Desprinsă prin 3 eseuri cu 21-3 la pauză, Timișoara Saracens stinge motoarele în ultimele faze. 26-20, returul la Heidelberg

Campioana României la rugby a câștigat aproape la fel de des precum în urmă cu două sezoane și în actuala campanie a ”anticamerei” Continental Shield, doar că la diferențe în general considerabil mai mici în comparație cu reușitele din 2015-2016, de exemplu cu doar două respectiv 4 puncte în aparițiile acasă în toamnă cu italienii, sau la 5 și 9 puncte la Cluj în faza precedentă cu RC Batumi, iar deznodământul de astăzi al manșei I a barajului pentru grupele Challenge Cup s-a înscris în aceleași tipare, Timișoara Saracens semnând un 26-20 comprimat de la 21-3 la pauză, dovadă că indiferent de sport nemții joacă meciul până la capăt.

Iar dacă Heidelberger RK a luptat până la capăt în turul de la ora 14 de pe ”Dan Păltinișanu”, atunci și dubla manșă încă se joacă, deținătoarea titlului în Bundesliga lăsându-și astăzi la Timișoara cât de cât întredeschisă ușa de accedere spre grupele European Rugby Challenge Cup 2018/9 dar și spre finala Continental Shield din mai de la Bilbao, repere pentru care rugbiștii din Ronaț rămân însă totuși mai bine poziționați.

Prin prisma etalării de forțe din a doua jumătate a primei părți a jocului tur din Banat, minute în care Timișoara Saracens s-a dezlănțuit prin înscrierea a trei eseuri, grație lui Tevita Manumua, la finele unei șarje val-vârtej, lui Valentin Popârlan în urma unui mol de margine dar și mulțumită lui Fonovai Tangimana, implacabil, campioana Superligii era cu bagajele ca și făcute pentru destinațiile europene de toamnă din cea de-a doua întrecere continentală inter-cluburi. În plus, cireșele pe tort erau precis așezate de Jody Rose prin transformări fără greșeală din poziții nu tocmai confortabile: 21-3 la pauză.

Însă, la adăpostul avantajului mai mult decât suficient pentru calificare, spre final, elevii lui Sosene Anesi au comutat de puțin intensitatea încleștării cu nemții la niște parametri care să-i ducă oarecum cu gândul și la proxima deplasare de sâmbăta viitoare la Baia Mare, la debutul în returul Superligii, cea de pe 21 aprilie, a returului din Germania, trecând pentru câteva clipe undeva în plan secundar, dat fiind cele 3 săptămâni rămase până la ora manșei secunde.

Ațipire a vigilenței de care au profitat oaspeții din Heidelberg, recuperând la potou un handicap altfel ca și insurmontabil în Germania, de la 26-10 la 26-20, și reamintind de episodul suferit de ”Stejari” în februarie 2017 la Offenbach, eșec cu 41-38 de la 20-38 înaintea jumătății secunde a părții a doua.

Pe de-o parte, sportivii din Germania au confirmat și în sportul cu balonul oval spiritul care-i caracterizează, indiferent de statutul lor valoric pe terenul de joc, iar pe de altă parte campioana din Ronaț a dovedit că mai are de aprofundat atitudini care să-i servească tentativelor de a se ridica în timp la nivelul mai elevatelor competiții inter-cluburi europene pe care le vizează. Desigur, finalul descrescător pentru gazde al partidei de astăzi nu constituie un mare caz, și bine că s-a întâmplat la un scor suficient de consistent respectiv în fața unor oponenți inferiori valoric, însă este destul de sugestiv ca bună lecție pe viitor.

Cu 4 modificări în XV-le de start față de formația aliniată pe 20 ianuarie pe Cluj Arena în precedenta reprezentație din această competiție, retur adjudecat în Ardeal cu 21-12 în dauna georgienilor, bilet pentru această dublă manșă cu nemții, și anume Căpățână în linia I în locul lui Rădoi, Luiters la mijloc pentru Seniloli iar în liniile dinapoi Popa și Tangimana preluând ștafeta de la Umaga respectiv Lemnaru, Timișoara Saracens a marcat astăzi în prima parte mai multe eseuri decât pe malurile Someșului, între autori numărându-se acum nu doar Popârlan, ci și Mădălin Vlad Lemnaru, intrat pe parcurs, cu punctele bănățenilor după pauză, 26-10.

Turul părea jucat iar timișorenii croiseră și faze gustate de foarte puținii spectatori de pe ”Dan Păltinișanu”, însă lipsa de concentrare și fisurile în structura jocului i-au invitat pe tenacii nemți să și ”închidă” tabela de marcaj, după ce doar punctele lor făceau diferența în prima pătrime a întâlnirii, când Raynor Parkinson deschidea scorul printr-o lovitură de pedeapsă: 0-3.

Heidelberger RK înscria și primele puncte ale părții secunde, prin Siegfried Fisi’ihoi, pilierul internațional din Tonga al cărui eseu era transformat de același Parkinson, iar ultimul cuvânt a fost așadar tot al dublu învingătorilor lui Calvisano, Marcel Coetzee semnând și al doilea eseu al vizitatorilor, în penultimul minut, transformat tot de Parkinson, care mai adăuga în ultima fază și transformarea unei lovituri de pedeapsă: 26-20. 

Scor mai detașat în cealaltă semifinală din Continental Shield, pe tronsonul trupelor prezente în actuala ediție a grupelor Challenge Cup, Enisei STM – Krasny Yar RC 47-22, consemnat pe Trud Stadium din Krasnodar.

 

Timișoara s-a impus cu (15) Fercu; Tangimana, Manumua, Popa, Shennan; Rose, Luiters / (1) Badiu, Căpățână, Pungea; Popârlan, Drenceanu; Morrison, Rus; Stewart, rezerve la start fiind Rădoi, Apoua, Doge, Lazăr, Sabău, Rupanu, Conache și Lemnaru.

Următorul meci acasă al timișorenilor este peste două săptămâni, în a doua apariție din returul sezonului regular în Superliga, cu CSM București, cu o săptămână înaintea returului din Germania.

* În principalele două întreceri din Europa, mai întâi în cea cu numărul 2, Challenge Cup, sferturile au oferit disputele Newcastle Falcons – Brive 25-10, Pau – Stade Francais 35-32, Connacht – Gloucester 28-33 și Edinburgh – Cardiff Blues 6-20, semifinalele fiind programate în 20-22 aprilie în Țara Galilor, cu francezii vizitatori, respectiv între engleze pe Kingsholm, iar în numero uno, Champions Cup: Scarlets – La Rochelle 29-17 și Munster – RC Toulon 20-19, celelalte două sferturi fiind duminică.

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 4 = douazeci patru

 


Ultimele articole din categoria Rugby: