Echipa anului în România, cu Heikell, Calafeteanu şi Tangimana cei mai, cei mai. Timişoara Saracens, lider cu punctaj maxim în calificările Challenge Cup, acasă sâmbătă cu romani

Timişoara Saracens RCM UVT a fost desemnată cea mai bună echipă din România în anul 2015 la festivitatea de final de an a rugby-ului tricolor, în cadrul căreia clubul din Ronaţ a mai fost răsplătit şi cu 3 distincţii individuale, însă campionii naţionali, totodată deţinători ai Cupei României şi Cupei Regelui, nu şi-au încheiat încă apariţiile de succes în această toamnă, având o ultimă înfăţişare sâmbătă de la ora 12,30 pe arena „Dan Păltinişanu”, în cel de-al treilea meci din faza grupelor competiţiei de calificare în European Rugby Challenge Cup 2016/7, joc cu romanii pe care îl abordează de pe locul I şi cu punctaj maxim în preliminarii.

DSC_0832

 

Toamna cum nu se poate mai rodnică pe plan intern a rugbiştilor de pe malurile canalului Bega a devenit totodată mai mult decât dătătoare de speranţe şi în privinţa disputării la anul a barajului tur-retur de accedere în faza principală a celei de-a doua competiţii europene inter-cluburi în sezonul 2016/7, Challenge Cup, iar o victorie sâmbătă chiar şi fără punct bonus le-ar asigura deja elevilor lui Grainger Heikell şi Sosene Anesi o calificare înainte de limită în play-off.

Cei din Ronaţ au ajuns deja într-atât de aproape de dezideratul disputării în 2016 a celor două manşe decisive cu oponenţi fie din Italia, fie din Rusia, graţie primelor două triumfuri la scor din grupele de calificare, 36-18 în Spania, la Valladolid, pe 21 noiembrie, şi 45-13 sâmbăta trecută pe „Dan Păltinişanu”, de astă dată cu vicecampionii din Eccellenza, Femi-CZ Rovigo Rugby Delta, după câştigarea între timp şi a semifinalei şi finalei Superligii interne.

Tot nişte oaspeţi din „Cizmă” vor descinde şi sâmbătă pe principala arenă a Timişoarei, dar mai slab clasaţi în ierarhia din Eccellenza, şi anume romanii de la Fiamme Oro Rugby, la rândul lor neînvinşi şi în fruntea celeilalte grupe de calificare, cu bilanţul 3 3 0 0 60-16 (7-1 la eseuri) şi 12 puncte, dar mai nesiguri în privinţa poziţiei fruntaşe şi la finele celor câte 4 apariţii pentru fiecare formaţie, în condiţiile în care Heidelberger Ruderklub (2 2 0 0 56-47 7-6 la eseuri 9p) le suflă în ceafă, urmată fiind şi de învinsele celor din Banat, Valladolid Rugby şi Femi-CZ Rugby Rovigo, fiecare cu câte 5 puncte.

DSC_1007

 

Campionii României au problemele lor de efectiv la ora ultimei partide din anul 2015, Gabriel Conache fiind accidentat din partea a doua a finalei Superligii de la Baia Mare, după care, tot luna aceasta, şi căpitanul Sandu Stelian Burcea respectiv colegul din pachetul de înaintare Valentin Popîrlan, internaţionali la Cupa Mondială, au devenit indisponibili din prima parte a jocului cu cei din Rovigo, însă sunt însufleţiţi atât de pleiada distincţiilor adjudecate pe merit, în cadrul festivităţilor organizate joi seară de Federaţia Română de Rugby, cât şi de oportunitatea de a încheia stagiunea şi cu a zecea victorie la rând, dintr-o serie prefigurată încă din vară de clubul din vestul Timişoarei.

La eveniment, Grainger Heikell a fost desemnat antrenorul anului în România, neo-zeelandezul îndrumându-i pe cei din Ronaţ spre o „triplă istorică” în 2015, după ce anul trecut suferea o nedreaptă şi aspră suspendare, iar tongalezul Fonovai Tangimana – cel mai bun rugbist străin din Superliga în acest an, pe când Valentin Calafeteanu, cel mai bun marcator al ultimelor 12 luni în aceeaşi competiţie. Calităţile centrului lansat de Toloa Old Boys College şi care la 25 octombrie a împlinit 26 de ani ar putea fi o pledoarie pentru achiziţia de talente din emisfera sudică, cu precădere pentru linia de treisferturi, conferind un plus valoric sportului cu balonul oval din Carpaţi. Iar ca o încununare de ansamblu, Timişoara Saracens RCM UVT a fost numită cu prilejul aceloraşi festivităţi echipa anului 2015 în România, printre exponenţii învingătorilor la faţa locului fiind Popîrlan, la ora aceasta accidentat.

Cei rămaşi conectaţi încă la febra meciurilor internaţionale ţin însă morţiş să încheie anul cu brio, după cum a remarcat un alt exponent al timişorenilor în efectivul „Stejarilor” la Cupa Mondială, Andrei Rădoi, care a spus înaintea celui de-al doilea meci cu un adversar din Italia că „ne dorim sa continuam parcursul bun pe care l-am avut în acest sezon. Am prins mai multă încredere în noi după victoria în faţa celor de la Rovigo şi ne dorim să terminăm anul cu o victorie şi cu un joc frumos, deschis, aşa cum am făcut şi cu vicecampioana Italiei.”

Timişorenii domină detaşat Grupa A de calificare, cu 81-31, 10-3 la eseuri şi 10 puncte din două victorii, fiind urmaţi de lusitanii de la CD Direito, cu numai două puncte din 3 jocuri, respectiv de italienii de la Mogliano Rugby, tot cu două puncte, din două jocuri, şi belgienii de la Royal Kituro, fără nici un punct.

Despre Fiamme Oro se ştie că au ajuns în sezonul trecut în premieră în faza play-off a campionatului Eccellenza, prim eşalon italian în care se regăsesc în cel de-al patrulea an, acest club de rugby fiind fondat în 1955 la Padova, unde obţinea 5 titluri naţionale între 1958 şi 1968, precum şi 4 Cupe ale Italiei, reconstituindu-se în 1985 la Milano iar din 1987 la Roma, dar de fiecare dată sub însemnele Poliţiei Statale, din Ministerul de Interne al ţării peninsulare.

Cei din Roma se aliniază în Banat de pe locul 6 din 10 în Eccellenza, cu 13 puncte, faţă de cele 29 ale grupărilor Petrarca Padova, Calvisano Rugby şi Rugby Rovigo Delta, plasate pe podium, şi anunţă la fluierul de start al francezului Pierre Brousset mai multe noutăţi în XV-le de start faţă de formaţia cu care se impuneau weekend-ul trecut, tot în calificări. Astfel, conform portalului clubului vizitator, antrenorii Sandro Castagna şi Giovanni Raineri vor apela la Gasparini, Sepe, Valcastelli, Massaro, Seno, Azzolini, Parisotto, Callander, Favaro, Zitelli – cpt., Cazzola, Sutto, Ceglie, Cerqua şi Naka, în vreme ce Moriconi, Cenedese, Di Stefano, Mammana, Balsemin, Calabrese, Di Massimo şi Bacchetti încep ca rezerve.

Fiamme Oro Rugby trecea în cea de-a treia victorie prin a răsturna de două ori scorul acasă cu portughezii de la Grupo Desportivo Direito Rugby, 17-10 la pauză 7-3, graţie eseurilor lui Calabrese, din minutul 40, transformat de Gasparini, şi Azzolini, în minutul 64, când şi transforma. Pentru conformitate, Fiamme Oro Rugby trecea de lusitani cu Gasparini, De Gaspari (66’ Bacchetti), Massaro, Di Massimo, Seno, Della Rossa (50’ Azzolini), Calabrese (69’ Travagli), Balsemin (41’ Sutto; 54’ Mammana), Favaro, Zitelli – cpt., Callander, Cazzola, Iovenitti (41’ Di Stefano), Cerqua (41’ Moriconi) şi Cenedese (41’ Naka). Ar fi totodată de menţionat că rugby-ul italian are două cluburi şi într-un campionat cu insulari, Zebre Rugby şi Benetton Treviso situându-se momentan pe locurile 11 şi 12 şi ultimele în Guinness Pro 12.

Pe lângă jocul de pe „Dan Păltinişanu” de la ora 12,30, şi care va fi difuzat în direct de DIGISport1, sâmbătă va mai juca şi ultima adversară a timişorenilor în grupe, Heidelberger Ruderklub din Germania, într-un meci acasă de „1” solist cu Royal Kituro din Belgia, cu Vlad Iordăchescu la centru. Pe 16 ianuarie 2016 va juca Timişoara Saracens RCM UVT la Heidelberger Ruderklub, într-un duel în care, precum romanii pe „Dan Păltinişanu”, şi rugbiştii nemţi vor trage tot la locul I în Grupa B.

Mai multă linişte însă în tabăra neo-zeelandezilor Heikell şi Anesi, vicepreşedintele Timişoara Saracens RCM UVT, Duşan Filipaş, semnalând la întâlnirea cu presa că „prin victoria de sâmbătă vom fi matematic calificaţi în primăvara europeană, indiferent de rezultatul din ianuarie. Pentru ei este însă un meci crucial, de totul sau nimic. Cred că după victoria noastră cu Rovigo vor veni cu lecţiile pregătite şi va fi un meci greu. Facem un apel la suporteri să facă un ultim efort în decembrie, să vină să ne susţină! Vrem să fim o echipă de nota 10 pentru un oraş de nota 10!”

DSC_0931

 

Vasile Rus, căpitan la câştigarea Cupei României şi a Cupei Regelui, a zis: „Ca să mergem cât mai liniştiţi în vacanţă trebuie să dăm dovadă că meciul cu Rovigo nu a fost o întâmplare. Trebuie să dăm ce e mai bun din noi pentru a ne bucura de o sâmbătă seara frumoasa. Faţă de Rovigo, cei din Roma sunt puţin mai agresivi la sol, pe spontane, dar sunt două echipe de nivel apropiat. De asta sperăm să nu ne surprindă cu nimic, căci ar fi păcat să stricăm o serie frumoasă şi să pierdem ultimul meci”. Iar antrenorul principal Grainger Heikell a mai remarcat printre altele la rândul său că „va fi un meci greu, nu îi vom putea surprinde ca pe Rovigo. A fost un an greu, obositor fizic şi mental, dar cred că mai putem să facem un meci bun!”

Nu doar Grainger Heikell s-a aflat joi seară pe lista laureaţilor rugby-ului românesc la final de an, ci, conform portalului oficial federal www.frr.ro şi următorii:

– cel mai bun jucător român din străinătate: Mihai Macovei (Colomiers);
– cel mai bun jucător din România SuperLiga CEC Bank: Viorel Lucaci (Steaua Bucureşti);
– cel mai bun străin din SuperLiga CEC Bank: Fonovai Tangimana (Timişoara Saracens);
– cel mai bun marcator din SuperLiga CEC Bank: Valentin Calafeteanu (Timisoara Saracens);
– cel mai bun tânăr jucător din SuperLiga CEC Bank: Tudorel Bratu (Dinamo Bucureşti);
– cel mai bun jucător – Divizia Naţională de Seniori: Remus Zaharescu (Ştiinţa Petroşani);
– cel mai bun jucător – Divizia A: Cristian Săuan (CS Mănăştur);
– cel mai bun antrenor de seniori: Heinkel Grainger (Timişoara Saracens);
– cel mai bun junior: Adrian Motoc (Racing 92 Metro);
– cel mai bun antrenor de juniori: Stefan Acsinte (CSA CSS Steaua);
– cel mai bun jucător de rugby în 7: Alexandru Porojan (CSA Steaua);
– cea mai bună jucătoare de rugby în 7: Alina Diniţă (Agronomia Bucureşti).

La categoria „Copii”:
U8: CSO PANTELIMON – Ştefan Dulgheru
U10: A.S. VICTORIA CUMPĂNA – Florin Băcioiu
U12: C.S. RUGY SĂCELE – Dragoş Adrian
U14: CSO OVIDIU – Bogdan Cristea.

Trofeul Coalter, celui mai performant oficial de club în 2015: Bogdan Marinescu şi Ştefan Demci.

CEL MAI BUN CLUB DE RUGBY DIN ROMÂNIA în 2015
CATEGORIA COPII – C.S.S. BÎRLAD
CATEGORIA JUNIORI – CS TOMIŢANII
CATEGORIA SENIORI – CSA STEAUA
CEA MAI BUNĂ ECHIPĂ DIN ROMÂNIA – Timişoara Saracens RCM UVT

PREMIUL PENTRU DEZVOLTARE în 2015: CSM ŞTIINŢA BAIA MARE.

PREMIUL PENTRU PROMOVAREA RUGBYULUI FĂRĂ CONTACT ÎN ŞCOLI: Iulian Ronţescu.

Premiul pentru întreaga carieră: DĂNUŢ DUMBRAVĂ, COSMIN RAŢIU, OVIDIU TONIŢA şi VASILE SOPORAN. Iar în „Hall of Fame”, Cristi Petre şi Marius Tincu.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: