Campioana Timișoara Saracens, pentru prima dată după 5 ani și jumătate în deplasare în semifinala Superligii: sâmbătă, în Ghencea

Duminică 21 mai se va împlini un an de la câștigarea ultimului trofeu de către Timișoara Saracens, Cupa României, păstrată atunci în vitrina celor din Ronaț grație unui 37-12 (16-5) și prin 4 eseuri semnate de Calafeteanu, Umaga și Popârlan în finala contra băimărenilor, ce a strâns pe ”Dan Păltinișanu” cei mai mulți spectatori în tribună la un eveniment rugbistic de la relansarea grupării de pe Bega în urmă cu 6 ani și jumătate. Acum, sâmbătă de la ora 16, campionii la zi ai țării sunt în premieră după 5 ani și jumătate în postura de a disputa în condiții de deplasare o semifinală de campionat în Superliga, având însă ocazia să se revanșeze pe același gazon din Ghencea unde cedau Stelei cu 9-8 în Vinerea Mare, eșec ce i-a adus practic în această situație de a juca intrarea în finală pe un teren advers.

Puțin peste o lună a trecut de la înfrângerea suferită de campioana națională pe 14 aprilie la București, unde Tevita Manumua deschidea scorul pentru bănățeni prin eseul marcat puțin după pauză, în minutul 44, steliștii răsturnând însă apoi scorul prin loviturile de pedeapsă fructificate de Florin Vlaicu, ultima, cu atingerea finală de balon a meciului: 9-8 (0-0). Acel eșec în fief-ul pe-atunci liderului la zi în retur era primul dintr-o serie de trei care aveau să-i facă pe timișoreni să bată puțin în retragere și să se reorienteze, apelând pentru încheierea acestei campanii la Chester Williams în rol de director tehnic, după ce eliminarea din barajul play-off al calificărilor pentru grupele Challenge Cup s-a ales cu despărțirea de antrenorul neo-zeelandez Grainger Heikell, iar a doua oportunitate irosită de a câștiga sezonul regulat, pe 3 mai la Baia Mare, cu interimarii Sosene Anesi și Viliami Moala la cârmă, a indus reincluderea în schemă a sud-africanului campion pe banca tehnică a grupării din Ronaț în 2012 și 2013.

Rugbiștii Timișoarei au așadar prilejul să se revanșeze în Ghencea, semifinală pe care o vor aborda tot fără mai mulți titulari accidentați dar cu o schimbare și în ceea ce privește purtătorul banderolei de căpitan, preluată din nou de Vasile Rus, cu care se purta și ultima campanie a Cupei Regelui, în noiembrie 2016, dar se și câștiga Cupa României într-o finală moldavă tocmai în dauna steliștilor, în urmă cu nici 2 ani.

Calificați direct și fără joc săptămâna trecută în semifinale, în calitate de câștigători ai sezonului regulat, ”Zimbrii” deschid pe teren propriu faza penultimelor acte sâmbătă de la ora 14, la Baia Mare, CSM Știința – CSM București, puțin mai apoi, de la ora 16, urmând disputa CSA Steaua – Timișoara Saracens, în Ghencea, cu o brigadă de arbitri din Irlanda.

Tripli câștigători ai Superligii în finale jucate de fiecare dată cu maramureșenii, mai întâi în București iar în ediția trecută la Baia Mare, unde reintrau pe 5 decembrie 2015 în posesia trofeului deținut așadar de aproape un an și jumătate, timișorenii au pătruns în respectivele ultime acte prin a se impune de fiecare dată în semifinale găzduite pe arena ”Gheorghe Rășcanu”, ratând în schimb intrarea în disputele directe pentru medalii doar în ediția inaugurală a campionatului în noul său format, cea din 2011, în care erau întrecuți cu cântec în bătătura ”Zimbrilor”, și în septembrie 2014 pe ”Dan Păltinișanu”, la farsa cu constănțenii în calitate de vizitatori cu șansa a doua și nimic mai mult.

Precedenta semifinală, cei din Ronaț au câștigat-o fără dubii în cartierul din vestul Timișoarei printr-un 34-10 (20-3) cu CSM București în 28 noiembrie 2015, calculele hârtiei dându-i pe ”albaștrii” din capitală tot cu șansa a doua și la ora disputei afară de sâmbătă, în Maramureș. Unde pierdea și CSA Steaua ultima sa semifinală jucată în Superliga, cea din noiembrie 2015, 19-13 pentru CSM Știința Baia Mare în precedenta stagiune a elitei.

Acum, steliștii sunt ceva mai tari, câștigând totul în Ghencea în Superliga 2016-7, chiar și cu băimărenii, 29-24 pe 26 august, și bineînțeles că și în barajul într-un singur sens al sferturilor de sâmbăta trecută, în care Cristi Petre nu a apelat contra vizitatorilor clujeni la formula de bază, menajată în mare măsură pentru semifinala de totul sau nimic cu campioana en-titre.

Care a galopat cel mai asiduu în semifinalele din Ronaț jucate în 2012 și 2013 cu oaspeții constănțeni, 68-13 (26-8) cu 10 eseuri contra Farului pe 30 septembrie 2012 și 42-8 (20-0) cu 6 eseuri marcate peste aproape un an, pe 28 septembrie. Erau ripostele unui club flămând de trofee la eșecul semifinal din noiembrie 2011 de la Baia Mare, abordat acolo tot datorită poziției inferioare ierarhice după sezonul regulat, situație repetată așadar în premieră în cazul bănățenilor după aproape 6 ani.

Perioadă în care ieșirile timișorene în Ghencea au fost și cu bune, și cu rele, mai întâi cu un eșec la limită în turul ediției inaugurale a Superligii, 29-28 pentru steliști în aprilie 2011, dar apoi și cu un prim succes, 25-30 în august 2012 în returul sezonului regulat, însă și o altă înfrângere, 23-17 în faza play-off din august 2012, urmată de încă una, 30-18 în aprilie 2013. În același an, încă un triumf, 13-18 în turneul play-off din august 2013, iar un altul în campania următoare, 13-36 în aprilie 2014, urmat de un succes stelist în precedentul sezon regulat, 31-18 în mai 2015.

Există așadar deja un întreg istoric al deplasărilor celor din Ronaț în Ghencea în noua Superligă, istoric început și continuat la ultima sa bornă cu victorii la limită ale gazdelor, semn al echilibrului dintre cele două grupări, manifestat deopotrivă și în alte dispute directe, de exemplu în Cupa României, adjudecate în calificări la începutul deceniului de roș-albaștri dar de către timișoreni în finala din octombrie 2015 de la Iași, 17-14 după prelungiri, din bocancul lui Gabriel Conache. Iar de-un bocanc sigur au nevoie bănățenii și în semifinala difuzată în direct sâmbătă de Digi Sport și Dolce Sport, neajuns cu care s-au cam confruntat după despărțirea de Valentin Calafeteanu, pe când de partea cealaltă Florin Vlaicu pare a insufla mai multă încredere în acest sens.

Ca personal, oaspeții se vor confrunta și în continuare cu absența unora precum Shennan, Tangimana, Umaga sau Rose, așadar dintre titulari, dar și a lui Dorin Lazar ori Gigi Militaru în pachetul de înaintare, în schimb doar Henry Seniloli revenind dintre cei accidentați și urmând să înceapă cel mai probabil ca titular.

Acum 5 săptămâni, în jocul decisiv dar nu eliminatoriu din retur, CSA Steaua învingea la limită acasă în XV-le Nere, Genebashvili, Gordaș, Archuashvili, Doroftei, Moyake, Lucaci – cpt., Vueti, Surugiu, Patelesio, Dumitru, Vlaicu, Dascălu, Tupou, Strătilă, pe când Timișoara Saracens se înclina pe final după ce începea în componența Aholelei, Rădoi, Pungea, Popârlan – cpt., Drenceanu, Doyle, Rus, Stewart, Seniloli, Umaga, Popa, Sefanaia, Zaharia, Manumua și Fercu.

De interes poate și formula aliniată de Timișoara Saracens în semifinala acasă a precedentei ediții, pe drumul spre titlu, și anume 15. Conache, 25. Tangimana, 13. Sefanaia, 12. Umaga, 11. Shennan, 10. Rose, 9. Calafeteanu / 1. Militaru, 2. Căpățână, 3. Țăruș, 4. Lazăr, 5. Drenceanu, 6. Ianuș, 7. Rus și 8. Burcea – cpt., din minutul 55 intrând atunci și Rădoi, Taupaki, Mariș, Mureșan, Morrison, Kinikinilau, Zaharia și Lemnaru.

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + = noua

 


Ultimele articole din categoria Rugby: