Istoria sportului padel

Cu un weekend înaintea ediţiei inaugurale a Dumbrăviţa Padel Cup, programată în 3 octombrie şi completată de cursuri pentru începători, efectuăm o incursiune în timp punctând bornele de referinţă ale unei ramuri extinse în numeroase ţări europene care au format federaţii naţionale şi au propulsat acest sport, numărul jucătorilor crescând rapid, la fel ca şi construcţiile terenurilor. Padel este prezent în 18 ţări de pe bătrânul continent, având o prezenţă puternică în Spania, Franţa, Italia, Belgia, Marea Britanie şi Austria. În acest sens, Spania are rolul cel mai important, fiind promotor al padelului în Europa.

Uşurinţa şi divertismentul sunt secretele succesului sportului padel, care se joacă de peste 10 milioane de persoane în lume, după cum remarcă Roxana Başno, din partea promotorilor de evenimente în padel în Timişoara, care cu amabilitate a pus la dispoziţie datele de mai jos. Aşadar…

Iată cum a început totul

Originea padelului datează din secolul trecut (1890),  având la bază jocurile de amuzament întâlnite pe bărcile engleze. Mai târziu, în  anul 1924 americanul Frank Beal a introdus acest sport în parcurile municipale din New York şi datorită paletei care se utiliza în joc, i-a dat denumirea de „Paddle Tennis”. După patru ani, în 1928, i-au fost aduse noi adaptări, pentru a putea fi practicat şi în sezonul rece. Fesseden Blanchardz şi James Cogswell au fost cei care au decis să joace în perechi, instalând o podea de lemn, pentru a avea osuprafață regulată și au înconjurat terenul cu o grilă, pentru ca mingile să nu mai ajungă în zăpadă. Acest sport a fost denumit “Platform Tennis”.

Primul teren de padel construit de Enrique Corcuera

Primul teren de padel construit de Enrique Corcuera

 

Pornind de la acest tip de teren, Enrique Corcuera, părintele sporului padel, a preluat ideea și a adapta-o, neavând suficient spaţiu în locuinţa sa din Acapulco. Dimensiunile terenului lui Enrique Corcuera sunt cele folosite și astăzi, 200 de metri pătraţi (20 X 10 m), cu doi pereţi la marginile terenului de trei sau patru metri înălţime.

În 1974 un prieten de-l lui Enrique Corcuera, și anume spaniolul Alfonso de Hohenlohe, călătoreşte în Mexic și încântat fiind de noul sport creat de prietenul său mexican,  se interesează ce presupune practicare jocului și face câteva îmbunătățiri acestuia, incorporând un fronton de 3 metri înălţime, punând un fileu în mijloc şi închizând părţile laterale ale pistei cu o plasă de sârmă. Noua modalitate de distracție se juca cu palete de lemn şi primise numele de Paddle-Tenis.

Entuziasmul său pentru aceast nou joc nu s-a lăsat aşteptat, Alfonso Hohenlole, se întoarce în Spania, şi după ce studiază şi perfecţionează anumite detalii ale terenului și reguli ale jocului, construiește primele terenuri din Spania în cadrul Marbella Club. A început apoi promovarea padelui printre prietenii sai din clasa bogată, care curând au devenit dependenți de padel.

Succesul obţinut în scurt timp de acest sport, a atras figuri importante ale tenisului precum spaniolul Manolo Santana, care a început să organizeze campionate şi să promoveze padelul în toată zona Costa del Sol, unde numeroase cluburi și-au construit propriile terenuri.

Și s-a întors în Mexic

În 1975, un bun prieten al lui Alfonso de Hohenlole şi un vizitator regular al Marbellei, milionarul argentinean Julio Menditengui, este martor al succesului acestui sport şi decide să introducă padelul în Argentina, unde, în foarte puţini ani, atinge un succes fără precendet, devenind astăzi, cel de-al doilea sport practicat în țară, cu mai bine de 5 milioane de jucători şi 30.000 de terenuri construite pe întreg teritoriul Argentinei. În ultimii ani, padelul s-a extins şi în alte ţări precum Brazilia, Uruguay, Chile, Paraguay, etc. cu numeroşi fani ai acestuia. Această influenţă a ajuns şi în Statele Unite ale Americii, unde deja există numeroşi pasionaţi ai acestui sport.

Padel cucerește Spania

În Spania, padelul începe să se extindă în marile oraşe şi cluburi sportive din Madrid, Barcelona, Valencia, Andalucía, Galicia şi Ţara Bascilor. Se crează infrastructura necesară pentru practicarea sportului  în întreaga ţară şi pentru a organiza Circuito Nacional de Torneos (Circuitul Naţional de Campionate) care se desfăşoară în cele mai prestigioase cluburi de pe teritoriul țării.

În 25 iulie 1991, se înființează la Madrid, Federación Internacional de Pádel (Federaţia Internaţională de Pade.).

În luna mai a anului 1993, padelul a mai făcut un pas decisiv în consolidarea sa: „Consejo Superior de Deportes” (Consiliul Superior al Sportului) a convenit să recunoască padelul ca joc sportiv. Un an mai târziu, se aprobă constituirea „Agrupación Española de Pádel” (Gruparea Spaniolă de Padel) înscrisă în „Registro de Agrupaciones Deportivas del Consejo Superior de Deportes” (Registrul de Grupări Sportive al Consiliului Superior Sportiv).

Imagine din cadrul Campionatului World Padel Tour

Imagine din cadrul Campionatului World Padel Tour

 

La nivel naţional, se crează, în ianuarie 1992, „Agrupación Madrileña de Pádel” (Gruparea madrilenă/din Madrid/ de Padel). Aceasta nu este singura comunitate autonomă unde s-au luat astfel de iniţiative, înființându-se de astfel și în Catalonia, Ţara Bascilor, Galicia, Andalucía şi Extremadura.

În 1992 în Madrid, Spania, se desfăşoară primul CAMPIONAT MONDIAL DE PADEL (CAMPEONATO DEL MUNDO DE PADEL), cu participarea delegaţiilor a 11 ţări din America şi Europa. În 1996, Spania a redevenit gazda celui de-al treilea Campionat Mondial, care s-a desfăşurat tot în Madrid, înregistrând un număr record de ţări participante.

Tot în Spania își are centrul și „World Padel Tour”, circuitul profesional de padel, cu importanță la nivel mondial, ce reunește cei mai buni jucători ai planetei.

În ciuda faptului că este un sport relativ nou şi care are începuturi elitiste, padelul a devenit unul dintre sporturile cu rachetă cele mai iubite din Spania și cu o mare priză la public în întreaga Europa.

Uşurinţa şi divertismentul sunt secretele succesului acestui sport.

* Detalii adiţionale despre apropiata întrecere şi cursurile pentru începători, precum şi date de contact ale organizatorilor, într-o consemnare anterioară: http://sporttim.ro/sport-de-masa/in-premiera-cursuri-pentru-incepatori-cu-profesor-spaniol-dar-si-inscrieri-deschise-la-apropiatul-dumbravita-padel-cup

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Padel și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Padel: