Cu vână proaspătă, Timișoara Saracens se revanșează la scor

Deși fără 3 internaționali accidentați sâmbăta trecută în barajul tur din Georgia și deși fără nici un joc de campionat de nu mai puțin de 7 luni fără două zile, campioana Timișoara Saracens a arătat cât de utile au fost cele 5 apariții avute între timp în grupele Challenge Cup, revenind astăzi la partidele din Superliga al cărei titlu îl deține prin a dispune detașat, cu 7 eseuri și punct bonus ofensiv, de o grupare ce a aliniat 3 internaționali până nu demult în Ronaț și care câștiga ambele jocuri din debutul acestui retur din sezonul regulat.

Ratu Henry Wainiu Seniloli: două eseuri / foto: rugby-timisoara.ro

Ratu Henry Wainiu Seniloli: două eseuri / foto: rugby-timisoara.ro

Lipsa jocurilor în picioare în returul Superligii n-a constituit deloc un impediment pentru campionii României la debutul pe plan intern în 2017, din contră, Timișoara Saracens dovedind că s-a întărit după experiența continentală contra celor din Edinburgh, Paris și Londra, și tranșând clar duelul de la ora 12 de pe arena ”Dan Păltinișanu” cu CSM București: 45-17 (26-10) în primul meci oficial acasă din noul an dar totodată și ultimul pe teren propriu înaintea manșei secunde de pe același gazon cu Krasny Yar Krasnoyarsk, pe 22 aprilie de la ora 14. Așadar, o utilă și reușită verificare pentru returul cu rușii, abordat la adăpostul unui avantaj echivalent cu un eseu netransformat.

Oferindu-i debutul dintre noile achiziții și fundașului Stefano Hunt iar titularizat în premieră fiind cu numărul 9 și Henry Seniloli, care intra pe parcurs sâmbăta trecută la Rustavi, unde Doyle și Stewart, numerele 6 și 8, apăreau în primul XV, Timișoara Saracens s-a desprins rapid în partida de la amiază cu două eseuri în primul sfert de oră și încă două pentru punctul bonus ofensiv deja până la pauză: 26-10.

Primele două au fost semnate de rugbiști din linia I respectiv linia a doua, Căpățână și Drenceanu, iar următoarele două prin noile achiziții Seniloli și Stewart, același Seniloli dar și Umaga precum și rezerva Pretorius înscriindu-le pe cele ale părții secunde, în ceea ce a fost o galopantă revanșă pentru timișorenii depășiți cu cântec în tur la București, cu 16-12 pe 12 august 2016.

Pe-atunci, o săptămână mai apoi, în vară, timișorenii le pricinuiau steliștilor unicul eșec din campania în curs, cu 8-6 pe Bega, un prim test în deplasare în retur fiind programat pentru elevii lui Grainger Heikell tocmai în Ghencea, în Vinerea Mare, 14 aprilie de la ora 14, cu roș-albaștrii de pe primul loc, autori astăzi ai unui succes similar ca proporții ale scorului.

În această etapă a 3-a din returul Superligii, de la ora 11, CSA Steaua a semnat la rândul ei 4 eseuri până la pauza deplasării la Iași, adjudecată cu 15-40 (3-26) și 2-6 la eseuri, învingătorii desprinzându-se tot prin două eseuri în primul sfert de oră, prin Ciornei și Vueti, transformate de Vlaicu, și înscriind tot 26 de puncte până la pauză, aidoma timișorenilor, autori de eseuri în partea I mai fiind Strătilă și Ioniță, după care Vlaicu și Neagu au mai culcat balonul în terenul de țintă advers și la reluarea partidei.

Tocmai la Iași jucau și timișorenii precedentul lor meci în Superliga, la încheierea turului, pe 10 septembrie 2016, când învingeau cu 49-24, iar scorul se aseamănă celui conturat astăzi de campionii din Ronaț pe ”Dan Păltinișanu”, unde n-au mai putut conta pe Lemnaru, Rose și Ianuș, accidentați în victoria cu 17-12 contra lui Krasny Yar, ultimul după ce începea ca rezervă, precum și pe Militaru, și el accidentat, însă înlocuitorii au dovedit consistența efectivului remaniat în iarnă de trupa bănățeană.

Care a aliniat mai mult de jumătate dintre componenți de peste hotare, în alcătuirea de start Hunt, Zaharia, Popa, Sefanaia, Tangimana, Umaga, Seniloli – pe liniile dinapoi, respectiv Aholelei, Căpățână, Pungea, Popârlan, Drenceanu, Doyle, Lazăr și Stewart în pachetul de înaintare, Rădoi, Mariș, Halalilo, Mureșan, Pretorius, Simionescu, Gorcioaia și Morrison luând loc la start pe banca de rezerve.

O senzație familiară lăsa pe undeva și garnitura oaspeților de la CSM București, privind de exemplu spre Carpo, Calafeteanu sau Kinikinilau, însă forța colectivă oțelită pentru timișoreni în grupele Challenge Cup a fost de nestăvilit fie și în fața unor individualități cooptate în timp sau de dată recentă de cei din capitală. Care au contat azi pe Petucher, Tongia, Gorun, Sobota, Neacșu, Mitu, căpitanul Ion și Carpo în pachetul de înaintare, respectiv Calafeteanu, Faasen, Ispir, Kinikinilau, Maliepo, Mattoccia și Lama în liniile dinapoi.

Calafeteanu avea de fapt să fructifice prima lovitură de pedeapsă a partidei, dintr-o poziție devenită atât de familiară lui în ultimii ani pe Bega, însă de această dată pentru CSM București, dar la bețe a dat cu precizie în același prim sfert de oră și Jack Umaga, prin transformarea primelor eseuri ale gazdelor, marcate de Marian Eugen Căpățână și Marian Drenceanu: 14-3.

A urmat cea mai anevoioasă perioadă de joc pentru gazdele bănățene, eseul izbutit pentru CSM de Daniel Faasen și accidentarea lui Dorin Lazăr, înlocuit cu Morrison, punând XV-le de pe Bega pe picior defensiv, sub presiunea vizitatorilor, care n-au reușit însă străpungerea apărării timișorene.

Odată scăpați din strânsoare, amfitrionii au încheiat în forță prima parte, Henry Seniloli bisând în minutul 36 la eseul cu care răsturna decisiv scorul la Rustavi, servit fiind acum de Simionescu, după care l-a imitat și Michael Stewart, iar Jack Umaga a transformat: pauză, 26-10.

La reluare, pentru a-și împrospăta dar și menaja pachetul de înaintare în perspectiva mai importantelor dueluri următoare la CSA Steaua, cu Krasny Yar, la Baia Mare dar eventual chiar și la Edinburgh, Grainger Heikell a trecut la efectuarea schimbărilor, Căpățâna fiind înlocuit cu Andrei Rădoi iar Aholelei și Pungea cu Mariș și Halalilo.

Cursul jocului însă nu s-a schimbat pe înaintare, Seniloli semnând ”dubla” iar Umaga transformând, după care același Umaga a înscris la rândul său un eseu, cu concursul lui Brian Sefanaia. Gazdele nu s-au oprit însă nici aici, Lotter Pretorius trecându-și și el numele pe lista marcatorilor de eseuri, cu Umaga precis și pentru a cincea oară, autor a 15 puncte, o treime din totalul învingătorilor: era 45-3.

Ultimul cuvânt l-au avut oaspeții, însă doar ca o palidă consolare, CSM reușind cel de-al doilea eseu la Timișoara, pe fondul inferiorității numerice a învingătorilor, de la care căpitanul Popârlan a fost trimis în sin-bin de Vlad Iordăchescu, arbitru accidentat puțin mai apoi și înlocuit cu un fost rugbist al celor din Ronaț la ora relansării balonului oval pe malurile Begăi, în urmă cu peste 6 ani, și anume Mădălin Gîrbău.

Una peste alta, victorie la scor prin integrarea principalelor noi achiziții din iarnă, ca un bun rodaj pentru ceea ce urmează.

Căci partida de astăzi este urmată pentru timișoreni de un mic tur de forță în primăvară, cu jocuri vineri 14 aprilie, la București, cu CSA Steaua – pe al cărei teren au apărut în urmă cu două săptămâni în unicul amical al primăverii, pierdut, apoi sâmbătă 22 aprilie de la ora 14 pe ”Dan Păltinișanu”, în returul barajului pentru European Rugby Challenge Cup cu Krasny Yar Krasnoyarsk, marți 25 aprilie, acasă cu CS U Cluj, sâmbătă 29 aprilie la București, cu Dinamo, pe 3 mai la Baia Mare, în restanța dintr-o miercuri în Superliga, cu CSM Știința, iar în 7 mai acasă cu CSM Poli Iași. Ulterior, potențiale jocuri cu atât mai importante, pe 13 mai barajul pentru semifinalele interne dar și invitația la Edinburgh, în cazul în care timișorenii își vor obține biletele pentru faza grupelor din Challenge Cup 2017-2018, iar în 20 mai în semifinala Superligii, cu finala programată pe 27 mai.

Dinamo – U Cluj este programat duminică 9 aprilie de la ora 14, în ultimul meci al etapei a X-a. Ultimele rezultate, clasamentul la zi și programul, pe coloana dreaptă. După cum se constată pe baza ierarhiei la zi, CSA Steaua este lider cu două meciuri în plus jucate, rămânând de văzut dacă Timișoara Saracens o va detrona în următoarea lună, doar locul 1 după cele 14 runde din sezonul regulat asigurând prezența direct în semifinalele Campionatului Național FRR al elitei, fără un meci în plus de calificare în baraj.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: