Radu Văipan (CSŞ1 Timişoara), campion naţional la semifond

După ce săptămîna trecută revenea cu o medalie de la Campionatul Naţional pentru copii de 10-11 ani, la care „bronzul” era cucerit de Carina Notingher, iată că înotul timişorean nu s-a întors cu mîna goală nici de la cea de-a doua competiţie la rînd găzduită de bazinul olimpic din Bacău, de 50 de metri şi cu 8 culoare, zestrea fiind chiar mai preţioasă la Naţionalul de semifond pentru copii de 11-13 ani.

„Am avut ani în care înotul timişorean a cîştigat aceste campionate”, a spus din capul locului profesorul Ioan Bădescu, antrenor conducător al secţiei de profil la CSŞ1 Timişoara, care a explicat foarte clar că regresul în ceea ce priveşte medaliile cucerite derivă ca un efect firesc al nesprijinirii nataţiei juvenile pe Bega.

Ca un exemplu la obiect, Bădescu a amintit-o pe Lucia Giurcă, una dintre principalele performere ale Timişoarei în competiţia de la Bacău, dar căreia aproape că îi erau la un moment dat retezate şansele de a spera la activitatea competiţională: „Lucia a fost tăiată de pe listă dintr-un birou şi am salvat-o pentru performanţă doar legitimînd-o la CSM Timişoara. Dacă ar fi fost după fosta directoare de la CSŞ1 Timişoara, Lucia n-ar mai fi concurat astăzi la podiumuri în înot”.

Pentru a explica mai exact natura competiţiei derulate de joi pînă duminică la Bacău, şi anume Campionatul Naţional de semifond pentru copii de 11-13 ani, a fost vorba de o întrecere ale cărei concluzii s-au raportat în funcţie de timpii cumulaţi pe două distanţe diferite ale aceluiaşi procedeu: „Fiecare copil concura pe două distanţe ale aceluiaşi procedeu, pe 100 respectiv 400 de metri. Doar în cazul procedeului delfin suta a fost completată cu 400 în stilul crawl, pentru că nu pot fi solicitaţi la vîrstele acestea să înoate şi 400 delfin. S-au întocmit clasamente generale la nivel naţional pe fiecare probă dar nu s-a realizat şi o premiere”, după cum a notat Ioan Bădescu.

Fiecare probă a avut la start circa 80-90 de copii. „Colegiul Antrenorilor a insistat în favoarea acestui tip de competiţie, pentru a forţa antrenorii cluburilor de a face pregătirea aerobă. Nu te mai poţi limita doar la antrenamente pe 100 de metri, dacă nu efectuezi pregătirea şi pe 400, iar perioada de iarnă include antrenamente cu pregătire aerobă mai intensivă, de aceea şi concursul a îmbrăcat această formă. Rezultatele noastre sunt excelente, la modul cum ne-am antrenat şi ar fi fost mult mai bune ca timpi şi locuri ocupate dacă ne funcţiona bazinul şi nu eram nevoiţi să facem naveta la Arad”, a mai spus Ioan Bădescu, oferind exemplul unui performant club bucureştean, ATB: „Se pregătesc în bazinul lor, în care pot lucra cînd, cum şi cît vor ei. De exemplu cu copiii de 11-12 ani fac două antrenamente pe zi, cu o medie zilnică de 8-10 kilometri, pe cînd noi, oricît ne-am fi străduit, atingeam una de 4 kilometri zilnic, ceea ce înseamnă un decalaj de 36 kilometri pe săptămînă, pe care-i pierdem faţă de ei. Iar aceşti kilometri se tot adună şi rezultă un număr mare pierdut. Contactul cu apa este esenţial dacă vrei să faci faţă competiţiei şi performanţei şi de aceea vreau să-i fac pe factorii de decizie din Timişoara să înţeleagă ce înseamnă să ne pregătim în parametri normali. Ori ei ne închistează într-un program care nu are de-a face cu performanţa. În privinţa programului de lucru, este evident că trebuie să ni se ofere timpul necesar, sau dacă nu, continuăm doar de amorul artei şi ne încadrăm în orarele dumnealor. Cert este că mi s-a întîmplat, am luat sancţiune pentru că am depăşit timpul de lucru!”

Trecînd la rezultatele în sine, Radu Văipan, deja un client al locurilor I pe ţară, şi-a păstrat titlul naţional în procedeul bras, dominînd ierarhia cumulată a probelor de 100 de metri respectiv pe 400, cu timpul de 7:32,08.

Văipan, în vîrstă de 12 ani, pregătit la CSS1 Timişoara de profesorul Tiberiu Şucan, a fost urmat în clasamentul general cumulat al procedeului de Theodor Barna, în 7:36,29 şi Andrei Popazov (7:42,65). Văipan, care învaţă la Şcoala Generală numărul 18 iar din ianuarie 2011, după ce cucerea titlul naţional la vîrsta de 10 ani pentru CS Delfinul, unde a fost instruit de Gheorghe Szuhanek, a fost preluat de Clubul Sportiv Şcolar 1, s-a impus destul de clar şi în proba de 400 metri bras, cu timpul de 6:11,75, în vreme ce pe sută a încheiat al treilea.

„Campionatul Naţional de semifond pentru 11-13 ani s-a dovedit a fi o competiţie puternică, avînd copii puternici la start între cei circa 250 aliniaţi de cluburile lor, iar în unele cazuri s-au înregistrat chiar noi recorduri naţionale ale categoriei, de exemplu la 100 metri liber”, ne-a explicat profesorul Tiberiu Şucan (CSŞ1), antrenor al campionului Văipan.

Pentru CSŞ1 au mai concurat Snejana Popov, Mario Sîrbulov şi Leonard Leucuţa.

Lucia Giurcă a înregistrat timpi foarte buni pentru CSM Timişoara, încheind pe locul 3 în proba de 100 metri delfin şi tot pe locul 3 la 400 metri liber, cu un total cumulat care a propulsat-o la general pe locul secund la 100 metri delfin şi 400 liber.

Giurcă şi-a mai testat forţele şi în procedeul spate, încheind pe locul 3 la 100 metri şi pe locul 2 la 400 metri, totalul cumulat plasînd-o pe locul 3 în clasamentul general al probei.

În fine, la procedeul crawl s-a clasat pe locul 4 la 100 metri respectiv pe locul 3 la 400 metri, rezultînd un loc 3 la totalul cumulat, în ierarhia generală.

În ansamblu, într-o ierarhie a cluburilor, CSM Timişoara s-a plasat pe locul 9 din 26 echipe, cu Mihai Loichiţa al 11-lea la 100 metri bras şi tot pe 11 la general în cadrul acestui procedeu.

 

Acest articol a fost publicat în Înot, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 9 = doisprezece

 


Ultimele articole din categoria Înot: