Burcea, Calafeteanu, Căpăţână, Fercu, Lemnaru, Popîrlan, timişoreni contra Spaniei. Sâmbătă, TVR1 14,30

Antepenultimul hop pe drumul ca şi asigurat spre Cupa Mondială din 2015, din Anglia, este pregătit de galezul Lynn Howells la cârma „Stejarilor” României printr-o oarecare diversificare a personalului convocat să înfrunte Spania sâmbătă de la ora 14,30, pe Cluj Arena, toate cele 7 competitoare din Superliga 2013 având de-această dată selecţionabili în lotul lărgit, semn că, având sacii ca şi în căruţă, antrenorii profită de ultimele teste oficiale înaintea festinului de anul viitor pentru a căuta soluţii noi sau a descoperi alte opţiuni viabile.

Burcea, în stânga, şi Lemnaru, cu trofeul Superligii 2012, doi dintre pilonii RCM UVT Timişoara în tentativa reuşită de a readuce primul titlu naţional în rugby pe Bega după 4 decenii, totodată şi consacraţi internaţionali ai "Stejarilor", nefiind exclus ca galben-albaştrii din Ronaţ să aibă minim 6 selecţionabili în lotul lui Lynn Howells pentru Cupa Mondială 2015

 

Cert este că, spre deosebire de preliminariile precedente, pentru Cupa Mondială din 2011, când România s-a văzut nevoită să treacă prin furcile caudine ale unui baraj play-off cu Uruguay, de-această dată parcursul fără eşec al „Stejarilor”, umăr la umăr cu georgienii, cu care remizau 9-9 în turul din 2013, pe „Arcul de Triumf”, i-a plasat într-o postură ca şi inatacabilă în privinţa prinderii unuia dintre cele două locuri calificante direct la turneul final din zona europeană, Divizia 1A a Cupei Europene a Naţiunilor.

Românii, la egalitate de puncte cu gruzinii, au 10 puncte în faţa dublilor lor învinşi, ruşii, cu doar 3 runde rămase de disputat, iar acum pare a se pune doar problema câştigării primului loc în 1A, de care depinde ce-i drept grupa în care vor evolua „Stejarii” în Albion, verdict ce se va da mai mult ca sigur în derby-ul – revanşă din 15 martie, de la Tbilisi, ocazie cu care va fi expus şi trofeul Webb Ellis Cup.

Dacă va triumfa în 1A, România va evolua în Grupa C, laolaltă cu Noua Zeelandă, Argentina, Tonga şi o calificată africană, iar dacă vor sfârşi pe 2, după Georgia, „Stejarii” se vor alinia în Grupa D, împreună cu Franţa, Irlanda, Italia şi Canada.

Până la disputarea totalului de 48 de meciuri de la Cupa Mondială mai sunt însă de desăvârşit preliminariile de calificare, reunind la start 82 de naţiuni rugbystice cu un total de 203 partide în program, una dintre acestea fiind şi cea de sâmbătă, difuzată în direct de TVR1, o altă selecţionată iberică vizitând Clujul în 2014. Spaniolii, pe locul 4 în grupă, la 8 puncte în urma Rusiei, care, dacă îşi va menţine poziţia, va accede la barajul play-off cu învinsa dintre SUA şi Uruguay, sunt şi pe locul 21 în ierarhia International Rugby Board, adică inferiori reprezentativei federaţiei de la Moscova, clasaţi pe 19, la alte două locuri în urma României, în timp ce, dintre competitoarele din 1A, Georgia e cea mai bine situată, pe 16, iar Portugalia şi Belgia pe 22 respectiv 28.

Cât despre selecţionabilii dublei campioane la zi RCM UVT Timişoara, aceasta îşi păstrează sceptrul între grupările din Superliga şi în ceea ce priveşte numărul internaţionalilor convocaţi, şase pentru jocul cu Spania, şi anume Stelian Burcea, Eugen Marian Căpăţînă şi Valentin Popîrlan, toţi din pachetul de înaintare, precum şi Valentin Calafeteanu, aripa Mădălin Vlad Lemnaru şi fundaşul Cătălin Fercu. Doar 4 dintre aceştia vor fi însă şi titulari, Căpăţînă începând din nou pe banca de rezerve iar Lemnaru lăsându-i locul, ca unică modificare faţă de XV-le victorios în Rusia, lui Manole (Orthez).

Vicecampionii din Baia Mare au 5 selecţionabili în lotul lărgit pentru sâmbătă, ocupanta locului 3 în 2013, Steaua, are 4, Farul şi CSM Bucureşti, locurile 4 şi 5 anul trecut, câte 2, iar Dinamo şi gazda U Cluj, câte un reprezentant. Alţi 7 selecţionabili vin din Hexagon iar 2 din Albion.

După acest joc, România va mai primi Belgia la Constanţa, pe 8 martie, după care va juca derby-ul din ţara ex-sovietică, gruzinii găzduind până atunci, sâmbătă, partida cu Rusia.

RCM UVT Timişoara este în acest răstimp la Valea lui Liman, într-un stagiu de pregătire centralizată, urmând a disputa probabil unicul meci de verificare al iernii în data de 8 martie.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt × = 40

 


Ultimele articole din categoria Rugby: