EPISODUL I, după 28 de ani. România, debut de succes în a doua zi din istoria Cupei Mondiale

Participarea României și la cea de-a opta ediție a turneelor finale ale Cupei Mondiale la rugby, ce va avea loc puțin peste 8 luni, la începutul toamnei, în Anglia și la Cardiff, se numără printre punctele de atracție ale calendarului sportiv al anului 2015, interesul pe malurile Begăi fiind cu atât mai mult stârnit de implicarea unor selecționabili ai puternicei deținătoare la zi a Cupei României, RCM UVT Timișoara Saracens, în lotul ”Stejarilor”, așa încât, începând de astăzi, săptămânal, rememorăm pe rând prezențele ”tricolorilor” în competițiile cu balonul oval la nivel mondial ale forului internațional.

logo_frr_transform

 

România se numără așadar între cele 20 de reprezentative prezente la IRB Rugby World Cup 2015, ce va consta în 48 de jocuri programate pe perioada unei luni și jumătate pe 13 stadioane din 11 orașe insulare, la 28 de ani după ce se alinia, în emisfera sudică, la întâia ediție a Cupei Mondiale. De-atunci, ”Stejarii” au adunat 24 de întâlniri la acest nivel, în care au totalizat 33 de eseuri și 305 puncte, doar alte 10 naționale strângând în acest răstimp mai multe jocuri la Cupa Mondială.

Popularitatea și anvergura întrecerii au crescut substanțial între timp, ajungându-se acum ca peste 5 milioane de cereri de bilete să fie lansate în scurta perioadă incipientă, din cursul toamnei lui 2014, de punere în vânzare a tichetelor de acces la meciuri, când au fost adjudecate primele 1.850.000 bilete. Comparativ, un număr net inferior de spectatori asista la jocurile ediției inaugurale, din Noua Zeelandă dar și Australia, competiție de la care, în absența la vremea respectivă a rețelelor de sateliți în zonă, n-au parvenit imagini în direct ale partidelor.

Georgia, Samoa, Uruguay dar și Africa de Sud și Namibia vor juca la Cupa Mondială 2015 după ce nu figurau la ediția din 1987, pe când Zimbabwe, învinsă de România în meciul de debut al ”Stejarilor” pe această scenă, va fi unica absență la competiția din acest an dintre participantele din urmă cu aproape 3 decenii.

La toamnă, românii vor evolua pe rând în Londra, pe Olympic Stadium respectiv Wembley, și apoi la Leicester și Exeter, contra Franței, Irlandei, Canadei și Italiei, în Grupa D, în zilele de 23 și 27 septembrie respectiv 6 și 11 octombrie 2015, bazele de ședere ale ”Stejarilor” în Albion fiind fixate la Sutton Coldfield RFC, Woodbury Park & Bicton College și la Dulwich College.

Acum 28 de ani, când și-au făcut descinderea în emisfera sudică pe baza unei invitații din partea IRFB, românii au debutat în chiar a doua zi a turneului final, sâmbătă 23 mai 1987, impunându-se la limită, pe final. Dintre cele 16 participante, șapte erau angrenate din oficiu, și anume selecționatele federațiilor din conducerea International Rugby Football Board, Anglia, Franța, Irlanda, Scoția, Țara Galilor și gazdele Australia și Noua Zeelandă, iar celelalte au fost invitate, așadar fără calificări și preliminarii, ceea ce a dus la discuții în privința neincluderii naționalei Samoa de Vest, o forță superioară altora aliniate la start.

La vremea respectivă, titlul național îl cucerea Steaua, ediția 1986/87 fiind prima adjudecată de bucureșteni dintr-o a treia serie de succes cu câte 3 campionate câștigate consecutiv, iar România pornea cu bine la Cupa Mondială, 21-20 contra africanilor din Zimbabwe, unici reprezentanți ai continentului negru, în condițiile în care Africa de Sud nu s-a regăsit între competitoare, pe criterii politice, legate de regimul de apartheid. A fost unul dintre duelurile cu cea mai mică asistență la întrecerile din 1987, doar 4.500 de spectatori fiind prezenți pe Eden Park din Auckland, încheiat cu eseul victorios al lui Liviu Hodorcă, din al patrulea minut de prelungiri al întâlnirii: 21-20.

Inițial, Gheorghe Dumitru a marcat primele puncte ale României, în minutul 23, la scorul de 0-8, după două eseuri ale africanilor, tot el reducând diferența la 9-11 în minutele 44 și 48, tot din lovituri de pedeapsă. ”Stejarii” au revenit însă pe final, după un al treilea eseu al celor din Zimbabwe, căpitanul Mircea Paraschiv, în minutul 72, Marcel Toader, în minutul 75, și Hodorcă, în prelungiri, semnând triumful României, după 3-11 la pauză.

România a învins în componența Toader, Marin (5, Hodorcă), David, Tofan, Lungu, Dumitru (60, Ion), Paraschiv / Bucan, Grigore, Leonte, Constantin, Constantin, Răducanu, Murariu, Dumitraș.

Cinci zile mai apoi, joi 28 mai 1987, românii se înclinau Franței cu 55-12, după ce la pauză era egal, 12-12, Romeo Bezușcu semnând toate punctele învinșilor, din lovituri de pedeapsă: prima, prin care deschidea scorul după un sfert de oră, cea de-a doua, prin care egala, peste alte 10 minute, iar ultimele, în minutele 31 și 34, moment în care egala, 12-12. ”Cocoșul galic”, egal al Scoției în prima etapă, 20-20, avea să reușească însă nu mai puțin de 9 eseuri în victoria de la Wellington, Charvet și Sella deschizând seria în prima parte.

”Stejarii” i-au titularizat cu această ocazie și pe Ion, Bezușcu, Opriș, Ilcă, Pascu, Vereș și Necula, ultimul fiind înlocuit cu Dumitru din minutul 7.

În fine, după ce Scoția a trecut de Zimbabwe cu 60-21, românii și-au încheiat participarea pe tărâmul All Blacks în marțea de 2 iunie, mai exact la Dunedin, unde s-au înclinat insularilor în fața a 14.000 spectatori, rezultat 28-55, la pauză 7-33, meci marcat și de cele două eseuri semnate de Florică Murariu, cel care, peste alți 2 ani, la vârsta de numai 34 de primăveri, era ucis prin împușcare în ziua de Crăciun, în cursul evenimentelor din 1989. Toader reușea atunci al treilea eseu al românilor, pentru care Dumitru și Ion au adăugat restul punctelor, din transformări și lovituri de pedeapsă. Ca o noutate între titularii contra Scoției, față de primele două jocuri apărea și Piloțchi.

Scorul grupei avea să-l stabilească în aceeași ultimă etapă Franța, 70-21 cu Zimbabwe, favoritele calificându-se în sferturile de finală, cu câte 5 puncte, urmate în ierarhie de România, cu două puncte, și Zimbabwe. Ca o remarcă, tot câte o victorie la Cupa Mondială din 1987 au înregistrat și SUA, Canada, Fiji, Italia și Argentina, ultimele trei în aceeași grupă.

Peste nici 3 săptămâni, la Auckland, pe 20 iunie, în cel de-al 32-lea și ultimul meci al Cupei Mondiale, Noua Zeelandă își adjudeca trofeul, 29-9 în finala cu Franța, disputată în fața a 48.035 spectatori, după ce Țara Galilor smulgea medaliile de bronz, 22-21 în dauna australienilor. În prealabil, semifinalele erau conturate în urma disputelor Noua Zeelandă – Scoția 30-3, Australia – Irlanda 33-15, Franța – Fiji 31-16 și Țara Galilor – Anglia 16-3, iar în penultimul act se consemnau rezultatele Franța – Australia 30-24 și Noua Zeelandă – Țara Galilor 49-6…

– VA URMA –

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua + = 18

 


Ultimele articole din categoria Rugby: