De la soba de tablă în mijloc, la aer condiţionat

Vinerea trecută, la faza judeţeană la Tag Rugby a Olimpiadei Sportului Şcolar, diriguitorii clubului de Superligă şi-au rupt din timpul în numărătoare inversă, cu sezonul bătând la uşă duminica viitoare, pentru a lua pulsul schimbului de mâine şi a-i îmbărbăta pe juniorii locului, parte a proiectului pe mai multe fronturi de renaştere a rugbyului local, şi asta nu doar prin importuri masive, cum a fost recenta soluţie de circumstanţă.

Sorin Doda (stânga) aplaudând la ceremonia de premiere în Tag Rugby

Sorin Doda, vicepreşedinte al clubului de Superligă RCM MVT UVT Timişoara, completând cele spuse de conducătorul grupării, Dănuţ Borzaş, publicate zilele trecute sub titlul „În 5-6 ani, 80% din echipă să fie timişoreni”, a fost foarte clar în privinţa planului cu bătaie lungă, şi anume că „asta şi vrem, să creem o emulaţie pentru atragerea tinerilor către rugby şi să conturăm un centru de selecţie şi creştere a viitoarelor generaţii de jucători”.

Iar pe lângă problema esenţială a lărgirii ariei de selecţie şi cooptării de copii, juniori şi antrenori ai viitoarelor grupe, fostul rugbyst la nivelul juniorilor republicani din Simeria între 1978 şi ´82 a amintit şi de infrastructura necesară găzduirii unei asemenea desfăşurări de forţe. Baza sportivă dedicată exclusiv pregătirii viitorilor rugbyşti va fi pe fostul teren al Daciei din zona Mircea cel Bătrân, în Mehala, planurile incluzând lărgirea la 250-300 a grupului copiilor şi juniorilor de la RCM, deja în acest an, şi a alcătuirii unei echipe de juniori I bună de lansat la apă în competiţia de profil din 2012-2013.

În paralel, ramura proiectului despre care s-a mai pomenit, îmbunătăţirea bazei materiale a echipei de seniori, la terenul său din Ronaţ: baza de pregătire, viitoarea aernă, instalaţia de nocturnă…

Cosmin Cioriciu, secund la RCM şi antrenor cu copiii, e indispensabil ca potenţial uman pentru pregătirea schimbului de mâine

„Anul trecut, prin februarie, am trecut prin Ronaţ şi am văztut condiţiile jalnice, cu soba de tablă în mijlocul vestiarului şi băile degradate. Au fost primii paşi, de a reface acele utilităţi”, a explicat absolventul Universităţii „Politehnica” trecerea la actuala instalaţie de aer condiţionat. De la paragină, la recondiţionare, la aerul de nou în rugbyul local.

Sorin Doda remarcă faptul că toată această coagulare actuală de forţe în jurul grupării de Superligă a avut însă la bază „scânteia” unui om. „Totul a pornit de la un singur om, de la Dănuţ Borzaş, datorită căruia s-au pus lucrurile pe roate. Ne-a capacitat şi ne-am implicat benevol, din timpul nostru, cu dorinţa de a pune noua grupare pe baze solide”. Ca în rugby, ca în grămadă, foşti jucători divizionari A, B sau de juniori, şi în general ei, şi-au împreunat umerii şi mai ales potenţialul managerial, logistic şi financiar, generând o transformare ce încearcă să câştige noi şi noi suflete aproape de balonul oval.

La competiţia de Tag Rugby, nimeni n-a fost uitat şi privat de un calendar pe 2011 cu însemnele galben-albaştrilor de la RCM, un semnificativ gest simbolic în privinţa încercării de apropiere a noii grupări de mai larga suflare a simpatizanţilor de rugby. Vor veni în sprijinul echipei toţi acei potenţiali finanţatori? Depinde doar de puterea de convingere a celor implicaţi, care şi-au pus toate pârghiile în funcţiune „şi am cooptat potenţial uman, fiecare pentru ceea ce ştie să facă, pe diverse domenii: marketing, imagine, generare de fonduri”.

Ca între foşti rugbyşti: o coagulare a forţelor pe plan local

La terenul din Ronaţ, plecând aproape de la zero, finanţatorii au obţinut mai întâi autorizaţia de construire a noii arene şi au „strâns fonduri cât pentru jumătate din necesarul proiectului”, restul fiind completat prin diverse modalităţi incluzând suplinirea forţei de muncă şi a materialelor de construcţii de diferiţi parteneri. Iar la stadion nou, şi instalaţie de nocturnă. „E indispensabilă, căci e mare lucru pe timp călduros să te antrenezi şi să joci seara”.

Totul sună bine, aşa încât prim-divizionara demarează în Superligă sub cele mai bune auspicii, comparativ cu anii anteriori. Desigur, e nevoie de răbdare, multă răbdare, atât în privinţa alcătuirii centrului de copii şi juniori cât şi a omogenizării seniorilor, unde rezultatele, cel mai probabil, nu vor veni peste noapte, de pe-o zi pe alta. Până una alta, Alexandru Domocoş îşi reuneşte lotul în răstimpul rămas până la debutul în 27 martie şi la Valea lui Liman, pentru patru zile, începând de joi, reîntorcându-se practic unde s-a efectuat stagiul de pregătire centralizată din iarnă, şi de săptămâna viitoare are la dispoziţie şi pe internaţionalii de lot, degrevaţi de solicitările la naţională după jocul de sâmbătă cu Spania.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + patru =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: