la 26-27 grade Celsius, pe cînd la Arena Aqua Sport, una destinată publicului ca bazin privat, ne-am axat mai mult pe elementele de tehnică şi sprint”. 

Totodată, Deznan s-a calificat la Hunedoara, din seriile preliminarii, în alte două finale, încheind pe locul 4 la 50 metri fluture/delfin respectiv pe locul 5, la 14 sutimi de podium, în proba de 100 metri fluture.

CSM Timişoara i-a mai avut în concurs pe Alexandru Oproiu, din generaţia 1995 şi cel mai tînăr component al lotului, înotînd în finalele B la 200 metri spate şi 100 metri spate, aşadar regăsindu-se între primii 12 din ţară la aceste probe, respectiv pe Ionuţ Pîrjol, 20 ani.

Totodată, CSŞ1 Timişoara a concurat la Hunedoara prin juniorii Vasilica Bălăcianu, Larisa Şucan, Andrei Tafie şi Chbani Nesrin, antrenaţi de profesorul Tiberiu Şucan, care n-au urcat însă pe podium în nişte competiţii în care, conform noii legislaţii, nu mai există premiere pentru componenţii Cluburilor Sportive Şcolare.

Medalia lui Deznan vine pe fondul reuşitelor unor mai tineri înotători timişoreni, cu ocazia Campionatelor Naţionale de 11 şi 13 ani, găzduite în vară de Brăila, unde Lucia Giurcă a cucerit nu mai puţin decît 6 medalii, dintre care 3 de aur, la 200 metri liber, 50 metri spate şi 100 metri spate, două de argint, la 200 metri mixt şi 50 metri delfin, respectiv una de bronz, la 100 metri delfin

Povestea Luciei Giurcă este remarcabilă prin faptul că junioara în vîrstă de 11 ani s-a văzut nevoită a fi legitimată la vîrsta de 9 ani la CSM Timişoara, pentru care a cucerit peste 10 medalii în competiţii oficiale la nivel naţional din decembrie 2011 încoace, în condiţiile în care Clubul Sportiv Şcolar, grupare care prin însăşi numele său relevă că este adresată copiilor şi juniorilor, nu s-a arătat interesată la vremea respectivă de înregimentarea înotătoarei în devenire, pentru ceea ce ar fi trebuit să fie procesul de instruire şi promovare, definitoriu în cazul activităţii clubului, nefasta decizie ţinînd de opţiuni dintre cele mai nepotrivite luate nu pe marginea bazinului, la faţa locului, ci la birou, de către fostul director al CSŞ1.

Tot la Brăila mai urcau pe podium şi Mario Sîrbulov, 13 ani, de la CSŞ1, medaliat cu argint la 100 metri fluture, respectiv Radu Vaipan (CSŞ1), antrenat de Tiberiu Şucan, dublu medaliat cu aur.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Înot, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − 1 =

 


Ultimele articole din categoria Înot: