Timişoara, primul maraton de înot masters din România

Peste 233 de km au fost înotaţi în 24 de ore în perioada 17-18 martie 2012 în bazinul „Bega” din Timişoara! Pentru a celebra Ziua Mondială a Apei (22 martie), pasionaţii de înot au fost invitaţi la maratonul de înot 24 AquaMasters, primul maraton de înot masters organizat în Romînia. Mişcarea de înot masters implică adulţi care practică acest sport ca amatori, participarea în sine fiind mai importantă decît rezultatele.

La concurs au putut participa persoane care au împlinit 18 ani până la data evenimentului şi care au o stare de sănătate şi o pregătire fizică adecvată pentru participarea la un astfel de eveniment, nefiind necesar ca participanţii să facă parte dintr-un club sau asociaţie sportivă. Evenimentul s-a desfăşurat pe durata a 24 de ore, începînd de sîmbătă, 17 martie, ora 13, nonstop, pînă duminică 18 martie, ora 13, inclusiv pe durata nopţii. Echipele au fost formate din 8 titulari plus două rezerve (opţional) şi s-a înotat în reprize de câte 30 de minute, în 6 runde, maximul de timp înotat de o persoana fiind de 3 ore.

La eveniment au participat 3 echipe, cîştigatoare fiind echipa denumită „Fostele glorii”, care a înotat în total 81,9 km, urmată de „Masters Timisoara +” cu, 77,3 km, iar pe locul trei s-a plasat echipa „Culoarul 7”, cu 64,05 km.

Media distanţei înotate de către un participant într-o repriză de 30 de minute a fost de 1,16 km, în timp ce pentru 24 de ore media distanţei înotate a fost de aproape 7 km.

Premii speciale pentru cea mai mare distanţa înotată într-un schimb (30 min), respectiv în 24 de ore au obţinut Sabrina Osiac, la femei, şi Marcel Răsădean, la bărbaţi. 

Cei mai vîstnici participanţi au fost Ildiko Tălîngă (n. 1963), la femei, şi Constantin Dumitra (n. 1959), la bărbaţi. Acesta din urma, un împătimit al sportului şi organizator al Maratonului Timişoara (alergare), a declarat, întrebat fiind ce îl determină să înoate: „Am simţit pe pielea mea faptul că înotul e un sport complex, care îţi pune în mişcare toţi muşchii corpului şi totodată îţi reglează respiraţia (te învaţă să respiri). Personal, voi continua cu acest sport pînă la adînci bătrîneţi.” Apoi, Dumitra a explicat motivul pentru care a participat la maratonul de înot: „Bucuria că în orasul în care m-am născut şi trăiesc a fost organizat un asemenea eveniment m-a determinat să particip fără ezitare la maratonul de înot. Îmi doresc să aiba continuitate şi să facă tradiţie în oraşul nostru.”

Evenimentul a fost organizat de catre Clubul de Înot Masters Timişoara in colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş, Primăria Timişoara si Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – Universitatea de Vest din Timişoara.

Simultan cu maratonul de inot, iubitorilor de inot din Timişoara li s-a ofera oportunitatea de a face mişcare în condiţii similare, dar fără a intra în competiţie. Proiectul “24 de ore la bazin” a fost deschis tuturor celor interesaţi, indiferent de vîrstă, viteză sau tehnică în practicarea înotului. În total, cei interesaţi au înotat aproape 10 kilometri, cu o viteză medie de circa 1 km/oră. Organizatorii au dorit să facă din această întîlnire o oportunitate de socializare, respectiv de petrecere activă şi în acelaşi timp plăcută a timpului liber. Evenimentul a fost o provocare pentru iubitorii înotului, oferind posibilitatea unei abordari diferite în raport cu concursurile tradiţionale. Detalii despre eveniment şi informaţii actualizate se găsesc la http://www.timisoara.inot-masters.ro/anuntde-concurs/

Acest articol a fost publicat în Înot, Sport de masă și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + = saisprezece

 


Ultimele articole din categoria Înot: