”Dragonii” scot flăcări cu 9 eseuri fără replică: 59-3 (17-3) cu Timișoara Saracens

Timișoara Saracens a avut în această seară plăcuta oportunitate de a juca în premieră în Țara Galilor în cupele europene, ca prim test al ”dublei” hibernale pe tărâm britanic la începutul unui an în care campionii Ovaliei carpatine vor căuta pe rând să recucerească trofeul Cupei României și să-l păstreze pe cel al Superligii. Pornind cu șansa a doua la Newport în fața ”Dragonilor” care au menținut 4 titulari din meciul de campionat pierdut sâmbăta trecută la Scarlets, rugbiștii din Ronaț n-au fost în măsură să răstoarne calculele hârtiei, dimpotrivă, diferența majoră în ceea ce privește numărul jocurilor în picioare și calitatea acestora înclinând treptat balanța în favoarea insularilor, de o manieră copleșitoare: 59-3 (17-3) și 9-0 la eseuri.  

Învinși drastic în precedenta deplasare din faza grupelor actualei ediții în Challenge Cup, cu 70-12 în octombrie 2018 la liderul din Top14, în Franța, campionii României au sperat la mai bine pe terenul grupării galeze cu cel mai slab bilanț la zi dintre cluburile britanice în actuala campanie din Guinness Pro14, însă n-au izbutit să-și treacă în cont cea mai strânsă înfrângere de până acum din vizitele în Franța, Anglia, Scoția și din nou Franța, consemnată chiar la prima ieșire, 27-0 pentru Stade Francais în octombrie 2016, la Paris.

Căci, deși tot penultimii și la ora actuală în Conferința B din Guinness Pro14, precum în sezonul trecut, pe care îl încheiau cu 17 înfrângeri în 21 de etape, roșu-negrii din Newport n-au ratat prilejul să-și dubleze zestrea de 5 puncte deținută după jocul tur de la Timișoara, în urma căruia pierdeau pe rând în ”dubla” cu Northampton Saints și la Clermont-Ferrand.

Pentru Dragons a fost o repetiție cu public înaintea mult mai dificilelor examene acasă de luna aceasta cu galben-albaștrii francezi și cu Munster, lider al Conferinței A în ”Pro14” care se laudă cu un bilanț în oglindă față de cel al galezilor, 9 victorii și 4 eșecuri, iar gazda și-a fructificat detașat avantajul terenului propriu dar și superioritatea valorică, din postura favoritei certe.

Dragons Rugby e în plin sezon, conectată din plin la ritmul competițional, ceea ce i-a facilitat impunerea cadenței pe drumul spre cel mai categoric succes al stagiunii, binevenit după eșecul suferit sâmbăta trecută în duelul galez din ”Pro14” la Llanelli, 22-13 (12-3) pentru Scarlets, înfrângere în urma căreia formația din Newport i-a păstrat în primul XV și pentru partida de la ora 21:30 pe Amos și Dixon în liniile dinapoi iar pe Hibbard în linia I și pe Screech în linia a II-a, titularizând totodată 5 rugbiști intrați după pauza deplasării din urmă cu 6 zile.

În contrast, campioana României nu mai jucase de peste o lună de zile, iar în aceste condiții deznodământul a fost inevitabil, insularii răsturnând rapid scorul cu 3 eseuri până la pauză și înscriind fără replică alte șase în partea secundă, totul după același tipic în acest gen de confruntări, și anume prin etalarea și exersarea de către favorită a ruperilor de ritm pe treisferturi, în vreme ce outsiderul s-a axat în schimb pe forța și masivitatea pachetului de înaintare, insuficiente însă pentru a-și spori posesia balonului.

De fapt, a fost doar al 15-lea meci al timișorenilor în exact 5 luni, în 4 competiții diferite, însă doar al patrulea internațional, în Challenge Cup, față de cele 5 ale galezilor în aceeași competiție, cu mențiunea că Dragons a mai primit deja în actuala campanie din Guinness Pro14 vizita unor echipe din Italia, Africa de Sud, Scoția sau Irlanda…

Comparativ, cinci dintre precedentele 14 partide ale bănățenilor în 2018-2019 s-au derulat în compania grupărilor din a doua jumătate a Superligii, Dinamo, U Cluj și nou-promovatele din Buzău și Constanța, diferențele fiind grăitoare. Iar și mai mult decât atât, după debutul stagional din 11 august la Buzău, Timișoara Saracens a avut parte de un calendar competițional tot mai subțirel, celor câte 4 apariții în septembrie și octombrie, când lega două partide în Challenge Cup, adăugându-li-se numai două în noiembrie și una singură luna trecută.

Însă, măcar pentru 80 de minute, cei din Ronaț au uitat de coșmarul gazonului înghețat în prag Centenar la Cluj și al celui înzăpezit pe Bega, delectându-se în schimb pe o arenă inaugurată în 1877, unde temuții All Blacks cedau în 1963 ”Dragonilor” într-un tur neo-zeelandez al emisferei nordice.

Dragons este într-adevăr Cenușăreasă între cele 4 galeze din Guinness Pro14, pierzând și precedenta apariție pe Rodney Parade în Grupa 1 din E.R. Challenge Cup, 21-35 cu englezii de la Northampton Saints, dar pe de altă parte Wales se pregătește de inaugurarea pe 1 februarie pe Stade de France a noii ediții a Turneului celor 6 Națiuni în calitate de ocupantă a locului 2 în sezonul trecut, cu 3 victorii pe linie la Cardiff.

La o aruncătură de băț de Newport… Oraș port pe coasta sudică a Țării Galilor în care au ancorat vineri și bănățenii. Drumuri europene în vremuri tulburi, penultima etapă în grupele Challenge Cup începând în această seară cu 3 meciuri în Franța, la Paris, Perpignan și La Rochelle, și unul pe tărâmul ”Dragonilor”. Iar toți își duc bătăliile lor în aceste vremuri de răscruce, de-o parte și de alta a Canalului Mânecii…

Și chiar așa și sunt, de răscruce, idilicul cadru natural din Gwent, regiune la hotarul cu Anglia, respectiv gazonul imaculat de pe Rodney Parade ascunzând tumultul unui început de an decisiv pentru suflarea britanică. Cei din Newport se pot mândri că au avut chibzuit discernământ în a alege mai ales cu capul dar și cu sufletul la referendumul din 2016 pentru eliberarea Regatului Unit din ghearele hidrei, acel 56% pe plan local fiind peste media națională de 51,9% în favoarea eliberatorului Brexit, însă nimic nu poate fi clar când ai de-a face cu o caracatiță ahtiată de expansiune și cu un guvern tributar teribilului dictat, dictat din umbra căruia se elibera doar autonoma Groenlanda în 1982, mai sigur fiind să nu te legi deloc la cap și să nu te încurci din capul locului în ițele birocratice de la Bruxelles, ceea ce evita Norvegia prin a zice nu și în 1972, și în 1994.

Unii au nobila cutezanță de a încerca să-și ia țara înapoi, de a o smulge din monoliticul monstruos totalitarism amplificat de birocrați nealeși pe adresa unor popoare care au votat peste ani împotriva tuturor tratatelor, dar cărora tot le-au fost draconic ignorate opțiunile la urne, în cel mai nedemocratic mod cu putință. Danezii în 1993 împotriva Tratatului de la Maastricht, francezi și olandezi anti Constituției unionale la referendumul din 2005, tot danezii precum și suedezii împotriva euro, irlandezii împotriva Tratatului de la Nisa iar ulterior și al celui de la Lisabona, acum vreo 10 ani. Dar trebuia să iasă cum vor paiațele de fațadă ale ocultei, așa încât oamenii erau târâți din nou la urne, și erau într-adevăr îngenuncheați la a doua strigare, conform planurilor păpușarilor, ceea ce ar putea să-i pască din nefericire în această primăvară și pe mândrii insulari. Cei care înțeleg mersul lucrurilor împotriva majorității de rând nu știu cum să scape cât mai degrabă din temnița fortificată de călăii Europei firești, cei care habar n-au pe ce lume trăiesc nu știu cum să fie mai flatați în prostia lor fudulă că sunt prizonieri ai unei sinistre închisori fără granițe…

Primăvara este așteptată din cu totul alte motive cu sufletul la gură de rugbiștii Timișoarei, în speranța unor terenuri mai bune în propria bătătură, exemplul celui de pe Rodney Parade fiind însă intangibil.

Să tot joci pe asemenea suprafețe, diferențele spunându-și cuvântul și pe linie sportivă, 59-3 după ce galezii se impuneau categoric și în tur pe ”Dan Păltinișanu”, 54-17 în urmă cu aproape 3 luni, pe 13 octombrie.

Vineri, primul cuvânt l-au avut elevii lui Sosene Anesi, bine legați în grămadă, Luke Samoa deschizând scorul în cel de-al doilea minut dintr-o lovitură de pedeapsă, fără a o fructifica și pe cea din minutul 6. Foc de paie, căci unde s-au înclinat de două ori peste ani și cei de la Bucharest Wolves au pățit-o încet și sigur și campionii României, dejucați în intențiile lor din liniile dinapoi ale gazdelor, cu câte un eseu cam la fiecare peste 10 minute. Trei la zero la pauză la acest capitol.

Internaționalul galez Hallam Amos l-a marcat pe primul în minutul 11, fără ca Tovey să transforme, iar după ce Samoa a mai ratat o lovitură de pedeapsă și în minutul 24, același centru exterior Amos, tocmai repoziționat ca aripă în urma accidentării aripii dreapta, a semnat ”dubla” în minutul 27.

În plus, aripa stângă Will Talbot-Davies a înscris la potou, în minutul 39, de astă dată Tovey transformând… 17-3 la pauză.

Dragons a abordat în forță partea secundă iar mijlocașul la grămadă Davies a marcat la debutul său ca titular un eseu încă din primul minut, transformat de Tovey, care avea să bifeze 6 reușite ca mărgelele. În tabăra timișorenilor, mijlocașul la grămadă era schimbat la pauză, Rupanu în locul lui Conache, iar bănățenii mai efectuau două înlocuiri în linia I și una în linia a III-a în minutul 47.

Galezii, deja cu punctul bonus ofensiv la purtător, replicau prin schimbarea numărului 8, iar puțin mai apoi marca și Screech, din linia a II-a, prim eseu cu pachetul de înaintare. Scorul lua deja proporții, 31-3.

Și avea să devină aproape dublu, cu alte 4 eseuri transformate în numai zece minute, în intervalul 59-69, din nou prin Talbot-Davies, prin fundașul Williams, prin Fry la debutul său ca titular în linia a III-a și iarăși mijlocașul la grămadă Rhodri Davies… 59-3.

Mult la puțin, prim meci al timișorenilor în actuala fază a grupelor fără eseu marcat, o reflecție a limitărilor induse de lipsa jocurilor în mână dar și de imposibilitatea etalării unui joc de posesie mai elaborat. N-au mai asistat peste 7.000 de spectatori, precum în duelurile directe cu vizitatoare galeze, ci ca de obicei în celelalte meciuri acasă, peste patru mii, și anume 4.600, în așteptarea partidelor de calibru cu liderul ASM Clermont Auvergne și un altul, Munster…

*

Dragons Rugby: J. Williams; Howells (23, Sage), Amos, Dixon (58, Henson), Talbot-Davies; Tovey, R. Davies (72, R. Williams) / Ellis (68, Suter), Hibbard (62, Lawrence), Coleman (74, N. Thomas); J. Davies, Screech (58, Taylor); Fry, Cudd, Benjamin (49, D. Griffiths).

Timișoara Saracens: Simionescu; Zaharia, Manumua, Popa, Shennan (58, Tătăruș); Samoa, Conache (41, Rupanu) / Taupaki (47, Militaru), Căpățână (47, Rădoi), Pungea (58, Halalilo); Lazăr (58, Moala), Iftimiciuc; Whitehurst, Neculau (47, Rus), Stewart (69, Mureșan).

Au arbitrat francezii Ludovic Cayre – Jonathan Dufort și Nicolas Datas.

Penultima etapă a fazei seriilor se încheie mâine seară tocmai în Grupa 1, de la ora 22 a României, la Clermont-Ferrand, cu ”Saints” oaspeți înaintea primirii timișorenilor vinerea viitoare tot de la ora 22.

Liderul din Clermont-Ferrand are 20 de puncte în Grupa 1, Northampton Saints 15, Dragons Rugby 10 iar timișorenii, nici unul.

În celelalte jocuri de vineri, Perpignan – Bordeaux-Begles 27-34, Stade Francais – Pau 35-14 și La Rochelle – Zebre RC 32-12.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × unu =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: