Cu 8 ”Stejari” în lotul României, deținătoarea Cupei României, Timișoara Saracens, trage vineri pe Arcul de Triumf contra bucureștenei CSM la intrarea în cea de-a patra finală consecutivă

În curând se împlinesc 2 ani de la reușita clubului de rugby din Ronaț de a cuceri trofeul Cupei României și în capitala Banatului, la al patrulea triumf în întrecerea K.O. din acest deceniu, iar Timișoara Saracens se străduiește acum să păstreze laurii adjudecați pe 21 mai 2016 pe ”Dan Păltinișanu”, având de trecut în condiții de deplasare hopul semifinalei de vineri de pe ”Arcul de Triumf” din București cu gruparea din capitală CSM, furnizoare a doar jumătate din numărul de 8 al selecționabililor bănățenilor în lotul ”Stejarilor” României pentru returul de duminică din Georgia, la încheierea Rugby Europe Championship 2018.

Deseori concomitent pe două fronturi, cu rugbiști evoluând pentru reprezentativa de seniori în același weekend în care și coechipierii lor din efectivul clubului din Ronaț apără culorile multiplei medaliate naționale, Timișoara Saracens este în fața semifinalei de vineri 16 martie de la ora 14, contra mai vechii cunoștințe CSM București, aprovizionând naționala pentru disputa de la Tbilisi și cu 3 foști componenți ai bănățenilor, nimeni alții decât Burcea, Calafeteanu și Kinikinilau, un altul fiind Van Heerden, adus de Eugen Apjok în lotul ”Municipalului” de la ”Zimbrii” pe care i-a îndrumat peste ani.

Cei din Ronaț, pe-atunci inclusiv cu Burcea și Calafeteanu în XV-le de start, treceau chiar de CSM București pe drumul spre câștigarea ediției trecute a Cupei României, în sfertul de finală din 7 mai 2016 de pe ”Gheorghe Rășcanu”, unde tocmai Calafeteanu transforma 5 dintre cele 10 eseuri ale calificatei, Timișoara Saracens galopând la scor apoi tot pe malurile Begăi și în penultimul act respectiv în finală, pe rând, contra Stelei și ”Zimbrilor”.

Era în perioada anterioară debutului timișorenilor în grupele Challenge Cup, odată cu care lucrurile au devenit destul de rapid mai anevoioase pentru efectivul din Ronaț, cu solicitări multiple atât în întrecerile interne dar și prin mai numeroasele convocări în tricoul ”Stejarilor”, la care s-au adăugat mai abrazive dispute internaționale inter-cluburi, iar respectivele solicitări sunt și la ora actuală în agenda unor piese de rezistență ale bănățenilor, judecând fie și doar prin prisma programului lor imediat din această lună, cu ieșirea în Georgia dar și turul acasă din 31 martie, contra nemților din Heidelberg, pentru intrarea în grupele Challenge Cup 2018/9.

În aceste condiții, gruparea din Ronaț este nevoită să navigheze prin a-și doza cât mai bine resursele de personal și forțele, având totodată de dat piept cu oponente de pe plan intern în căutarea răsturnării ierarhiilor. Ceea ce CSM București a și reușit în ultima vreme în primă fază, de exemplu în preliminariile Cupei României sub formă de 6 etape în sistem campionat, încheiate pe locul 2, de unde și calitatea de gazdă a trupei lui Eugen Apjok la ora primei semifinale a ediției 2017-2018.

În plus, CSM București s-a întărit de dată destul de recentă cu internaționali ai timișorenilor, trecându-și în cont și un număr de succese în dauna bănățenilor în ultimul an și ceva, smulse cu mai mult sau mai puțin cântec.

Astfel, în turul actualei ediții a campionatului Superligii, CSM s-a impus la București cu 28-16 pe 9 septembrie 2017, rezultat care a contat în avantajul ierarhic avut față de timișoreni înaintea reluării luna viitoare a returului din sezonul regular în elită, cei din capitală fiind pe locul 3, tot cu o poziție în fața bănățenilor și în prima divizie, precum la finele preliminariilor Cupei României.

Parcurs pe care CSM a bisat tot în București împotriva timișorenilor și pe 18 noiembrie 2017, cu 16-12 și 1-0 la eseuri, așadar în urmă cu 4 luni, și tot într-un weekend când bănățenii aveau titulari în XV-le de start al României, și anume pe Rădoi, Tangimana și Simionescu, tocmai Rădoi dar și rezerva Badiu semnând eseurile răsturnării de scor izbutite de ”Stejari” într-un 17-13 de la 3-10 cu Samoa.

În acest sfârșit de săptămână timișorenii au chiar 8 internaționali în lotul de 28 convocat de proaspăt demisionarul cu rol interimar duminică Lynn Howells, patru în liniile dinapoi și tot atâția pe înaintare, piatra de încercare numindu-se Georgia, pe terenul deja calificatei la turneul final al Cupei Mondiale de anul viitor. Rămași în umbra Spaniei după eșecul de la Madrid, ”tricolorii” par a fi redirecționați pe drumul spre Japonia pe traseul unor baraje mai întâi cu Portugalia iar apoi cu Samoa, în funcție de rezultatul contra reprezentanților națiunii insulare cu unul dintre cele mai mari grade de obezitate din lume fiind și continuarea parcursului spre est, fie direct în Țara Soarelui Răsare, fie într-un pestriț patrulater de recalificări cu exponente ale tot atâtor continente.

Testul din Georgia, a 12-a în ierarhia la zi IRB și dornică de revanșă după eșecul la limită de anul trecut de la București, poate fi destul de edificator înaintea celorlalte încercări oficiale din acest an, ”Stejarii” abordând deplasarea cu doar 4 recruți de la cluburi de peste hotare, dar majoritatea din ”careul de ași” al Superligii, de unde că semifinalele de vineri și sâmbătă ale Cupei României, de la ora 14 în capitală respectiv 11 la Baia Mare, în disputele locurilor 2 cu 3 și 1 cu 4, al doilea meci fiind CSM Știința – CSA Steaua, nu sunt neapărat la fel de relevante, dat fiind efectivele incomplete ale tuturor protagonistelor.

Deținătoarea trofeului este însă constrânsă să se descurce în condițiile date, în fief-ul unei secund clasate care în primele 6 apariții a pierdut doar la liderul neînvins din Baia Mare, cu 22-15. Semifinala de vineri constituie și o repetiție în efectiv incomplet înaintea duelului direct CSM București – Timișoara Saracens de luna viitoare din campionat, în chiar prima deplasare în returul Superligii pentru cei din Ronaț, la a doua apariție în sezonul de primăvară din divizia de elită, în jur de 14 aprilie, după cea acasă cu CSM Știința Baia Mare dar și înaintea returului din 21 martie din Germania, în Continental Shield.

Semifinala din capitală are așadar semnificații multiple, fiind de notat de exemplu că Timișoara Saracens trecea tocmai de CSM București în semifinala ediției din 2015, pe drumul de succes întru apărarea și pe-atunci a trofeului din întrecerea eliminatorie, păstrat la potou la Iași în dauna steliștilor. În penultimul act, găzduit în Ronaț, bănățenii treceau clar cu 34-13 de ”Municipalul” din capitală. Cum am semnalat însă deja, anul 2016 a adus însă și primele riposte victorioase ale bucureștenilor în căutarea revirimentului, spărgând gheața pe relația directă mai întâi în turul sezonului regular din campionat, în august, pe teren propriu, unde croiau un triumf smuls cu mare cântec cu 16-12. Mai apoi, CSM trecea de timișoreni și în toamna lui 2016, în barajul de pe ”Gheorghe Rășcanu” pentru intrarea în semifinalele celei de-a doua ediții a Cupei Regelui, trofeu adjudecat la inaugurare chiar de bănățeni, 11-18 în favoarea celor din capitală, succes consemnat tot într-un weekend cu dispute inter-țări pentru ”Stejari”, cu exact un an înaintea ”dublei” sus amintite din noiembrie 2017, ”Municipal” – Saracens 16-12 în Cupă și România – Samoa 17-13.

De fapt, dacă e să ne luăm după despărțirea de Matt Williams și Dan Roach, CSM București chiar a și generat recent ultimul cutremur în Ronaț, survenit după eșecul bănățenilor în august în campionat, în capitală. Acum, apărarea trofeului adjudecat pe rând în decembrie 2011 la Alba Iulia, în noiembrie 2014 la Cluj, septembrie 2015 în Copou și în primăvara lui 2016 pe Bega e în grija ex-internaționalului All Blacks Sosene Anesi, ai cărui elevi vor avea de dat piept vineri cu un XV incluzând nu mai puțin de 9 rugbiști născuți peste hotare.

Pentru conformitate, iată și lotul ”Stejarilor” de pe locul 17 în ierarhia IRB în vederea jocului de duminică de la ora 14 din Georgia: Ionel Badiu (Timișoara Saracens), Mihăiță Lazăr (Castres), Constantin Pristaviță (Știința Baia Mare), Alexandru Țăruș (Sale Sharks), Alexandru Gordaș (CSA Steaua); Andrei Rădoi (Timișoara Saracens), Florin Bârdașu (Știința Baia Mare), Marian Căpățână (Timișoara Saracens); Johannes Van Heerden (CSM București), Valentin Popârlan (Timișoara Saracens), Adrian Motoc (Racing 92), Dumani Siphosethu Mtya (Știința Baia Mare); Stelian Burcea (CSM București), Kuselo Moyake (CSA Steaua), Cristi Chirică (Știința Baia Mare), Răzvan Ilisescu (Blagnac) / Florin Surugiu (CSA Steaua), Valentin Calafeteanu (CSM București); Florin Vlaicu (CSA Steaua), Tudor Boldor (CSA Steaua) / Jack Umaga (Timișoara Saracens), Paula Kinikinilau (CSM București), Sione Fakaosilea (Știința Baia Mare); Ionuț Dumitru (CSA Steaua), Tangimana Fonovai (Timișoara Saracens), Robert Neagu (CSA Steaua); Cătălin Fercu (Timișoara Saracens), Marius Simionescu (Timișoara Saracens).

Ultimele rezultate din runda finală a preliminariilor Cupei României și ierarhia fazei I, plus cea după primele 8 etape în Superliga și programul din 7 aprilie, pe coloana datelor tehnice. În Turneul celor 6 Națiuni, un weekend final cu Italia – Scoția sâmbătă și Anglia – Irlanda respectiv Țara Galilor – Franța duminică. Irlanda este desprinsă în câștigătoare, cu 18 puncte, urmată de Țara Galilor cu 11 puncte, Anglia și Franța cu câte 10, Scoția 8 și Italia nici unul.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci − 5 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: