Campioana Timișoara Saracens, repetiție prin reabilitare cu punct bonus ofensiv

Vremea n-a prea ținut astăzi la prânz cu sportul cu balonul oval, la ora primei apariții acasă din returul Superligii a campioanei României, dar Timișoara Saracens a repetat cu succes înaintea deplasării în Rusia prin a se revanșa pe ”Dan Păltinișanu” în fața Stelei pentru unicul eșec din turul sezonului regular, reabilitare și cu punct bonus ofensiv în urma înfrângerii de sâmbăta trecută la Baia Mare. Mulțumită celor câte două eseuri în fiecare parte, centrul Tevita Manumua semnându-le pe primele 3 pentru un detașat 20-3 după primele 42 de minute: 27-17 (15-3).

Răniți în orgoliu de ”Zimbri”, rugbiștii din Ronaț au revenit de la ora 12 la locul faptei, acolo unde în urmă cu două săptămâni înscriau fără replică în revirimentul victorios din partea a doua a manșei tur internaționale cu rușii de la Yenisey-STM, iar elevii lui Sosene Anesi au semnat încă un triumf de moral înaintea descinderii în Siberia, trecând astfel în clasament peste roș-albaștrii bucureșteni de pe locul 2.  

Ascensiune grație punctului bonus defensiv obținut în Maramureș, unde bănățenii au fost întrecuți în ultimul minut, dar și succesului cu punct bonus ofensiv din această etapă a X-a în Superliga, a treia a returului. Pe care steliștii au abordat-o după facile victorii cu punct bonus ofensiv împotriva unor trupe din jumătatea inferioară a ierarhiei, cu 19-36 la Cluj și 52-0 săptămâna trecută în Ghencea împotriva nou-promovaților constănțeni.

Duelul de pe ”Dan Păltinișanu” a constituit însă un moment al adevărului pentru stadiul actual al celor două grupări, iar dacă timișorenii au dovedit ceea ce era și de așteptat, că rămân și în continuare o forță cu aspirații la păstrarea laurilor în campionat, completate cu năzuințe de mai bine pe plan extern, în schimb steliștii s-au arătat a fi depășiți la mai toate capitolele, scorul final flatându-i în oarecare măsură printr-o comprimare a handicapului pe fondul micșorării turației de către amfitrioni. 

Care au luat în calcul nu numai evitarea accidentărilor, dar și dozarea eforturilor înaintea unei lungi deplasări cu schimbare de fus orar. Altfel, tehnicianul ex-All Blacks a optat pentru menținerea în priză în mare măsură a XV-lui aliniat la Baia Mare, cu aceiași componenți la start în liniile dinapoi și la mijloc, apelând numai la două schimbări în linia I și una în linia a III-a. Astfel, Sabău și Pungea le-au luat locul lui Căpățână și Doge, iar cei din linia a treia au fost repoziționați și prin intrarea lui Rus în locul lui Stewart.

Așadar în aproximativ aceeași componență ca și în Maramureș, campionii au izbutit din nou o bună primă parte, impunându-și autoritatea după ce CSA Steaua a contribuit unui echilibrat debut de meci, în care a și deschis scorul prin fundașul internațional Ionel Melinte, din lovitură de pedeapsă. Odată în control, gazdele au fost de nestăvilit până la pauză, două dintre acțiunile ofensive fiind și finalizate în terenul de țintă de centrul Tevita Manumua, mai întâi cu aportul pachetului de înaintare, ulterior grație cursivității pe linia de treisferturi. Forțați apoi să greșească, bucureștenii au fost lăsați în urmă înaintea pauzei și dintr-o lovitură de pedeapsă, fructificată de Luke Samoa, care valorifica și o transformare: 15-3 la pauză. 

Același Tevita Manumua a spulberat orice dubii încă din prima acțiune a părții secunde, izbutind și cel de-al treilea său eseu, 20-3, iar aripa Simionescu a profitat de degringolada stelistă, culcând și el balonul în terenul de țintă al oaspeților, eseu însă nevalidat. Unul apoi și în contul Stelei, sub buturi, prin Bogdan-Andrei Doroftei, din linia a II-a, tramsformat de Melinte, însă timișorenii tot și-au asigurat punctul bonus ofensiv, perseverența fiind răsplătită la finele unui mol de margine, prin tânărul din linia a III-a, Vlad Neculau. 

Ultimul cuvânt l-au avut bucureștenii prin eseul rezervei Florin Surugiu, prea puțin însă și prea târziu, neconvingător, bucuria rămânând în totalitate de partea bănățenilor, în al căror program se disting două deplasări dificile în următoarele săptămâni, sâmbăta viitoare la Krasnoyarsk, retur de baraj pe care-l abordează cu avantajul 20-18, iar pe 1 mai de la ora 11 pe ”Olimpia” din capitală la liderul Superligii, CSM București, care s-a impus astăzi pe litoral cu punct bonus ofensiv prin 6 eseuri. Iar apropo de program, timișorenii mai joacă luna aceasta și peste exact două săptămâni, în antepenultima etapă din retur, acasă cu CS Dinamo, învingătoare astăzi cu 3 eseuri la Cluj. Rezultatele celei de-a treia runde din retur, ierarhia la zi și programul etapei a XI-a, de sâmbăta viitoare, când timișorenii ar fi jucat derby-ul la vârf în capitală, amânat cu o săptămână și jumătate, pe coloana datelor tehnice.

Sosene Anesi a început al patrulea meci de campionat din 2019 cu Halalilo, Sabău, Pungea; Popârlan, Mureșan; Neculau, Rus, Morrison – cpt. / Rupanu, Umaga; Simionescu, Manumua, Popa, Shennan; Samoa, rezerve la start fiind Taupaki, Boshoff, Doge, Iftimiciuc, Stewart, Whitehurst, Moala și Zaharia.

Tot sâmbăta viitoare, și dueluri franco-engleze în Hexagon în semifinalele ediției în curs a Challenge Cup, La Rochelle – Sale Sharks și ASM Clermont Auvergne – Harlequins, semifinalele din Champions Cup în European Professional Club Rugby fiind pe 20 și 21 aprilie la Coventry respectiv Dublin: Saracens – Munster și Leinster – Toulouse.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 − = patru

 


Ultimele articole din categoria Rugby: