Campioana RCM UV Timișoara are… XV+ realizatori de eseuri

Returul Superligii 2014 începe sâmbătă fără RCM UV Timișoara, care așteaptă acum revanșa de la sfârșitul săptămânii viitoare, de pe ”Lascăr Ghineț” din Baia Mare, ultimă deplasare pentru aproape două luni dat fiind apropiata pauză competițională de 7 săptămâni, din iunie-iulie…

Vasile Sorin Rus, lider stagional al realizatorilor timișoreni de eseuri

 

Dar până atunci să notăm că rugbiștii galben-albaștri din Ronaț au încheiat turul Superligii cu câte un punct bonus adjudecat în fiecare dintre cele 6 partide avute, primul, defensiv, pe arena ”Gheorghe Rășcanu”, după înfrângerea la debut cu CSM Știința Baia Mare, iar apoi, următoarele cinci, răsplătind cele 4, 5, 6 sau opt eseuri realizate într-un meci, totalul timișorenilor la acest capitol fiind de 30, cu o medie de cinci pe joc.

Câte vor mai adăuga în cele două apariții programate până la întreruperea campionatului, rămâne de văzut, deplasarea în Maramureș constituind cel mai greu examen de până acum al dublilor campioni în exercițiu, devansați în ierarhia turului de liderul neînvins tocmai pe seama acelui 13-19 din etapa a II-a. Derby-ul va avea loc sâmbătă 24 mai, de la ora 12, oră a reînnoirii rivalității Baia Mare – Timișoara până la care ”Zimbrii” își vor putea reface avansul nu doar de un punct în frunte cu ocazia deplasării de sâmbătă, la ”lanterna roșie” Dinamo, la debutul în retur.

Ulterior, timișorenii vor găzdui și un al doilea meci pe stadionul ”Dan Păltinișanu”, sâmbătă 31 mai de la ora 20, cu Steaua, roș-albaștrii rămași de căruță, la 5 puncte în urma concitadinei CSM Olimpia, pe locul 5, departe de pozițiile pe podium ocupate în primele trei ediții ale Superligii. Desigur, noul sistem competițional le permite să spere la pătrunderea în semifinale chiar și de pe locul șase, nu doar cinci, dar este de remarcat avansul luat deja după câte 6 jocuri de finalistele din 2012 și 2013, ceea ce sugerează că, în ciuda întăririi majorității cluburilor înaintea noii stagiuni, competiția autohtonă rămâne nu doar cu puține reprezentante în elită, dar și despărțite de o vizibilă falie, pe fondul unui plus valoric cu puțin sporit, dar nu semnificativ.

De fapt, comparativ cu numărul punctelor marcate meci de meci de timișoreni, lideri autoritari la acest capitol, cu o medie de 34,5 pe joc, Steaua și Farul laolaltă, adică două dintre componentele ”careului de ași” în primele trei ediții, n-au acumulat tot atâtea realizări.

Întâlnirile cu băimărenii și Steaua vor lăsa apoi timp pentru mai amănunțite reflecții, dat fiind pauza de 7 săptămâni, până în 19 iulie, când cei din Ronaț vor reîncepe returul la Constanța, contra Farului, pauză prilejuită de o nouă tentativă a ”Stejarilor” de menținere a supremației în IRB Nations Cup, anul acesta la start cu rușii, uruguaienii și Emerging Ireland.

Deplasarea în Maramureș va fi așadar punctul culminant al sezonului regulat, dat fiind cele nouă-zece puncte avans strânse de finalistele ultimelor două ediții în fața Farului, ocupantă a locului 3. Se vor întâlni practic cele mai redutabile ofensive ale campionatului și totodată cele mai ermetice defensive, fiind însă de așteptat ca, pe moment și indiferent de rezultat, și aici poate fi inclus chiar și un triumf timișorean cu punct bonus ofensiv, CSM Știința să-și păstreze acel minim punct avans în fruntea ierarhiei.

Lemnaru s-a reînscris și el pe lista realizatorilor de eseuri ale dublilor campioni la zi, RCM UV Timișoara

 

Anul trecut, timișorenii încheiau calificările sezonului regulat cu două puncte avans în fața băimărenilor, în ciuda celor două puncte bonus în plus ale maramureșenilor, ecartul în fața Stelei, pe podium, fiind însă atunci de încă două puncte, și e de așteptat ca returul să-i regăsească pe campioni și mai incisivi în a-și recăpăta acel prim loc.

Iar la capitolul încununării șarjelor ofensive campioana RCM UV Timișoara stă bine încă după primele 6 apariții, în care, de fiecare dată, a culcat măcar o dată în plus balonul oval în terenul advers față de oponenții săi, deplasarea la Dinamo aducând nu doar un record al stagiunii 2014 în privința punctelor marcate și al eseurilor izbutite, dar și creșterea la 16 a numărului componenților galben-albaștrilor cu asemenea satisfacții în cont. 

Vasile Rus, care reușea 3 eseuri la rând în deplasarea în Ghencea, a mai adăugat unul și pe ”Florea Dumitrache”, devenind astfel cel mai prolific timișorean în domeniu, pe când Anesi, Lemnaru, Popîrlan și Dumitru, în această ordine, s-au alăturat pe lista realizatorilor, de-acum 16 la număr. Un XV și ceva…

Într-un joc la Dinamo coincizând cu primul în care campionii să primească un eseu deja în prima parte, timișorenii au avut în premieră în acest sezon 7 realizatori, lista lor fiind după cum urmează: Rus – 4, Kinikinilau, Shennan și Carpo – câte 3, Fercu, Umaga, Morrison, Conache și Popîrlan – câte două, Moala, Tangimana, Căpățînă, Gorcioaia, Anesi, Lemnaru și Dumitru, câte un eseu.

* Ierarhia la zi și etapa a 8-a, din 17 mai, pe coloana dreaptă

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + doi =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: