Conache întoarce de puțin rezultatul la final, căpitanul Dumbravă ratează apoi de două ori în prelungiri: Timișoara Saracens RC UVT – Steaua 30-28 (17-18) și 4-3 la eseuri

Lipsa jocurilor în picioare a fost acut resimțită de timișoreni duminică de la 11, la debutul Superligii 2015, prima revenire oficială pe ”Dan Păltinișanu” după semifinala înlăcrimată cu Farul fiind marcată de o prestație cu inexactități defensive care au permis replica Stelei și prin eseuri izbutite de fiecare dată la nici 10 minute după fiecare din primele 3 reușite ale galben-albaștrilor. Într-un final cu sufletul la gură, Conache a preluat a patra oară conducerea pentru bănățeni, Asociația Timișoara Saracens RC UVT – CSA Steaua București 30-28 (17-18), și așa a rămas, chit că vizitatorii, deși doar în 14, au smuls două lovituri de pedeapsă la circa 40 de metri, ratate însă în prelungiri de Dumbravă.

DSCF2121

 

 

N-a prea fost duminica galben-albaștrilor, care și-ar fi dorit de fapt să debuteze acasă în 2015 în roșu-negru, doar că roșul a fost al oaspetei Steaua, însă scorul final le-a surâs totuși ocupanților podiumului Superligii 2014, ca unic aspect pozitiv al apariției de debut în noua ediție, după cum remarca la final și antrenorul Sosene Anesi.

Era știut faptul că Steaua s-a dovedit a fi un foarte incomod vizitator la fiecare descindere din acest deceniu în Timișoara în timpul sezonului regular, iar întăririle bucureștenilor, pe banca tehnică dar și prin retragerea Farului, cât și absența meciurilor de pregătire din calendarul gazdelor, cu o singură dispută de verificare bifată în urmă cu 14 zile, au creat cadrul unui duel cât se poate de echilibrat, dar în egală măsură și deschis, într-un spirit ofensiv și cu mult joc la mână, totul însă sub spectrul unor erori de diferite facturi, de ambele părți, căci așa se întâmplă și pe la case mai mari când e vorba de startul sezonului.

Ocupanții locului 3 în 2014 au reușit câte două eseuri în fiecare parte, până în pauză prin șarje frontale pe partea deschisă, grație lui Moala în minutul 5 și Conache în minutul 21, iar la reluare pe înaintare în urma unei margini, prin Căpățână în minutul 47, respectiv prin rezerva Mureșan în minutul 66, dar Steaua s-a remarcat prin tăria de a răspunde cu foarte prompte eseuri primelor 3 reușite ale gazdelor: Baraulea în minutul 8, Vueti în minutul 28 și Mototolea în minutul 56, când și prelua a doua oară conducerea pentru vizitatori.

DSCF2122

 

 

În consecință, ocupanții locului 6 anul trecut s-au ales mai mult decât meritat măcar cu un punct bonus defensiv, chiar dacă ar fi putut chiar îngheța sufletele celor circa 600 de spectatori de pe ”Dan Păltinișanu” printr-o a treia preluare a cârmei, în prelungiri, la 30-28, când timișorenii, deși în superioritate numerică, au mai greșit de două ori pe apărare, Dănuț Dumbravă ratând însă ambele lovituri de pedeapsă, la un minut diferență, de puțin alături din execuții de la circa 40 de metri, central.

Acest succes ”scurt” este cel mai strâns repurtat acasă de campionii din 2012 și 2013 în dauna Stelei într-un joc din sezonul regular, după ce, pe rând, roș-albaștrii au fost depășiți pe malurile Begăi, cel mai adesea în Ronaț, cu 34-24, 19-15, 29-13 și 21-13.

Primele 40 de minute ale Superligii 2015 au dovedit în special în cazul timișorenilor că este abia începutul de sezon. Astfel, dacă incursiunea lui Moala pe stânga, în minutul 5, a lăsat impresia unui galop de sănătate, eseul fiind transformat de Calafeteanu pentru 7-0, riposta stelistă a dat de înțeles că breșele în reduta galben-albastră sunt mai mari decât pare la prima vedere.

DSCF2123

 

În consecință, forța pachetului de înaintare stelist, incluzându-l și pe Cornei, trecut sezonul precedent prin Ronaț, a dus în minutul 8 la eseul lui Balaulea în colțul dreapta, Dănuț Dumbravă semnând egalarea din transformare: 7-7.

Cu 7 străini în primul XV, față de cei 3 ai Stelei, și având în ex-stelistul Ianuș unica achiziție de iarnă între titulari, timișorenii s-au desfășurat în următorul sfert de oră cu cea mai bună prestație a lor duminică, Valentin Calafeteanu fructificând o lovitură de pedeapsă iar Gabriel Conache urmând la mijlocul primei părți traseul lui Moala, pentru un al doilea eseu, 15-7, transformat de Calafeteanu: 17-7.

Cea mai mare diferență a meciului n-a rezistat însă mult, deoarece, mai penetrabili în apărare decât în edițiile trecute, timișorenii au fost surprinși de șarja lui Vueti, eseu pe flancul stâng în minutul 28, după un atac prelungit al oaspeților: 17-12.

Scor la care partida s-ar fi putut rupe pe o a treia breșă inițiată de Timișoara Saracens RC UVT pe stânga, doar că Shennan a fost oprit dintr-un iminent eseu la numai doi metri de terenul de țintă.

Iar cum oportunitățile risipite se răzbună, Dănuț Dumbravă a redus mai întâi din handicap printr-o lovitură de pedeapsă de la 35 de metri lateral stânga iar apoi, la finele unui ultim atac al primei părți, în care Steaua a căutat cu disperare eseul, tot el a ales în cele din urmă să dea la bețe: 17-18 la pauză.

DSCF2120

 

 

Pe cât de precis a fost cu ultima lovitură a primelor 40 de minute, pe atât de ghinionist a fost internaționalul Dumbravă în prelungirile partidei, la 30-28, când, și cu un imperceptibil vânt potrivnic, a ratat două lovituri de pedeapsă în succesiune, de la circa 40 de metri, după ce Gabriel Conache abia readusese Timișoara în avantaj, în minutul 77, dintr-o facilă lovitură de pedeapsă din 22-ul advers.

Așadar fundașul gazdelor a avut ultimul cuvânt, completând o evoluție individuală peste media echipierilor săi, pe când căpitanul învinșilor se poate căina pentru transformarea irosită și loviturile ratate din ultimele clipe.

Până atunci însă, Steaua a revenit și mai puternic în joc în partea a doua, lăsând la un moment dat impresia că nu va mai ceda și al doilea avantaj luat.

Conform startului din prima parte, ”Asociația Timișoara Saracens RC UVT” a reușit un eseu și la debutul celei de-a doua, un mol rulant după a doua margine dovedind puterea înaintării, cu Căpățână autor al eseului, 22-18 în minutul 47, Calafeteanu ratând însă transformarea.

DSCF2124

 

 

Steaua n-a stat însă deloc pe gânduri, Dănuț Dumbravă reducând din nou diferența dintr-o lovitură de pedeapsă iar Sosene Anesi intuind că trebuie primenită înaintarea: schimbare Țăruș – Militaru. Însă o pasă greșită a timișorenilor a servit al treilea eseu stelist, în minutul 56, prin Mototolea și transformat de Dumbravă: 22-28.

Gluma se îngroșase, așa încât și vitezistul Sefanaia și Mureșan au fost aruncați în luptă din minutul 61, iar Mariș din minutul 64. Modificări ce au dat roade, eseul lui Mureșan, din minutul 66, apropiindu-i pe galben-albaștri la 27-28, dar doar atât, Calafeteanu ratând și a doua oară și fiind imediat înlocuit cu O`Donnell, și acesta la debut.

Timișoara a căpătat totuși aripi după eseul rezervei, iar presiunea a dat roade, și Steaua începând să mai greșească în apărare. În consecință, Petre Neacșu a fost trimis în sin-bin în minutul 75, dar chiar și așa, fie și în superioritate numerică, galben-albaștrii n-au reușit să se impună nici măcar printr-o ”specialitate a casei”, cu un mol rulant după o margine pe flancul stâng, ceea ce era îngrijorător.

DSCF2126

 

 

Totuși, în 14, Steaua a greșit din nou, iar Conache n-a mai iertat din apropiere, pe când Sosene Anesi a apelat și la a treia modificare în linia I. Deși încheind deplasarea în terenul advers, oaspeții au trecut de puțin pe lângă victorie pe bocancul căpitanului Dumbravă, dând totuși de înțeles că în acest sezon cu un start de rău augur prin retragerea unuia dintre cele 5 orașe de pe harta Superligii, forțele concentrate la vârful ierarhiei sunt ceva mai aprige și dinamice în a etala cartea contracandidatului…

*

Evoluția scorului: 5-0 (7-0) / 7-5 (7-7) / 10-7, 15-7 (17-7) / 17-12, 17-15, 17-18 / pauză / 22-18 / 22-21, 22-26 (22-28) / 27-28, 30-28.

Timișoara: 4 eseuri (Moala 5, Conache 21, Căpățână 47, Mureșan 66) – două transformate de Calafeteanu (două ratate); două lovituri de pedeapsă: Calafeteanu și Conache;

Steaua: 3 eseuri (Baraulea 8, Vueti 28, Mototolea 56) – două transformate, de Dumbravă; Dumbravă: 3 l.p.

*

Asociația Timișoara Saracens RCM UVT: 1. Țăruș (53, 17. Militaru), 2. Căpățână (78, Gorcioaia), 3. Romumu (64, Mariș), 4. Lazăr, 5. Drenceanu, 6. Morrison, 7. Ianuș (61, Mureșan), 8. Burcea – cpt., 9. Calafeteanu (70, O`Donnell), 10. Rose, 11. Kinikinilau, 12. Umaga (61, Sefanaia), 13. Moala, 14. Shennan, 15. Conache.

Rezerve: Nabalei, Zaharia.

CSA Steaua: 1. Baraulea, 2. Cornei, 3. Costin Neacșu, 4. Grigore, 5. Petre Neacșu, 6. Ravulo, 7. Mototolea, 8. Vueti, 9. Diaconescu, 10. Dumbravă – cpt., 11. Pascu, 12. Filip, 13. Dascălu, 14. Tupou, 15. Niacșu.

Au mai intrat la steliști: Orghianu, Vainanuma, Golubenco, Dumitru și Buzea.

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 6

 


Ultimele articole din categoria Rugby: