Cu 6 titulari din Ronaț și Rădoi autor de eseu, ”Stejarii” pierd în Georgia dar profită de eșecul Spaniei în Belgia și se califică direct la Cupa Mondială 2019

Sfârșitul de săptămână în jurul balonului oval, întunecat pentru timișoreni vineri prin prisma eliminării campioanei din Ronaț din semifinalele Cupei României, a fost înseninat astăzi de vestea accederii directe a României la turneul final al Cupei Mondiale de anul viitor din Japonia. Indiferent de rezultatul deplasării în Georgia, deja calificată la IRB Rugby World Cup 2019, ”Stejarii” depășiți cu 25-16 la Tbilisi stăteau strict doar la mâna belgienilor pentru a mai spera cumva cât de cât la obținerea încă de astăzi a biletelor pentru întrecerea niponă, însă veștile parvenite dinspre Bruxelles au fost excelente, gazdele cu șansa a doua răpunând Spania și lăsând implicit România în poziția ”Europe 1”.

România, prezență constantă la turneul final mondial: 9 din 9

Optimismul mai mult decât realismul alimenta speranțele limitate ale României la calificarea directă la turneul final de anul viitor din Țara Soarelui Răsare, totul după ce ”Stejarii” pierdeau luna trecută pe terenul Spaniei, însă ibericii s-au împiedicat tocmai la ultimul hop, la încheierea returului în Rugby Europe Championship, 18-10 (12-0) astăzi la Bruxelles pentru belgieni, în contul cărora mijlocașul Hart a strâns 6 lovituri de pedeapsă, vizitatorii revenind după pauză prin eseurile lui Gibouin și Fontana, unul transformat de Peluchon, care a marcat și dintr-o lovitură de pedeapsă, însă insuficient.

Spania a ratat calificarea pe mâna sa, o victorie în Belgia fiindu-i suficientă indiferent de deznodământul jocului Georgia – România, iar astfel a și rămas intactă reușita ”Stejarilor” de a fi prezenți la fiecare turneu final al Cupei Mondiale de rugby, calificați de pe locul 2 în întrecerea cu 10 runde Rugby Europe Championship, în urma Georgiei, cu biletele asigurate încă înaintea începerii acestui turneu al palierului valoric secund la nivel continental inter-țări.

Din poziția ”Europe 1”, România va juca tocmai în meciul inaugural al turneului final nipon, contra gazdelor, în 20 septembrie 2019, fiind repartizată în Grupa A, una dintre cele 4 ale competiției, cu Irlanda – câștigătoare a Turneului celor 6 Națiuni, Scoția, Japonia și câștigătoarea play-off-ului. De furcile caudine ale barajelor și eventualelor recalificări au scăpat astăzi ”Stejarii” prin puțin sperata victorie a Belgiei, în pofida faptului că nu s-au putut opune revanșei Georgiei, nouă campioană în Rugby Europe International Championship și deținătoare a trofeului ”Cupa Antim Ivireanul”.

Cu 5 titulari evoluând în Hexagon și doi în Anglia, plus la 6 cluburi din campionatul intern și din Rusia, gruzinii s-au impus astăzi după-amiază cu 25-16 la pauză 10-6, prin eseurile lui Lomidze, Sitchinava și Asieshvili, Matiashvili semnând câte două transformări și lovituri de pedeapsă, în vreme ce ”Stejarii” au răspuns spre final prin eseul taloneurului timișorenilor, Rădoi, Vlaicu transformându-l, pe lângă 3 lovituri de pedeapsă.

Pilierul celor din Ronaț, Ionel Badiu, a fost printre cei 3 jucători eliminați temporar în partida din Georgia, abordată de oaspeți în componența: 1. Ionel Badiu (Timișoara Saracens), 2. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens), 3. Alexandru Țăruș (Sale Sharks), 4. Johan Van Heerden (CSM București), 5. Valentin Popârlan (Timișoara Saracens), 6. Mtya Dumani (Știința Baia Mare), 7. Kuselo Moyake (Steaua Bucuresti), 8. Stelian Burcea (CSM București) / 9.Florin Surugiu (Steaua Bucuresti), 10.Jack Umaga (Timișoara Saracens), 11. Ionuț Dumitru (Steaua București), 12. Florin Vlaicu (Steaua Bucuresti), 13. Paula Kinikinilau (CSM București), 14. Tangimana Fonovai (Timișoara Saracens), 15. Cătălin Fercu (Timișoara Saracens), rezerve la start fiind (16) Andrei Rădoi (Timișoara Saracens), 17. Mihăiță Lazăr (Castres), 18. Constantin Pristaviță (Știința Baia Mare), 19. Adrian Motoc (Racing 92), 20. Cristi Chirică (Știința Baia Mare), 21. Valentin Calafeteanu (CSM București), 22. Marius Simionescu (Timișoara Saracens), 23. Sione Fakaosilea (Știința Baia Mare).

Timișoara Saracens a avut așadar 6 titulari în deplasarea în Georgia, pe când liderul Superligii, CSA Steaua, patru, CSM București trei iar CSM Știința Baia Mare și Sale Sharks câte unul, una dintre cele două rezerve cooptate dintre rugbiștii celor din Ronaț semnând eseul învinșilor.

Care vor debuta la Cupa Mondială în meciul inaugural al turneului final, de pe Tokyo Stadium, patru zile mai apoi, pe 24 septembrie, urmând a întâlni pe Kumagaya Rugby Stadium învingătoarea din play-off, iar ulterior, joi 3 octombrie, Irlanda, la Kobe, respectiv Scoția miercuri 9 octombrie, pe Shizuoka Stadium Ecopa.

Românii au încheiat Rugby Europe International Championship 2017-2018 pe locul 2, cu 3 eșecuri, după Georgia, pe 3 clasându-se Spania, care va juca un baraj continental cu Portugalia pentru întâlnirea celor din Samoa în play-off, pierzătoarea urmând să intre în recalificările din noiembrie pentru Cupa Mondială, cu Canada și alte două selecționate ce urmează a fi stabilite. În întrecerea de șase, Rusia s-a clasat a patra, după un 3-57 victorios la Köln cu Germania, iar Belgia pe 5 și nemții ultimii, în ciuda unui triumf la debut, în februarie 2017, în dauna ”Stejarilor”.

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu + 9 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: