CIO, o glumă proastă

Am primit deunăzi un mail scurt şi concis, de la Mihai Comşulea. „CIO vrea să scoată luptele. Păcat! Ce părere ai?”. Am crezut întâi că e o glumă. Mihai ăsta vrea să mă zgândăre o ţărică, mai ales că n-am mai scris de mult, şi acum îmi trimite o „pastilă”… Am început să caut pe net şi gluma s-a dovedit una de prost gust, adică adevărată.

În septembrie, când va fi desemnată gazda Jocurilor Olimpice din 2020, se vor stabili 25 de probe olimpice, iar luptele sunt trecute pe lista neagră, urmând să concureze pentru ultimul loc disponibil cu alte discipline: squash, căţărare, karate, wushu, baseball/softball, wakeboard şi role. Hmm… Citesc încă o dată lista „concurenţilor” şi mi se întăreşte convingerea că e o glumă proastă care îşi face loc cu coatele spre realitate. De ce nu şi aruncarea cu ouă de struţ sau săritura în adâncime?

 

Luptele au figurat între probele Jocurilor de la ediţia anului 700 î.Ch. (alte surse menționează 708 î.Ch.), iar istoria consemnează numele unor mari campioni, precum Milo din Crotona, neînvins în lunga-i carieră și nemurit în faimoase opere de artă. Scene din întrecerile de lupte au fost gravate pe monedele grecești cu patru-cinci secole înainte de Christos. Apoi, au intrat cu pas hotărât în modernitate şi, de la prima ediţie, de la Atena 1896, nu au lipsit niciodată din programul Jocurilor Olimpice. Luptele reprezintă cea mai semnificativă transpunere în sport a încleştării dintre om şi om. Faţă în faţă, cu mâinile goale, folosind numai isteţimea minţii şi forţa muşchilor, unul încearcă să îl învingă pe celălalt. Să îl pună cu umerii pe saltea, să se ferească de a fi pus, la rându-i. Alături de fotbal, trânta e unul dintre primele sporturi pe care le-am „practicat” în copilărie. Sigur, mai trăgeam cu arcul şi praştia, mai făceam concursuri de fugă, înotam în râu sau pe ştrand, dar, ehei!, cel mai respectat era acela care îi dovedea pe ceilalţi la trântă! La nivel de ţară, noi, românii, am stat foarte bine la acest capitol, cu peste 30 de medalii obţinute până în prezent la Jocuri. Am dat nume uriaşe Pantheonului luptelor, în frunte cu Ştefan Rusu, cel mai titrat dintre toţi voinicii care au păşit pe saltea cu tricolorul pe piept. E drept, România a lăsat-o mai moale în ultimii 20 de ani, dar e treaba ei, o priveşte, sportul ăsta a mers – şi trebuie să meargă! – mai departe!

 

Am citit, de-a lungul anilor, destule materiale privind mafia, răzleț și superficial dovedită, din interiorul Comitetului Internaţional Olimpic, adevărat stat în stat, cu o putere uriaşă. Am citit cum se învârt zecile şi sutele de milioane, conform influenţelor cel puţin dubioase, dacă nu malefice, gestionate de acest organism. Acum, această hotărâre mă convinge că acolo e ceva putred. Dacă spectaculozitatea unui sport antic şi respectat a scăzut, se poate umba la regulament, se pot face studii de marketing întru îmbunătăţirea şi creşterea gradului de atracţie. Dar luptele, iertaţi-mă, nu sunt o emisiune de mondenităţi de doi lei, pe care să o schimbi cu alta pentru că a scăzut ratingul! Nu sunt şi nu pot fi o monedă de schimb la masa verde! Luptele sunt intangibile!

 

Aş putea fi acuzat de partizanat, dat fiind că regretatul meu tată a fost luptător de greco-romane, cvintuplu campion al României şi participant la Jocurile Olimpice de la Helsinki din 1952. E posibil să fiu subiectiv, dar Istoria acestei discipline e o realitate colosală şi ea nu poate fi contrazisă. A o închide într-o ladă cu vechituri, a o trece la index dintr-o trăsătură de condei, a compara luptele cu squash-ul sau rolele, ca nivel de reprezentare olimpică, să mă scuze pasionaţii acestor sporturi-hobby, e un semn de corupție sau de ignoranță crasă.

 

Și într-un caz, și în celălalt, spiritul olimpismului le este la fel de străin membrilor CIO ca greaca veche pe care o vorbea Milo din Crotona.


Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Lupte, Lupte greco-romane și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la CIO, o glumă proastă

  1. george marmara spune:

    acesti porci membrii ai comitetului olimpic international nu au nici un fel de respect pentru realitate.sportul luptelor a fost dintotdeauna simbolul fortei fizice si barbatiei.sunt sigur ca ei insisi se afla intr-o conditie fizica jalnica.sa le fie rusine.gm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − 5 =

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: