Campioana Timișoara Saracens în fața unei noi premiere: 3 titluri consecutive în Superliga

Clubul din Ronaț deținător la zi al laurilor în Ovalia carpatină s-a apropiat sâmbătă la doar… 80 de minute de păstrarea titlului în elita națională, iar tot într-o sâmbătă, ultima din mai, va reveni pe aceeași arenă bucureșteană ”Arcul de Triumf” pe care a câștigat semifinala Superligii, pentru a-și apăra trofeul. Când a ajuns în finala de campionat cu băimărenii, Timișoara Saracens s-a impus fără greș, în capitală în 2012, 2013 și anul trecut tot în mai, dar chiar și în Maramureș în decembrie 2015, excelent bilanț completat de răpunerea ”Zimbrilor” în ultimul act al Cupei României la Alba Iulia, Cluj și Timișoara, în 2011, 2014 și 2016, dar și în Cupa Regelui la ediția inaugurală, pe ”Arcul de Triumf”, așa încât palmaresul direct în încleștările cu trofeul pe masă este zdrobitor…

Opt la zero, fără replică. Iar aceasta va fi a cincea finală disputată de bănățeni și negru-albaștri pe Arena Națională ”Arcul de Triumf” în ultimii nici 6 ani, față în față desfășurându-și pachetele de înaintare ocupantele locurilor 3 și 4 după sezonul regular dar învingătoare tocmai în București la finele săptămânii trecute în semifinalele cu localnicele mai bine clasate, Timișoara Saracens mai clar pe ”covorul” gazdă al finalei, 13-26 (6-17) cu ”Municipalul” galben-albastru, iar CSM Știința Baia Mare în Ghencea, la limită în chiar ultimul minut, prin eseul lui Maravunawasawasa.

Început de timișoreni pe 2 septembrie 2017 pe ”Dan Păltinișanu” printr-un victorios 23-15 în turul sezonului regular tocmai cu vicecampionii la zi din Baia Mare, campionatul le-a scos în cale până acum bănățenilor doar 12 hopuri iar numai ”Zimbrii” au fost depășiți în ambele manșe de timișoreni dintre primele 5 clasate, formația din Ronaț sperând să pună punct participării așa cum s-a și lansat în cursa păstrării trofeului, printr-un alt triumf tot împotriva maramureșenilor și după aproape 9 luni, la această a 13-a apariție și ultima în campania în curs.

Dacă se vor impune, timișorenii vor reuși o altă premieră, și anume aceea de a câștiga 3 titluri naționale la rând, ceea ce n-au izbutit în ediția cu mare cântec din anul 2014 doar datorită semifinalei acasă cu Farul, rămasă încă neelucidată prin prisma celor întâmplate în spatele ușilor închise. În 2015 își recăpătau trofeul tocmai în fief-ul ”Zimbrilor”, pe care i-au depășit apoi din nou și în finala pe teren neutru din mai anul trecut, la capătul întâiului sezon în sistem toamnă-primăvară.

Băimărenii au pierdut deja o finală în această primăvară, în Cupa României, la Cluj, la limită, 26-27 cu CSM București, și vizează revenirea în frunte la capitolul campionate câștigate, după ce timișorenii i-au ajuns în primăvara trecută din urmă, tot cu cel de-al cincilea titlu adjudecat. CSM Știința se află cu această ocazie și la momentul despărțirii de antrenorul George Sava, urmând a continua cu argentinianul Canale, așa încât fiecare grupare are reperele sale motivaționale pentru a încheia cu brio o ediție derulată pe fondul unui descrescendo al rugby-ului intern, atât prin prisma pățaniei selecționatei ”Stejarilor” cât și a nereușitei pentru a doua oară la rând a campioanei de pe Bega de a pătrunde în grupele Challenge Cup de la toamnă.

Că sunt probleme în Ovalia carpatină o sugerează și faptul că arbitri străini vor oficia la finalele de sâmbătă de pe ”Arcul de Triumf”, ambele televizate de Telekom Sport, deschiderea cuplajului oferind disputa pentru ”bronz” dintre Steaua și CSM București iar cea de la ora 18, condusă de Matthew Carley în fruntea unei brigăzi din Anglia, pentru titlul național.

Timișorenii, care nu vor putea conta pe piese de rezistență din liniile I și a II-a ale pachetului de înaintare, Căpățână și Popârlan fiind suspendați, dar și pe Pungea și Tevita Manumua, accidentați, au admis că s-au confruntat cu dificultăți pe fondul ultimelor două victorii consecutive, ambele în capitală la primele două clasate, prin spusele antrenorului neo-zeelandez Sosene Anesi la conferința de presă de astăzi de la ora 14,30: ”Am avut destule probleme și în această săptămână, nu suntem la 100%, dar suntem în primul rând datori către noi înșine să câștigăm acest titlu, după ce am ratat celelalte obiective. Baia Mare este o echipa foarte bună, cunoaștem jucătorii, știm că și ei sunt foarte motivați, dar speram ca la finalul meciului noi să ridicăm trofeul”.

Căpitanul va fi dat de linia a III-a, Vasile Rus păstrându-și banderola după victoria de sâmbăta trecută din semifinale: ”Ne întâlnim din nou cu echipa din Baia Mare, am mai jucat de multe ori cu ei, și iată că și în acest sezon formațiile din vest și nord au dominat până la urmă rugby-ul românesc! Vom încerca din răsputeri să păstrăm titlul aici. Nu va fi ușor, dar este ultimul meci și vom folosi toate resursele noastre pentru a obține acest trofeu și a salva acest sezon”.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 4 = douazeci

 


Ultimele articole din categoria Rugby: