Borzaş: „În 5-6 ani, 80% din echipă să fie timişoreni”

Dănuţ Borzaş premiindu-l pe căpitanul "Cocoşeilor", nouarul Răzvan Pascu, din clasa a VII-a C la "Generală 19"

Îmbrăcaţi impecabil, la costum cu emblema croşetată a clubului în piept, urmăresc cu atenţie. Aplaudă. Din când în când mai răspund la apelurile telefonice. Şi îşi aruncă privirea pe rezultatele din faţa lor. Acolo, lângă fişa statistică, trei trofee îşi aşteaptă decernarea. Dănuţ Borzaş, sufletul renaşterii rugbyului local la nivelul grupării de seniori, şi Sorin Doda (în foto, primul din stânga), vicepreşedintele clubului RCM MVT UVT Timişoara, au onorat cu prezenţa competiţia de Tag Rugby din cadrul Olimpiadei naţionale a sportului şcolar, ce a reunit vineri în sala-„balon” Viola, din zona Dacia, şase echipe de copii din oraş şi împrejurimi.

„Sunt un pic prea mari pentru rugby-tag dar – în lipsă de altceva – e bine”, leagă dialogul Dănuţ Borzaş, întrebându-l de participanţii la competiţia în derulare şi la ce vârstă ar fi ideal să înceapă rugbyul. Pot fi viitorii rugbyşti ai Timişoarei? „Câţiva dintre ei, fără doar şi poate. În rugby este nevoie de multă bunăvoinţă şi nu contează că ăsta-i mic sau celălalt e mare. Sunt şanse să devină jucători ai grupării de seniori”, continuă Borzaş, arătând spre o aripă sprintând pe terenul sintetic spre eseu.

Profesorul Zoltan Lanyi, antrenor al "Cocoşilor Negri" şi "Cocoşeilor", şi Cosmin Cioriciu, antrenor de copii, secund la seniori şi... arbitru al turneului

Aflu de la iniţiatorii competiţiei, profesorii Zoltan Lanyi, Ioan Chiriţă şi Mircea Bologa, că diriguitorii grupării de seniori au venit cu acest prilej în sânul rugbyului juvenil reunind la acest turneu toate forţele acestui sector pe plan local. „Ne bucurăm mult să-i avem alături de noi, e un semn că rugbyul timişorean îşi reuneşte forţele”, îmi explică Mircea Bologa, antrenor de juniori la CSS Bega.

Aşadar diriguitorii prim-divizionarei de Superligă, în care va debuta pe 27 martie, au făcut pasul spre schimbul de mâine, aruncând un ochi nu doar asupra propriei pepiniere. „Avem cam 80 de copii cu vârste între 12 şi 17 ani, dar tocmai am lansat o amplă acţiune de sensibilizare a copiilor în privinţa acestui sport şi care să se constituie într-o selecţie ce ar urma să crească numărul practicanţilor la circa 250-300, şi aceasta deja în toamnă. RCM are aceste trei grupe şi trei profesori dedicaţi acestei munci, Marin Marian, Cosmin Cioriciu, care este şi antrenor secund la echipa mare, şi Paul Borzaş, o parte antrenându-se în Ronaţ iar alta la Orţişoara, echipă ce-şi are reprezentanţii în sală, la turneu”, explică preşedintele Borzaş.

Proiectul resuscitării rugbyului local de la rădăcinile sale este aşadar mare, cu triplarea fondului de copii şi juniori a clubului prim-divizionar, dar şi cu construirea unei „baze sportive de pregătire numai pentru copii, pe fostul teren Dacia din Mehala, în zona Mircea cel Bătrân”.

Proiect de resuscitare a rugbyului juvenil

Să fie aşadar o soluţie conjuncturală cooptarea atâtor internaţionali din toate colţurile ţării, ba şi jucători din zona Pacificului, în noua echipă a Timişoarei? „Este absolut normal să ne dorim ca în timp să aliniem câţi mai mulţi localnici valoroşi în prima echipă dar, până atunci, aducem şi de prin alte părţi. Am lansat un proiect de promovare a rugbyului în oraş, inclusiv prin răspândirea a 10.000 de afişe şi fluturaşi ori embleme ale clubului, prin instituţii de învăţământ, ca tinerii să vină să practice acest frumos sport, finalitatea dorită fiind ca în 5-6 ani să culegem roadele şi spre 80% din componenţii echipei să fie localnici, crescuţi în propria pepinieră”. Este aşa ceva posibil şi realizabil?

Dănuţ Borzaş (stânga) e preocupat de dezvoltarea sectorului juvenil la clubul de Superligă


La care fostul rugbyst prim-divizionar al Universităţii readuce în discuţie „bunăvoinţa”. Tot ce aflăm este însufleţitor iar ex-mijlocaşul la grămadă continuă prin a explica necesitatea unei schimbări de atitudine, a mentalităţii faţă de acest joc. „Trebuie să reclădim bazele, să recreem fondul de jucători care cândva susţinea o primă divizie cu 16 cluburi, trei serii de liga a doua cu tot atâtea echipe şi vreo 14 formaţii de juniori numai în Transilvania. Erau peste tot”, spune Borzaş şi aminteşte până şi numele Avrig. Aşadar era mai frumos să joci în vremurile sale, când a evoluat între 1974 şi ´87… „Cele mai frumoase erau victoriile repurtate de România împotriva Franţei şi evoluţiile bune ale naţionalei”. Se pot reîntoarce vremurile bune de altădată?

În Irlanda, rugby dinaintea grădiniţei şi la biserică. Şi noi avem preotul nostru…

„Ei bine, în Noua Zeelandă sau Irlanda copilul nici nu este născut dar deja înscris la grădiniţă cu program de rugby. În Irlanda terenurile sunt în spatele bisericii şi nu e poveste, ci fapt real, că preotul, un fost rugbyst, înştiinţat fiind că echipele ce evoluau alături nu au arbitru, a întrerupt slujba, enoriaşii înţelegându-l, şi şi-a dat jos sutana pentru a oficia partida, în calitate de fost rugbyist. În acele ţări au rugbyul în sânge, a parte marcantă a structurii sociale şi aş spune că atunci când vom avea un preot drept arbitru de rugby, putem spera că prindem cheag în conştiinţa comunităţii. Dar se întâmplă că tocmai avem în echipa noastră de seniori un absolvent de Teologie, şi poate că nu e o simplă coincidenţă… Ne însufleţeşte să credem că vom reuşi să reclădim rugbyul local la valoarea pe care o merită acest sport”, povesteşte Dănuţ Borzaş, pomenind de Cosmin Chiroiu, prezent în preajma noastră, în sală, şi care după antrenamente şi meciuri ajunge duminica la biserică. „Tocmai îi va duce un tricou al clubului nostru prietenului său preot, la Pişchia”.

De la echipa mare, la turneul juvenil... Năcuţă, Paul Borzaş, teologul Cosmin Chiroiu şi Ciprian Borzaş

„Ceea ce îmi doresc este ca din 2012 să aliniem o echipă de juniori I a clubului, înscrisă în campionatul republican, din care în timp, treptat, să elevăm vârfurile la echipa mare. Unul, doi pe an. Iar dacă se munceşte la modul serios, acest deziderat este realizabil. Altfel, doar trece timpul pe lângă noi, ceea ce s-a cam întâmplat până acum…” Îl întreb pe conducătorul timişorean, care a ajuns la gruparea „U” în 1979, dintre „cam 30 de copii” la Şcoala Sportivă Timişoara, de când n-a mai avut clubul o echipă de juniori, şi îi vine greu să răspundă.

Borzaş lansează o campanie de cooptare de juniori I din Ardeal

Neglijat în deceniul trecut, rugbyul local nu s-a mai interesat prea mult de sectorul juvenil. „Cred că de prin anii ´90, da…” spune generatorul acestei recente emulaţii la RCM MVT UVT. „Şi acum, dacă aş putea selecţiona chiar dintre băieţi localnici, aş lansa o echipă de juniori mari a clubului. Dar din 2012, cu siguranţă! În momentul de faţă avem speranţe în acest sens şi nu mai vedem ca un impediment deplasările foarte lungi ce trebuie efectuate la juniori I. Am fost săptămâna trecută la o şedinţă tematică la Cluj Napoca, în care s-au reunit destule grupări ce nu pot face pasul la juniori I tocmai din motive financiare, şi le-am lansat propunerea să obţin transferul unora dintre tinerii lor, cărora le-am asigura cazare, casă şi masă. De la Turda, Sibiu, chiar şi Arad şi avem în vedere şi pepiniera lui CSS Bega, de-aici”, a spus Dănuţ Borzaş, care implementează aşadar o strategie învăluind pe mai multe flancuri. Şi cu rezolvare imediată, transferând internaţionali la echipa mare, şi lărgind aria de selecţie locală, dar şi căutând juniori iniţiaţi deja, din zona Ardealului. Sună bine.

Andrei Pleşa, de la "Cocoşei", spre alt punct

„Există acest deficit, la juniori I, la 19-20 de ani, când cluburile nu-i prea susţin, pe care noi l-am putea acoperi la gruparea prim-divizionară, fiind parte a proiectului şi stategiei noastre”.

Iar vorbind de victoriile împotriva Franţei, îl întreb pe conducătorul prim-divizionarei timişorene de sufletistul din teren, fost jucător al Universităţii, acum profesor de educaţie fizică şi sport la Şcoala cu clasele I-VIII, unde le insuflă elevilor dragostea pentru rugby, construind câteva bune echipe la nivel naţional şcolar de Tag Rugby. E vorba de Zoltan Francisc Lanyi, îmbrăcat într-un impecabil trusou albastru al „Cocoşului galic”, atent la fazele jocului practicat de elevii săi. „Da, am jucat împreună la U, sunt trei ani între noi, şi reuşeşte o treabă excelentă, astăzi şi în general”.

"Cocoşeii" 2. Gabriel Baciu (stânga sus), 5. Valeriu Talpaş, 7. Sebastian Fandachi, 3. Ionuţ Bacoş, 8. Andrei Pleşa, 11. Martin Jude (stânga jos), 11. "Căpitan" Răzvan Pascu, 6. Darius Olaru

„Cocoşeii” de Tag Rugby, unii şi la… volei

Dintre cele şase echipe, unele reunind copii şi juniori practicând rugbyul tradiţional, două participante sunt cele pregătite special pentru Tag Rugby de profesorul Lanyi, la curtea din acelaşi cartier, nu departe. Despre „Cocoşii negri”, triumfători în competiţie, am amintit în reportajul publicat vineri. Despre colegii lor mai micuţi, „Cocoşeii”, echipaţi în gri, scriem acum… I-au învins cu 10-8 pe cei de la „Generală 29”, cu 11-8 pe „verzii” de la Iosif „Tătucu” Ciorogariu Giroc Chişoda, unii dintre echiperi fiind şi colegi de clasă, iar doi dintre ei, şesarul Darius Olaru, din clasa a VI-a D, şi optarul Andrei Pleşa, câştigând cu generaţia precedentă, anul trecut, dreptul de participare al Şcolii, reprezentantă a judeţului, la faza naţională a Olimpiadei Sportului Şcolar. Da, aceşti băieţi au triumfat în turneul zonal de la Petroşani…

Şi nu numai acolo. Colegi în clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a, unii dintre ei chiar vor să urmeze rugbyul, Darius Olaru fiind în echipa Warriors, copii ai pepinierei prim-divizionarei de seniori. Alţii văd Tag Rugbyul ca un minunat mod de recreaţie dar, surpriză, au înclinaţie spre volei, fiind implicaţi în campionatele naţionale de minivolei şi a Diviziei Speranţe, sub bagheta profesorului Aurelian Cârdu, la CSS Bega.

Valeriu Talpaş, cinciarul la Tag Rugby, este un exemplu în acest sens, băieţii antrenându-se de patru ori pe săptămână şi anticipând fazele semifinale naţionale, între 25-27 martie la Cluj, la minivolei, iar în 10 aprilie la „Speranţe”, mai mari. „Acum, după turneul acesta de Tag Rugby, prânzim şi mergem la antrenament de volei, de la 16,30 la 19. Sunt băieţi de la Generală 30 dar şi din această zonă… de la 19, 26, 18…”, îmi explică rugbyştii-voleibalişti, întrebându-i ce-ar urma mai degrabă.

Premierea "Cocoşilor Negri", cu căpitanul Nicolae Carabenciov

„Cred că dacă aş practica, mi-ar place. Rugbyul e frumos”, îmi destăinuie doiarul Gabriel Baciu. Elevii se adună pentru o poză şi îi las, să se pregătească de următorul joc. Aveau să le câştige pe toate trei…

O invitaţie la rugbyul „mare”

În cealaltă parte a tribunei, la tinerii de rugby tradiţional, părerile sunt fără echivoc. Iubesc acest sport şi vor să practice rugbyul. Iar pentru destindere, mai joacă uneori şi Tag Rugby. Despre ei, în episodul următor…

Competiţia e gata, iar diriguitorii înmânează premiile. Echipele, ordonate, nu mai sunt în expansiune, învăluind pe aripi, ci ascultă lansarea unei invitaţii: „Vă mulţumesc pentru efortul pe care l-aţi depus astăzi şi pentru pasiunea voastră de a practica frumosul nostru joc. Sper să continuaţi pe acest drum şi vă invit totodată să fiţi alături de noi la debutul echipei de Superligă în noul campionat, contra Farului Constanţa, peste două săptămâni”, li s-a adresat Sorin Doda, vicepreşedinte al clubului RCM MVT UVT Timişoara.

O zi câştigată pentru rugby, care pare a renaşte şi a-şi uni forţele la nivelul juvenil pe malurile Begăi. Vom reveni cu alte creionări şi consideraţii de la aceeaşi competiţie.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Juniori, Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × sapte =

 


Ultimele articole din categoria Juniori: