Covârșiți de absențe și cu doar 20 de rugbiști, campionii se țin tare. Timișoara Saracens depășește Steaua în semifinala la matineu a Cupei României, la Cluj

Deși întrecerea ajunsă la cea de-a 72-a ediție este cât se poate de venerabilă, trofeul Cupei României la rugby rămâne la fel de plin de lacrimi la tratamentul aplicat competiției, una de umplutură și pe unde scurte în paralel cu jocurile test ale naționalei ”Stejarilor”, cu titulari sâmbătă în primul XV de la semifinalistele concursului knock-out, două dintre acestea jucând astăzi la matineu pentru un loc în finală, programare care spune multe despre desconsiderarea celei de-a doua întreceri interne. Însă chiar și așa, copios apăsată de absențe, campioana Timișoara Saracens a fost prima care s-a calificat în ultimul act la ceas Centenar al competiției pe care a câștigat-o de 4 ori din decembrie 2011, absorbind dominația Stelei în încleștarea de la ora 11 de la Cluj și mergând mai departe cu două eseuri: 17-13 (7-3). 

După două ediții consecutive ale Cupei României cu finalitate în prima jumătate a anului, cea începută săptămâna trecută se va încheia precum majoritatea celor din deceniul în curs, la ceasul sărbătoririi Marii Uniri, în acest caz chiar a Centenarului, asociere prin prisma căreia actuala campanie a întrecerii K.O. ar fi putut căpăta măcar de astă dată o mai mare consistență și însemnătate.

Ba chiar și o sugestivă reunire pe plan național la startul competiției a suflării reprezentantelor rugby-ului divizionar intern, și nu doar a celor 8 cluburi din Superliga, ci în plus măcar a celor 9 grupări din eșalonul secund, Divizia Națională de seniori, însă faliile valorice sunt într-atât de mari inclusiv în interiorul elitei, ca atare reliefate prin rezultatele categorice ale sferturilor de săptămâna trecută, încât discrepanțele între ligi diferite ar fi cu atât mai strigătoare la cer. Semn al bolii momentan pare-se fără leac ce roade Ovalia carpatină, în ciuda tentativelor de salvare a aparențelor.

Scorurile cu care primele 4 clasate în campionat au intrat pe teren propriu în semifinalele din acest weekend au confirmat hăul între ”careul” elitei și celelalte 4 prim-divizionare, decalaje cu atât mai dureroase pentru organismul rugby-ului românesc cu cât s-au manifestat în regim de joc eliminatoriu în manșă unică. În care marile favorite chiar nu mai aveau nevoie și de avantajul terenului propriu pentru a bifa evidențe de netăgăduit, dar mai totul despre concepția și sistemul competițional al Cupei României par a sugera că întrecerea veche de decenii se ia deja la concurs cu ”Cupa Regelui” pentru statutul de ”Cenușăreasă”.

Nu mai puțin de 220 de puncte marcate au totalizat laolaltă favoritele acasă în sferturile săptămânii trecute, pe când prim-divizionarele de pe locurile 5-8 în elită abia au strâns împreună în replică o brumă de 29 de puncte. 67-5 pentru CSA Steaua vinerea trecută cu tinerii nou-promovați constănțeni, de care trecea și cu 48-17 în deplasarea pe litoral din campionat, 49-3 pentru timișoreni sâmbăta de la 12 cu clujenii pe ”Dan Păltinișanu”, 57-10 în contul băimărenilor după 61-7 tot pe teren propriu cu aceiași buzoieni în Superliga și 47-11 pentru CSM București pe liniile unui 38-9 în sezonul regular tot cu CS Dinamo.

O acoladă a minusurilor acestei competiții, completată de programarea primei semifinale în dimineața unei zile lucrătoare, vineri de la ora 11, pentru a reteza cu atât mai mult și așa infimele șanse ca meciul să atragă o brumă de spectatori. Bineînțeles că iubitorii balonului oval și-ar crea oricum o breșă în cele cotidiene pentru a asista pe viu la jocul favorit, dar ce se face oare F.R.R. în tentativa de popularizare în plus a fenomenului?

Nu sună bine a lupta pentru intrarea în finala celei de-a doua competiții interne ca importanță într-un meci programat vineri de la ora 11, indiferent dacă nici pe seară n-ar descinde la o adică mai mulți privitori pe marginea gazonului. Ar fi în primul rând o chestiune principială, legată de respectul de sine, pe relația cu protagonistele și concursul la care participă. Timișoara Saracens – CSA Steaua București s-a derulat astăzi la matineu pe terenul neutru al Clujului, ”Doctor Iuliu Hațieganu”, iar sâmbătă de la 12 se va juca într-un alt cadru, însă nu pe teren neutru, anunțat inițial ca fiind Gura Humorului, ci pe Arena Zimbrilor, între gazda CSM Știința Baia Mare și deținătoarea la zi a trofeelor interne în întreceri eliminatorii, CSM București, care în acest an a smuls în finale la limită Cupa României iar apoi și Cupa Regelui, contra ”Zimbrilor” respectiv celor din Ghencea.

Din unele puncte de vedere, această semifinală sub Feleac a avut o însemnătate în plus pentru bănățenii campioni ai țării, și nu în ultimul rând din perspectiva perioadei și datelor calendaristice, pentru că o pătrundere în ultimul act cu trofeul pe masă la ceasul Centenarului a rezonat cu momentul adjudecării primului trofeu din acest deceniu de către galben-albaștrii din Ronaț, tocmai Cupa României fiind ridicată deasupra capului puțin după ora Marii Uniri și nicăieri altundeva decât pe stadionul din Alba Iulia, contra maramureșenilor, în finala din decembrie 2011.

Mai apoi, la startul cuceririi Cupei României de 3 ori la rând, recâștigarea trofeului a fost efectuată tot în Cluj, dar pe Cluj Arena, în noiembrie 2014 în dauna ”Zimbrilor”, urmând izbânzile din 2015, la Iași contra Stelei, și din mai 2016, acasă, pe ”Dan Păltinișanu”, la scor cu maramureșenii.

Iar legat de localitatea gazdă a semifinalei, tot în Cluj a jucat Timișoara Saracens și precedenta sa semifinală în competiții K.O., cea a Cupei Regelui, pierdută în vară chiar pe ”Doctor Iuliu Hațieganu” cu 31-8 pe 18 august cu CSM București, care avea să dispună apoi în ultimul act cu 24-22 în 25 august și de concitadina Steaua.

Mai mult și mai mult, cu toate problemele de efectiv, bănățenii au reușit însă cu succes mai ales să nu repete ultima eliminare înregistrată în Cupa României, tot într-o zi de vineri, și tot din semifinale, eșec consemnat anul acesta pe 16 martie pe Arcul de Triumf din București în fața ca și gazdei CSM, 27-22 (17-0), echivalând cu prima semifinală cedată de Timișoara Saracens în Cupa României după 6 ani, explicabil prin aportul oferit de cei din Ronaț și în prima jumătate a acestui an efectivului ”Stejarilor”, cu doar două zile înaintea partidei oficiale inter-țări Georgia – România.

De fapt acestea au fost circumstanțele aproape invariabile în care au fost nevoiți timișorenii să abordeze în acest deceniu pașii pe drumul spre finalele Cupei României sau Cupei Regelui, întreceri pe plan secund prin programarea întocmită de federali, într-un calendar ce-i drept încorsetat și cu mici marje de manevră. Ar fi într-adevăr o știre ca gruparea din Ronaț să beneficieze pe drumul spre finale de un întreg efectiv, căci a devenit poveste veche văduvirea principalelor protagoniste de jucătorii de lot. Șapte pentru România în acest weekend în cazul bănățenilor, șase în cel al roșu-albaștrilor din Ghencea, cu indisponibilitățile adiționale de rigoare de ambele părți…

Iar chiar la Cluj se și decerna ultimul trofeu al Cupei României, preluat de la timișoreni de CSM București, triumfătoare la limită în primăvară împotriva celor din Baia Mare după prelungiri, 27-26 în urma unui 19-19 în timpul regulamentar, schimbare a posesorului, după 3 sezoane în vitrina bănățenilor, fără ca vreun alt club să-l mai fi cucerit în prealabil începând din toamna lui 2013.

Multe motive pentru ca formația din Ronaț să forțeze revenirea în ultimul act, dar și cât se poate de multe absențe astăzi sub Feleac, chiar și de ultimă oră, indisponibili sau convocați pentru ”Stejari”, ceea ce i-a forțat pe Sosene Anesi și Ulises Gamboa să înscrie doar 20 de rugbiști pe foaia de joc, handicap pornire fără precedent în arhivele bănățenilor în actualul deceniu.

În minus dar și cu 4 noutăți de la un meci la altul, și anume Moala, Mureșan, Neculau și Rus, din schemă ieșind în schimb Conache, Manumua, Lazăr și Shennan. În cazul lui Stephen Shennan ca abandon de ultim moment, după ce era introdus în cincisprezecele de start, însă incomplet refăcut, ceea ce a dus la retragerea sa înaintea meciului, prin introducerea lui Whitehurst, rezervă pregătită pentru schimbare în pachetul de înaintare, în condițiile în care și Tătăruș era reprofilat de la o partidă la alta din numărul 8 în liniile dinapoi.

Pe de altă parte, campionii în negru au început în majoritate cu XV-le cu care și-au făcut sâmbătă rodajul cu oaspeții din Cluj, 10 fiind aceiași titulari, într-o formulă de start contra steliștilor cu Samoa; Whitehurst, Moala, Umaga, Tătăruș; Rose, Rupanu / Taupaki, Sabău, Pungea; Popârlan, Mureșan; Neculau, Rus și Morrison căpitan.

Ce-i drept, nu doar timișorenilor le-au lipsit internaționalii convocați, ci și bucureștenilor, garnituri oferind cei mai mulți titulari dintre grupările interne în testul de mâine de la ora 14 cu Uruguay, într-o încleștare a vecinelor pe pozițiile 17-18 în ierarhia IRB, sud-americani inferior clasați fiind în schimb cu biletele pentru Japonia în buzunar.

”Stejarii” se vor alinia sâmbătă cu trei noutăți față de eșecul cu SUA, bănățenii oferind 4 titulari, și anume Căpățână, Drenceanu, Popa și Zaharia, dar și steliștii tot atâția, pe mijlocașul Surugiu, cu numărul 11 Plai, Ionuț Dumitru și fundașul Melinte, cei 3 în liniile dinapoi.

Într-o confruntare venită pe fondul unor succese europene în teste pe tărâmul emisferei sudice, Argentina – Franța 13-28 sau Noua Zeelandă – Irlanda 9-16, dar ce-i drept și cu contraexemplul Africa de Sud – Scoția 26-20.

Iar apropo de scena internațională inter-țări, ziua primei semifinale a Cupei României este și ziua rundei finale a barajului de calificare la Cupa Mondială din 2019, pentru prinderea ultimului loc, etapă a III-a abordată în Franța de la situația Canada 10 puncte, Hong Kong 5, Germania 4, kenienii fiind ieșiți din cursă. Diseară se va juca Kenya – Germania, fără relevanță, dar și Canada – Hong Kong, cu o extrem de mare primă șansă de partea nord-americanilor, după ce în primele două runde se înregistra Canada – Kenya 65-19, Germania – Hong Kong 26-9, Canada – Germania 29-10 și Hong Kong – Kenya 42-17.

La Cluj în schimb bucureștenii au început mai bine pe gazonul moale al terenului ”Dr. Iuliu Hațieganu”, deschizând scorul dintr-o lovitură de pedeapsă, însă forța pachetului de înaintare al timișorenilor și-a exercitat dreptul la cuvânt printr-un mol finalizat de Vasile Rus din linia a treia, balon culcat în terenul de țintă stelist, Samoa transformând: 7-3, scor și la pauză.

Iar același Luke Samoa și-a exersat precizia și la reluarea semifinalei, ba chiar de la distanță, de pe linia de 40 de metri, majorând avantajul timișorenilor rămași apoi în inferioritate numerică prin eliminarea temporară a aceluiași Rus, avantaj de care CSA Steaua a profitat însă numai parțial, printr-un eseu netransformat, și în orice caz doar momentan, căci chiar și în adversitate campionii au ripostat cu aceeași monedă tot prin efortul grămezii, la finalizare din linia I fiind rezerva Mesake Doge: 17-8, grație și transformării lui Rupanu.

Oricât au continuat să se împotrivească prin a se apăra în fața alb-roșilor, cei din Ronaț au încasat la rândul lor al doilea eseu în inferioritate numerică, și acesta însă netransformat, 17-13, ceea ce a făcut pe undeva diferența între… prelungiri și calificare. Conturată grație compactului joc defensiv care a zădărnicit permanent șarjele Stelei.

Campionii s-au și revanșat astfel pe teren neutru pentru eșecul din campionat, 16-9 în Ghencea pe 22 septembrie în turul Superligii, unde se și impuneau pe de altă parte în returul trecut al sezonului regulat, drept indiciu al echilibrului cu mici fluctuații între cele două oponente.

Fluctuație favorabilă astăzi reprezentantei României în ”Challenge Cup”, ca bună repetiție cu beneficii înaintea ”dublei” din următoarele săptămâni din cupele europene. Un triumf al capacității de a nu renunța în condiții de aspră adversitate, dată nu numai de faptul că rezervele la start ale celor din Ronaț au fost mai puține ca niciodată, doar cinci, și anume Halalilo, Boshoff, Doge, Iftimiciuc și Lazăr, pe când Shennan a devenit indisponibil.

O situație limită în care a ajuns să fie pusă ca efectiv numeric apt de joc însăși campioana țării, ceea ce ar trebui să dea de gândit decidenților cu hârtie și pix în ale programărilor competiționale. Mai ales că într-un meci având drept miză intrarea într-o finală concurau vecine de podium în elita Superligii, în principiu la egalitate de puncte, 29, aidoma și liderului CSM București, asta în ideea în care proaspeții finaliști vor triumfa conform așteptărilor cu punct bonus ofensiv în restanța acasă cu cei din Cluj, lăsată pe martie 2019…

Pentru conformitate, Timișoara Saracens era eliminată în primăvară din precedenta semifinală a Cupei României în alcătuirea Conache; Lemnaru, Manumua, Popa, Zaharia; Rose, Seniloli / Militaru, Sabău, Pungea; Mureșan, Drenceanu – cpt.; Morrison, Rus; Stewart, rezerve la start fiind atunci Halalilo, Apoua, Mariș, Lazăr, Doyle, Luiters, Samoa și Istoc.

Timișorenii vor trebui să fie în schimb într-o componență cât mai apropiată de maximul potențialului lotului avut la dispoziție în meciurile acasă din 8 și 15 decembrie din Grupa 1 în European Rugby Challenge Cup, nu de alta dar mai întâi vor primi vizita liderului cu 32 de puncte și 3 avans față de Toulouse înaintea etapei a 10-a din Top14, Clermont Auvergne, care duminică va închide runda pe propriul teren, cu cei din Lyon, iar sâmbăta viitoare va juca la Montpellier.

În miez de decembrie va descinde în Timișoara și Northampton Saints, a opta din 12 echipe în elita Gallagher Premiership Rugby, cu mai multe înfrângeri decât victorii dar și cu nici jumătate din punctele acumulate de fiecare în parte dintre fruntașele Exeter și Saracens, ”sfinții” din Albion mai având până atunci de jucat la Sale Sharks sâmbătă și pe 1 decembrie acasă cu Newcastle Falcons, în runda a 10-a, după care vor beneficia de o pauză în campionat până pe 21 decembrie.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − 3 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: