18-18 în mai 2013, 20-20 acum. RCM UV Timişoara, egalată de liderul CSM Baia Mare în prelungirile unui derby dârz, cu cântec şi cu nervi

Graţie câte unui prompt eseu la mijlocul fiecărei părţi, puţin după ce gazdele preluau unica dată conducerea respectiv egalau, campioana RCM UV Timişoara a fost la câteva secunde de scrierea istoriei, şi anume de a pricinui „Zimbrilor” o primă înfrângere acasă după peste 6 ani, însă a fost pentru a doua oară egalată după pauza unui derby încheiat apărându-se cu îndârjire şi în care l-a pierdut pe Fercu, accidentat în minutul 55: CSM Ştiinţa Baia Mare – RCM UV Timişoara 20-20 (7-13).

Vasile Sorin Rus (30 ani), jucătorul anului 2009 în România: eseuri din linia a III-a pentru campioana RCM UV Timişoara la Baia Mare, mărindu-şi cifra realizărilor ca principal autor la acest capitol, 6

 

Campioana din Ronaţ a dominat mai mult şi a condus în marea majoritate a timpului, încercând să se revanşeze pe terenul vicecampioanei prim-clasate pentru eşecul cu 13-19 din debutul campionatului, însă, ca un făcut, doar a remizat din nou în nord, o redută rămasă necucerită.

Actualul deceniu se confundă cu lansarea Superligii în rugby-ul carpatin dar şi cu un duel la vârf mutat în România de pe axa Bucureşti – Constanţa în nord-vestul ţării, Baia Mare – Timişoara, rivalitatea principalelor forţe din elita sportului cu balonul oval manifestându-se vădit şi astăzi, în derby-ul celei de-a doua runde a returului, de pe „Lascăr Ghineţ” din Baia Mare, care a oferit după o dispută cu de toate primul draw al actualei stagiuni dar nu şi prima înfrângere în 2014 a liderului care-şi păstrează avansul de 6 puncte în frunte, cu cinci etape rămase de jucat din sezonul regulat.

Campionii de pe Bega au pricinuit aşadar maramureşenilor pierderea primelor puncte în acest an dar tot n-au reuşit, nici la a şaptea încercare de la lansarea Superligii, să se impună în fief-ul „Zimbrilor”, repetând cea mai bună performanţă a lor la Baia Mare, 18-18 în 12 mai 2013, din returul sezonului regulat precedent, de-această dată, pe 24 mai, remizând 20-20, draw în urma căruia va mai curge niscaiva cerneală.

Căci scânteile au ţâşnit şuvoi, deja la 0-0, primele îmbrânceli fiind stinse de o lovitură de pedeapsă în favoarea timişorenilor, transformată de Cătălin Fercu, 0-3 în minutul 3, în absenţa nouarului Calafeteanu, accidentat, şi a lui Conache, la debut pe banca de rezerve. Acelaşi Fercu avea să dubleze avantajul timişorenilor ca o consecinţă firească a dominării oaspeţilor, 0-6 în minutul 16, însă germenii revirimentului băimărean au venit exact la mijlocul primei părţi, cu o primă breşă prin axul central al apărării galben-albaştrilor, eseu Dico, transformat de Samoa: 7-6 în minutul 20.

Avea să fie unica dată când liderul neînvins se afla în avantaj, căci campionii au pus brusc piciorul în prag printr-o excelentă replică, 4 minute mai târziu, când au insistat prin a prefera să caute tuşa, din margine efectuând un eficient mol rulant sfârşit în terenul de ţintă al „Zimbrilor”, negri astăzi, eseu Vasile Rus, transformat de Fercu: 7-13.

Duelul s-a reechilibrat, finele primei părţi fiind marcat de lovitura de pedeapsă ratată de Samoa în minutul 35 şi de un al doilea act de indisciplină, prefigurând o şi mai aspră parte secundă, demarată de combatante în 14, dat fiind că Radu Petrescu i-a trimis pe Dico respectiv Drenceanu în „sin bin”, în minutul 40. Pauză, 7-13, când rivalele şi-au împrospătat forţele, Rose în locul lui Anesi şi Hristache în cel al lui Dănilă…

În avantaj, elevii lui Danie de Villiers şi Grainger Heikell s-au clătinat vizibil în primele minute din actul al doilea, când şi Ţăruş a fost trimis pe margine, oaspeţii rămânând în 13 iar Samoa micşorând handicapul, 10-13 în minutul 45.

Pentru a răspunde cumva presiunii, dat fiind că acum băimărenii forţau prin a căuta jocul în margine şi a profita de superioritatea numerică, de Villiers a apelat şi la Mariş iar până la urmă vizitatorii au rezistat fără a încasa şi un al doilea eseu, fiind în schimb doar egalaţi, dintr-o altă lovitură de pedeapsă, 13-13 în minutul 53, prin Samoa.

Încă o lovitură pentru campioni, pe fondul dârzeniei liderului, extrem de puternic şi masiv, accidentarea lui Cătălin Fercu, în minutul 55, locul său fiind preluat de Gabriel Conache. Însă, spre lauda lor, timişorenii au găsit resursele pentru o a doua promptă replică în condiţii de adversitate, instalându-se minute bune în 22-ul advers şi căutând din nou tuşa din lovituri de pedeapsă, generosul efort fiind răsplătit printr-un al doilea eseu, izbutit de năsăudeanul Vasile Rus în minutul 61, şi transformat de Conache: 13-20. Aşadar Apjok o fi anihilat piesele de injecţie ale treisferturilor timişorene dar n-a găsit ac de cojocul orgoliului campioanei…

Deşi învinşi în tur, cu 13-19, timişorenii triumfau atunci la eseuri, 2-1, şi îşi adjudecau punctul bonus defensiv, şi de-această dată scorul la eseuri devenind 2-1 pentru rugbiştii pregătiţi de tehnicieni din emisfera sudică.

Resimţind puterea gazdelor, care şi-au primenit linia a II-a pentru a reîncepe ofensiva, parcă şi mai furibund, oaspeţii au apelat la 4 înlocuiri în următoarele nici zece minute, una câte una, încercând să conserve avantajul cu greu readjudecat, însă finishul i-a regăsit cu spatele la zid şi în faţă cu „negrul” băimărean, colorit neprielnic pe asemenea căldură dar parcă primejdios la vedere. Lazăr, Morrison, Moala şi Taupaki au intrat pe rând iar un spectaculos placaj timişorean, pe o pătrundere maramureşeană spre buturi, a conferit încredere că reduta din Ronaţ va rezista pentru a cuceri în premieră terenul băimărean, însă insistenţa neînvinsei a dat în cele din urmă roade.

Se intrase în prelungiri iar de Villiers l-a rechemat între pilieri pe Ţăruş, dat fiind accidentarea lui Mariş, însă secundele parcă s-au oprit în loc când Radu Petrescu a indicat un eseu de penalizare în favoarea amfitrionilor, după câteva încercări timişorene de stopare a iureşului liderului. După 3 lovituri de pedeapsă şi o răsucire a grămezii ordonate, defensiva secund clasatei a dat în primire. Galben-albaştrii l-au luat la întrebări şi la rost pe omul în roz, chiar între buturi, dezavuând decizia, însă nu mai era nimic de făcut, capac la toate, din poziţie ideală, Samoa aducând egalarea: transformare, 20-20. Au mai urmat alte 5 nebuneşti minute de prelungire, cu mutări dintr-o jumătate de teren în alta, finalizate cu încă o eliminare cu cântec şi discuţii, cea a şeptarului Vasile Rus, şi o şi mai entuziastă încercare de transformare din partea aceluiaşi Samoa, din propria suprafaţă, concluzia fiind doar una: liderul neînvins şi-a salvat in extremis pielea, fără înfrângere acasă de 6 ani şi două luni precum şi la a şaptea vizită a Timişoarei în Maramureş de când Superliga e pe firmament iar „aurul” pare a fi o afacere timişeano-băimăreană. Care se anunţă a merge braţ la braţ în semifinale, de pe locurile 1-2, aşadar şi cu avantajul terenului propriu în penultimul act, rămânând de văzut doar în ce ordine. Un oarecare avantaj, CSM Ştiinţa…

Dar cu grijă în retrovizoare, căci primul adversar al Timişoarei la reluarea returului, şi tocmai în deplasare, în iulie, RCJ Farul, încearcă ameninţarea forţelor dominante.

Până una alta urmează însă o ultimă apariţie înaintea stopării returului pentru IRB Nations Cup, şi anume sâmbăta viitoare, într-un eveniment de gală, seara de la 8, ca în cele mai elevate competiţii, şi nu oriunde, ci pe „Dan Păltinişanu”, contra unei Steaua în derivă, învinsă acasă de… Dinamo.

Între timp, în această seară, o primă finală cu „partenerul” Saracens pe teren, şi apoi încă una, sâmbăta viitoare, zi şi a disputei cu cei din Ghencea, loc 3 în 2013 decăzut de dată recentă.

*

RCM UV Timişoara: Militaru (74, Taupaki), Căpăţînă, Ţăruş (47, Mariş), Drenceanu (65, Lazăr), Popîrlan, Burcea (70, Morrison), Rus, Carpo – cpt., Dumitru, Umaga, Shennan, Kinikinilau, Anesi (41, Rose), Lemnaru (70, Moala), Fercu (55, Conache).

Pe bancă: Cornei.

Apjok a început pentru CSM Ştiinţa Baia Mare cu Dico, Oancea, Rusu, van Heerden, Dănilă, Morrell, Moyake, Ene, Shamkharadze, Wiringi, Botezatu, Diniş, Gal, Fakaosilea şi Samoa.

 

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 9 = paisprezece

 


Ultimele articole din categoria Rugby: